Nyt kun uusi keittiö on viimeistä piirtoaan myöten valmis, on aika kurkistaa menneisyyteen ja havistella hieman historiankirjan sivuja. :) Millainen keittiö oli vuonna 2006 kun tähän kotiin muutimme ja miltä se on näyttänyt vuosien varrella, ollessaan yhtä pienensuurta remonttitannerta... :)

Omakotivalkoinen_Epoq_10766.jpg

Omakotivalkoinen_11728647.jpg

Tähän kotiin vuonna 2006 muutettaessa keittiö oli alkuperäisessä valmistusvuoden 2002 mukaisessa kunnossaan ja malliltaan U-muotoinen. Ovet olivat taivereunaiset valkoiset mdf-ovet, tasot massiivipuuta pähkinän sävyssä. Vetimet olivat tuohon aikaan hyvin modernit, harjattua terästä olevat selkeälinjaiset laatuvetimet. Kulmakaappien ovet eivät mahtuneet aukeamaan kokonaan ja keittiö oli täynnä hätäisiä arkkitehdin tekemiä ratkaisuja, joiden vuoksi ärräpäät lentelivät monesti. :) Vuoteen 2009 asti kodinkoneet olivat ne perinteisimmät valkoiset peruskoneet - keraaminen lattialiesi, valkoinen tavallinen astianpesukone sekä jääkaappi-pakastin. Kun vuonna 2009 pakastin sanoi sopimuksensa irti, tuli jääkaappi-pakastimen tilalle Samsungin erilliset teräksiset kylmäkoneet. Muutamaa kuukautta myöhemmin uusittiin myös liesi (induktiolevyillä varustettuun lattiamalliin) sekä astianpesukone, jotta keittiöön saatiin tyylikkäämpi ja yhtenäisempi teräksinen lookki. :)

Omakotivalkoinen130015.jpg

Vuonna 2010 tapahtui totaalinen kyllästyminen U-muotoiseen keittiöön ja päätimme purkaa baaritasoa muistuttavan ruokailutilan puolella olevan siivekkeen pois, tehden keittiöstä L-muotoisen. Keittiöremonttia varten avattiin säästötili ja suunnitelmat uudesta keittiöstä alkoivat itää, ensimmäinen luonnos saarekkeellisesta keittiöstä oli syntynyt mielen sopukoihin. Seuraavan puolentoista vuoden aikana tein useita suunnitelmia, kävin läpi monia erilaisia malleja ja pähkäilin lukuisia kertoja saarekkeellisen i-muodon ja perinteisemmän L-muodon välillä, yrittäen mahduttaa kaikki keittiön tärkeimmät toiminnot pienempään tilaan. Summa säästötililläkin karttui hyvää vauhtia...

Omakotivalkoinen_5546789.jpg

Vuonna 2012 syntyi päätös keittiön kylmäkoneiden takana olleen seinän purkamisesta ja näin eteisestä tuli osa keittiötä ja suurta oleskelutilaa. Kodin koko ilme muuttui radikaalisti, valoisasta kodista tuli supervaloisa ja neliömäärä tuntui kasvaneen melkein puolella seinättömyyden avartavasta vaikutuksesta johtuen. Pohjatyöt uutta keittiötä varten oli tehty valmiiksi ja suunnittelu jatkui enemmän ja vähemmän tehokkaasti seuraavat pari vuotta. Keittiön uusi malli vaihtui suunnitelmissa tiheään, ovivaihtoehto seilasi korkeakiiltovalkoisen ja perusvalkoisen väliltä, työtasojen osalta vatvoin valkoista sekä massiivitammea, ja ehtipä suunnitelmissani viuhahtamaan myös musta kivitasokin pariin otteeseen. Oikeastaan ainut mikä pysyi suunnitelmissani muuttumatomana kaikki nämä vuodet oli kodinkoneiden täysintegrointi kalusteovien taakse. :) 

omakotivalkoinen_09822%20%281%29.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_104954.jpg

Vuosi 2014 oli päätöksien teon aika - suunnitelmat uudesta keittiöstä lyötiin lukkoon mistään tinkimättä ja keittiöremontti pääsi viimeinkin marraskuussa alkamaan! Vuosien pähkäilemisen jälkeen olin satavarma siitä millaisen keittiön tahdon, niin ulkomuodon kuin toiminnallisuudenkin suhteen. Aina aikaisemmin vaivanneesta pienestä epäilyksen siemenestä ja valinnanvaikeudesta ei ollut enää tietoakaan. :) Ainut asia jonka nyt jälkiviisaana saattaisin tehdä toisin on keittiön lattia, jonka olisi voinut ennen keittiöremontin alkamista vaihtaa eteisen ja keittiön kohdalta valkoiseen suureen lattialaattaan, jättäen parketin vain ruokailutilaan, olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin. Tämä olisi pitänyt tietysti huomioida jo hyvissä ajoin, jotta lattia olisi ollut valmiina uuden keittiön asennustyön alkaessa... Onneksi tammiparkettini näyttää kuitenkin ihan hyvältä osana kokonaisuutta, ja tuohan se myös hieman pehmeämpää tunnelmaa valkoisten kalusteiden ja seinäpintojen joukkoon. :)

Omakotivalkoinen_Epoq_1075.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1086.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1093.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1094.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1096.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1090.jpg

Omakotivalkoinen_Epoq_1097.jpg

Näiden tänään napattujen keittiökuvien myötä toivottelen teille kaikille touhukasta tiistaita! :)

Omakotivalkoinen_Miia.jpg