Mademoiselle -nimimerkkiä käyttävä lukijani toivoi perusteellista postausta Artekin Mademoiselle -tuolista ja erityisesti sen istuinmukavuudesta. Monia designtuoleja koeistuneena ja muutamia omistaneenakin koen että vertailukohteita on riittävästi voidakseni sanoa Mademoisellen olevan ylivertainen mukavuudessaan. ♥

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5933.jpg

Ilmari Tapiovaaran vuonna 1956 suunnitteleman Mademoiselle-tuolin lähtökohtana oli perinteiset suomalaiset pinnatuolit, joiden pohjalta Tapiovaara luonnosteli veistoksellisen kauniin versionsa. Mademoiselle-tuolin korkea selkänoja, matalalle sijoittuva istuinosa ja jalkojen jyrkkä kulma antavat tuolille omaperäisen, elegantin muotonsa. Korkealle viistoon vievä selkänoja tekee tuolista mukavan lepotuolin.

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5937.jpg

Tuolin kokonaiskorkeus on 94cm ja leveys 55cm. Selkänojan reunoille kaartuvan muotoilun ansiosta tuolissa on mukava istua, tuoli ikäänkuin syleilee istujaansa. Istuinkorkeus 44cm sopii kaiken mittaisille aikuisille, jopa minunlaisilleni lyhytjalkaisille alle 160cm pituisille, joilla jalat eivät useinkaan yletä kokonaan maahan ja takareisien verenkierto heikkenee, saaden aikaan ikävää puutumista. Lisäplussaa annan istuinosan pyöristetystä etureunasta, joka maksimoi mukavuuden pitkissäkin yhtäjaksoisissa istumahetkissä. :)

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5928.jpg

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5935.jpg

Tuoli on erittäin tukeva ja vankkatekoinen. Ainoa pieni miinus tulee taaksepäin kallistuneesta painopisteestä, jonka vuoksi tuoliin ei kannata rojahtaa istumaan samalla tavoin kuin pehmoiseen perinteiseen nojatuoliin. Tuoli heilahtaa istujan painosta taaksepäin nostaen etujalat ilmaan, muttei ole kertaakaan vielä kuitenkaan kaatunut istujan rojahdusvoimasta. :)

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5938.jpg

Löysin Youtubesta huonekaluliike Askon vuonna 1960 kuvatun lyhytfilmin, jossa kuvataan silloista kalustevalmistusta ja myös Mademoiselle tuolin valmistusvaiheita. Erittäin mielenkiintoinen 12 minuuttinen videopätkä, kannattaa katsoa jos huonekalujen historiikki kiinnostaa. :)

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5939.jpg

Mademoiselle päihittää ulkomuodossaan ja mukavuudessaan monet perinteisetkin kangasverhoillut nojatuolit. Pisteasteikolla antaisin sille arvosanaksi 9,5, puolikkaan pisteen rokotus tulee tuosta heilahtamisesta taaksepäin jos tuoliin istuu vauhdikkaasti. :)

Miia_signerina2015.jpg

(Sisältää kaupallisen linkin)


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg