Bongasin Iltalehdestä toimittaja Daniel Stöcklin tekemän jutun skandinaavisen sisustuksen elementeistä, haastateltavanaan sisustussuunnittelupalvelua tarjoavan KK-Interiorsin Kati Keinonen. Jutussa käydään läpi sisustuksen 15 eri osa-aluetta ja annetaan vinkkejä skandinaavisen sisustuksen luomiseen. Kokonaisuudessaan artikkeli oli varsin hyvin toteutettu ja huomasin että monta mainittua peruspilaria löytyy meidänkin kotoa. :)

Omakotivalkoinen_10644444.jpg

1. Kevyt väriskaala

Vaaleat värit ovat skandinaavisen sisustuksen pääpilareita.

Pitkät talvet ja pimeys ovat syitä, miksi skandinaavisessa sisustamisessa tukeudutaan paljon vaaleisiin väreihin. Osittain ne auttavat luomaan avaramman tilan tuntua, mutta samalla ne heijastavat luonnonvaloa. Valkoisessa kodissa luonnonvalo pyritään maksimoimaan jokaisena vuodenaikana. Voit lisäksi tuoda mukaan murrettuja värejä, kuten harmaan sävyjä tai pellavanruskeaa.

Omakotivalkoinen_makuuhuone1.jpg

2. Materiaalien yhdistäminen

Erilaisia materiaaleja yhdistelemällä tilaan saadaan kontrastia. Kromi ja lasi heijastavat valoa, pehmeät taljat ja villalla verhoillut kalusteet pehmentävät kovia materiaaleja. Lisäksi kiiltopintaiset kalusteet yhdessä rouheiden sisustusesineiden kanssa luovat mukavan vastaparin. Selkeät, suoralinjaiset valkoiset tasot saavat vastapainoa vanhasta, talonpoikaistyylisestä hedelmäkulhosta.

Omakotivalkoinen_1459.jpg

3. Luo kontrasti

Vaikka skandinaaviset kodit ovat pintamateriaalivalinnoissaan vaaleita, mikään ei estä tuomasta mukaan särmää mustan ja harmaakin avulla. Tuo kontrastia tilaan esimerkiksi mustilla tyynyillä, ryijymatolla tai kuvaraameilla. Tärkeää on kuitenkin, ettei tila tunnu vankiluolalta liian tummien ratkaisuiden takia.

kuva654772389.jpg

4. Puuta ja lasia

Puu ja lasi kuuluvat erottamattomasti pohjoismaiseen sisustamiseen. Esimerkiksi isojen peilien käyttäminen, tyylikkäät puiset huonekalut tai lasiset kynttilänpidikkeet ovat ajattoman toimivia elementtejä. Tuunaa tai teetä puunkannosta sivupöytä, kaunista kotia Hayn Strap-peilillä ja hanki Iittalan lasituotteita osaksi kodin sisustusta. Myös Muuton radikaalin näköinen kynttilänpidike on mitä mainioin sisustuselementti.

Omakotivalkoinen_20432.jpg

5. Metallin kiiltoa

Metallien käyttö on perinteisesti ollut vahva osa skandinaavista tyyliä. Niin kromi, messinki kuin alumiinikin ovat kaikki toimivia metalleja. Hanki esimerkiksi krominen peilikaappi, messinkiset ovenvetimet tai ruokapöydän päälle Artekin upea A330-riippuvalaisin.

Omakotivalkoinen_1391.jpg

6. Sisustustekstiilit

Valkoiset, kevyen harmaat ja beesit tekstiilit sopivat osaksi skandinaavista sisustusta. Liinavaatteet ovat ilmavia ja henkivät laadukkuutta. Toisaalta Marimekon tuotteet tarjoavat ihastuttavia värejä ja leikkisyyttä ilman ylitsepursuavaa räikeyttä. Älä myös unohda luonnonvalkoisia ikkunaverhoja.

IMG_9091.jpg

7. Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaaleista kannattaa käyttää muun muassa pellavaa, villaa ja puuvillaa. Myös hamppu on suosittua sen maallisen värin sekä kestävyyden ansiosta. Lämmin sekä pehmeä aito villa yhdistettynä puupintaan näyttää ja tuntuu mukavalta sekä pitää talvella varpaat lämpiminä. Voit myös hankkia porontaljan pitämään istuimen lämpimänä ja tyylikkäänä.

Omakotivalkoinen_Klassikkovalaisimet2.jp

8. Selkeät valaisimet

Valaisimien muotokieli on yleensä selkeä, ja valaisimissa panostetaan niiden laadukkuuteen sekä designiin. Kati Keinonen suosittelee kokeilemaan erityisesti Design House Stockholmin pillerin näköistä Demi-pöytävalaisinta, Eero Aarnion muovista Flat Light -valoa tai Muuton kierrätyshuovasta luotua lampunvarjostinta.

iIMG_2930.jpg

9. Vaaleat puulattiat

Luonnonmateriaalit lattiapinnoissa ovat tärkeä osa skandinaavista tyyliä. Perinteisen vaalean koivulattian rinnalla näkyy myös muita vaaleita puumateriaaleja. Lankkuparketeista tammiparketti on suosittua luonnonvalkoisen, valkoisen, harmaan ja vaalean mudan eri sävyissä, harjattuna sekä öljyttynä. Muun muassa Timberwisen valikoima soveltuu tähän. Lisäksi saarni ja bambu ovat etenevässä määrin suosittuja lattiamateriaaleja.

Pp1016441.jpg

10. Luonnolliset matot

Perinteisiä skandinaaviseen tyyliin kuuluvia mattoratkaisuja ovat muun muassa luonnonmateriaalia sisältävät juutti-, sisal- tai paperinarumatot sekä erilaiset taljamatot. Esimerkiksi kevyen ruskea lehmäntalja tuokin vaaleaan tilaan lämpöä ja aistikkuutta.

iIMG_6502.jpg

11. Laadukkaat kalusteet

Laadukkaat, sukupolvelta toiselle kulkevat kalusteet ovat skandinaavisen tyylin peruspilareita. Esimerkiksi Artekin kalusteet henkivät pohjoismaista designia ja ajattomuutta. Erityisesti Aallon suunnittelemat koivukalusteet, pöydät ja tuolit ovat aina suosittuja. Samoin Normann Copenhagenin ja Muuton kalusteet, kuten saarniset ruokatuolit, ovat tyylillisesti upeita elementtejä.

Omakotivalkoinen_1208.jpg

12. Niukka asenne

Skandinaavien sisustus on pienten esineiden osalta niukkaa tai niiden käyttö on erittäin tarkkaan harkittua. Mieti, miten voit parhaalla tavalla tuoda tietyn sisustuselementin esiin niin, että se seisoo omana kokonaisuutenaan.

Omakotivalkoinen_7878.jpg

13. Selkeää taidetta

Niin selkeälinjainen lasitaide ja keramiikka kuin grafiikkatyötkin sopivat skandinaaviseen kotiin. Perinteistä maalais- ja merimaisemaa kuvaavat teokset ovat myös tyyliin soveltuvia. Voit myös tehdä esimerkiksi Marimekon kankaasta suuren tilan tyyliä myötäilevän canvaksen.

Omakotivalkoinen_1183.jpg

14. Linjakas keittiö

Keittiöt ovat skandinaavisessa tyylissä valkoisia, ja niiden kanssa yhdistetään monesti puupintoja. Myös mustat kivitasot ovat ikisuosikkeja, ja yhä enemmän keittiössä käytetään välitilakaakeleiden sijaan esimerkiksi lasia ja tasoissa sekä tiskialtaissa komposiittia.

Kylpp%C3%A4rikollaasi1.jpg

15. Vaaleat laatat

Kylpyhuoneiden ja wc-tilojen sisustuksessa suosituimmat laattasävyt noudattavat samaa värimaailmaa, eli ne ovat sävyiltään vaaleita ja yksinkertaisia.

Ideoita_olohuoneeseen2.jpg

Näitä vinkkejä on helppo soveltaa omassa sisustuksessa, vaikkei perinteistä skandinaavista tyyliä haluaisikaan. Itse nostaisin esille erityisesti kohdat 1 (kevyt väriskaala) ja 11 (laadukkaat kalusteet), joilla saa luotua ajattoman ja muuntautuvan pohjan kaikenlaiselle sisustukselle tyylistä tai niiden sekoituksista riippumatta. ♥

Inspiroivaa illanjatkoa kaikille!

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

(Lähde: www.iltalehti.fi/sisustus/, tuotekuvat valmistajien)