MBTI-persoonallisuustesti

Myers-Briggsin persoonallisuustestiä (MBTI) on käytetty laajasti esimerkiksi rekrytoinnissa, ammatillisessa vuorovaikutuksessa ja opiskelupaikan valinnan tukena ympäri maailman jo iät ja ajat. Persoonallisuuden eri piirteisiin liittyvät analyysit ovat aiheena hyvin mielenkiintoisia ja kolmesti olen tuon kyseisen testin itse tehnyt. Omaksi persoonallisuustyypikseni on joka kerta tullut INFJ, eli järjestelmällisyyttä rakastava vahvasti tunteva ja empaattinen semi-introvertti, joka on ikuinen optimisti ja ilmaisee itseään parhaiten kirjoittamisen kautta.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

Myers-Briggsin persoonallisuustesti

Myers-Briggsin 93 kysymystä sisältävä persoonallisuustesti pohjautuu sveitsiläisen Carl Jungin kehittelemiin teorioihin, joiden pohjalta amerikkalaiset Katherine Briggs ja hänen tyttärensä Isabel Briggs Myers kehittelivät tämän maailmanlaajuisesti tunnetun persoonallisuustestin 1940-luvulla. MBTI-testi jakaa väestön 16 toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin ja auttaa profiloimaan ja määrittelemään eri persoonallisuustyyppien edustajien stereotyyppistä käytöstä.

MBTI kuvaa persoonallisuutta neljällä ulottuvuudella:

 • Asenne ympäristöön: E tai I (ekstrovertti tai introvertti)
 • Tapa hankkia tietoa: S tai N (tosiasiallinen tai intuitiivinen)
 • Päätöksenteon peruste: T tai F (ajatteleva tai tunteva)
 • Elämäntyyli: J tai P (harkitseva tai spontaani)

Kuuluisia INFJ-persoonia ovat mm. Lady Gaga, Marie Kondo, Nelson Mandela, Morgan Freeman, Sylvia Plath, Amy Winehouse ja Kate Winslet.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

INFJ – Ihmiskeskeinen ideoiden keksijä

Oma persoonallisuustyyppini on INFJ, joka tilastojen mukaan on maailman harvinaisin ja kattaa vain noin 1,5% maailman populaatiosta. Sen kuvataan olevan ihmiskeskeinen ideoiden keksijä, sisäisessä maailmassaan viihtyvä luova semi-introvertti, joka intuitiivisena ihmistuntijana osaa samaistua erilaisiin tunteisiin ja elämäntilanteisiin jopa niin perusteellisesti että kantaa maailman ongelmia omilla harteillaan. INFJ on myös pikkutarkka täydellisyydentavoittelija, joka tarvitsee elämäänsä järjestelmällisyyttä ja kirjoittaa usein listoja arjen ja työtehtävien avuksi. Kuulostaako yhtään minulta? 🙂

Minimalistinen sisustus persoonallisuustesti omakotivalkoinen

Minimalistinen ympäristö

INFJ-persoonallisuuden omaavat henkilöt saavat nautintoa visuaalisesta kauneudesta. He ovat usein myös hyvin laatutietoisia ja monesti elävät varsin minimalistisessa kodissa. Minimalistisuus ei ole INFJ-persoonalle kuitenkaan pelkkää estetiikkaa, vaan todellinen syy pelkistettyyn elinympäristöön on jatkuvan ajatushautomon ylikäynnin, luovuuden ja yliempaattisuuden kuormittavuus.

Kaikki tämä pitää täysin paikkansa myös minun kohdallani. Visuaalisesti saan paljon nautintoa värikkäistä ja koristeellisista kodeista ja sisustuksista, vaikka itse en pysty elämään arkeani sellaisessa ympäristössä. Mitä enemmän kiirettä on työrintamalla tai harrastuksissa, sen vähemmän siedän kirkkaita värejä ja kuoseja, kodin sotkuja, epäjärjestystä ja yksittäisiä tavaroita, jotka ovat turhaan esillä ilman aktiivista käyttöä.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

Järjestelmällisyys ja kaappikaaos

Järjestelmällisyys ja hyvät organisointikyvyt ovat olleet ominaispiirteeni jo lapsuudesta asti ja nämä näkyvät vahvasti myös blogin sisällössä ja sen elinkaaressa. Rakastan tehtävä- ja muistilistojen kirjoittamista ja hyvä esimerkki on Tavaran karsiminen -tunnisteen alta löytyvät blogipostaukset, joissa olen mm. listannut eri tavararyhmiä ja jopa yksittäisiä lukumääriä pilkuntarkasti jo yli 8 vuoden ajan.

Tavaroiden järjestelystä olen myös aina saanut iloa ja laatikoiden sekä kaapien siisteys tuottaa minulle suurta tyytyväisyyttä. Syy vuonna 2008 alkaneeseen radikaaliin tavaroiden karsimiseen oli juurikin se, että kaapit olivat tupaten täynnä ja pahassa kaaoksessa. Kaikki ystäväni ja perheenjäseneni silloin ihmettelivät, ja osa välillä vieläkin, että mitä se nyt haittaa jos kaapit ovat sotkuiset kun eihän kaapissa kukaan elä.

En missään nimessä oleta että olisi tavanomaista kokea rasittuvansa tavarakaaoksesta tai kaappien sotkuisuudesta, ja siksi blogissakin muistuttelen että minun tapani tehdä ja elää ei suinkaan ole oikea tai oikeampi kuin jokin toinen. Joskus yrittämällä yritin viis veisata sotkuisista kaapeista, mutta eihän siitä mitään tullut.

Huomenta Suomi MTV Konmari järjestysvinkit ammattijärjestäjä

Introvertti esiintyjä

Introverttius näkyy INFJ-persoonallisuustyypissä mm. oman rauhan tarpeena ja sosiaalisten tilanteiden kuormittavuutena. Perinteisestä introvertti-stereotypiasta poiketen INFJ-persoonat ovat supliikkeja sanailijoita ja monesti ajautuvat esimerkiksi opetustyöhön, markkinointialan ammattiin, näyttelijöiksi tai muunlaiseen puhepainotteiseen työtehtävään, vaikka kokevat usein jännitystä täydellisyyden tavoittelusta johtuvan epäonnistumisen pelon takia. Puheenlahjoistaan huolimatta INFJ-persoonallisuustyyppi ei kuitenkaan ole huomionhakuinen, mikä erottaa tämän persoonallisuustyypin omakseen ja tekee siitä harvinaislaatuisen.

Omassa elämässäni nuo piirteet esiintyvät vahvasti. Olen supliikki ja sanavalmis, mutta yleisölle puhuminen aiheuttaa valtavat paineet ja saa aikaan suuren jännitystilan, joka välillä saattaa näkyä myös ulospäin. Kun alkujännitys lopulta helpottaa ja pääsen vauhtiin, niin jutustelen ihmisille mielelläni niin lavalla, radiossa kuin television haastatteluohjelmissakin. Suurimman tyydytyksen saan siitä onnistumisen tunteesta että ylitin itseni ja pelkoni, mutta tykkään tottakai myös jakaa ajatuksiani ja ideoitani ääneen, vaikkakin kirjoittaminen onkin siihen minulle mieluisampi keino.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

Ripaus ekstrovertin piirteitä

INFJ-persoonallisuudessa on ripaus extrovertin sosiaalisuutta, joka selittää hyvät puheenlahjat ja ihmisläheiset ominaispiirteet. En ole koskaan ajatellut olevani introvertti, vaikka tarvitsenkin säännöllisesti annoksen omaa rauhaa, sillä saan iloa myös sosiaalisista tilanteista. Esiintymiskammonikin liittyy pelkästään puhumiseen, sillä tanssia ja laulaa voin missä, milloin ja kenelle vaan, ja siksi olen päätellyt olevani enemminkin ekstrovertti.

MBTI-testin tekemisen myötä tajusin että introvertti ei suinkaan ole vain yksin viihtyvä erakko, vaan paljon moniulotteisempi persoonallisuuden piirre, joka enemmän tai vähemmän esiintyy meissä jokaisessa. Introvertti saattaa olla hyvinkin sosiaalinen, mutta kuormittuu helposti sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Tämä näkyy omassa elämässäni esimerkiksi messutapahtumien tai median kutsuvierastilaisuuksien jälkeen, jolloin olen kotiin palattuani aivan väsähtänyt ja pitkän päivän jälkeen jopa rasittunut. Mitä enemmän kommunikointia tapahtumiin ja tilaisuuksiin mahtuu, sen hiljaisempi ja sisäänvetäytyvämpi kotiin saapuessani olen. Omien akkujen lataus vaatii omaa aikaa ja rauhaa, joko täyttä hiljaisuutta tai hyvää fiilikseen sopivaa taustamusiikkia.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

Intuitiivinen kuudes aisti

INFJ-persoonallisuuspiirteissä intuitio eli vaikeasti perusteltavissa oleva tunneperäinen aavistus on vahvasti läsnä. En tiedä kumpi piirre on dominoivampi, empaattisuus ja ihmistuntemus vai intuitio, kumpi seuraa kumpaa. Intuitio eli kuudes aisti on minulla vahvistunut iän myötä ja uskon että syynä on elämänkokemus. Tämän piirteen uskon olevan kehittyvää sorttia ja ilmenevän jokaisella ihmisellä jollakin tavalla elämän eri vaiheissa ja tilanteissa.

Minulla on monesti tullut tietynlaisia tunteita ja aavistuksia joistakin tilanteista tai ihmisistä, jotka hetkeä myöhemmin osoittautuvat olevan totta. Nuorempana toin nämä tunteet helpommin esille, mutta kohtasin vähättelyä ja epäuskoa, koska en pystynyt perustelemaan syitä näille tunteilleni. Sain kuulla olevani vainoharhainen ja naiivi, jonka takia lopetin niiden ääneen sanomisen ja itsekin aloin epäilemään omia ajatuksiani. Nämä ovat olleet enimmäkseen negatiivisia asioita, enkä niitä siksi tämän enempää halua postauksessa käsitellä ja yksityiskohtaisemmin avata.

Vasta nyt yli kolmekymppisenä olen alkanut uskoa intuitiivisiin aavistuksiini ja luottaa siihen mitä sydän sanoo. En osaa tuota primitiivistä aistia sen paremmin kuvata, joten puhun yleensä sydämen äänestä – mitä silmät ei nää ja aivot ei käsitä, sen sydän ymmärtää.

Myers-Briggs persoonallisuustesti Omakotivalkoinen

Yliempaattisuus ja kyky samaistua

Toinen selkeä piirre, jonka vasta MBTI-testin tehtyäni tajusin, on tapani nostaa ryhmäni, kollegani ja tiimini muutkin jäsenet osaksi saamaani glooriaa. Jos saan kiitosta esimerkiksi valmistuneesta työprojektista jossa on ollut mukana muitakin, jaan kiitoksen aina kaikkien kesken enkä koskaan edes haluaisi vastaanottaa kunniaa asioista, jotka joku muu olisi tehnyt tai ollut auttamassa onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.

Myös ystävyyssuhteissa tämä piirre on havaittavissa ja tilaisuuden mukaan pyrin aina yhdistämään ihmiset ja asiat toisiinsa heille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Koskaan en kuitenkaan tuputa tai pakota ketään mihinkään ja hyvän ihmistuntemukseni ansiosta en ole koskaan saanut satikutia siitä että olisin toiminut vastoin toiveita.

Olen myös erinomainen kuuntelija ja ratkaisunkeksijä, ja todella moni on sanonut että minulle on helppo puhua vaikeistakin asioista. Joskus on tuntematonkin juttukaveri purkanut minulle sydäntään ja pyydellyt lopuksi anteeksi että sillä tavalla avautui, vaikkei syytä olekaan – kuuntelen yleensä mielelläni. Jotkut ovat kuvanneet että tuo johtuisi ympärilläni leijuvasta aurasta, mutta enpä tiedä, en ole perehtynyt näihin aura-juttuihin tarpeeksi voidakseni sanoa niistä juuta taikka jaata. 🙂

Vilpitön auttamisen halu, sympatiakyky ja empaattisuus ovat piirteinä sellaisia mistä olen itsessäni ylpeä, vaikka joskus elämän kuorma tuntuukin raskaalta. Samaistun välillä liikaakin itselleni rakkaiden ja tärkeiden ihmisten huoliin ja vasta viime vuosina olen oppinut ymmärtämään omia rajojani paremmin. Olen hokenut itselleni mantraa ”auta ensin itseäsi jotta sinulla on voimaa auttaa muita” ja yrittänyt sisäistää sen että terve itsekkyys on pakollista, jotta elämästä selviää hengissä.

Kannattaa katsoa alta informatiivinen video, joka kuvaa hyvin Myers-Briggsin INFJ-persoonallisuustyyppiä:

Kiistanalainen tulos

MBTI-testin on arvioiden mukaan tehnyt ainakin 50 miljoonaa ihmistä. Testiä pidetään nykytietämyksen valossa kuitenkin kiistanalaisena, vanhentuneena ja jopa harhaanjohtavana. Eniten epäluottamusta nykytieteessä aiheuttaa se, ettei Myersillä ja Briggsillä ollut alan koulutusta persoonallisuustestin luodessaan. Myös sitä on kritisoitu, ettei testi kerro persoonallisuuksien huonoista puolista mitään.

Itse uskon ettei testi ole täysin aukoton, mutta pelkkänä huuhaanakaan en sitä pidä. Persoonallisuus on kuin elävä organismi ja jokainen tekomme ja siitä johtuva seuraus muuttaa kokemuksiamme ja sitä myötä vaikuttaa myös persoonaamme. Uskon kuitenkin että Myers-Briggsin testin tulos kuvaa uskottavasti neljää dominoivaa persoonallisuuden piirrettä, jotka vaikuttavat vahvasti meihin yksilöinä.

Oma MBTI-testitulokseni kuvaa persoonallisuuteni vahvimpia ominaisuuksia paremmin kuin mitä itse alunperin uskoinkaan. Myös mies ja kolme ystävääni ovat testin tehneet ja saaneet yhtä tarkan kuvauksen omista persoonallisuustyypeistään ja niiden dominoivista piirteistä.

Oletko sinä joskus tehnyt tämän kyseisen persoonallisuustestin? Jos olet, saitko mielestäsi oikean tuloksen vai koetko että testi on höpöhöpöä?


Seuraa myös Instagramissa 

13 kommenttia “MBTI-persoonallisuustesti

  1. Laura: Tuo on todella mielenkiintoinen aihekin, kaikenlaiset persoonallisuuteen, psyykeeseen ja omakuvaan liittyvät asiat ovat aina minua kiinnostaneet ja tuo testi on minusta edelleen hyvinkin ajankohtainen. Ei se tietenkään 100% varmuudella kerro kaikkea, mutta uskon että se melko tarkasti analysoi persoonallisuuden vahvuuksia. 🙂 Kannattaa ehdottomasti tehdä jos et vielä ole, suomenkielinen versio löytyy täältä . 🙂

 1. Olen tehnyt testin ja olen sama INFJ-tyyppi. Yllätys yllätys, olen esimiehenä opetusalalla ja paljon ihmisten kanssa päivittäin tekemisissä. Minusta on ihanaa olla mukana kaikenlaisissa tilaisuuksissa, aikani, mutta sitten jo kaipaan hiljaisuutta. Ja sama juttu tuon intuition kanssa, useammin kuin kerran on tullut tilanteita, jolloin aavistelen henkilössä tai tilanteessa jotakin, joka myöhemmin sitten osoittautuu todeksi. Mutta on toisaalta ihanaa, kun tuntee itsensä, niin osaa olla 🙂

  1. TerhiR: Ihana löytää sielunsisar. 🙂 Tuo intuitiopuoli on hyvin mielenkiintoinen, siitä on vaikea saada keskustelua aikaan kun monet pitävät sitä täytetenä huuhaana ja ylivilkkaana mielikuvituksena, mitä se toki voi ollakin – vaikea sanoa, kun en tiedä mistä tunteet syntyvät. 🙂

 2. Tein testin viime keväänä ja sain tulokseksi ISFJ-T eli ”puolustaja” ja lukiessani tarkempia kuvauksia täytyy kyllä sanoa, että hämmästyttävän monesta kohtaa tunnistin itseni ihan täysin! ? Empatiakyky ja tunneäly on itsellänikin todella korkeassa roolissa. Nuorempana joskus nolottikin oma tunteellisuus, mutta iän myötä olen ollut näistä ominaisuuksistani ainoastaan kiitollinen.

  1. Vanilja: Kaikki ystäväni ja perheenjäseneni jotka testin ovat tehneet sanovat aivan samaa, todella täsmällinen kuvaus ja myös ulkopuolisen silmin paikkaansa pitävältä tuntuvat. 🙂 Minä olen myös häpellyt tunteellisuuttani, en ole koskaan kokenut olevani ”herkkähipiäinen” mutta sellaisena minua monet tuitvat pitävän kun olen nuorempi. Iän tuoma tieto ja itsensä tunteminen ovat auttaneet jäsentämään tunteita ja nykyisin osaan paremmin kertoa myös ulospäin tunteistani niin että muutkin tajuavat. 🙂

 3. Jos persoonallisuustestit kiinnostavat, suosittelen Big Five -testiä ttp://www.personal.psu.edu/~j5j/IPIP/

  1. Tämä on tosiaan tieteellisesti validoitu ja laajasti käyttäytymistieteellisessä tutkimuksessa käytössä oleva, joten myös minä suosittelen tutustumaan!

 4. Vanha kunnon MBTI! 😀 Olen sen joskus muinoin tehnyt enkä muista tulosta muuta kuin että se alkaa I:llä. Ei varmasti kerro koko totuutta ihmisistä, mutta onhan se hauska ja keskustelua herättävä. Me tehtiin se aikoinaan töissä jonkun kurssin puitteissa ja mun I aiheutti hämmästelyä että ”miten sä voit muka olla introvertti kun puhut niin paljon?” Introverttiys on ehkä yksi eniten väärin ymmärrettyjä luonteenpiirteitä. Ei introvertti ole aina automaattisesti mikään erakko. Mä jopa TYKKÄÄN esiintyä suurille joukoille eikä se aina edes jännitä mua. Mutta musta olisi kauhea jutella kahdestaan useiden vieraiden ihmisten kanssa joka päivä. Selkeästi myös mä ilmaisen itseäni parhaiten ja mieluiten kirjoittamalla. Tää analyysi introverteistä on mun blogin kaikkien aikojen suosituin postaus

  1. Vanha Jäärä: Introvertti on tosiaan väärin ymmärretty, minäkin kuvittelin että olen ehdottomasti extrovertti koska en halua koko aikaa käpertyä itseeni ja nautin myös sosiaalisesta kanssakäymisestä. Vasta pari vuotta sitten tajusin että instrovertti asuu meissä jokaisessa ja joillakin se piirre on dominantti ja toisilla ilmenee lievemmin. Ei tullut mieleenkään että voisin ollakin enemmän introvertti kuin ekstrovertti, ja tuo tieto avasi ymmärryksen omasta persoonastani.

   Kävin lukemassa sinun postauksesi, törmäsin siihen jo itseasiassa pari vuotta sitten kun kunnolla kiinnostuin persoonallisuus-asioista ja psyyken rakenteista. Tässä vinkki muillekin, käykäähän lukemassa tuo Hiilihapoilla-blogin postaus! 🙂

 5. Paluuviite: Kiistelty MBTI-testi - Tanja Räty - Poseland Network

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *