Siivousurakka – Omat hyväksi havaitut niksit

Monet ovat ehkä jo tehneet kevään isomman siivousurakan, itselläni se on kuitenkin vasta tulossa. meidän kodin keväiseen suursiivoukseen kuuluu perusjuttujen lisäksi ikkunoiden pesu, parvekkeen putsaus (siitepölyä on taas aivan valtavasti) sekä kaappien läpikäynti, josta tulossa erillinen postaus huomenna. Tässä muutamia omia niksejäni, joilla saa siivouksen maistumaan ja hommat sujumaan jouhevasti!

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Siivous on välineurheilua

Siivous on tavallaan kuin välineurheilua. Oikeanlaiset ja tarkoituksenmukaiset pelit ja vehkeet nopeuttavat siivousta ja tekevät siitä mukavampaa. Varmista siis, että siivousvälineet ja -aineet ovat ajantasalla ja kaikki tarvittava löytyy.

Hyvä imuri on kaiken A ja O, ainakin eläinkodeissa. Meillä on imurina Dysonin minikokoinen DC26 City ja olen todella tyytyväinen sen imutehoon ja käytettävyyteen. Pienestä koostaan huolimatta se imee kuin suuri tekijä ja säiliöön mahtuu parin viikon roskat ja pölypallerot kerrallaan. Säiliön tyhjennys käy kätevästi roskaämpäriin, eikä mitään osia tarvitse vaihtaa. Imurin HEPA-suodattimen pesen pari kertaa vuodessa, simple as that! 🙂

Universal Stone kokemuksia

Universal Stone kaikkeen puhdistamiseen

Itselläni on vuosien varrella syntynyt kiintymyssuhde Universal Stone -puhdistusaineeseen ja sillä putsaankin lähes kaiken. Käytän sitä varsinkin keittiössä ja kylpyhuoneessa sekä peileissä. Ensi viikolla ajattelin kokeilla sitä myös ikkunoiden pesuun. Tuote on luonnonmukainen ja myrkytön, joten se sopii hyvin sekä allergisille että lapsi- ja eläinperheille. 

Universal Stonen kaveriksi varaan aina useamman mikrokuituliinan, yksi itse puhdistamiseen ja huuhteluun (kosteutettuna) ja pari-kolme kuivaamiseen ja kiillottamiseen. Mikrokuituliinoja käytän myös pölyjen pyyhkimiseen muilta pinnoilta sekä nahkasohvan putsaukseen. Perinteisiä tiskirättejä en edes omista enää.

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Kotimaiset siivoustuotteet

Pölyt ja pienet pintatahrat pyyhin kostealla Sinin mikrokuituliinalla. Pelkkä vesi riittäisi tähän, mutta itse tykkään kovasti sitruunantuoksuisesta yleispuhdistussuihkeista ja käytänkin monesti sitä veden sijasta. Ihana tuoksu vaikuttaa positiivisesti ja tekee siivoamisesta mukavampaa.

Parkettilattian puhdistamiseen käytän Sinin mikrokuituista levymoppia ja lattialle soveltuvaa puhdistusainetta. Tällä hetkellä käytössäni on Methodin mantelin tuoksuinen pesuneste.

Kylpyhuone puhdistuu aiemmin mainitsemallani Universal Stonella sekä erillisellä pyntynpuhdistusaineella. Saunassa käytän Kiilto Cleanin saunapesua ja Sini saunapesintä tai juuriharjaa.

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Ikkunoiden, parvekkeen ja valaisimien puhdistaminen

Ikkunat olen pessyt aikaisemmin laimealla Fairy-tiskiaineliuoksella, mutta nyt ajattelin kokeilla Universal Stonea myös tähän hommaan. Universal sisältää luontaisia öljyjä, joten lian ei pitäisi tarttua ikkunalasiin kovinkaan helposti. Jos tuote lunastaa odotukseni tässäkin asiassa, voi olla mahdollista, että ikkunalasit ovat puhtaat vielä joulunakin. 🙂

Kristallivalaisimien kristallit puhdistan kerran vuodessa Lamp Gustafin omalla kristallinpuhdistussuihkeella, joka on varsin tymäkkää ainetta. Eilen itseasiassa tein tämän urakan ja kyllä nyt kiiltää ja kimaltaa!

Parveke imuroidaan myös ja siitepölyt pyyhitään seinistä ja kalusteista. Tähän käytän yleensä talouspaperia ja yleispuhdistussuihketta, on meinaan likaista hommaa ja mikrokuituliina ei peseydy täysin puhtaaksi.

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Varaa aika kalenterista valmiiksi

Suurempaan siivoukseen kannattaa varata oma päivänsä jo etukäteen. Tämä auttaa ainakin minua psyykkaamaan itseni niihin hieman kurjempiinkin hommiin, kuten ikkunoiden pesu jota en voi sietää. Samalla voi palkita itsensä hyvästä työstä hankkimalla etukäteen herkkuja, drinksuja tai muuta kaunista ja kivaa. Itsensä hemmottelu ison uurastuksen jälkeen on jopa suositeltavaa!

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Luo järjestys työvaiheille

Kun hahmottelee siivousjärjestyksen etukäteen, on helpompi pysyä ruodussa ja saada hommat tehtyä.  Itse aloitan aina siitä, että kerään lelut ja roinat lattioilta ja vien ne paikoilleen. Likapyykit tietysti pyykkikoriin ja jos pyykkiä on riittävästi, kone päälle.

Tämän jälkeen imuroin, aloittaen eteisestä (joka on meillä aina täynnä hiekkaa ja kiviä). Samalla rullaan matot makkaralle odottamaan lattioiden pesua.

Kun imurointi on suoritettu kaikissa huoneissa, myös kylpyhuoneessa jossa on paljon pölyä ja nöyhtää, aloitan pöytätasojen ja kaapin päällisten raivaamisen ja pölyjen pyyhkimisen. Eli romppeet takaisin omille paikoilleen ja pölyt hus pois. Olen huomannut, että helpointa on aloittaa tämä homma aikuisten makkarista, jossa vähiten sotkua tasoilla. Seuraavana olkkari, sitten Avan huone ja viimeisenä keittiö, jossa eniten pöydillä lojuvia asioita. Samalla kun huseeraan köökin puolella, laitan astianpesukoneen laulamaan. Kerran kuussa pesen myös liesituulettimen suodattimen astianpesukoneessa. 

Enää onkin jäljellä lattioiden pesu ja tämän tehtyäni siirryn siivoamaan kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen siivoan aina kerralla, lukuunottamatta imurointia. Eli tavarat paikoilleen ja tasot tyhjiksi. Pintojen pyyhintä, myös peili. Sitten pesen seinät ja suihkuhanat sekä pyntyn. Viimeiseksi lattian. Sauna puhdistetaan noin kaksi kertaa vuodessa, juhannukseksi ja jouluksi. 

Lopuksi hyppään itse suihkuun ja samalla vaivalla pesen myös itseni! 😀

Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Mukavat siivousvaatteet ja hyvää musiikkia

Mukavat siivousvaatteet ovat minulla verkkarit ja t-paita. Parasta siivousmusaa on menevä bilemusa. Euroviisu-voittaja Loreenin Euphoria on aivan huippu, sekä 90-luvun teinihitit, kuten Haddawayn What is love ja 2 unlimitedin No limit… 🙂

Tässä vielä kertaus siivousurakkaan:

  1. Varmista, että siivousvälineet ja -aineet ovat ajantasalla ja kaikki tarvittava löytyy.
  2. Varaa siivoamiselle kalenterista oma päivänsä ja pyri pitämään siitä kiinni.
  3. Mieti valmiiksi, missä järjestyksessä teet asiat.
  4. Laita mukavat vaatteet päälle ja hyvää musiikkia soimaan (lujalle)!

Teen tavaran karsimisesta ja organisoimisesta huomenna erillisen postauksen. Kun esineillä on kaikille oma paikkansa, on siivoaminenkin luonnollisesti helpompaa ja nopeampaa. Tästä lisää huomenna! 🙂

Kuvituskuvat: Pixabay


Comments are closed.