Ohjeet oksarekin tuunaukseen!

Useampi lukija on ollut minuun yhteydessä oksarekki-tuunaustani koskien. Jostakin syystä sivupalkin tunnisteista on kadonnut DIY-tägi, joten katsoin helpoimmaksi kerrata tuunausohjeeni uuden postauksen muodossa. 🙂

iIMG_3777.jpg

iIMG_3783.jpg

Täällä kaupungin vilinässä ja pikkumetiköissä ei parane omin nokkineen mennä sahailemaan eläviä puunoksia, joten katkenneeseen maasta löytyneeseen karahkaan oli tyytyminen. Oikeanlaisen oksan löytäminen ei ollut kovin helppoa ja se vaati pari metsäreissua ja useamman tunnin ennen kuin tärppäsi. Oksa oli todennöisesti katkennut myrskytuulen seurauksena ja se oli ehtinyt lojumaan maassa metsikön uumenissa niin pitkään että se oli valmiiksi kuivunut ja kuolettunut. 😀

iIMG_3785.jpg

iIMG_3778.jpg

Sitten alkoikin varsinainen puuhasteluvaihe. 😀 Oksa piti kuoria kaarnaasta ja muusta kuorimateriaalista. Työvälineiden puutteessa suoritin kuorimisen vanhoilla pinseteilläni, jotka olivatkin varsin hyvät jyystimet. 🙂 Kun puunkuori oli nypitty, raavittu, kaavittu ja rapsutettu pois, sahasin oksan oikeaan tulevaan pituuteensa ja hioin oksan hienolla hiekkapaperilla kauttaaltaan. Kevyt kosteapyyhintä ja tunnin kuivatus olivat viimeinen pohjatyövaihe ennen maalaamiseen ryhtymistä.

iIMG_3782.jpg

iIMG_3784.jpg

Oksa on maalattu valkoisella seinämaalinjämällä kahteen kertaan. Maaliksi olisi ehkä paremmin sopinut kalustemaali, mutta hyvin on onneksi tavallinen seinämaalikin pysynyt oksassa kiinni. Ainoastaan vaijerin lenkkikohtiin oksan alapinnalle on tullut painautumat, joista maalikerros on kulunut pois. Se ei kuitenkaan häiritse, sillä valkoinen vaijeri peittää nuo kohdat melkein kokonaan. 🙂

piIMG_3786.jpg.jpg

Oksa roikkuu kahden valkoisen verhovaijerilenksun varassa. Verhovaijerin löysin Clas Ohlsonilta, samoin tavalliset kattokoukut. Vaijerin molempiin päihin tein tuplasolmut ja ripustin vaijerin niistä koukkuun roikkumaan. Kertaakaan ei ole oksarekkiviritelmäni tippunut alas, vaikka siinä on välillä ollut yli 10kg painoakin roikkumassa. Hyvin on kestänyt tämä patenttiratkaisuni käyttöä. 🙂

iIMG_3775.jpg

Tässä vielä muutama vinkki kaikille kevään ja kesän oksatuunailijoille:

  • Maalattavan / käsiteltävän puun täytyy olla täysin kuivaa. Mikäli hyödynnät tuoretta oksaa, on sen annettava kuivahtaa ja kuolettua useampia viikkoja jotta puunkuori ja kaarna lähtee irti.
  • Hionta ja pölypyyhintä kannattaa aina tehdä ennen maalausta. Näin maali tarttuu kunnolla kiinni ja pinnasta tulee siisti.
  • Oksarekin yläpintaan voi sahata pienet urat henkareita varten. Näin henkarit pysyvät kauniisti ja tasaisesti paikoillaan vaikka oksarekki olisi kupera.

Ihanan aurinkoinen päivä tänään… 🙂 ☀

2 kommenttia “Ohjeet oksarekin tuunaukseen!

  1. Vinkkinä kerrottakoon, että tuollaiset sisustukseen tuotavat luontokappaleet on/olisi hyvä saunottaa kuivassa, yli 60 asteisessa saunassa tai vaihtoehtoisesti pakastaa kunnolla, ettei yhtenä päivänä käykkin niin, että rekki menee keskeltä kahtia jonkun sisällä elävän ötökän tekosesta 😀 <br />
    <br />
    Tokihan ne elikot elävät kosteassa puussa, mutta kyllä ne jonkunaikaa viihtyvät kuivassakin kalikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *