Törmäsin French Wardrobe -pukeutumishaasteeseen ensikertaa keväällä ja kiinnostuin välittömästi sen laatuun ja klassikoihin perustuvasta arjen ideologiasta. Lueskelin sillon tällöin juttuja ranskalaisten naisten pukeutumistyylistä sekä heiltä inspiraationsa saaneesta French Wardrobe -metodista, ja aloin miettimään miten saisin yhdistettyä sen määrältään vähäiseen vaatevarastooni. Ratkaisun avain oli yksinkertaistaminen (vielä entisestäänkin) ja laadukkaisiin perusvaatteisiin panostaminen. Myös Marie Kondon KonMari -metodi sopii tähän yhtälöön kuin nenä päähän - omista ja osta vain sellaisia vaatteita ja asusteita joita rakastat palavasti

FrenchWardrobe_17082015.jpg

French Wardroben pohjana toimii tyylikkäät, mukavat ja siistikuntoiset perusvaatteet, joihin panostaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaatteet jaetaan kahteen ryhmään - Kevät/kesä kauden perusvaatteiden joukosta löytyy mekkoja, hameita, shortseja ja muita lämpimään ilmaan sopivia vaatekappaleita, ja syys/talvi kauden vaatteissa kesäiset mekot ja shortsit korvataan talvitakkeilla, paksuilla sukkahousuilla, neuleilla ja muilla säähän sopivilla yksilöillä. Suomen olosuhteissa on omat haasteensa neljän erilaisen vuodenajan vuoksi, mutta mix ja match -kerrospukeutumistaktiikka toimii tässä hyvänä apuna varsinkin keväisin, kun päivät ovat lämpimät mutta aamut ja illat saattavat olla pakkasen puolella. 

Omakotivalkoinen_17082015_kengat22.jpg

Nyt kun elämme jo melkein syyskautta, keskityn postauksessani syys/talvikauden kamppeisiin, joiden käyttökausi on 1.9.-28.2. :) Oman vaatevalikoimani ytimenä toimii seuraavat perusvaatteet:

 • mustat pillifarkut
 • mustat kapealahkeiset siistit housut
 • 3kpl neuletakkeja
 • musta ohut pusero
 • valkoinen ohut pusero
 • valkoinen paitapusero
 • 3kpl mustia t-paitoja
 • 2kpl valkoisia t-paitoja
 • musta mekko
 • trenssi (syyspäiviin)
 • villakangastakki
 • untuvatakki
 • mustat nilkkurit
 • mustat tennarit
 • mustat korkkarit
 • mustat ballerinat (syyspäiviin)
 • mustat vuorelliset kumpparit / saappaat
 • kaulahuivi (100% pehmeää villaa)
 • nahkaiset vuoritetut lapaset
 • musta ohut vyö
 • 2kpl kelloja (kultainen ja musta)
 • musta nahkalaukku

Näiden perusvaatteiden tulee olla laadukkaita, oikeanlaisista materiaaleista valmistettuja ja kauniisti istuvia, jotta ne kestävät viikottaista käyttöä ja kulutusta siistikuntoisena useamman kauden, eikä niihin kyllästy. Englanninkielinen termi näille vaatteille on quality basics, joiden kanssa arpoessa kannattaa kysyä itseltään näitä asioita:

 • Voinko käyttää tätä kerta toisensa jälkeen ilman että se hajoaa, nukkaantuu pesussa tai menettää muotoaan? 
 • Voinko yhdistää tämän vaatteen / kengät / asusteen muiden perusvaatteideni kanssa?
 • Voinko elää ilman tätä?
 • Toimiiko tämä yhdistävänä tekijänä asukokonaisuuksien luomisessa? (esim vyö, neuletakki, jakku)

Oma esimerkkini on Seppälän pitkä neuletakki, joita olen käyttänyt jo monta vuotta ja rakastan niiden rentoutta ja monipuolisuutta. Ne eivät ole laadulla siunattuja, kestävät aktiivisessa käytössä siistikuntoisina vain noin puolisen vuotta ja ovat hinnaltaankin kaikkea muuta kuin quality basics. :) Haluaisin mielelläni korvata ne laadukkaammilla yksilöillä, mutta sellaisia ei ole tullut vastaan mistään. En kuitenkaan voi "elää" ilman luottoneuleitani, joten sisällytän ne mukaan perusvaatteisiini kaikesta huolimatta. :) Edullisen hintaluokan poikkeuksiin kuuluu myöskin Zaran housut, jotka sujahtavat jalkaan kuin mittatilaustyönä valmistettu hansikas. Ne ovat yllättävän laadukkaita ollakseen tusinamerkin valmistamia, enkä sen vuoksi koe että niitä olisi tarpeellista korvata puolet kalliimmilla laatumerkin laatuhousuilla. :) Takkipuolella sen sijaan panostan mielelläni laatuun ja jätän Henkkamaukat täysin pois laskuista. Parajumpersin untuvatakillani on ikää jo useampi vuosi ja edelleenkin se on uudenveroinen, ja aina yhtä ihana pukea päälle pikkupakkasten saapuessa. ♥ Tuo takki onkin malliesimerkki French Wardroben tarkoituksesta - panosta laatuun, rakasta vaatteitasi, nauti niistä ja käytä ne puhki

Omakotivalkoinen_17082015_paidatneuleet2

Moni varmasti tässä vaiheessa ajattelee että ompas harvinaisen tylsää käyttää aina samoja vaatteita, mutta tuossa se jutun juju juuri piileekin. :) Kun vaatteet ovat kaikki ihania ja lemppareita, ei niiden käyttäminen tunnu koskaan tylsältä. Vaatteilla toki on monta tarkoitusta ja joillekin tälläinen pukeutumismetodi ei sovi lainkaan, mutta peruspukeutujalle tämä on ihanteellinen ratkaisu - se helpottaa arkea, näytät aina hyvältä ja säästät aikaa sekä rahaa. Pukeutumalla vaatteisiin jotka tuottavat iloa, keskität ihmisten huomion itseesi kokonaisuutena - vaatteiden perimmäisenä tarkoituksenahan on saada ihminen näyttämään hyvältä, ja sellaisia vaatteita on helppo rakastaa jotka sen tekevät. Tämän metodin käyttöönoton jälkeen olen saanut kummallisen paljon kehuja siitä miten hyvältä MINÄ näytän, eikä yksittäisiä vaatekappaleita ole enää kehuttu, kuten ennen "ompas kivat kengät, pusero, housut, mekko". Sisäinen keittiöpsykologini tuli siihen tulokseen että ihmiset näkevät hienojen vaatteiden sijaan minut, hymyni ja olemukseni. :)

Omakotivalkoinen_17082015_puserotmekot22

Perusvaatteita valikoidessa voi joskus joutua puun ja kuoren väliin, erityisesti jos tykkää väreistä. Vaikka ranskalaiset naiset suosivatkin pukeutumisessaan mustaa, valkoista, harmaata ja tummansinistä, on värien käyttö täysin sallittua. Jokaiselle meistä löytyy omat värisävyt, jotka korostavat kasvojemme parhaita puolia ja häivyttävät huonompia. Värianalyysi on asia jota suosittelen jokaiselle, sen avulla löydät oman värikarttasi ja värit jotka saavat silmäsi hohtamaan ja ihosi hehkumaan. Värianalyysissä ihmiset jaetaan neljään eri vuodenaikaryhmään - kevät, kesä, syksy, talvi.

Kevät/syksy-ihmiset ovat lämpimiä ja kesä/talvi-ihmiset viileitä, tässä hyvänä ohjenuorana toimii luonnossa esiintyvät sävyt - keväällä ja syksyllä luonto on täynnä murrettuja lämpimiä sävyjä (tuore ruoho, puiden silmut, syvänsininen vesi, syysruska), kesällä ja talvella viileitä (lumi, jää, turkoosi meri, kirkkaat kukat, harmaanhopea rantahiekka). Lämpimille ihmisille kulta sopii äärettömän hyvin, viileiden ihmisten parhaat puolet korostuvat vuorostaan hopealla. Värianalyysi on helppo tehdä myös itse kaverin avustuksella, alla oleva havainnevideo kannattaa kurkata, varsinkin kohdasta 4:06 eteenpäin, jossa määritellään onko ihminen lämmin vai viileä. :)

Colour-Grid.jpg

(bebewitching.com)

French Wardrobe -haasteen aikana saa toki shoppailla, mutta rajoitetusti. Perusvaatteet saa luonnollisesti korvata uusilla, jos ne hajoavat, häviävät tai muutoin menettävät statuksensa. Perusvaatteet tulee valikoida niin, että niiden kanssa pärjää seuraavat 6kk ja kauden aikana saa ostaa viisi uutta vaatevalikoimaa täydentävää yksilöä korostaakseen omaa persoonaansa. Tälläisiä voisi olla esimerkiksi korkkareiden ja pillihousujen kanssa yhdistettävä nahkatakki, erikoisemmat kengät tai värikäs laukku. Näiden kanssa tulee kuitenkin käyttää harkintaa ja pyrkiä panostamaan laatuun, ylenpalttinen ostelu on tarkoitus kitkeä kokonaan pois. Kauden alussa olisi hyvä miettiä etukäteen ostoslistaa ja tarpeita:

 • Onko seuraavan puolen vuoden aikana esim juhlia tai tilaisuuksia joita varten tarvitset jotakin tiettyä tai tietynlaista lisuketta?
 • Puuttuuko sinulta jokin asuste, jolla saisit esim räväkkyyttä tai tyttömäisyyttä perusvaatteilla luotuihin asukokonaisuuksiin?
 • Onko sinulla jokin must have -tuote, jonka haluat muttet ole raaskinut sitä ostaa?

Kun teet jo valmiiksi alustavan ostoslistan itsellesi, pysyt paremmin ajantasalla ja vältät heräteostosten tekemisen. Omalla ostoslistallani on nahkaiset korkkarit, lantiomittainen bleiseri ja Burberryn pohjemittainen klassikkotrenssi. Sopivia korkkareita tuskin tulen löytämään syys/talvikauden aikana, mutta pidän silmät auki varmuuden varalta. Burberryn trenssi kuuluu must have -kategoriaan, jota en ole raaskinut koskaan edes harkita ostavani. Nyt laitoin sen kuitenkin listalleni, sillä tiedän että sellaisen omistaminen tekisi minut erittäin onnelliseksi ja poistaisi ikuisen trenssiongelmani. Niillä euroilla jotka olen käyttänyt vääränlaisiin trensseihin, olisin jo ostanut tuon Burberryn itselleni... surullista realismia. :D

Omakotivalkoinen_17082015_takki22.jpg

French Wardroben rakentaminen vaatii alussa usein muutamia perustason hankintoja, jotka itselläni olivat villakangastakki, nahkaiset syyssesonkiin sopivat ballerinat sekä nuhjaantuneen t-paitaosaston uusiminen. Ehdin jo ostamaan yhden Marimekon villakangastakin, mutta palautin sen koska olin epävarma sen sopivuudesta. Kuten Marie Kondokin opettaa, älä osta mitään mikä ei aiheuta totaalista rakastumista heti ensimmäisellä sovituskerralla. :) Näin jälkikäteen oli hyvä että kannoin Marimekon takin takaisin kauppaan, sillä löysin viikkoa myöhemmin saman mallisen Tiger of Swedenin villakangastakin kuin viime syksyisen Cayla Coatin, jonka jouduin palauttamaan vetoketjuvian vuoksi. Uusi Kelli Coat nimeä kantava takkini on todella kaunis, nuorekas ja tyylikäs, materiaalina on käytetty 80% villaa ja se sopii sekä pillifarkkujen / tennareiden, että mekon / korkkareiden kanssa käytettäväksi. ♥

Omakotivalkoinen_17082015_laukkuhousut22

Tässäpä tämä French Wardroben idea tiivistettynä tietopakettina. :) Pidän kirjaa vaatteiden kierrosta ja tarkastelen kriittisesti omaa asennettani seuraavien kuuden kuukauden aikana - millaisia muutoksia tämä haaste tuo tullessaan, huomaanko puutteita tai ilmeneekö yllättäviä tarpeita, joita en ole osannut ottaa huomioon... Tulen pitämään teidät ajantasalla kuukauden välein ilmestyvien tilannekatsausten muodossa. :)

Mukavaa uutta alkanutta viikkoa kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg