IKEA Suomi julkaisi elokuussa Life at Home 2016 -tutkimuksensa tulokset suurhelsinkiläisten ajatuksista, toiveista ja tavoitteista oman kotinsa sisustukseen ja arjen elämään liittyen. Kyselytutkimukseen osallistui 1007 ihmistä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta, ja sen pääteemana oli nykyaikaisen kodin käsite - mikä tekee kodista kodin. Vastauksissa nousi esiin mm. naapuruston tärkeys ja asuinalueen viihtyvyys - kaupunginosa ja oman kodin sijainti on monelle tärkeämpää kuin neliömäärä, josta ollaan valmiita tinkimään sijainnin vuoksi. Tämän allekirjoitan itsekin ja koen että asuinpaikalla ja sen tuomilla eduilla, kuten sosiaalisen elämän helppoudella, hyvillä palveluilla ja joukkoliikenneyhteyksillä on arjessa niin iso merkitys, että asuinneliöistä tinkiminen ei olisi ongelma. Pieneen yksiöön en tytön kanssa yrittäisi mahtua, mutta 40-50m2 kaksio riittäisi tilan puolesta meille kotisatamaksi... 

Omakotivalkoinen_11092016_671267.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671273.jpg

Kivaan elämään ja kotoisaan oleiluun ei tarvita suuria neliöitä ja siitä kertoo myös Life at Home 2016 -tutkimuksen tulos, jossa Suomen ahtaimmin asuvat suurhelsinkiläiset vastasivat olevansa varsin tyytyväisiä elämäänsä (80% vastanneista). Meidän kodin 80m2 on keskiarvoltaan melko hulppean kokoinen koti yhdelle aikuiselle ja lapselle. Asumiskokemusta minulta kuitenkin löytyy myös ns. mikrokodista reilun 10 vuoden takaa ja kyseinen kahden aikuisen ja kahden koiran jakama 36m2 kokoinen yksiö oli toiminnoiltaan kompakti ja todennäköisesti kaikista kodeistani tunnelmallisin. Tuota aikaa muistelen edelleen ilolla - se missä tilasta tingittiin, saatiin tunnelmalla ja toiminnallisuudella tuplaten takaisin. ♥

Omakotivalkoinen_11092016_671272.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671271.jpg

Sisustuksessa havaittu globaali ilmiö "vähemmän on enemmän" on rantautunut myös Suomeen ja jopa 45% vastanneista haluaa vähentää kotinsa tavaramäärää. Kodin järjestyksen ylläpitäminen, arjen toimivuus sekä arkiaskareiden helppo suorittaminen on erityisen tärkeää ja 68% kaikista vastanneista arvostaa niukkaa sisustusta. Vähäeleinen ja niukka sisustus ei tarkoita kuitenkaan totaalista tyhjyyttä tai hälläväliä-asennetta, sillä kodin estetiikkaa ja kauneutta halutaan myös. Unelmakotia kuvataankin turvalliseksi ja helposti ylläpidettäväksi, tismalleen samoilla sanoilla kuvaisin itsekin omaa kotiani, joka on minulle tällä hetkellä unelmakotini. ♥

Omakotivalkoinen_11092016_671270.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671276.jpg

Kodin kalusteiden ja tavaroiden kierrätys sekä kirpputoriostaminen on aikaisempaa arvostetumpaa. Kirppislöytöjä halutaan tehdä sekä ekotekona että niiden tarjoaman mielenkiintoisuuden vuoksi - pelkistetty koti saa kivaa rosoisuutta muutamasta kierrätys- ja kirppistuotteesta. Meillä tuota osastoa edustaa ruokapöytä, joka tuottaa suurta iloa ja mielihyvää joka ikinen päivä. Miten mieletön tuuri minulla olikaan kun sen kirppikseltä löysin ja tuunaamalla taioin sille uuden elämän. Myös IKEA on huomannut kirppistuotteiden kiinnostavuuden kasvun ja heidän tavoitteenaan onkin vuoteen 2020 mennessä tehdä käytettyjen IKEA-tuotteiden kierrättämisestä (myynti ja ostaminen) yhtä helppoa kuin uuden kalusteen ostamisesta suoraan myymälästä. IKEAn järjestämiin kesäkirppistapahtumiin osallistui tuhansia kirppismyyjiä sekä -ostajia, kauppa kävi kuumana ja moni vanha kaluste sekä tavara sai uuden kodin. IKEA on upealla asialla ja maailman suurimpana sisustustavaratalona selkeä suunnannäyttäjä, josta toivottavasti moni yritys ottaa mallia.

Omakotivalkoinen_11092016_671274.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671268.jpg

Summa summarum, voinemme Life at Home 2016 -tutkimuksen tuloksista sekä Habitare-messuilla esiin nousseista ekoteemoista sekä tarjonnasta päätellä, että maailma on muuttumassa radikaalisti myös sisustusrintamalla. Yksittäiset kalusteet ja tavarat ovat arvoasteikolla korkeammassa asemassa, toiminnallisuus ja funktionaalisuus on tärkeä mittari jo ennen ostopäätöksen tekemistä, laatuun halutaan panostaa ja kotimaisuutta tukea. Ylenpalttisen runsauden ja sesonkiajattelun aikakausi alkaa olla ohi, ainakin toistaiseksi. Myös muodissa on havaittavissa täysin samoja muutospiirteitä, josta löytyy mielenkiintoinen artikkeli mm. Iltalehden Tyyli.comista TÄÄLTÄ.

Omakotivalkoinen_11092016_671269.jpg

Omakotivalkoinen_11092016_671275.jpg

Kodissa tärkeää on hyvä sijainti, kohtuulliset asuinkustannukset, arjen toimivuus sekä kodin sisällä että sen ulkopuolella, sisustuksen selkeys, tärkeiden kalusteiden ja tavaroiden hyvä huolenpito sekä siivoamisen nopeus. Turhasta halutaan tinkiä niin neliöiden kuin sisustuksenkin suhteen, ja mikä olisikaan tärkeämpää kuin oman viihtyvyyden maksimointi! ♥ 

IKEAn Life at Home 2016 -tutkimuksen tarkat tulokset ja analyysin löydät TÄÄLTÄ! Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg