Parketin maalaaminen valkoiseksi – ohjeet

Googlasin ohjeita parketin maalaamiseen ja päädyin Doesn´t cost the earth- blogiin.
Ajattelin laittaa tänne Betolux-maaliin sovelletun suomennuksen ohjeista kuvineen. 🙂

TÄMÄ OHJE 
VAIN ÖLJYPOHJAISEEN LATTIAMAALIIN

(esim Betolux)

1. Jos lattiassa on pahoja kolhuja ja naarmuja, kittaa ne puukitillä. Kuivumisen jälkeen hio ja toista tarvittaessa.

2a. Tee parketin hionta pinnan karheuttamiseksi.
Hiontaan sopii tavallinen hiekkapaperi (selvitä omalle lattiallesi sopiva karkeusaste) ja työtä helpottamaan voi hankkia erillisen hiomatuen, jonka voi liittää jatkovarteen. Näin välttyy lattialla konttaamiselta. 🙂

Na%25CC%2588ytto%25CC%2588kuva+2012-01-2

2b. Hionta tehdään AINA puunsyiden suuntaisesti! Hionnan päätteeksi imurointi ja huolellinen lattianpesu.

dsc01312.jpg

3. Suojaa jalkalistat maalarinteipillä (jos et irroita listoja kokonaan)!!!

4. Seuraavana pääsemmekin jo tositoimiin!

Maalaukseen tarvitset:
– Betolux-maalia (menekki puupinnoilla noin 10m2/L
– Lakkabentsiini 1050:n (maalin ohennukseen)
– Telan ja jatkovarren
– Maalikaukalon
– maalipensselin (tai varoiksi kaksi)
– sekä pensselipesuaineen.

Maalaaminen tapahtuu samoin, kuin seinää maalatessa; ensin suditaan pensselillä seinän vierusta ja telalla maalia heti perään.
Muista maalata puunsyyiden suuntaisesti (kts. kuva alla). Maalaa aina hallituissa osissa, samoin kuin moppaisit lattioita! =D

dsc01313.jpg

dsc01314.jpg

5. VOILA! Anna maalin kuivua rauhassa noin 1vrk, jolloin se on päällemaalauskuiva! Toinen kerros samaa kaavaa toistaen.
Peittävämmän ja kestävämmän maalipinnan saat, kun maalaat 3 kerrosta.
Anna jokaisen kerroksen kuivua välissä noin 1vuorokausi. Lopuksi poista maalarinteipit!

Hoito-ohje vastamaalatulle lattialle:

Betolux-maali kovettuu täysin ja saavuttaa kestävyys ominaisuutensa 1 kuukaudessa ja tänä aikana ei lattiaa saa pestä kemikaaleilla. Tahrat on poistettava tuoreeltaan nihkeällä liinalla (kostutus vedellä) tai hyvin miedolla pesunesteellä (esim yksi tippa Fairy-käsitiskiainetta / 1L-vettä).

dsc01324.jpg

Tässä kuvia valmiista lopputuloksesta! (Kuvat lainattu Doesn´t cost the earth-blogista).

dsc01322.jpg

dsc01336.jpg

Ja lopuksi makuuhuoneesta otetut ennen ja jälkeen-kuvat! Ihan huikean hieno muutos!!!! <3

dsc01311-e1290483426414.jpg

dsc01328.jpg

Tikkurilan sivuilta nappasin vielä tarkemmat tuotetiedot Betolux-lattiamaalista ja käsittelyohjeista:

Na%25CC%2588ytto%25CC%2588kuva+2012-01-2

Na%25CC%2588ytto%25CC%2588kuva+2012-01-2

Na%25CC%2588ytto%25CC%2588kuva+2012-01-2

Näillä ohjeilla siis mennään!

Huomenna käymme ostamassa pienen purkin Betoluxia ja teemme hionnan ja koemaalauksen lieden alla olevaan alueeseen. Samalla saamme testattua tarvittavan maalimenekin, tuleeko kerroksia kaksi vai kolme!

Kauniita unia kaikille! <3

EDIT! Mickey vinkkasi minulle maalisävyyn liittyvästä ongelmasta, jonka selvitän pikimmiten.
Ovet ja listat ovat aina sävyltään listavalkoista (hieman kellertävää) ja tuo Betoluxin lattiamaali saattaa olla puhtaanvalkoista. Jos näin on, pitää maali sävyttää erikseen listavalkoiseksi, jotta sävyero ei tule rumasti esiin vierekkäin asettelussa. KIITOS MICKEY!!!!! ♥ 🙂

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

45 kommenttia “Parketin maalaaminen valkoiseksi – ohjeet

 1. En jaksa odottaa, että laitat kuvia lopputuloksesta! :)Pieni vinkki!! Jos lattiamaali on &amp;quot;valkoista valkoista&amp;quot; (vrt. Tikkurilan sävy Paperi), niin se korostaa lattia- ja ovilistojen keltaisuutta, koska useimmiten valmiiksi maalatut listat (puu tai mdf), joita rautakaupoista saa, eivät ole tätä &amp;quot;valkoista valkoista&amp;quot;! Meillä kävi just niinku pelkäsinkin eteisessä. Eli ostettiin valmiiksi maalatut listat rautakaupasta ja maalattiin eteisen seinät Tikkurilan sävyllä &amp;#39;paperi&amp;#39;, joka on siis ihan kirkkaan valkoinen (ei taita siniseen, keltaiseen, punaiseen tai harmaaseen). Jälkikäteen vasta tajusin, minkä kontrastin noi kaksi valkoista voi tehdä toisilleen! Hämärässä eroa ei niin huomaa, mutta päivänvalossa huomaa kyllä. Ei kivannäköistä!

 2. Mickey: Mä en malta odottaa, että pääsen maalaamaan ;DMä ymmärsin niin, että tuo sävyttämätön Betolux on hieman kellertävää, ns. listamaalin sävyistä. Mutta hyvä kun vinkkasit, niin varmistan sen vielä erikseen ja tarvittaessa sävytän listavalkoiseksi. Öljymaalihan tunnetusti kellastuu aika nopeaan, joten eipä sitä valkoisten eroa tartte katsella kuin max vuoden.Meillä tosin on lattialistat ja ovilistat sekä väliovet vaihdettu toukokuussa 2011, joten ne on suht tuoreet vielä. Ainoastaan vessan oven sisäpuolinen karmi on vajaa 10-v vanha ja todellakin kusertavan kellertävä. YÖK!!! =D

 3. Oi että! Valkoinen, etenkin lauta-lattia, olisi ihana! En malta oottaa minkä näköistä jälkeä teille tulee : )) Koska teille muuten tulikaan se keittiö? Vai oliko ihan suunnittelu-asteella?Meillä enää kaksi viikkoa, huiii.

 4. Ai että, tuota olen minäkin himoinnut ainaki lastenhuoneeseen. On vaa nii iso prokkis että on jäänyt. Se tavaroiden siirtely, mihin 🙂 uusi listoitus, yäk.No ehkä joku päivä, joku päivä….jään odottelemaan innolla raporttia teidän urakasta.

 5. Betoluxin A-pohja on erin väristä kuin listavalkoinen, en nyt muista ulkoa mutta ei se kone mahda laittaa kuin muutaman tipan keltaista ja mustaa väriä siihen. Suosittelen pyytämään, että sävyttävät sen maalin listavalkoiseksi 🙂 Ei sitä värieroa huomaa silmällä muutakuin silloin kun ovat vierekkäin. Laimentakaa tosiaan sitä ensimmäistä kerrosta parikyt prosenttia ja suosittelen kolmea kerrosta kestävyyden vuoksi :)Hankalaahan tässä maalissa on vain se että esim. olohuonetta maalatessa se on käytännössä pois käytöstä 3 päivää. Ja lopullinen lujuus tulee vasta kuukaudessa, joten painaako huonekalujen jalat jäljet? Ei kannata ainakaan vetää mitään lattia pitkin :)Mutta hieno siitä ainakin tulee, se on varma 🙂

 6. Onpa hyvännäköinen lattia! Noinko vähäinen hionta siihen riittää? Olen aina luullu, että lattioiden hiontaan pitää vuokrata semmonen ammattilaispömpeli, jota työnnetään niinku ruohonleikkuria.

 7. Mielenkiintoinen projekti. Itse ole käyttänyt vesiliukoista Betolux akvaa listavalkoiseksi sävytettynä portaiden maalauksessa. Öljypohjainen olisi varmasti ollut kestävämpi vaihtoehto, mutta meillä ei ollut mahdollisuutta siirtää perhettä muualle maalauksen hajuhaittojen ajaksi.

 8. M: Meille piti tulla keittiö maaliskuun alkuun mennessä, mutta luulen että se hieman viisästyy ton lattian takia. Sen maalipinnan pitää antaa kovettua rauhassa noin 1kk, eikä sinä aikana ainakaan voi asentaa uutta keittiötä. Me siirrettiin suosiolla keittiön tilaamista, ja nyt saatiin lisäaikaa uuden mallin valintaan. :)Outi: No itse maalaaminen on vielä ihan ok hommaa, mutta ne listat! YÖÖÖK! Inhottavaa millintarkkaa piiperrystä. Me jätetään listat kiinni seinään ja suojataan ne maalarinteipillä. Ammattimeihet niiden kanssa tappeli aikoinaan ja v-mäisempää hommaa saa etsiä. Meillä on kaikki seinät vinoja ja listat on aika pitkiä (ei voi pitkiin seiniin laittaa listaa pienissä osissa, tulee ruma) joten niiden suoraan saaminen ei ollut tosiaankaan mikään pikku juttu. =DSanna: Hyvä kun kerroit! Mies käy ostamassa tänään pikkupurkin koemaalausta varten ja sitä ei sävytetä. Jos se sävy ei sovi lainkaan listoihin, niin sitten on pakko heittää listavalkoisen mömmöt purkkiin joukkoon! =D Me mennään mun siskolle evakkoon siksi aikaa, jo ihan hajuhaitankin takia. Meillä on melko kevyet kalusteet, mutta sohvan jalat saattaa kyllä tehdä painautumat maalipintaan. :)Kirpparikeiju: Jos maalaisi vesiohenteisella maalilla (betolux akva) tai sävyttäisi öljyllä, lakalla, petsillä, niin siinä tapauksessa pitäisi hioa kunnolla, että väri imeytyisi suoraan puuhun. Meillä on lakattu parketti, joten sitä ei hiota ihan käsipelillä, eikä siihen tartu vesiohenteiset aineet. Tuo pelkkä Betolux on hyvä, koska ei tartte vanhaa lakkaa hioa pois. Googlesta tietoa etsiessäni, löysin monta kokemusta siitä, ettei lattiaa oltu hiottu ollenkaan. Jopa laminaattia oli sillä maalattu (otex-tartuntapohjamaali alle). Kestävää tököttiä! =DMarja: meillä on lakattu parketti, joten jos sen maalaisi Akvalla, se pitäisi hioa kunnon koneella ensin. Sitä ei uskaltaisi itse tehdä, ettei vaan hio pintaa liikaa. Pyydettiin toki tarjous, mutta 1200 euroa siihen oli meille liian kallista. Siksi on pakko maalata perus Betoluxilla ja asustella siskolla muutama päivä (just sen hajun takia). =DInanaa: Kiitos muruseni! &amp;lt;3 &amp;lt;3 &amp;lt;3

 9. Voi täällä odotetaan myös lopputuloksen fiilistelyjä!Itselläni kävi myös mielessä parketin maalaaminen kun muutettiin, siitä tosin neuvoteltava vuokranantajan kanssa, mutta jos se onnistuu niin ehkä ehdotetaan! 😀

 10. MinnaK: Kannattaa ehdottaa! 🙂 Jos lattia on huonokuntoinen, niin paikkaamalla ja maalaamalla saa sille lisää käyttöikää jopa useita vuosia. Jos lattia on muuten ruman värinen, niin voi sitten perustella tämän päivän trendeillä ja vuokralaisten onnellistuttamisella. :)9L maalipönttö maksaa noin 125 euroa ja sillä maalaa noin 90m2 (tai vastaavasti 2 kerrosta 45m2 kokoisesta lattiapinnasta). Ei kovin paha hinta. =DToinen vaihtoehto on ostaa valkoinen laminaatti ja asasentaa se parketin päälle. Tässä tavassa kannattaa huomioida erityisesti parvekkeen ovi, että se mahtuu vielä aukeamaan. Väliovista voi helposti napata alareunasta muutaman millin pois, mutta parvekkeen sisäovesta useinkaan ei, koska eristekyky heikkenee. Siksi meillä ei voi tuota tehdä. Laminaatissa on muuten sekin hyvä, että sen voi pakata muutossa mukaansa ja asentaa uuteenkin kotiin! =D

 11. Tulee ihan satavarmasti hieno uudesta lattiasta!Hain muuten harmaata maalia, pari astetta vaaleampaa kuin teidän makkarin maali ja telasin sillä eilen yhden vessan seinistä ja voi vitsi kun on nätti harmaa. Yes!Sannishttp://afterastorm-sannis.blogspot.com

 12. Sannis: Otitko G488? meillä on sitä meinaan kaikki muut seinät. Sellainen haalea helmenharmaa… 🙂

 13. Itteekin houkuttaisi valkoinen lattia, mutta en taida uskaltaa.. Migreenin omaavan painajainen on kaikki vähänkin kiiltävät valkoiset pinnat niin voisi olla etten kykenisi siellä asumaan 🙁 Harmi sinänsä, valkoinen lattia näyttää kivalta.. Ehkä otan sellaisen matamman joskus 😀

 14. Kati: Häikäisevät pinnat on migreeniä potevalle kauhistus! Siskolla sellainen on ja erittäin pahana. 🙁 Toivottavasti se voi tulla meille vielä kylään, vaikka aikamoinen peilisali tästä tulee. *hih* ;)Mattavalkoinenkin on kaunis, mutta mie olen sellainen harakka, että pakko saada kaikki mikä kiiltää. =D

 15. Hei! Jätänkin ensimmäistä kertaa kommenttia blogiisi, kun pisti tämä lattia-asia niin mietityttämään :)Me ollaan muuttamassa kuun vaihteessa ensimmäiseen omaan kotiin, ja tarkoituksena on toteuttaa siellä &amp;quot;pieni&amp;quot; remontti. Keittiön ja olohuoneen välistä puretaan seinä, ja lattialle (tammiparketti) tarttis tehdä jotain. Ensin ajatuksena oli pistää parketti uusiksi, jotain tooosi vaaleeta parkettia siis vanhan tilalle. Nyt kuitenkin kutkuttaa entistä enemmän tuo Betoluxilla maalaaminen.. Meidän parketti ei ole missään priimakunnossa, ja purettavien seinien kohdalle jää tietysti aukot jotka pitäisi paikata – ja lisäksi keittiön lattia on eri korkeudella kuin olohuoneessa. Arg, haastetta remonttireiskalle. Toistaiseksi odotellaan vielä taloyhtiön remonttilupaakin!Noissa esimerkkikuvissa maalattu tulos näyttää kyllä tosi hienolta, hitsi vieköön. Mua kiinnostaakin nyt, miten te käytännössä tuon homman toteutatte 🙂 Teettekö kaiken itse, missä asutte, kauanko hionta+maalaus kestää, paljonko on rahaa budjetissa? Kiva jos jaksat vastailla!

 16. ONIA: Tässä vastauksia! =DAsumme siis Helsingissä, kerrostalossa. Taloyhtiölle on ok kaataa seinät ja remontoida keittiö kokonaan. Lattian vaihtamiseen tarvitsee luvan erikseen, esim pyökkiparkettia ei saa laittaa lainkaan. Parketin maalaaminen ei kuitenkaan ole ongelma, se siis onnistuu. Meillä tulee remppaliike kaatamaan cyproc-väliseinän ja samalla tekee pienen lisäpala koteloinnin eteisen ja keittiön välissä olevaan kiinteään ilmastointiputkistoon. (voi katsoa sen esim. Ikean keittiösuunnitelmistani, heti siinä eteisen ikkunan ja keittiön kaapistojen välissä oleva pystyseinäosio =D) Tämän pienen lisäkoteloinin sisään tulee sähköt, jotka nyt kulkevat kaadettavassa väliseinässä. Eli yksi valopistoke ja yksi kaksiosainen töpseli.Lattiaan jää seinän poiston jäljiltä 9,6cm levyinen ja 130cm pituinen paljas kohta, johon remonttiliike kiinnittää (liimaamalla?) tammiparketin palan. Palasen he hankkivat itse jostain jäämistöistään.Tämä projekti kustantaa meille noin 600-800 euroa, riippuen tuleeko yllätyksiä vai ei. :)Maalaamista tähän hintaan ei sisälly ja sen teemme itse. Maalaamme siis lisäkoteloinnin ja eteisen madalletun katon kauttaaltaan.Seinän kaatuminen, purkujätteen poisvienti sekä sähkötyöt tarkastuksineen vievät yhden päivän. Aamulla alkaa ja klo 17.00 mennessä tulee tarkastaja kirjaamaan sähkötyöt tehdyksi. Nämä kaikki siis sisältyvät siihen 600-800 euroon.Tämän jälkeen aloitamme lattian maalausprojektin. Teemme sen kokonaan itse ja säästämme työkustannuksissa 1500-2500 euroa (ammattilaisen hintahaarukka 70m2 lattian hiontaan ja maalaukseen). Aloitamme aamulla hionnan, johon menee aikaa noin 1,5-2h. Sen jälkeen imurointi ja pesu sekä kuivumisaika, kesto yht. 1h.Sitten maalaus tämän postauksen ohjeen mukaan. Maalikerroksia tulee vähintään kaksi ja todennäköisesti kolme, joten kuivumisineen kaikkineen tämän kesto on 3-4 päivää. Jos maanantai-aamuna aloittaa niin torstaina pääsee jo &amp;quot;takaisin kotiin&amp;quot;. Me mennään evakkoon lattiamaalaamisen ajaksi. =DMaali maksaa noin 125 euroa / 9L ja sillä maalaa noin 90m2. Me ostamme ainakin kaksi satsia tuota maalia, ohenteen, maalaustarvikkeet, joten lattian kokonaishinnaksi tulee noin 350-475 euroa. =DKun laskee kaikki kustannukset yhteen, tulee hinnaksi 950-1275 euroa. Ja tämä siis 70m2 lattiapinta alaa.Toivottavasti tästä oli teille apua! 🙂

 17. KORJAUS!!! KOKONAISKESTO LATTIAREMONTILLE ON SIIS 4-5 PÄIVÄÄ!!!! Tähän ei ole laskettu mukaan seinän kaatoon menevää yhtä päivää.Tuli laskuvirhe! Pahoittelut!=D

 18. Oi mä luen näitä vaan uudestaan. Mä oon niin häpi teidän puolesta… rupee kutkuttamaan itellekkin, mut mut. Liian monta muttaa. Lue, mies ei lämpene kun saadaan ihan järkkyriidat aikaseksi pelkästään puhumalla saunan käsittelystä saunasupilla 🙁

 19. Outi: Me oltiin maalaamassa lattiaa jo kaksi vuotta sitten, mutta kun pyydettiin tarjouksia remppafirmoilta niin hinnat oli satosfäärisiä ja saatiin myös paljon myhäilyä &amp;quot;kuka ihme maalaa parketin maalilla????!!!!!&amp;quot;. Meille vakuuteltiin myös, että se on kuulkaa ihan kamalan vaikea homma ja hirmuisen työläs ja helpompi vaan vaihtaa koko lattia. Onhan lattianvaihto periaatteessa ihan helppoa, vanha revitään irti, uusi lukkoponteilla kiinni ja listat nips naps. Hinta vaan uudelle lattialle on jotain muuta kuin ihana ja iisi. 😉 Sitten päätettiin, ettei kohtalaisen hyväkuntoista parkettia viitti kaatopaikalle roudata ja pistettiin jäihin koko haave. Nyt kun mies löysi sen asunnon Oikotieltä, missä oli se kiiltävä valkoinen laatta-lattia, niin mä sain sellaisen hepulin. IHAN PAKKOPAKKOPAKKO SAADA VALKOINEN LATTIA! Etsittiin yhdessä tietoa netistä ja kappas vaan, eihän se nyt niin vaikeeta olekaan se maalaus. Täytyy vaan toivoa, että se oikeasti on niin helppoa kuin tarinat kokemuksista mitä on lukenut. Yritä pehmitellä sitä miestä pikkuhiljaa… näytät sille paljon kuvia ja huokailet ja voihkit valkoisen lattian perään. Ja ehdotat, että ite teet kaiken ja sen ei tarvi osallistua ollenkaan. Lahjontaa kannattaa kokeilla myös ja viimeisenä sitten kiristystä *hihhii* 😉 Näin mie toimin ja usein saan tahtoni läpi, sitten kuitenkin… =D

 20. Kiitos tositosi paljon vastauksista!Muakin kutkuttaisi kyllä tuo tee-se-itse-meininki, mutta ollaan miehen kanssa ihan kokemattomia remppa-asioissa. Osaiskohan sitä silti.. Toisaalta jos menee pieleen, niin sitten vaan näkkärikuurille ja uusi parketti tilaukseen 😀 Maalit kun ei niin kamalasti maksa.Eniten mietityttää ehkä käytännön järjestelyt: erinäisistä syistä johtuen joudutaan muuttamaan remontin keskelle eikä maalihuuruissa vissiin ole kovin kiva asustella. Lapsen kanssa voitaisiin lähteä evakkoon, mutta kuka sen maalaamisen sitten toteuttaisi? Samassa kaupungissa kun ei ole edes mummolaa. Hmmhmm.Miten te toteutatte sen kuukauden &amp;quot;kuivumisajan&amp;quot;, asutte varmaan silloin kuitenkin normaalisti asunnossa? Täytyy vielä pohtia, onhan tässä viikko aikaa ennenkuin seinä (toivottavasti!) kaatuu! Olispa se meilläkin jotain cyprocia, pirulainen on ihan pelkkää kiveä alusta loppuun…Kiitos vielä, näistä postauksista on tosi paljon hyötyä!

 21. ONIA: Mekään ei olla mitään remontti-ihmisiä. Seiniä ollaan maalattu ja minä vaihdoin meille väliovet. Listat kävi remonttiliike vaihtamassa, siihen meistä ei kumpikaan pystynyt. :)Tuo maalaaminen ei tosiaan ole mitään rakettitiedettä ja jos lukee ohjeet tarkkaan ja katsoo vaikka pari videota Tikkurilan sivuilta maalitekniikasta, niin ei voi pahasti mennä pieleen. 🙂 Eniten tuossa on riskinä se, miten lattia reagoi maaliin, tuleeko tasaista, onko oikeat kuivumisolosuhteet ja lähteekö maali irti kuivuessaan. kannattaakin siis ostaa pikkupurkki maalia ja kokeilla ensin jonnekin näkymättämään paikkaan, miten se maali käyttäytyy just teidän lattialla. Me tehdään koemaalaus hellan alle. ;)Me mennään mun siskolle asumaan siksi aikaa ja lähekkäin kun asutaan, niin tullaan tekemään aina uusi maalikerros itse. Välimatka ei ole pitkä. Asunnossa ei maalaamisen aikana voi asua, ainakaan lapset ja eläimet. Suunnittelu pitää tehdä kunnolla ja parempi varautua päivän pitempään olemaan evakossa kuin ehkä tartteekaan. :)Toi muualla asuminen on suurin ongelma koko maalaamisessa. *hih* =DTeillä onkin sitten moukarimiehet purkamassa kiviseinää. Sen purku on hieman kalliimpaa kuin cyprocin. Jos ei siellä mene sähköjä tai jos tietää tasan tarkkaan missä ne menee, niin seinänpurun voi aloittaa itsekin. Tekee alkutyön ja lopuksi remonttimiehet viimeistelemään. 🙂 Työtunteja kuluu vähemmän ja hinta on pikkasen pienempi. Pyytäkää muuten sitten remppaukot viemään purkujäte mukanaan, sen saa sisällytettyä hintaan ja voi vähän tinkiäkin vielä. 😉 Jos taloyhtiön roskikseen vie, niin sieltä tulee 400 euron lasku perässä. =D

 22. Oisko ollu H488?!. Eikös se ollu se teidän makkari K488? Muistan et otin kaksi sävyä sitä vaaleampaa.Laitoin vessan muut seinät valkoiseksi ja sen seinän tolla harmaalla johon tulee valkoiset kalusteet. Odotan et saisin kalusteet jo paikoilleen!

 23. Sannis: Joo makkari on K488 ja noi meidän &amp;quot;valkoiset seinät muualla kodissa on G488. Se teidän H488 on yhden asteen tummempi kuin meidän &amp;quot;valkoinen G. =DLopputuloksesta tulee varmasti upea! Mä itse rakastan harmaalla seinällä valkoisia kalusteita! &amp;lt;3

 24. Saara: Todellakin ja paljon parempi valkoisena! :)Toivottavasti miedänkin lattia onnistuu yhtä hyvin! =D

 25. Mielenkiintoista, pitäisikö itsekin kokeilla. meidän tammiparketti on jo 30v. eikä sitä ole vielä koskaan hiottu. Olen vahannut sitä säännöllisesti parkettivahalla, pitäisikö vaha poistaa vahanpoistoaineella ennen hiontaa?? Lattia on tosi hyvässä kunnossa, mutta nyt haluaisin sen valkoiseksi…

 26. Heissan!<br />
  <br />
  Osuin surffailemaan tänne lattian uusimista selvitellessäni, Meillä on mietinnässä lattian uusiminen, ja ollaan juurikin kilpailutettu hiontaa ja sävytystä. Hinnat kuitenkin ovat tosiaan reippaanlaisia, joten voipi olla että päädytään maalaamaan itse… <br />
  <br />
  Pikaisella haulla en kuitenkaan löytänyt että mitä te loppujen lopuksi päädyitte tekemään oman lattianne suhteen? Löytyikö Betoluxille ikinä vaihtoehtoa, vai selvittelittekö sitä sitten sen enempää?

  1. M: me ei olla vielä tehty lattialle mitään. Tuo maalaaminen jätetään suosiolla väliin, koska tutuillamme on irronnut Betolux lastuina irti lattiasta. Ja hajuhaitta oli se suurin ongelma, koska meidän olisi pitänyt kuukausi asua tavaroidemme toisessa osoitteessa ja se olisi nostanut kustannukset pilviin. Me haaveillaan kovasti lankkulanttiasta, mutta sen kanssa joutuisi myös muuttamaan pois, koska se liimataan betoniin. Sitä ennen pitäisi tehdä tasoitus betonivalulla, eikä taloyhtiöltä taida lupaa irrota vaikka miten asian perustelisi. Se siis jääneen haaveeksi vain. Snif. :)<br />
   <br />
   meillä todennäköisin vaihtoehto tulee olemaan kiiltävä valkoinen ja leveä laminaatti, jonka laitamme päälleasennuksena olemassa olevan parketin päälle. Kustannuslaskelmien mukaan se tulee maksamaan noin 1500 euroa ja laittaja löytyy omasta takaa. Ei ihan edullinen ratkaisu sekään, mutta toisaalta sen voi vaikka pakata mukaansa muuttaessa, jos tahtoo. 🙂 Ja vanha parketti jää alle suojaan, jos vaikka innostuisi sen hiomaan ja sävyttämään öljyllä. 🙂

  2. No voihan kurjuus =( Mutta eikö noita lankkulattioita saa muutenkin kiinni kuin liimaamalla?<br />
   <br />
   Pitää tässä vielä itsekin kartoittaa sopivia vaihtoehtoja, mutta saa nähdä mikä tulee olemaan koppuratkaisu… varsinaista selkeää voittajaa ei ole vielä löytynyt, mutta uusia mustia hevosia tuntuu tulevan peliin jatkuvalla syötöllä =D

  3. M: Tuota kyseistä paksua ja painavaa lankkua ei voi laittaa kuin liimauksella ja siihenkin mieluiten tarvitaan vielä lisäpaino päälle kuivumisvaiheeseen. 🙁 harmittaa kovasti, että tämän kodin suhteen kyseinen lattia jää vain haaveeksi. <br />
   <br />
   Yllättäviä vaihtoehtoja kyllä ilmaantuu joka nurkan takaa. 🙂 Lattian vaihto on niin kallis projekti että siksi meilläkin on toppuuteltu sen kanssa. Uuden lattian täytyy kestää katsetta seuraavat 10 vuotta vähintään, joten virheisiin ei ole varaa. 🙂

 27. Olen saman pohdinnan parissa uudessa kodissa: pitäisi saada valkoinen lattia! Olen äättänyt kokeilla Betoluxia, mutta kiinnosti mistä olette löytäneet kiiltävää valkoista laminaattia. Ainoa tasavalkoinen, mitä jo aiemmin olen käyttänyt on Pergon neliömallinen, joka ei mielestäni olkkariin ole yhtä kiva kuin pitkulaisista lankuista kasattu.

  1. Marja: Me löydettiin kiiltävä valkoinen laminaatti novafloorilta ja tilasin siitä mallipalan. Se on semikiiltävä, eli heijastaa kyllä kivasti vaikkei ihan peili sentään ole. Värisävy on hieman lämmin, eli ei aivan vitivalkoinen. Se on minusta ihan hyvä juttu, sillä suurinosa kalusteistakin on samaa sävyä sen laminaatin kanssa. 🙂

 28. Kiitos nopeasta vastauksestasi! Kymppilattioiltakin tuntuu löytyvän pari potentiaalista vaihtoehtoa (nekin blogien vinkeistä juuri) eli onneksi löytyy vaihtoehtoja ainakin jos Betolux-kokeilu ei onnistu!

  1. Marja: Ellen ole ruudun ääressä niin kännykkä on apuna ja lähellä kommentointia varten. 😀 <br />
   <br />
   Kymppilattioiden valikoimaa minäkin ihastelin. Monta hyvää vaihtoehtoa olisi, mutta miten niistä valita se oikea.. Huoh, vaikeaa. :)<br />
   <br />
   Jos muistat niin tulehan kertomaan kuinka maalausprojekti onnistui ja millainen hajuhaitta siitä tuli. Jännityksellä odotan ja toivon että siitä tulee upea. &hearts;

 29. Vinkki<br />
  Älkää laittako uutta uivaa parkettia,lamiinattia tai mtään materiaalia,vanhan uivan parketin päälle poistakaa aina vanha lattia .Aidot puupintaiset ja runkoiset parketit vaativat tietyn hengittävyyden jos se suljetaan tilaan ettei ilman kiertoa ole seurakset näkyvät jossain vaihessa ,joten en missään tapauksessa suosittele etenkään betoni alustoille .Maalaminen onnistuu varmasti vain jos vanha pinta ajetaan puhtaaksi,ei maali tule pysymään jos on käytetty esim. lattian hoito aineita, yritys antaa työlle aina takuun sen johdosta vain puhtaaksi hiotulle pinnalle maali.

  1. Ari: Meillä on tehdaslakattu parketti Karelialta kymmenen vuoden takaa. Sen hiominen on niin millintarkkaa hommaa, että sitä ei remppamiehet suositelleet, koska helposti saattaa hioa liikaa ja parketin pinta kuluu puhki. Ja Betoluxin hajuhaitta on aikamoinen, jonka vuoksi olisi oltava evakossa jonkin aikaa…. Vanhaa lattiaa ei viistisi kärrätä kaatopaikalle ja siksi päälleasennettu laminaatti oli meillä nyt ykkösvaihtoehtona. Oltaisi haluttu Trinityn lankkulattia, mutta se vaatii betoniin uuden valun ja suoristuksen ja siihen ei taloyhtiöltä heru lupia. Höh. Pattitilanne siis. Olisiko sinulla ehdottaa jotain vaihtoehtoa, kun maalaaminen ei tule onnistumaan? Kaikille ajatuksille ollaan avoimia! 🙂

  2. Sori kestää vastaukset<br />
   Lautaparketin voi hioa vuosien mittaan max 3 kertaa puhtaaksi jos tuote on ns. länsi-eurooppalaista suosittelen tälläisissä tapauksissa aina ottamaan yhteyttä alan liikkeisiin,Valkoiseksi maalia voi käyttää myös vesiliukoisina ,mutta vaatii julkisten tilojen pintalakkaukset 3 kertaa yli ovat hajuttomia

 30. Kitos hyvistä ja tarkoista ohjeista sekä kuvista, jotka valaisevat asiaa. Alan käsittelemään parkettiani ja sen jälkeen Betoloxua pintaan. Toivottavasti saan yhtä kauniin lopputuloksen.

 31. Kyllä se tammiparketin maalaus hyvin onnistui! Hioin lattian ensin hieman manuaalisesti aika hienojakoisella paperilla, sitten otepohjaa pintaan ja lopuksi kiiltävän valkoista betoluxia. Ongelmana oli vain saada keittiön ja makkarin korkkilattia samannäköiseksi. Siihen löytyikin apu naapurimaan rautakaupasta, josta löytyi puhtaan valkoinen kiiltävä laminaatti. Nyt ovat lattiapinnat yhtenäisen näköiset tai ainakin olen itse tyytväinen! Ensin piti tietysti maalata kaikki muukin puhtaan valkoisella ( katot, seinät, ikkuna- ja ovi- sekä lattialistat). Tuleepahan siivottua useammin, kun valkoisella lattiapinnalla kaikki näkyy hyvin, mutta samat roskathan ne olisivat korkin ja parketinkin päällä.

 32. Hei,<br />
  Kiitos oikein paljon tästä ohjeesta!<br />
  <br />
  Näiden neuvojen avulla säästin 1900 euroa, kun tähän ei alettu asentamaan uutta parkettia. Järkyttävän suolaisia hintoja 35m2 parketin asennuksesta!<br />
  <br />
  Hain purkin maalarinvalkoista (puhtaanvalkoinen) Betoluxia n. 67 euroa/3l purkki ja ensimmäinen kerros on vedetty. Niille, jotka pelkäävät käryä, niin tämä käry ei ole mitään Unican tai Maalarin valkolakan käryn rinnalla.<br />
  Betolux tekee kiiltävän pinnan ja vastaava tuote Permo, jota minullekin tarjottiin, tekee taas hieman mattamaisemman pinnan. Tämäkin harakka tykkää kiiltävästä. Tuo valkoinen kiiltävä sopii hyvin noiden valkoiseksi maalattujen kiiltävien laattojen kanssa. Laatoissa on epoksimaali ja Unica.<br />
  <br />
  Työohjeisiin sen verran eroa, että Töölön Värissä sanoivat, että ensin pitää pestä lattia, jottei hiottaessa lika mene sinne puunsyihin syvemmälle. Tein näin ja uskon, että lopputulos on kummallakin tavalla tehtynä kotioloihin kelpaava :)<br />
  <br />
  Mielestäni maalaus on myös kierrätysteko sen sijaan, että ostettaisiin uusi parketti/laminaatti ja kärrättäisiin edellinen, hyväkuntoinen, rumanvärinen lattia kaatopaikalle.<br />
  <br />
  Suuret kiitokset vielä ohjeista<br />
  Tekemisen iloa muillekin, näitä remontteja voi tehdä ihan itsekin.

  1. Minna: Ihana kuulla että tästä postauksestani on ollut hyötyä. 🙂 Olen samaa mieltä että parkettia on pelkän värin vuoksi turha kantaa kaatopaikalle, jos sen voi sävyttää tai muutoin kunnostaa. 🙂 Meidän parketti on tehdaslakattu ja oma maalausprojektini jäi pelkäksi suunnitelmaksi. tehdaslakka on niin kinkkinen hiottava, etten saanut yhdeltäkään ammattimieheltä suositusta maalausurakkaan, jokainen heistä sanoi että lakkaa ei tulla saamaan kokonaan pois ilman ettei parketti hioudu joistain kohdin puhki. Olen hieman kade kaikille valkoisen lattian omistajille, mutta päädyin siihen etten raaski hyväkuntoista tammiparkettiani kärrätä roskiin uuden valkoisen lattian tilalta. Siksi olen opetellut elämään lattiani kanssa sellaisena kuin se on ja nykyisin olen ihan sinut sen kanssa. :)<br />
   <br />
   Remppaa tosiaan kannattaa rohkeasti tehdä itsekin, tekemällä oppii ja kaikki on aina korjattavissa jos menee metikköön. :)<br />
   <br />
   Ihanaa kesää ja kiva kun jätit käynnistäsi puumerkkiä minulle! &hearts;

 33. Vielä tästä tammiparketin maalaamisesta : Ostin hiontatuen ja varrenkin löysin, mutta ei pinta rikkoonu edes kaikkeinkarkeimmalla paperilla. Nurkasta hioin käsin palikalla, vaikuttaa toivottoman raskaalta hommalta ja vain paikoin pinta rikkoontuu. Voisinko hioa käsikäyttöisellä koneella. Parketin paksuudesta en tiedä, uusi on, eli aiemmin ei ole hiottu. Kun jos vaan pinnan rikkoisi ?<br />
  Onko pakko laittaa otepohjaa. Koirakin on kynsineen ongelma ? Oletteko kuulleet mitään kauhujuttuja. Kannustakaa että pienen makkarin vois hioo ? : )

  1. karola: Sinulla on ilmeisesti tehdaslakattu parketti, sillä itselläni oli ihan sama juttu. Lakka irtoaa pieninä haituvina epätasaisesti sieltä täältä, eikä lainkaan tämän postauksen kuvien tapaan tasaisesti hiontajauhona. Itse en uskaltanut alkaa koko lattiaa hiomaan, joten hylkäsin ajatuksen kokonaan ja edelleenkin on lattia tammenvärinen. <br />
   <br />
   Onko sinun maalisi Betolux? Se pysyy hieman vaihtelevasti kiinni ja ilman hiontaa en kyllä sitä telaisi lattialle. Koiran kynnet saattavat myös raapia maalin irti, jos ei pohjatyötä tee kunnolla. :(<br />
   <br />
   Itse olen kuullut ja nähnyt muutamia kauhujuttuja, joiden vuoksi en ole omaa lattiaani maalannut valkoiseksi. Hionnan kanssa on myös oltava varovainen, koska parketti hiotuu helposti puhki. <br />
   <br />
   Jos meinaat maalata makuuhuoneen niin hio se (käsin jos ei muu auta) ensin. Työlästä se on mutta, muuten ei maalipinta pysy koiran juostessa kiinni. &hearts; Tsemppiä projektiin mikäli siihen päätät uskaltautua! &hearts;

  2. Kiitos ! Toivoinkin pientä kannustusta. Etsin kunnollisen palikan jonka avulla hion lattian osa-osalta. Ajattelin laittaa Betoluxia, tuhdimpaa kuin Aqua. Jos maali ei pysy niiltä kohdin, voisin korjata sitä sitten, kun vanhaaherraa ei enää ole.<br />
   <br />
   Mulla on ihan järkyttävän ruma kylpyhuone, enkä voi remonontoida sitä ennen putkiremppaa. Huvikseen maalasin kiiltävän lattialaatoituksen jollain Betoluxin jämällä, ja voit vaan arvata millaista kelmua on irtoillut sen kastuessa. Arvasin sen itsekin mutta piti vaan kokeilla. Eikä se siinä rumuudessa nyt mitään haittaa : ) Makkari projekti tulee olemaan pitkä ja kivinen, mutta tulen tänne kertomaan, kun valmista, kuinkas sitten kävikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *