Eräs lukijani toivoi minulta viime vuoden puolella maustemyllyjen vertailupostausta ja lupasin toteuttaa hänen toiveensa heti kun käyttökokemusta uusista Peugeotin Vittel-myllyistä on karttunut riittävästi. :) Vertauskohteina keskenään ovat Peugeotin, Georg Jensenin, Muuton sekä Sagaformin myllyt koneistoineen...

maustemyllyt_Muuto_Plus234.jpg

Ensimmäisenä suurennuslasin alle pääsevät mustavalkoiset Muutos Plus -myllyt. Myllyjen persoonallinen ja normaalista poikkeava ulkomuoto on omasta mielestäni täyden kympin arvoinen, koneisto sen sijaan saa pelkästään risuja. Myllyjen täyttäminen on haastavaa näpertämistä pikkuruisten osien irroittamisen ja takaisin kasaamisen vuoksi. Maustesäiliön koko on pieni ja suuaukko todella kapea, ja varsinkin suolaa sisältävää myllyä saa olla lähes viikottain täyttämässä. Suolakiteet ja pippurit jäävät usein jumiin jauhantaterän väliin, eikä voimakas ravistelukaan aina saa niitä irtoamaan. Karkeudensäätö ei toimi toivotulla tavalla, ja mitä hienommaksi tahtoo mausteet jauhaa, sen useammin terä jää jumiin. Muuton myllyjen koneistolle luvataan 25 vuoden takuu, mutta itse en jaksanut tehdä reklamaatiota, joten en osaa sanoa miten takuuhomma olisi hoitunut. Ulkomuodosta annan kympin, mutta vaikeakäyttöisyys ja heikko toimivuus tiputtaa arvosanan 6/10.

GeorgJensen_Alfredo_myllypostaus77367.jp

Seuraavana vuorossa on Georg Jensenin Alfredo -sarjan maustemyllyt, jotka ovat sekä tyylikkäät että toimivat. Myllyjen muotoiluun on panostettu ja ne ovat kauniin siluettinsa lisäksi ergonomisesti käteen sopivat. Säiliön koko on keskivertoa, päivittäisessä ruoanlaitossa käytettävät suolat ja pippurit riittävät reiluksi kuukaudeksi. Myllyjen täyttöaukko on pienehkö, jonka vuoksi suolat ja pippurit sinkoilivat pitkin pöytiä, ennen kuin keksin laittaa käden suppilomaisesti suuaukon ympärille ohjaamaan mausteet oikeaan paikkaan. :) Myllyissä on äärimmäisen laadukas koneisto enkä muista että ne olisivat kertaakaan jääneet jumittamaan. Yhdellä kevyellä pyöräytyksellä sai reilun määrän maustetta. Myös karkeudensäätö toimii kuin unelma. Kauniin kiiltävä teräspinta on keittiövälineiden aatelistoa, mutta pieni miinus on annettava siitä että sormenjäljet jäävät helposti näkyviin. Kokonaispisteet 9/10.

maustemylly_Sagaform_Fix66538.jpg

Tamminen Sagaform Fix -maustemylly on kaunista katseltavaa. ♥ Säiliön koko on tässäkin keskivertotasoa, suuaukko suurinpiirtein Muuton myllyjen kokoinen, eli pieni ja hieman hankalasti täytettävissä. Koneisto on erinomainen, ei jumittanut kertaakaan ja rouhi yhdellä pyöräytyksellä ison määrän sekä pippuria että suolaa. Karkeutta säädetään pienestä valkoisesta pohjassa sijaitsevasta säätöpyörästä, joka monesti irtosi kokonaan paikoiltaan kun en muistanut kumpaan suuntaan sitä pitää kääntää. :) Myllyn mukana tuleva aluskippo oli erittäin tarpeellinen, sillä myllyn pohja ripotteli runsaasti ja aina oli keko maustetta kipon pohjalla. Valkoinen posliininen nuppi teki myllystä melko painavan ja se oli laskettava varovaisesti pöydälle ettei se heilahda ja kaadu nurin. Arvosanaksi annan 7/10

maustemylly_Peugeot_Vittel_7756262.jpg

Uusimmat myllyni ovat akryylistä valmistetut Peugeot Vittel -myllyt, joista on kertynyt käyttökokemusta noin 4kk ajalta. Myllyjä on kahta kokoa, 30cm sekä 23cm. Myllyjen täyttöaukon koko kasvaa myllyn pituuden kanssa ja 30cm kokoisen myllyn täyttäminen käy helposti ja nopeasti ilman sotkua. Koneisto vaikuttaa oikein pätevältä, ei aivan Georg Jensenin veroiselta, mutta silti erinomaiselta. Ulkomuoto on hyvin perinteinen, keskeltä kapeampi klassinen malli, josta saa hyvän ja tukevan otteen. Kaikki eivät tykkää siitä että mausteet näkyvät myllystä läpi, mutta minusta on vain plussaa että maustemäärän ja mahdollisen täyttötarpeen huomaa etukäteen (ennen ruoanvalmistuksen aloittamista). Jos akryylimuovin läpinäkyvyys ei innosta, on Peugeotin myllyjä saatavana myös puisena versiona ja useassa eri värissä. Pisteitä 8/10

Omakotivalkoinen_25527.jpg

Omakotivalkoinen_25567.jpg

Omakotivalkoinen_25627.jpg

Säilytän maustemyllyjäni keittiön pöytätasolla, jossa ne ovat aina sopivasti käden ulottuvilla. Ne näyttävät mielestäni kivalta ja tuovat valkeaan keittiöön sopivan ripauksen kodikkautta sekä väriä. :)

Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia maustemyllyistä? Millainen vempain maustaa sinun keittiössäsi? :)

Omakotivalkoinen_Miia.jpg