Jännitin etukäteen todella paljon New Yorkin metromatkustusta, useita eri junalinjoja (aakkosia ja numeroita) ja hirmuiseksi kuvittelemaani ihmishulinaa. Todellisuus poikkesi ennakkoluuloistani suuresti ja pelkoni sekä jännitykseni karisi pois heti ensimmäisellä matkustuskerralla. Metrolipun ostaminen oli erittäin helppoa ja oikean junan ja raiteen valitseminenkaan ei vaikeaa ollut. Tällä postauksellani haluan kannustaa kaikkia Nykiin matkustavia hyppäämään rohkeasti junan kytiin ja säästämään jalkojaan Manhattania ristiinrastiin kuljettaessa. :)

Omakotivalkoinen_NewYork_767627.jpg

New Yorkin metro on yksi harvoista ympärivuorokautisesti toimivista metrojärjestelmistä ja kattaa 468 metroasemaa. Manhattanilla metro kulkee saaren pituussuunnassa uptowniin (ylöspäin) tai downtowniin (alaspäin), ja juna sekä aseman sisäänkäynti tulee valita sen perusteella kumpaan suuntaan saarta olet menossa. Metroja on kahta eri sorttia - Local eli paikallinen metro pysähtyy useammilla asemilla ja Express vuorostaan kiidättää matkustajat saaren päästä päähän vain parilla pysähdyksellä. Local on aina turvallinen valinta, sen huomasimme Irinan kanssa kun vahingossa juoksimme Expressin kyytiin ja iloisesti ajelimme oman "kotipysäkkimme" 28th Streetin ohi... :)

Omakotivalkoinen_NewYork_2079.jpg

Omakotivalkoinen_NewYork_87286781.jpg

Metroasemat ovat Suomen tyylistä poiketen jemmassa, niiden yhteydessä ei ole suuria kylttejä ja välillä pitää pyöriä ympyrää nähdäkseen aseman sisäänmenoaukon. Metroasemille kulkee yleensä jonkinlainen ihmisjono ja ne auttavat navigoimaan kohti oikeaa asemaa. Useimmiten uptowniin ja dowtowniin mennään eri sisäänkäynneistä eri puolelta tietä ja suosittelen nappaamaan asemalta mukaan ilmaisen metrokartan, joka auttaa löytämään oikean suunnan määränpäälle... ja myös oikean oviaukon oikealle asemalle. :)

Omakotivalkoinen_NewYork_0702.jpg

Omakotivalkoinen_NewYork_2090.jpg

Ostimme Irinan kanssa 7 päivän metrokortit, joilla matkustimme rajattomasti koko matkamme ajan. Matkakortti kustansi korttimaksun (fee) kanssa yhteensä 32$ ja ostaminen oli todella helppoa ja yksinkertaista metroaseman yhteydessä olevasta lippuautomaatista. Automaatti toimii samalla taktiikalla kuin suomalainenkin lippuautomaatti, eli näppäilet valikosta millaisen lipun haluat, syötät rahat koneeseen ja otat lippusi sekä vaihtorahasi. :)

Omakotivalkoinen_NewYork_0701.jpg

Matkustaminen New Yorkin subwaylla poikkeaa suomalaisten metrotavoista ainoastaan sisäänmenoporttien osalta. Meillä ei tunneta portteja ja metroon voi kirmata suoraan ilman ylimääräistä sählinkiä. :) New Yorkissa metrolippu pitää veivata lukulaitteen läpi, jotta pyörivät teräksiset portit rullaavat kulkiessasi niistä läpi. Selittäminen sanoin on hieman vaikeaa, joten tein teille Ellun ja Matkailijan toivoman pikkupätkistä koostetun videon... :)

Omakotivalkoinen_NewYork_1459.jpg

Omakotivalkoinen_NewYork_2084.jpg

Omakotivalkoinen_NewYork_0704.jpg

Metroissa on realiajassa päivittyvä sähköinen aikataulu sekä erittäin selkeät kuulutukset, joiden ansiosta eksyminen tai oman aseman ohi matkaaminen on erittäin haasteellista. :)

Omakotivalkoinen_NewYork_0703.jpg

Omakotivalkoinen_NewYork_2092.jpg

Kotiasemaltamme 28th Streetiltä löytyi kiva patinoitunut ja elämää nähnyt puupenkki, jossa nappasimme selfiet. Tätäkin ränsistynyttä vakiopenkkiä on jo ikävä... :) Muutamat teistä ovat matkaamassa Manhattanille lähiaikoina, joten kysykää rohkeasti vaan jos jokin asia tai yksityiskohta jäi askarruttamaan. ♥

Nyt maalaamaan makkarin seinää, jotta saan joskus valmista... Huomenna tulossa postausta tulevista muutoksista. :)

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg