Kaunis tulppaanikimppu symboloi kevään tuloa, uuden alkua, raikkautta, tyylikkyyttä ja arjen ylellisyyttä. Ei siis ihme, että me suomalaiset olemme olleet vuosikymmeniä maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia (väkilukuun suhteutettuna, kärkikolmikossa yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa). Tulppaani on kauneutensa ja edullisuutensa vuoksi yksi lempikukistani, ja Kauppapuutarhaliiton ehdottaessa minulle yhteistyötä, tiesin heti että tämä jos mikä on minun juttuni! :)

Omakotivalkoinen_22012016_0778.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_8762716.jpg

Tulppaaneilla on upean ulkomuotonsa ja pienen hintalappunsa lisäksi myös muita plussapuolia - Kotimaisten tulppaanien viljelymäärä Suomessa on noin 75 miljoonaa, joka tarkoittaa 95% kaikista myytävistä tulppaaneista. Sirkkalehtimerkistä tunnistettava kotimainen tulppaani on ekologinen lähikukka - kuljetusmatkat ovat lyhyet, kukat ovat aina tuoreita ja säilyvät maljakossa kauniina tuontikukkia pitempään.

Omakotivalkoinen_22012016_0766.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0769.jpg

Kauniit kukat tuovat piristystä arkeen ja kruunaavat viikonlopun. Tykkään ostaa ruokakauppojen valmiita kimppuja niiden helppouden vuoksi ja nyt kun tulppaanikausi on hehkeimmillään, on valinnanvaraa yllin kyllin jopa läheisessä S-marketissa... nämäkin kimput löytyivät sieltä. :) Asettelin kirkkaanpunaisia ja valkoisia tulppaaneja rennolla otteella muovivatiin ja lopputuloksesta tuli mielestäni todella kiva - aina ei tarvitse olla maljakkoarsenaalia saadakseen kukat kauniisti esille. 

Omakotivalkoinen_22012016_0856.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0799.jpg

Tässä muutama vinkki, joiden avulla saat tulppaanikimppusi säilymään pitempään:

 • Osta tulppaanit kun ne ovat vielä nupullaan.
 • Katkaise varsista 1-2 cm:n vino pala terävällä veitsellä. Älä käytä saksia, etteivät varsien imupinnat kärsi.
 • Laita tulppaanit kylmään veteen. Matala, noin 10 cm:n korkeudelle ulottuva vesi riittää.
 • Jos haluat, että tulppaanisi ovat ryhdikkäitä, anna kimpun olla vedessä aluksi suojamuovissa tai -paperissa noin tunnin. Näin varsien nestejännitys palautuu ja kääre antaa tukea varsille. Kun varret ovat imeneet itseensä riittävästi vettä, poista kääre ja asettele kukat maljakkoon. 
 • Toinen koulukunta nauttii tulppaaneista rennomman näköisenä. Siinä tapauksessa poista kääre heti kun asetat kukat maljakkoon: näin saat tulppaanisi kaartumaan ja taipuilemaan maljakon muodon mukaisesti. 
 • Maljakkovesi on hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa. Hyvässä nestejännityksessä oleva kukka on kaunis ja ryhdikäs.
 • Tulppaanit kasvattavat vartta vielä maljakossakin, joten niihin kannattaa leikata uusi imupinta muutaman päivän välein.
 • Matalassa vedessä pitäminen hillitsee varren venymistä. 
 • Huolehdi, ettei vesi pääse loppumaan. 
 • Tulppaanit kestävät pidempään, jos siirrät ne yön ajaksi viileään. 
 • Leikkokukkavirkiste ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Sokeripalaakin on kokeiltu virkisteenä, mutta vesi on tällöin syytä vaihtaa päivittäin ja samalla tarkistaa imupinnat.

Lisää hyviä hoitovinkkejä löydät www.kauniistikotimainen.fi/hoida-tulppaania-oikein

Omakotivalkoinen_22012016_0795.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0817.jpg

Kotimaiset tulppaanit ovat turvallinen kukkavalinta myös lapsiperheisiin. Tulppaania pidetään lievästi myrkyllisenä, mutta pieninä määrinä syötynä se ei yleensä aiheuta mitään oireita. Kukan myrkyllisin osa on sipuli, jota leikkokukkina myytävissä tulppaaneissa ei ole. Moni karttaakin tulppaaneja ihan turhaan, sillä esim omenassa olevat siemenet ovat myrkyllisempiä. Eläimille tulppaanin kukinnon popsiminen saattaa aiheuttaa ikäviä vatsanväänteitä, mutta hengenvaaraa siitä ei ole. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana ettei pienet herkkusuut tai pörrötassut pääse maistelemaan maljakon antimia, edes tulppaaneja. :)

Omakotivalkoinen_22012016_0776.jpg

Omakotivalkoinen_22012016_0887.jpg

Lisätietoa kotimaisista tulppaaneista löydät kauniistikotimainen.fi -sivustolta. Ajankohtaisia kukkauutisia voit seurata kätevästi Facebookin kautta TÄÄLTÄ!

Aurinkoista perjantaita kaikille! 

Miia_signerina2015.jpg

Yhteistyössä // Kauppapuutarhaliitto ry 


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg