Kirjasuositus: Design – Maailman parasta muotoilua

Luen kirjoja pääasiallisesti kirjaston kautta ja olen odottanut monta viikkoa että saisin hyppysiini yhden tietyn designista kertovan opuksen. Tiistaina en enää jaksanut odotella vaan marssin Suomalaisen Kirjakaupan ovesta sisään ja ostin kirjan omakseni. Kyseinen teos on Philip Wilkinsonin kirjoittama Design – Maailman parasta muotoilua (alk.per. Great Designs 2013) ja ahmin kirjan kannesta kanteen kahdessa päivässä. Kirjassa käsitellään huippudesignin historiaa ja nostetaan esille aikamme innovatiivisimpiä muotoilijoita sisustuksen, printtien ja tekniikan saralla. 

designkirja1.jpg

IMG_9489.jpg

IMG_9529.jpg

WEINBAUM_Original_BKF_Hardoy_Butterfly_C

Meidän tunteman lepakkotuolin syntyhistoria on lähtöisin 76-vuoden takaa, jolloin kolme argentiinalaista muotoilijaa kehittivät uudenlaisen B.K.F.-tuolin. Tuolin nimi syntyi muotoilijoiden sukunimien alkukirjaimista ja tänä päivänä se tunnetaan myös nimellä Butterfly Chair. Alkuperäinen tuoli valmistetaan kahdesta rautatangosta, jotka taivutetaan taidokkaasti muotoonsa ja yhdistetään toisiinsa niin, että kaaret tukeutuvat neljästä kohdasta lattiaan tehden tuolista vakaan ja tukevan. Istuinpäällys teetettiin vahvasta nahasta satulasepän pajalla. Tämä tuoli on yksi maailman ensimmäisistä ns. edullisemman arkidesignin tuotteista, joihin myös tavallisilla ihmisillä oli varaa sijoittaa. 

IMG_9531.jpg

harpersbazaar1940.jpg

Vuonna 1938 perustettu Harper´s Bazaar -muotilehti sai kaksi vuotta ensi-ilmestymisensä jälkeen uudenlaisen visuuaalisen ulkoasun, joka on ollut merkittävä suunnannäyttäjä tämän päivän aikakauslehdille. Printtimedian esi-isäksi kutsutun suunnittelija Aleksei Brodovitsin uudenlaisen lähestymistavan ja modernin näkemyksen ansiosta lukemissamme lehdissä on ilmaisuvoimaisia layoutteja ja aukeamankokoisia kuvakokonaisuuksia. 

IMG_9532.jpg

tulip-dining-table.jpg

Useat 1950-luvun johtavista huonekalumuotoilijoista pyrkivät yhdistämään modernismin selväpiirteiseen estetiikkaan luomalla uusista materiaaleista veistoksellisia ja voimakkaita muotoja. Yhdysvaltain Michiganissa toimiva Cranbrookin taideakatemia oli uuden suunnittelun syntykoti, jonka perustajajäsenistä löytyy myös suomalaissyntyinen arkkitehti Eliel Saarinen. Taideakatemiassa opiskelleiden huippusuunnittelijoiden, kuten Harry Bertoian, työnjäljestä saamme nauttia tänäkin päivänä klassisen designin muodossa. Elien Saarisen poika, niin ikään akatemiassa opiskellut, huippusuunnittelija Eero Saarinen tunnetaan maailmanlaajuisesti modernista designistaan ja hänen tunnetuimmat suunnittelutyönsä Tulppaani-sarjan pöytä ja tuolit ovat toimineet inspiraationa uudelle kalustesuunnittelulle vuodesta 1956 alkaen.

IMG_9533.jpg

Arne_Jacobsen_Egg_Chair.jpg

Tanskalaisarkkitehti Arne Jacobsen on on yksi merkittävimmistä skandinaavisen sisustustyylin kehittäjistä ja hänen lukuisat suunnittelutyönsä ovat poikineet arvostettuja designpalkintoja ympäri maailman. Legendaarinen vuonna 1957 suunniteltu munatuoli on loistava esimerkki yksinkertaisesta ja selkeästä muotokielestä, josta myöhemmin syntyi Jacobsenin tavaramerkki. 

IMG_9523.jpg

Helvetica-fontti.jpg

Moni ei tule ajatelleeksi että niinkin arkipäiväiset asiat kuin fontit on joku joskus kovalla työllä ja suurella intohimolla suunnitellut. 🙂 Max Miedingerin vuonna 1957 Sveitsiläiselle Haas-kirjasinvalimolle suunnittelema Helvetica-fonttisarja on nykyisin arkipäivää ja yksi eniten käytetyistä fonttityypeistä. Tuohon aikaan fonttisuunnittelussa käytiin kovaa kilpailua kirjasinvalimoiden välillä ja Helvetica-fontti luotiin kilpailemaan sanomalehtimarkkinoille Saksalaisen Berthold-valimon Akzidenz-Grotesk fontin kanssa. Kuulostaa varsin hurjalta tuo fonttitalojen välinen asetelma, onkohan siihen liittynyt elokuvamaista salaliittoilua ja kieroilua? 😀 

IMG_9535.jpg

sarpaneva_suomi.jpg

Timo Sarpaneva suunnitteli jäyhää skandinaavinaavisuutta henkivän Suomi-astiaston saksalaiselle Rosenthal-yritykselle vuonna 1976. Astiastossa yhdistyy teollisen muotoilun tarkkuus ja maanläheiset muodot, jotka ovat suomalaisen käsityötradition perusta. Veden pyöreiksi hiomat rantakivet toimivat Sarpanevan inspiraationa tämän elegantin muotokielen omaavassa astiasarjassa.

IMG_9536.jpg

Dyson.jpg

Kuuluisan Dyson-imurin luoja brittiläinen keksijä-insinööri James Dyson sai kesken siivoamisensa vuonna 1978 idean suunnitella uudenlainen imuri, jonka imuteho ei koskaan laskisi. Hän tutustui useisiin teollisuusimureihin ja sai lopullisen inspiraationsa sahalla käytettävästä keskipakoisvoimalla toimivasta pyörrepuhdistimesta, ajatus pölypussittomasta syklonivoimaisesta imurista syntyi. Dysonin ensimmäinen imuriversio kantoi nimeä G-Force ja se lanseerattiin Japanin markkinoille vuonna 1985. G-Forcen myynnistä saatujen tuottojen turvin James Dyson pystyi jatkokehittämään ideaansa ja vuonna 1993 syntyi meidän tuntemamme Dyson.

designkirja.jpg

Design – Maailman parasta muotoilua on erittäin mielenkiintoinen ja avartava tietoteos, jonka lukemista suosittelen kaikille designista ja muotoilusta kiinnostuneille. Kirja esittelee 94 erilaista muotoilun edelläkävijää vuodesta 1860 aina nykyhetkeen saakka. Mielenkiintoisimmat historiikit löytyvät mm. Sveitsin armeijan linkkuveitsestä (1897), AGA-kaasuliedestä (1922), Ericssonin lankapuhelimesta (1931), Tupperwaren muoviastioista (1946), Fender Stratocaster kitarasta (1954) ja söpöstä vaaleanpunaisesta Cadillacista (1959). 🙂

Kivaa perjantaipäivää kaikille! 🙂

9 kommenttia “Kirjasuositus: Design – Maailman parasta muotoilua

 1. Kyllähän tuota kirjaa saa kirjastosta! Muutama on hyllyssä ja itse juuri varasin kirjan tästä innostuneena eikä jonoa ollut ollenkaan.

  1. sara: Toki saa, mutta se on ollut lainassa tai varattuna. 🙂 Kahdessa eri kirjastossa olen käynyt sitä etsimässä muutamaan otteeseen ja lopulta tein varauksen itsekin. Kirja vapautuu vasta syyskuun lopulla enkä jaksanut odottaa kauempaa. 🙂 Kirja on todella hyvä, ei kaduta yhtään että ostin sen omaksi. :)<br />
   <br />
   Mukavia lukuhetkiä! &hearts;

  1. Lotta: Ei syntynyt uusia himotuksia, onneksi. 🙂 Teos käsittelee designin vaikuttavimpia ja hieman erilaisempia klassikoita ja monet tuotteista olivat entuudestaan tuttuja. 🙂 Voisin kyllä Fenderin valkoisen Stratocaster -kitaran ottaa seinälleni roikkumaan, se olisi aika pähee. 😀

 2. Kiitos hyvästä vinkistä. Laitoin heti kirjastosta tilaukseen ja jos on niin hyvä kuin kuvittelen, ostan itselleni. <br />
  Vinkki Miia sinulle jos kirjastoa käytät…. Suosin itsekin kirjastoa ja kun törmään kiinnostavaan kirjaan, laitan sen aina saman tien kirjan varaukseen. Monet kirjat saattaisi olla oman kirjaston hyllyssä, mutta varaaminen vaan on niin helppoa. Meili tulee, kun kirja on noudettavissa ja käyt vaan nappaamassa hyllystä.

 3. Onpas kiva teos, täytyypä koittaa katsoa jos löytyisi paikallisesta kirjastosta.<br />
  <br />
  p.s. en halua naljailla, mutta se on Tupperware

 4. Kiitos suosituksesta, vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta kirjalta! Taidanpa käydä kirjakaupassa heti miten… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *