Lahjaideoita ylioppilaille

Sain lukijaltani M:ltä idean postaukseen, jossa poimin omasta mielestäni kivoja lahjaideoita ylioppilaille ja muille valmistuneille nuorille. Yleisimmät lahjahankinnat ovat ainakin ennen muinoin olleet rahalahjan ja lahjakorttien lisäksi nuoren aikuisen omaan kotiin tarkoitettuja hyödyllisiä tavaroita. Monesti ylioppilaalla on ollut tiedossaan esimerkiksi astiasarja, jota tahtoo kerätä ja sitä on kartutettu juhlavieraiden toimesta.

Tein pienen gallupin omassa lähipiirissäni ja hyvin harva nuori tuntuu nykyisin keräävän mitään yksittäistä sarjaa itselleen, vastaus oli lähes poikkeuksetta “Ikeasta saa koko setin sitten kun tarttee”. Lahjan ostaminen onkin ilmeisen hankalaa, jos tiedossa ei ole mitään tiettyä toivetta lahjansaajalta. Vielä hankalammaksi se menee, jos tuoreen ylioppilaan maku ei ole tiedossa muiltakaan osin. Silloin itse suosittelen hankkimaan jotakin pientä ja neutraalia ja liittämään oheen rahalahjan, jonka lahjansaaja voi käyttää haluamallaan tavalla esim. säästökassaa kasvattaen…

Tässä omia ehdotuksiani ylioppilaslahjoiksi sellaisissa tapauksissa, kun mitään tarkempaa osviittaa lahjansaajan toiveista ei ole saatavilla. Hintahaarukka vaihtelevasti noin 15-100 euroa välillä.

Iittalan tuotteet ovat yleisesti aina hyviä ja turvallisia hankintoja. Vitriinirasiat ovat monikäyttöisiä ja kauniita esineitä. Niissä voi säilyttää koruja, kolikoita, pieniä harrastukseen liittyviä juttuja kuten kitaran plektroja, hiuspinnejä ja -pompuloita…

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Iittalan Nappulat ovat myös kaunis ja neutraali lahja. Esimerkiksi kolmen Nappulan kokoelma kauniiseen sellofaani-pakettiin käärittynä on upea ilmestys.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Jos haluat antaa lahjaksi jotain vielä käytännöllisempää, on Iittalan Ego-kuppipari leipälautasineen kiva lahja. Moderni ja virtaviivainen muotoilu on ajaton ja täten sopii useimpiin muihinkin astiasarjoihin. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Itse teenjuojana tykkäisin lahjasta, josta minulle olisi iloa päivittäin. Eva Solon teenhaudutinkannu ja Magisson teekuppi olisivat mieluisia lahjoja. Nuorekkaita design-tuotteita arkipäivän elämiseen.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Tanskalaisen Georg Jensenin design-esineet ovat arvokkaita lahjoja, jotka varmasti säilyttävät arvonsa myös tulevaisuudessa. Yksi tuote nousi minulla ylitse muiden ja varsinkin omaan pesään suuntaava nuori aikuinen saattaisi ilahtua desig-säästöpossusta jossa olisi valmiiksi kartutettuna hieman tuohta. 🙂

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Rahalahja ja lahjakortti olivat omassa ystäväpiirissäni aikoinaan ne parhaat lahjat. Vain yksi silloisista ystävistäni keräsi asiasarjaa (Arabia 24H) ja hän saikin ylioppilaslahjoina kerättyä lähes koko sarjan itselleen. Näitä astioita hän käyttää edelleen, reilut 10-vuotta myöhemmin. 🙂

Tekstiilipuolelta omasta mielestäni parhaimpia lahjoja ovat neutraalinsävyiset laadukkaat pyyhkeet. Valkoisen, harmaan ja beigen sävyiset käsi- ja kylpypyyhkeet ovat aina tarpeellisia ja ne eivät sido tulevaa sisustusta mihinkään tiettyyn väriin tai kuosiin. Valkoinen on näistä turvallisin ja itse saattaisin ostaa ylioppilaalle esim 4kpl Gant Homen valkoisia käsipyyhkeitä.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202013-05-04%20koht

Lahjan ostaminen on aina vaikeaa, varsinkin jos lahjansaaja on tuntemattomampi. Silloin kannattaa kysellä mahdollisia toivomuksia ylioppilaan vanhemmilta. Jos silloinkaan ei tule ilmi mitään tiettyjä esineitä, astioita, harrastuksiin liittyviä toiveita tms. niin ostaisin jotakin yllä olevista neutraaleista kodin kaunistuksista ja sujauttaisin hieman kahisevaa kauniissa kuoressa siihen oheen. Kukkia tulee yleensä juhlavierailta niin suuret määrät, että ostaisin itse vain yhden kauniin ja suuren ruusun.

Eli summa summarum, minä ostaisin 19-vuotiaalle ylioppilaalle ison kirkkaan Vitriini-rasian, jossa sisällä setelinippu kauniilla satiininauhalla solmittuna. Vitriinin sisältöineen paketoisin sellofaanikääreeseen. Monissa kaupoissa paketointi voidaan hoitaa myyjän toimesta, esim Iittalan myymälät ja Stockmann. Lahjan lisäksi iso valkoinen ruusu. Näin itse tekisin ja sormet ristissä toivoisin että lahjansaaja ilahtuisi. 🙂

Aurinkoista lauantaita kaikille! Palaillaan taas illemmalla. 🙂

(Kuvat: Iittala, Stockmann)

7 kommenttia “Lahjaideoita ylioppilaille

 1. Mielestäni tässä oli koottu tosi kivoja lahjoja! Itse olisin ainakin ollut johonkin noista hyvin tyytyväinen silloin vuosia sitten 🙂 Sain aikoinaan ekat Teema-astiani jo rippilahjaksi ja kokoelma karttui aina lakkiaisiini asti. Kotoa muuttaessa mulla oli 12-hengen kahviastiasto ja 6-hengen ruoka-astiasto Hackmanin aterimineen. Kaikki edelleen ahkerassa käytössä ja tiedän, ettei olisi opiskeluaikoina tullut moisia itse ostettua. Myöhemmin olen sitten itse ostanut esimerkiksi tarjoiluastioita, ruoanlaittovälineetkin sain lahjaksi mummilta kun muutin ensimmäiseen omaan kotiin. En tiedä, arvostavatko kaikki tällaista, mutta minulle kelpasi 🙂

  1. Shekerim: Teemaa ja 24H-astioita kerättiin silloin paljon ja ne ovat tosiaankin ajattomia klassikoita. ♥ Itsekin arvostan tosi paljon kodin juttuja, lahjaksi saatujen juttujen avulla on helppo saada oma ensimmäinen koti laitettua mieleiseksi ja suuri säästökin tulee kun ei tarvitse kaikkea hankkia omaan kotiin muuttamisen yhteydessä itse. 🙂

 2. Voiko ehdottaa postausideaa? 🙂 Olis kiva lukea postaus taloista millaisen haluaisit tulevaisuudessa rakentaa. Nyt kun tiedämme että millainen unelmakotisi olisi sisältä (valkoista ja modernia) niin millainen se olisi ulkoa! 🙂

  1. Jasmin: Tottahan toki. 🙂 Minulla on kaksi unelmataloa, joihin tahtoisin muuttaa asumaan. Niissä yhdistyy sekä täydellinen julkisivu että upea sisäosa. ♥ ♥ ♥ Tämän laitan ehdottomasti mieleeni postauksia miettiessä. Kiitos kivasta ehdotuksestasi. 🙂

 3. Kaikki kauniita lahjaideoita ! Itse varmaan ostaisin myös Iittalan vitriinin. Kaunis ja monikäyttöinen lahja.

 4. Loistava postaus! Itse olen vasta lukion tokalla ja vuoden kuluttua omat lakkiaiset vasta. Minä tykkään näistä kaikista ja vitriini ideasi yhden ruusun kanssa on näistä paras. Olen noin 6kk lukenut blogiasi ja olen saanut hyviä ideoita oman kodin sisustamiseen. Muutimme hetki sitten poikaystäväni kanssa yhteiseen kotiin ja meiltä löytyy beståja sekä olohuoneesta että isosta alkovista.

  1. Janna: Mukava kuulla, etten ollut täysin hakoteillä lahjaideoita miettiessäni. 🙂 <br />
   <br />
   Kiito kivasta kommentistasi, ihanaa että olet viihtynyt blogini parissa ja saanut ideoitakin. &hearts; &hearts; Onnea uuteen yhteiseen kotiin! &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *