Kuntoilijoiden ja terveysintoilijoiden suosima Spirulina (Arthospira platensis) on mikroskooppinen levä, joka kuivatussa muodossaan sisältää jopa 70% hyvin imeytyvää proteiinia. Proteiinin lisäksi spirulinassa on vajaa 20 % hiilihydraatteja ja noin 2-3% rasvaa. Loppuosa, noin 10 % on vitamiineja (A-, B1-, B6-, B9-, B12-, E- ja K-vitamiineja), beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), mineraaleja (kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja sinkkiä) ja lehtivihreäksi kutsuttua klorofylliä voi olla kaksikin prosenttia. Spirulina sisältää myös huomattavan määrän välttämättömiä rasvahappoja, kuten gammalinoleenihappoa, sekä toimii usean antioksidantin lähteenä... ja mitenkä tämän vihreän superpulverin sitten käytönnössä tulee vaikuttaa hyvinvointiin ja olotilaan...?

Omakotivalkoinen_16122015_9930.jpg

Asteekit olivat ensimmäisiä, jotka jo kauan kauan sitten huomasivat spirulinan voimaannuttavan vaikutuksen. Sittemmin sen tehoon ovat luottaneet jopa astronautit. Spirulina on todistetusti erittäin ravinteikasta, mutta sen tehosta esim. sairauksien hoidossa ei ole merkittävästi tieteellistä näyttöä, jotta voitaisi vannoa sen parantavaan voimaan. Oma kokemukseni tästä vihreästä voimajauheesta on kuitenkin erittäin myönteinen moneltakin osin, suurin ja merkittävin vaikutus on ollut energiatasojen nousulla - olen ollut totaalisen väsähtänyt jo useita viikkoja, haukottelen pitkin päivää ja kärsin selvästi kaamosmasennuksen oireista. Jos olisin vielä viikko sitten saanut valita yhden toiveen, olisin toivonut pääseväni viikoksi hotelliin nukkumaan, unta palloon 24/7 ihan kirjaimellisesti. :) Ilmiselvästi spirulinan piristämänä olen alkanut jaksaa paremmin, aamulla ei väsytä sellaisella musertavalla tavalla, ja tänään en edes torkuttanut herätyskelloa, jei. :) Muistiongelmat ovat myös helpottaneet, enkä tiedä onko tämä seuraava muutos vain omaa harhakuvitelmaani, mutta tuntuu kuin ajatukset olisi helpompi saada puettua sanoiksi ja ääneen puhutuiksi lauseiksi - änkytystä ja senojen sakaisin menemistä ei ole myöskään tapahtunut hetkeen. :)

Omakotivalkoinen_16122015_9936.jpg

Moni on sanonut spirulinajauheen olevan karmaisevan makuista ja ennakko-odotukseni (vai pitäisikö sanoa -kammoni) poikkesivat todellisuudesta kuin yö ja päivä. Ei tämä myrkynvihreä pulveri missään nimessä hyvänmakuista ole, mutta omasta mielestäni se ei ole pahaakaan. Maku muistuttaa hieman multaista salaattia yhdistettynä kypsentämättömään parsakaaliin ja pinaatinlehtiin. Itse nautiskelen spirulinani yleensä shottina - 1tl spirulinaa mukin pohjalle, 0,5-1dl vettä päälle ja yhdellä hörpyllä äkkiä alas. :) Jälkimaku on aika laimea ja menee nopeasti ohi vaikkei shotin jälkeen ottaisi mitään muuta suuhunsa. Minusta spirulinan makua maalailevat kauhukuvat pitkin nettiä ovat silkkaa höpönpöppöä, tai sitten minulla on harvinaislaatuisen huonot makunystyrät. :) Itse liputan jauhemuotoisen spirulinan puolesta ja jätän jatkossakin spirulina-tabletit muiden nieltäviksi. :)

Omakotivalkoinen_16122015_9938.jpg

Energisyyden lisäksi olen huomannut spirulinan aloittamisen jälkeen muitakin vaikutuksia. Päivittäinen niskasärky on kadonnut kokonaan (nukunko yöni paremmassa asennossa tai sikeämmin?), aamulla ylös noustessa selkä ei ole ollut kipeä tai olo kankea (onko spirulina notkistanut lihaksia ja niveliä?), ja käsivarteen tullut mustelma parani lähes näkymättömiin vuorokaudessa, kun normaalisti saan ihastella mustelmiani useita viikkoja (parantanut verenkiertoa?). Myös vessassa olen saanut rampata normaalia enemmän spirulinan kehoa puhdistavan ominaisuutensa ja nesteturvotuksen poistumisen vuoksi. :) Jokaiselle muutokselle voi toki olla muitakin syitä, mutta vahvasti uskallan olla sitä mieltä että syyllinen on spirulina. :)

Omakotivalkoinen_16122015_9942.jpg

Minulla on toistaiseksi kokemusta vain Cocovin spirulinasta, joten laatuvertailua en eri merkkien osalta voi vielä tehdä. Moni aktiivikäyttäjä on tykännyt Puhdistamon spirulinasta enemmän, lieneekö syy maussa vai koostumuksessa... :) Cocovin tuotteita löytyy nykyisin jopa S-Marketeista ja osasta pienempiä kauppoja, hintaa jauhepurkilla on noin 10€. Teelusikallisen vuorokausiannostuksella Cocovin spirulinapurkki kestää kuukausia, superfoodiksi annoskohtainen hinta on hyvin alhainen...

Na%CC%88ytto%CC%88kuva%202015-12-16%20ko

(kuva: Cocovishop.com)

Löysin Cocovin sivuilta loistavan smoothie-reseptin, josta olen soveltanut oman muunnelmani. Smoothieni on todellinen superfoodien graalin malja, sisältäen spirulinan lisäksi myös pellavansiemenrouhetta, avocadoa, chia-siemeniä, inkivääriä sekä goji-marjoja. Tästä ei smoothie terveellisemmäksi enää voi muuttua... ja yllättäen se maistuu ihan hyvältäkin, kannattaa kokeilla! :)

Superfood Smoothie

 • 1 päärynä
 • 1 avokado
 • noin sentin viipale luomusitruunaa kuorineen
 • sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
 • 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 1 tl chia-siemeniä
 • 1 tl spirulinaa
 • 4-5 kpl basilikanlehtiä
 • pikkuripaus laatusuolaa
 • makeutukseen hieman hunajaa
 • n. 2dl tai tarpeen mukaan vettä (kokeile myös maukasta kookosvettä)
 • koristele goji-marjoilla

Kuori ja pilko päärynä ja avocado, leikkaa joukkoon pieni pala inkivääriä sekä huuhdellun luomusitruunan siivu kuorineen. Repäise basilikasta nyrkillinen lehtiä ja lusikoi pellavansiemenrouhe, chia-siemenet ja spirulina muiden ainesten joukkoon. Mausta pienellä lorauksella hunajaa sekä hyppysellisellä suolaa. Lorota kaiken päälle desi-kaksi vettä ja pistä blenderi pyörimään. Smoothien voi valmistaa myös sauvasekoittimella, kuten itse teen. Kaada valmis smoothie lasiin ja koristele punaisilla goji-marjoilla. Nauti tajunnan räjäyttävä terveyspommi heti aamulla, jos kaipaat kunnon starttia päivälle! :)

Herkutellen huomiseen!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg