Uudenlainen elämäntapani on alkanut tuottamaan tulosta ja olen voinut sanoa hyvästit mm. viikottaiselle siivouspäivälle. Oman vapaa-ajan maksimointi ja henkiseen hyvinvointiin panostaminen ovat nykypäivän luksusta, asioita joita ei saavuteta paksulla lompakolla, vaan ennakoivalla vaivannäöllä ja asennemuutoksella. Vartti on monessa asiassa todella lyhyt aika, mutta riittää esimerkiksi kuntoa kohottavaan ja vartaloa kiinteyttävään kotitreeniin sekä alle 100m2 kokoisen kodin imurointiin ja moppaukseen. Myös pyykkinaruilla roikkuvien vaatteiden viikkaaminen kaappiin isossakin perheessä onnistuu alle vartissa, tai oman lempiruokani kana-caesar-salaatin valmistaminen. Ennakoiva vaivannäkö saattaa kuulostaa tylsältä ja raskaalta, mutta ei todellisuudessa ole sitä. Ennakoiminen säästää aikaa ja aivokapasiteettia, ihmisillä kun on tapana stressaantua tekemättömistä tehtävistä ja rempallaan olevista juttuista - pitäisi mut kun, täytyisi mut kun, olisi kiva että mut kun, sitten kun, jos joskus kun...

Omakotivalkoinen_23052016_2.jpg

Tuttuja juttuja ovat minullekin nuo jossittelut, mutta nykyisin suustani kuulee tuota aika harvakseltaan. Oma arki kannattaa järjestää niin että arjen pakolliset askareet tulee hoidettua nopeasti täsmäiskuna. Ruoka on helppo valmistaa kun tietää mitä kokkaa ja ainekset löytyvät kaapista valmiina --> kerran viikossa isompi kauppareissu ja viikon ruokalistan laatiminen. Koti pysyy siistinä kun tavaraa ei ole liikaa ja siivousvälineet ovat kädenulottuvilla --> turhat tavarat pois, säilytystilat kuntoon ja siivousvälineet ajantasalle, siivota saa vaikkei villakoirat vielä pyöri jaloissa. Pyykin pesun hoitaa kaikilla nykyisin kone, mutta puhtaiden vaatteiden viikkaus kaappiin on rasittavaa --> tee jotain kivaa samalla, kuuntele musiikkia, katsele telkkaria. :) Meidän koti on pahimmillaankin kohtuullisen siistissä kunnossa, kahvikupit eivät enää loju pitkin kotia ja puhtaita vaatteita löytyy aina kaapista, vaikka vaatemäärämme tytön kanssa on pienempi kuin monella yksinään. Roskapussit eivät haise kaapissa päiväkausia eikä lehtiroskat pyöri eteisen lattialla kuten aikaisemmin. Paras muutos kaikessa kuitenkin on siivouspäivästä luopuminen, meillä ei sellaista nimittäin enää tarvita ja siihen aiheeseen tässä postauksessani aion pureutua. :)

Omakotivalkoinen_23052016_1.jpg

Moni blogiani lukenut tietää historiani tavaran karsimisessa - määrä on vähentynyt radikaalisti viimeiset 3,5 vuotta. Yksi motivaattorini turhan tavaran eteenpäin kierrätämisessä on ollut siivoamiseen käytettävän ajan väheneminen ja selkeyden saavuttaminen - sekä sisustuksellisesti että henkisesti. Tavoitteeni oli että koti pysyy kiireenkin keskellä siistinä ilman suurta vaivaa ja minulle jäisi tytön nukkumaan menon jälkeen muuhunkin aikaa kuin keittiön putsaamiseen ja pyykkien viikkaamiseen. Tämän tavoitteeni olen saavuttanut ja lisäbonuksena olen voinut luopua viikottaisesta siivouspäivästäkin. Meillä ei enää siivota tuntia tai paria putkeen, meillä koti siistiytyy muun arkipuuhan lomassa vartissa ja illat olen täysin pyhittänyt levolle ja rentoutumiselle.

Päivittäisiin toimiin kuuluu itsestäänselvyytenä likaisten astioiden laittaminen altaan sijasta astianpesukoneeseen ja ruoan jälkeen päivällä kone päälle. Puhtaat astiat laitan takaisin kaappeihin heti, enkä huomenna. Näin kone on koko ajan lastausvalmiudessa eikä astiat jää tasolle tai altaaseen kasaantumaan. Myös ruokapöydän ja keittiön tasot pyyhkäisen ruokailujen jälkeen jos ne näyttävät likaiselta. Roskat laitetaan aina suoraan roskikseen.

Muita päivittäisiä siivousaskareita ovat sängyn petaaminen, imurointi ja sohvatyynyjen suoristaminen. Pari kertaa viikossa pyyhin pölyjä kotona kuljeskelun lomassa, pesen pyykkiä sekä vessanpytyn. Viikon parin välein pesen kylppärin ja moppaan lattiat. Aikaa ei mene edellä mainittuihin nimeksikään, korkeintaan se vartti päivässä. :)

Omakotivalkoinen_23052016_3.jpg

Minusta on kiva tietää millaisia siivousrutiineja ja -niksejä muilla ihmisillä on ja olen pahasti koukuttunut Youtuben siivousaiheisiin videoihin. Extemporena päätin tehdä itsekin sellaisen ja pistin kesken postauksen teon kameran kuvaamaan ja hihat heilumaan - kirjaimellisesti, sillä kotijumpan jäljiltä hikisenä en viitsinyt pukea päälleni edustuskelpoisia vaatteita ja videolla hyörin kirppikseltä lauantaina ostamani harmaan viitan kanssa. :) 

Nyt suuntaan suihkuun ja nukkumaan, ihanaa illanjatkoa kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg