PIHISTÄ TAI PANOSTA – Makuuhuone & diy-sängynpääty

Pihistä tai panosta -sarjani toisessa osassa sisustellaan makuuhuonetta. 🙂 Sisustussuunnitelmassa on huomioitu huoneen valaistus, tekstiilit sekä kalustus, lukuunottamatta vaatekaappeja / vaatesäilytyskokonaisuutta, josta postaan teille myöhemmin erikseen. Makuuhuone ei omasta mielestäni kaipaa kovinkaan runsasta piensisustusta, joten koristeista vastaa ainokaisena kaunokaisena yksi kynttelikkö. 🙂 Hintaeroa kertyi jälleen kerran melko mojovasti kahden suunnitelmani välillä (4612€)…

Panosta_makuuhuone5819.jpg

Pihist%C3%A4_e_makuuhuone.jpg

Olen tehnyt tätä postausta useana iltana ja nyt ollaan jo loppusuoralla, jipii. 🙂 Tuotteiden etsiminen ja tuotevertailujen tekeminen on yllättävän työlästä, vaikka helposti etukäteen ajattelee että äkkiäkös tuosta tuommoisen tuotekuvilla varustetun postauksen ulos pukkaa. 😀 Panostajan budjettiin en ole asettanut ylärajaa, mutta pyrin valikoimaan tuotteita kuitenkin niin että yhteenlaskettu summa pysyy järjellisissä mitoissa. Pihistyspuolella yritän pysyä 1000€ alapuolella, mutta vaikka kuinka sitä yritin, en tällä kertaa onnistunut. Pellavalakanat ovat edullisimmillaankin 50€, mutta niistä en halunnut tinkiä, sillä pihistelijäkin ansaitsee ylellisyyksiä. <3

Panosta-kalusteet.jpg

PANOSTA! Sisustus noudattaa omaa minimalistista linjaani, kolmen kalusteen voimin saa kauniisti täytettyä jopa 25m2 kokoisen makuuhuoneen. Nahkaisia sänkyjä löytyi useita erilaisia, edullisimmat keinonahkaiset versiot lähtevät 500 eurosta ylöspäin. Omaa Kare Design Ice Cube-sänkyä ei harmikseni enää valmisteta, mutta löysin hyvin samankaltaisen keinonahkaisen Clarissa-sängyn (2) ON24 -sisustustavaratalosta.

Nukkumiseen kannattaa satsata, sillä vietämme jopa 30% elämästämme untenmailla. 🙂 Valmiiseen sänkykehikkoon sopii paljon kehuja saaneet Familonin Jousto Hard -joustinpatjat ja nukkumismukavuutta lisäämään Familonin AeroFlex Memo Touch -sijauspatja, jota oman kokemukseni kautta voin lämpimästi suositella. Artekin E60-jakkara (3) toimii sirona yöpöytänä ja toisella puolella sänkyä yöpöydän virkaa toimittaa String Pocket -seinähylly (1). 

Pihist%C3%A4-kalusteet2.jpg

PIHISTÄ! Pihistyspuolella päästäänkin tuunauspuuhien pariin, sillä edullista nahkaista sänkyä tai -sängynpäätyä ei ole vielä keksitty. 😀 Päädystä kerron teille kohta lisää, mutta sitä ennen käydään pihistys-kalusteet pikaisesti läpi… Sänkykehikon puuttuessa edullisinta on hankkia kahden nukuttava runkopatjasänky. Ikean Sultan Slåstad -patjat (3), metalliset Sultan -sängynjalat (5) sekä Sultan Tårsta -sijauspatja (2) kustantavat yhteensä 239€, mikä on laatuunsa nähden erittäin edullinen pakettihinta.

Valkoiseksi maalattu Askon Oona-jakkara (4) on lähes identtinen Artekin jakkaran kanssa. String -hyllyn korvikkeena toimii Ikean Ekby-sarjasta rakennettu hyllystö (4), johon kuuluu 2kpl Ekby Gällö-hyllynkannattimia ja 3kpl Ekby Järpen -hyllylevyjä.  Ja sitten päästäänkin postauksen parhaimpaan antiin! 🙂

DIY_s%C3%A4ngynp%C3%A4%C3%A4ty_materiaal

Nahkainen sängynpääty on yllättävän helppo rakentaa itsekin. Googlettamalla löytyy lukuisia erilaisia ohjeita, TÄSSÄ yksi hyvä ja havainnollistava sellainen. Materiaaleja tarvitset seuraavasti:

 • noin 5,5 metriä kakkosnelosta, eli mäntylautaa, josta rakennetaan päädylle tukeva kehikko sekä jalat (mm. Puukeskus, Kodin Terra, Bauhaus ja muut rautakaupat)
 • 4kpl kulmakiinnikkeitä rungon kasaamiseen
 • vanerilevyjä 80x160cm kokoiseen alueeseen (n. 2 valmislevyä) 
 • ruuveja
 • ruuvimeisseli, mitta, lyijykynä, sakset, porakone ja saha (ei laskettu hintaan)
 • vaahtomuovia täytteeksi 80x160cm kokoiselle alueelle. Edullisimmin pääsee, kun ostaa 1-2kpl Jyskin Price Star -vaahtomuovipatjaa, nakkaa päällyskankaan huitsintuuttiin ja leikkaa patjat sopivan kokoisiksi paloiksi. Vaahtomuovipatjan tulee täyttää rungon sisään jäävä kolo napakasti, jotta siihen saa koristenapit kauniisti kiinnitettyä. 
 • noin 2 metriä valkoista verhoiluun sopivaa keinonahkaa ilman voimakkaita taustavahvikkeita (ei esim huopaa). Kangastukku.comista löytyi kohtuuhintainen valkoinen verhoilunahka, joka soveltuu hyvin napitetun sängynpäädyn tuunaamiseen.
 • Niittipyssy ja niitit, joilla keinonahka kiinnitetään runkoon
 • itse päällystettäviä nappeja noin 28kpl
 • valkoista paksuhkoa lankaa ja neula
 • noin 2dl valkoista maalia (esim Clas Ohlson -kalustemaali) ja suti sängynjalkojen maalaamiseen

S%C3%A4ngynp%C3%A4%C3%A4ty_diy_ohje.jpg

DIY! Tein fiktiivistä sängynpääty-rakennustani varten mittakuvan, josta näkee kirjoitettua ohjetta selkeämmin millaista päätyä ajattelen. 🙂 Sivulaidat ovat korkeudeltaan 110cm ja vaakatasoon tulevat laidat 146,8 cm pituisia. Halusin pihistää materiaalikustannuksissa, joten varsinainen pääty alkaa 30cm korkeudelta lattiasta mitattuna. Nahkaa ja fyllejä säästyy, kun alaosan ei turhaan verhoile, tyhjä tila kuitenkin peittyy sängynrungon taakse. Rungon osat kiinnitetään toisiinsa kulmakiinnikkeillä ja mittaansa sahatut vanerilevyt ruuvataan kiinni rungon taustapuolelle. Tässä vaiheessa on hyvä maalata jalkaosuus valkoisella maalilla (maalattava alue noin 35cm). Kun maali on kuivunut, täytetään rungossa oleva sisennys vaahtomuovilla ja koko hökötyksen päälle kiinnitetään keinonahkakangas niittaamalla se kiinni taustavaneriin. Niittaamisen yhteydessä kulmat taitellaan kuten lahjaa paketoidessa, jolloin niistä tulee siistit. Ylijääneestä nahasta leikellään pieniä ympyröitä, joilla päällystetään koristenapit. Pääty kannattaa laittaa lattialle vaakatasoon mitatessa ja merkitessa nappien paikkoja. Omassa suunnitelmassani nappeja on 28kpl. Napit ommellaan valkoisella paksuhkolla vahvalla langalla, mitä kireämmäksi vedät langan, sen syvemmälle nappi päädyssä uppoaa. 🙂

Nahkapäädylle tuli hintaa 212,65€ sillä olettamuksella että saha, porakone, sakset, kynä, mittanauha ja ruuvimeisseli löytyvät omasta takaa valmiina. 🙂

EDIT: Vaneriin kannattaa porata pienet reiät nappien kohdille niiden kiinnitystä varten. Näin napit tulevat takuulla oikealle kohdalle ja nappien asetteluvaihe jää aikaasäästäen välistä. 🙂 Youtubesta löytämäni videon kohdasta 16:00 eteenpäin löydät ohjeen! 🙂

Panosta-sisustus.jpg

PANOSTA! Markkinoilta löytyy kaikenmoisia silkki-, bambu- ja tempur-täytteisiä maltaita maksavia ylellisyystuotteiksi luettavia unikavereita. Omassa suunnitelmassani halusin hyödyntää Joutsen Finlandin untuvatuotteita, sillä omastakin sängystäni sellaiset löytyy. 90% untuvaa ja 10% untuvaisia höyheniä sisältävä Joutsen-peite (1) on talvella ihanan lämmin ja kesällä yllättävän viileä. Tyynyinä saman merkin muhkeat 50x60cm peruskokoiset Triplus Tendre ja 60x80cm jättikokoiset Triplus Mega Tendre -untuvatyynyt, joilla petaus näyttää aina ihanalta eikä erillisiä koristetyynyjä tarvita.

Kun kyseessä on pellavasta valmistetut liinavaatteet (4), on Balmuir oikea tuotemerkki panostajalle. Valkoiset pussilakanat, aluslakanat ja tyynyliinat ovat laadultaan äärimmäisen kestävät ja ahkerassakin käytössä ne säilyvät uudenveroisena vuodesta toiseen. <3 Mittatilaustyönä teetetty pellavainen päiväpeitto on unelmani, johon en vielä ole raaskinut itse panostaa. 🙂 Päiväpeiton teettäminen onnistuu helposti Ada & Ina -verkkokaupan (3) kautta, ei tarvitse kuin valita kangasvaihtoehto, ilmoittaa halutut mitat ja päättää haluaako peiton vanutäytteellä ja / tai kaksipuoleisena. 🙂 Mattona lattialla jälleen kerran parhaista parhain Pappelina Svea (6) koossa 70x240cm. 

Valaistuksesta vastaa suosikkini Artekin A330s -riippuvalaisin (2) sekä yöpöydän vieressä sijaitseva Louis Poulsenin AJ -lattiavalaisin (5). Koristeena By Lassen nelihaarainen Kubus -kynttelikkö (7). <3

pihist%C3%A4-sisustus.jpg

PIHISTÄ! Peittoja ja tyynyjä löytyy tunnetusti laidasta laitaan… Halvimmasta päästä olevia vanupeittoja sekä -tyynyjä en omaan sänkyyni edes pihistelijänä kelpuuttaisi, mutta kuitutäytteisen hyvän hinta-laatusuhteen omaava Delux Freshin -peitesetti (2) kelpaisi kyllä. 🙂 Muhkeat Familonin Ultra -jättityynyt täydentävät petauksen ja tekevät sängystä kutsuvamman.

Edullisia pellavalakanoita löytyy mm. H&M:ltä, Anttilasta sekä Hobbyhallista. Hobbarin valkoinen Koodi Lina -pellavapussilakanasetti (5) sisältää myös tyynyliinan ja ystäväni kokemuksen kautta uskallan suositella näitä erinomaisen hinta-laatusuhteensa vuoksi teillekin. Aluslakanan valikoin hintansa vuoksi H&M:stä. Koska pihistelijä voi vain haaveilla pellavapäiväpeiton teettämisestä, hyödynnän suunnitelmassa oman sänkyni päiväpeittoideaa – tuplakokoinen peitto pellavapussilakanalla. 🙂 H&M Homen pellavapussilakanasetit (4) sisältävät myöskin tyynyliinat, jotka kooltaan mahtuvat 60x80cm kokoisten tyynyjen ympärille.

Pappelinan mattoa on melko mahdoton yrittää korvata, enkä onnistunut löytämään sellaista muovimattoa, joka olisi ollut valkoinen, edullinen ja jalan alla pehmoisen tuntuinen. Valintani onkin Askosta löytämäni valkoinen Villa-matto (7), joka edustaa ulkonäöllisesti samaa yksinkertaista skandi-tyyliä kuin Pappelina.

Valaistuksen osalta olen erittäin tyytyväinen, sillä eurojen pihistys ei mielestäni lainkaan vaikuttanut sisustuksen yleisilmeeseen. 🙂 Ikean 365+ -malliston metallinen Brasa -riippuvalaisin (3) on muodoltaan yhtä ajaton ja aikaan kuulumaton kuin Artekin A330s. Voisin melkein vannoa, että ledeillä toimiva Ikea Stockholm -lattiavalaisin (6) on saanut inspiraationsa alkuperäisestä Poulsenin AJ:sta… 🙂 

By Lassen Kubus -kynttelikkö on designklassikko, joka heräsi unohduksen jälkeen uudelleen eloon. <3 Pihistäjän lompakolle yli sadan euron hintainen By Lassen saattaa olla liikaa, mutta onneksi on Jysk ja lämpökynttilöille sopiva Sondre -kynttilänjalka (1). 🙂

Molemmissa kokonaisuuksissa toistuu samat perusasiat – yksinkertaisuus, ajattomuus ja korkealaatuisen näköinen lopputulos… hintalappua katsomatta! <3

(Tuotekuvat valmistajien, postaus sisältää mainoslinkkejä)

14 kommenttia “PIHISTÄ TAI PANOSTA – Makuuhuone & diy-sängynpääty

 1. Kiva kun jaksat tehdä näitä postauksia 🙂 Tuo Jyskin kynttilän jalka oli kyllä sen verta kiva, että sellainen täytyy ehkä käydä hankkimassa!

  1. Tia: Hirmuinen homma oli kyllä, vaikka tavaraa on vain vähän. Varsinkin patjojen etsiminen oli työn ja tuskan takana, sillä edullisia on paljon, mutta niiden laadusta en osaa sanoa mitään. Ikean Sultanin päällä itsekin nukun, joten päädyin lopulta valikoimaan postaukseeni Ikeaa. 🙂 Ikea ei enää valmista valkoisia Sultan-patjoja, vain beigejä ja harmaita löytyy ja hämmästelin tätä asiaa etsiessäni samaa runkopatjaa kuin omassa sängyssäni…<br />
   <br />
   Jyskin kynttilänjalka on tosi kiva. &hearts;

 2. Olisin todella kiitollinen jos voisit tehdä postauksen kotisi kaikista valaisimista! Joku vanha valaisin-postaus täältä löytyykin, mutta siinä esitellyt valaisimet ovat tainneet kaikki jo vaihtua.

  1. Mari: Vanha postaus on sen verran iäkäs, että niistä lampuista ei ole yksi jäljellä. 😀 Laitan tämän muistiin, kiitos hyvästä postausaiheesta! &hearts;&lt;

 3. Olipas kiva postaus! Ja kaameen vaivan olet nähnyt, kiitos :)<br />
  <br />
  Toi Jyskin kynttiläjalka voisi sopia meillekin, koska siinä käytetään lämpökynttilöitä. Pitkiä kynttilöitä en oikein uskalla ajatellakaan kisojen takia. Pelkään että ne kaatuvat helposti… Mä vaan sieluni silmin näen seuraavan kauhuskenaarion: Taavi –&gt; yksi hännänheilautus –&gt; tulessa oleva kissa –&gt; kaatunut kynttilä –&gt; tulessa oleva kämppä… ;D

  1. Dara: Oli kyllä työläs projekti tämä, huomattavasti hankalampi etsiä hyviä tuotteita kuin ruokailutila-postaukseen. Ainakin on tullut selattua suomalaisten ja suomeen toimittavien nettikauppojen valikoimat läpi, joten olen melkoinen tietosanakirja mitä tulee syksyn uutuustuotteisiin sisustusrintamalla. :D<br />
   <br />
   Oijoi, näen kisun kärähtävät viiksikarvat ja hännän nyt mielessäni kun katson Jyskin kynttilänjalkakuvaa. 😀 Kisujen kanssa saa olla kyllä tarkkana, ne kun steppailee pöydilläkin. Meillä Miffe-koira oli aikoinaan työntämässä kuonoaan kynttilään, jos se oli pöydällä, halusi aina nuuskaista liekkiä vaikka huomasikin että se on kuuma. Kerran meni nenänpää edellä liian lähelle ennen kuin ehdin väliin ja hirmuisen ulinan saattelemana juoksi pois. Miffe ei ottanut siitä opikseen ja siksi meillä ei ollut kynttilöitä olohuoneessa aikoihin. 😀 Onneksi matami vanhetessaan on tajunnut, että kynttilät jätetään rauhaan. 😀

 4. Kiitos hyvästä ja itselleni erittäin ajankohtaisesta postauksesta. Sen verran vielä tuosta sängynpäädyn heftaamisesta, niin miten käytännössä olet ommellut napit päätyyn? Oletko ommellut ne vain nahan läpi vai myös vaahtomuovipatjan? 🙂

  1. Linda: En ole itse tehnyt sängynpäätyä, mutta mikäli tekisin, ompelisin napit samalla tavalla kuin koristetyynyyn koukkaamalla neulalla vaahtomuovia mukaan ja sulkemalla ompeleen kuten tässä videossa:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.youtube.com/watch?v=9a-9rQMfgMA&quot; target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9a-9rQMfgMA</a><br />
   <br />
   Helpommalla pääsee jos poraa reiät nappien kohdalle vaneriin ennen vanerin kiinnittämistä runkoon. Silloin nappien kiinnitys on todella helppoa ja ne tulevat varmasti oikeille kohdille. Alla video, kohdasta 16:00 alkaen kiinnitetään nappeja itse tehtyyn päätyyn. :)<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.youtube.com/watch?v=B7COFd1ePP4&quot; target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=B7COFd1ePP4</a&gt;

 5. Tulipa sopivaan aikaan tämä postaus, pistin nimittäin juuri tilaukseen uuden sängyn itselleni – juurikin samantyyppisellä sängynpäädyllä. Muutenkin sisistustyylimme ovat hyvin saman suuntaisia, joten tästä sai paljon ideoita, kiitos!

  1. Marakatti: Ihana kuulla että tykkäsit postauksestani. 🙂 Toteutan tätä sarjaa lähinnä omaksi ilokseni sekä yhden pitkäaikaisen lukijani toiveesta, ja on kiva kuulla että näistä postauksista on iloa muillekin kuin meille kahdelle. 🙂

 6. Tämä tulee nyt pari vuotta myöhässä, joten en tiedä ehkä saanko enään vastausta, mutta kysyisin yhtä juttua liittyen &quot;pihistäjän&quot; sänkykokonaisuuteen. Onko ilman runkoa sänky kuinka &quot;tukeva&quot;, ja kuinka hyvä sillä on oikeasti nukkua..?:)

  1. Opiskelijasisustaja: Ikean sänky on erittäin tukeva, se on omilla jaloillaan seisova runkopatjasänky eikä tarvitse ympärilleen erillistä sänkykehikkoa tms. Eli toimii samalla tavalla kuin jenkkisänky, mutta on matalampaa mallia. Sängyn pääty on erikseen, se ei vaikuta sängyn tukevuuteen millään tavalla, ainoastaan tuo estettistä särmää petaukseen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *