Kesällä tuli syötyä vähän huonommin ja puurokin tipahti kyllästymisen takia pois aamupalalistaltani. Kuumina kesäpäivinä lämpimät ruoat eivät maistuneet ja huonoa syömiskierrettä sekä vanhoja tapoja välttääkseni otin pari viikkoa sitten ison ryhtiliikkeen omassa ruokavaliossani. :) Vaihdon tylsäksi käyneen Elovenan Fazerin Sadonkorjuu-puuroon ja lisään päivittäiseen puuroannokseeni pellavansiemen-mustikkarouhetta sekä ruokalusikallisen chia-siemeniä... pakko on myöntää että noissa siemenissä on kyllä ihan oikeasti jotakin taikaa. :)

Omakotivalkoinen_27082015_6848_1.jpg

Omakotivalkoinen_27082015_6851.jpg

Superfoodina ja terveyspommeina tunnetut chia-siemenet sisältävät muun muassa terveellisiä omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia, antioksidantteja ja kalsiumia.

10 syytä, miksi chia-siemeniä kannattaa kokeilla:

1. Terve sydän

Cleveland Clinicin tutkimuksen mukaan chia-siementen on todistettu parantavan diabeetikkojen verenpainetta ja lisäävän terveellisen kolesterolin määrää laskien samalla huonoa kolesterolia.

2. Tasainen verensokeri

Chia-siemeniä on tutkittu niiden mahdollisten vaikutusten vuoksi kakkostyypin diabetekseen. Mahdolliset suotuisat vaikutukset perustuvat chia-siementen kykyyn hidastaa ruoansulatusta. Jos syöt aterialla chia-siemeniä, ne auttavat muuttamaan ruoan tasaiseksi energiaksi sen sijaan, että verensokerikäyräsi nousisivat ja laskisivat.

3. Kuitua

28 grammassa chia-siemeniä on 11 grammaa ravintokuitua eli noin kolmannes aikuisten päivittäisestä saantisuosituksesta. Chia-siementen lisääminen ruokavalioon onkin hyvä tapa varmistaa riittävä kuidunsaanti.

4. Energiaa

Energiatasoillasi on paljon tekemistä sen kanssa, mitä syöt. Chia on yksi luonnon suurimmista kasvipohjaisista proteiininlähteistä. Proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden yhdistelmä vaikuttavat kaikki siihen, että verensokerisi ja energiasi pysyy tasaisena.

5. Mangaani

Mangaani ei ole kovin tunnettu ravintoaine, mutta se on tärkeä terveydelle. Se tekee hyvää luustolle, mutta auttaa myös elimistöä hyödyntämään tärkeitä ravintoaineita, kuten biotiinia ja tiamiinia. 28 grammassa chia-siemeniä on noin 30 prosenttia päivittäisestä mangaanintarpeesta.

6. Proteiini

Chia-siemenet ovat hyvä proteiininlähde myös kasvissyöjille eikä niissä ole lainkaan kolesterolia. Yhdessä 28 gramman annoksessa näitä supersiemeniä on 4,4 grammaa proteiinia eli liki kymmenes päivän tarpeesta.

7. Tryptofaani

Chia-siemenissä on kalkkunastakin löytyväa aminohappoa, tryptofaania. Vaikka tryptofaani onkin syyllinen siihen, että sitä nautittuaan tekee mieli torkkua, se auttaa myös säätelemään ruokahalua ja unta sekä parantaa mielialaa.

8. Vahva luusto ja hampaat

Yhdessä annoksessa chia-siemeniä on vajaa viidennes päivittäisestä kalsiumtarpeesta. Näinpä chia-siemenistä on apua luuston ja hampaiden terveydelle ja ne voivat auttaa myös ehkäisemään osteoporoosia.

9. Fosfori

Chia-siementen sisältämä fosfori auttaa syntetisoimaan proteiinia solujen ja kudosten kasvuun.

10. Ikääntymistä ehkäisevät antioksidantit

Chia-siemenissä on runsain mitoin antioksidantteja, jotka auttavat siemeniä pysymään tuoreina pitkään. Huoneenlämmössä chia-siemenet pysyvät syömäkelpoisina jopa yli kaksikin vuotta. Antioksidantit auttavat myös estämään vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja elimistössä. Vapaat radikaalit voivat johtaa esimerkiksi ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen ja kudosten tulehduksiin.

Chia-siemenet sisältävät:

15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
8 x enemmän fosforia kuin täysmaito
7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
6 x enemmän kalsiumia kuin maito
3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikat
3 x enemmän rautaa kuin pinaatti
2 x enemmän potassiumia kuin banaani
2 x enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen

Lähde: Black Doctor

Omakotivalkoinen_27082015_6857_1.jpg

Aamu alkaa chia -siementen liottamisella - vajaa ruokalusikallinen siemeniä mukiin ja desin verran vettä päälle. Siemenet imevät veden vartissa ja siinä ajassa ehdin hoitelemaan muita aamupuuhia, kuten päivän askareiden läpikäymistä, pikasuihkua ja pukeutumista...

Omakotivalkoinen_27082015_6859.jpg

Omakotivalkoinen_27082015_6876.jpg

Fazerin Alku Sadonkorjuu-puuro on valmistettu pehmeistä maukkaista viljoista - täysjyväkaurahiutaleesta, täysjyväohrahiutaleesta ja täysjyväruishiutaleesta. Puurossa on lisäksi herkullisia jyviä ja siemeniä - auringonkukansiemeniä (5 %), pellavansiemeniä (4 %) ja kurpitsansiemeniä (3 %). Puuro on lisäaineeton, runsaskuituinen ja sille on myönnetty Sydänmerkki. Puuro valmistuu viidessä minuutissa ja säästän aamuista hellalla hääräämisaikaa sillä, että kiehautan veden kattilassa, sekoitan puuroainekset veden joukkoon, annan porista pienen hetken (alle minuutin) ja sen jälkeen siirrän kattilan pois levyltä jättäen puuron rauhassa hautumaan kannen alle. Näin puuro ei pala pohjaan, mutta kypsyy ja muuttuu sopivan pehmoisaksi. :)

Omakotivalkoinen_27082015_6880_1.jpg

Omakotivalkoinen_27082015_6885.jpg

Valmiin puuron päälle lusikoin mukissa liuotettua chia-siemengeeliä. Näky ei ole kovin esteettinen ja geeli muistuttaa ulkoisesti hieman kalan kutua, mutta sen vaikutukset ovat epäesteettisyyden arvoisia. :)

Omakotivalkoinen_27082015_6868.jpg

Omakotivalkoinen_27082015_6887.jpg

Chia-geelin päälle lusikoin 24 Valon paahdettuja pellavansiemeniä, jossa mukana kotimaista mustikkaa. Pellavansiemenistä tehdyn postaukseni voit käydä kurkkaamassa TÄÄLTÄ!

Omakotivalkoinen_27082015_6892.jpg

Puuron voi lisämaustaa halutessaan esim tuoreilla mustikoilla tai muilla marjoilla. Pieni voinökärekin joukkoon sopii, jos haluaa hieman raskaampaa aamupalaa. :)

Valmis puuromössö on maukasta ja superterveellistä superfoodia, josta sekä vatsani että jaksamiseni kiittävät. :) Pömpöttävä ja oireileva vatsani ei ole tykännyt kesän huonosta ruokavaliostani ja heinäkuussa kärsin sellaisista vatsanväänteistä etten hetkeen olekaan niin kipeänä ollut. Tällä tuhdilla aamupalalla sain korjattua tilanteen ja rehellisyyden nimissä en muista että vatsani olisi koskaan aikuisiällä voinut näin hyvin kuin nyt - se ei enää kipuile, ei turpoa, eikä oikeastaan anna olemassa olostaan mitään merkkejä edes näläntunteen muodossa. :) Suosittelen tätä kolmen aineksen komboa aamu- tai välipalaksi aivan kaikille! ♥

Iloista perjantaipäivää kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg