DIY – Designvalaisimen tuunausta!

Moni lukijani oli vuosi sitten kauhuissaan kun menin maalaamaan mustan Hay Hee Lounge -nojatuolini itse valkoiseksi. Muistan kuinka silloin jännitin maalisutiin tarttumista ja sitä tulenko tehneeksi vuosisadan karmeimman mokan, mutta lopputulos oli onnistunut ja virheeksi osoittautunut värivalinta muuttui oikeaksi ilman vanhan tuolin myymistä ja uuden ostamista. 🙂 Tänään samanlaiseen operaatioon joutui olohuoneessa aikaisemmin asustellut &Traditionin tammijalkainen Milk -pöytävalaisin, jolle olen jo pari kuukautta yrittänyt löytää uutta arvoistaan paikkaa. Makuuhuoneeseen tai ruokailutilan seinähyllylle sen halusin laittaa, mutta tammijalat tekivät valaisimesta liian irrallisen ja hieman epäsopivan, ja siksi valaisinparka joutui piilottelemaan milloin kaapin kätköissä ja milloin makkarin ylähyllyllä. Nyt ongelma on historiaa tammijalkojen hohtavan valkoisen maalipinnan ansiosta. 🙂

iIMG_0371.jpg

iIMG_0354.jpg

iIMG_0384.jpg

iIMG_0385.jpg

Maalina käytin Clas Ohlsonin Pure White -sävyistä kalustemaalia, jonka kiiltoaste on 80. Puunsyyt jäivät kauniisti näkyviin ja lasikuvun vitivalkoinen värisävy sopii hyvin jalkojen kanssa yhteen. Samaisella Clasun maalilla käsittelin myös aiemmin maalatun Hay Hee -nojatuolini uudelleen, jotta sain siihen saman kiiltoasteen kuin alkuperäisessä valkoisessa Hee-tuolissa. Maalipinnan lopputulos on niin identtinen tehdasmaalatun tuolin kanssa, ettei niitä meinaa edes erottaa enää toisistaan – kumpi kahdesta tuolista on itse maalattu ja kumpi valmiiksi valkoisena ostettu. 🙂

iIMG_0376.jpg

iIMG_0356.jpg

iiIMG_0377.jpg

Joku minulta valaisinpostauksessani aikoinaan tiedusteli saako tätä valaisinta valkoisilla jaloilla ollenkaan ja vastasin ettei saa, sillä Milk -valaisinta valmistetaan vain tammisilla ja mustaksi maalatuilla jaloilla. Nyt kun itse olen tuunannut oman lamppuni onnistuneesti, uskallan suositella maalilla tuunaamista muillekin. Eri asia on sitten se, raaskiiko tätä alkaa uutena maalaamaan, mutta itse olen todella tyytyväinen ja tykkään kokonaan valkoisesta lampustani kaksin verroin enemmän kuin ennen. <3 Ystäväni totesi valaisimen nähtyään, että riski se on mikä kannattaa! 🙂

Ihanaa iltaa kaikille ja huomiseen! 🙂

45 kommenttia “DIY – Designvalaisimen tuunausta!

  1. viti: No ehkei kuitenkaan. 😀 Osan käpykokoelmastani aion kylläkin maalata valkoiseksi, samoin muutaman muun ulkoa poimitun luonnonantimen, joista tuunaan talvea varten somisteita. 🙂

 1. miksi ihmeessä päätit maalata Milk pöytävalaisimen jalat? kun tuo lappukin on sen verran kallis ostos (hinta 160€) et jos kerran ostaa noin kalliin tuotteen niin luusin ettei halua rueta sitä mitenkään tuunamaan (tai minulle olisi kallis ostos) mutta ihan kivaltahan se näyttää noinkin &hearts; harmi kun siihen ei ole &quot;vaihtojalkoja&quot; keksitty joita voisi ostaa erikseen 🙂 mukavaa illan jatkoa 🙂

  1. mitä: Tykkään valaisimesta todella paljon ja se on kooltaan ja muodoltaan todella kaunis. Tammijalkojen kanssa valaisin oli irrallinen ja hieman jopa oudon näköinen esim makuuhuoneen hyllyllä, eikä ole paikkaa minne sitä en olisi epätoivoisena sovitellut. 🙂 Syy jalkojen maalaamiseen onkin juuri se etten halunnut pistää valaisinta matkoihinsa vaan tehdä siitä omasta mielestäni paremman maalaamalla sen jalat. 🙂 Vaihtojalat olisi ihan mieletön idea, voisi melkein valaisin paketissa valmiiksi tulla parit eri väriset kintut, joilla voi mielensä mukaan vaihtaa valaisimen ilmettä. 🙂 Olet nero! &hearts; &hearts;

 2. Aivan tosi kiva tuli lampusta noilla valkoisilla jaloilla 🙂 niin raikas!! Tykkään kyllä kovasti 🙂 En kyllä taida koskaan kyllästyä valkoseen 🙂

 3. Oi joi, itse en uskaltaisi tai raaskisi Milkiäni alkaa maalaamaan! Hui! 🙂 Ymmärrän kuitenkin, jos tammi ei istu kotiin ja valaisin ei ole edes näytillä sen takia, niin sitten homma täytyy ratkaista jotenkin – maalata tai myydä koko valaisin pois. Meille onneksi sopii kotiin enemmän kuin hyvin se mustajalkainen versio! Pidän liki parinsadan design-valaisinta melko tyyriinä testinä omille diy-virityksille, mutta tuo näyttää onnistuneen yllättävän hyvin…! 🙂 Rohkea veto jälleen! 🙂

  1. Heidi: Tätä ratkaisua ehdin vatvomaan jonkun aikaa ja päädyin ottamaan riskin maalaamisen kanssa mielummin kuin luopumaan Milkistäni. 🙂 Jos Milkkiä olisi alunalkaen saanut valkoisena, olisin ostanut sellaisen suoraan. Milkin muoto on se mikä tekee valaisimesta niin ihanan, nyt puhalsin sille uuden elämän ja lisää vuosia tuunaaamalla kintut valkoiseksi. 😀 Onneksi onnistui, olisin vetänyt itkupotkuraivarit jos maalipinta olisi mennyt mönkään, sen verran arvokas sijoitus tuo on minullekin. 🙂

 4. Voi ei sanon minä! Siinä meni valaisimen luonne… 🙁 pääasia että itse tykkäät mutta nyt se näyttää ihan halpikselta.

  1. Minäkin oon tätä mieltä, että lampun luonne meni. Mutta ei siinä mittään, jos tuunaaja itse tykkää, pääasia 🙂 Rohkea kyllä olet 🙂

 5. Olen samaa mieltä, oli ennen irrallinen. Nyt mua vielä häiritsee tuo valon väri, mielestäni vaatisi 4000 Kelvinin lampun, jolloin valokin olisi keltaisen sijaan valkoista.

  1. Johanna: valaisimessa on himmennin ja se on kuvissa säädettynä minimille, siksi valo on noin lämmin. Jos sen laittaa maksimille niin valonsävy on lähes valkoista. Polttimona on G9 kantainen huurretunvalkoinen K3000 halogeeni, en ole selvittänyt saako 40w halogeenejä korkeammalla kelvinillä… Jos saa niin vaihdan toki valkoisempaan valonsävyyn kun tämä nykyinen halogeeni lakkaa toimimasta. 🙂

 6. Miten esikäsittelet pinnat, jotka maalaat? Minulla on useampikin kaluste, mm Artekia, jotka haluaisin maalata, mutta pelkään, ettei maali pysy, esim koska Artekin lakkapinta on todella kova, vahva, kiiltävä. Pintojen hiominen ennen maalausta on urakkana arveluttavan työläs ja tämä on ollut tähän asti riittävä kynnys olla maalaamatta. Sinun kuvasi vaan ovat niin inspiroivia, tekisi niiiiiiin mieli tarttua maalipensseliin!

  1. Päivi: En ole esikäsitellyt maalattavia pintoja, koska niissä ei ole ollut vahvoja lakkapintoja. 🙂 Artekin kalusteiden tuunaamisessa tekisin kyllä kunnon pohjatyöt eli kevyt hionta (hiekkapaperin karkeus noin 220), huolellinen pohjamaalaaus ja sen päälle vasta kalustemaalia. 🙂 Hiontaan ja pohjamaaliin kuivumisineen menee yhteensä vuorokausi, maalipintoihin maalikerroksista riippuen 2-3 päivää. Artekin vanhatkin kalusteet alkavat olla sen verran arvokkaita, että niiden tuunaukseen kannattaa satsata. 🙂

  2. Mulla odottaa pari Aallon tuolia kotona maalausta ja aion ne hioa (tähän löytyy myös muuten kätevä kone…). Siihen päälle tartuntamaali ja tämän päälle kalustemaali.

  3. Mulla on juuri kaksi kalustetta käsittelyssä, eikä saman päivän aikana olisi puhettakaan siitä, että saisi hiottua ja vielä pohjamaalattua 🙂 Esikäsittelyyn menee ihan törkeästi aikaa.<br />
   <br />
   Tuliskohan kohta viikko täyteen, kun olen noiden kanssa touhunnut. Tänään aamulla kävin maalassa toivottavasti viimeisen maalikerroksen. Huomenna on se maali kuiva; sitten vielä pari kolme päivää, että kaluste on käyttöönottokuiva.<br />
   <br />
   Sen verran vielä lisäisin sinun kommenttiin, että vielä pohjamaalin jälkeen pinta hiotaan kevyesti.

  4. kirpparikeiju: Riippuu ihan kalusteesta. Jos maalaa esim Artekin vanhaa ritiläpenkkiä, niin siihen riittää kevyt karhennus hionnaksi. Jos taas ihan lakalla suojattuja pinnatuoleja joita vielä useampia samaan aikaan työnalla, ei varmasti saa hiottua edes päivässä kaikkia kerralla. :)<br />
   <br />
   Tikkurilalta minulle reilu vuosi sitten sanoivat ettei Helmi pohjamaalin jälkeen tarvitse tehdä välihiontaa. Asiasta en enempää tiedä, joten tuolla ohjeella olen itse mennyt eteenpäin. 🙂

 7. Teet hetken mielijohteesta kummia juttuja!itse en design esineitä lähtisi tuunailemaan.

  1. Nappi: Tämä ei ollut hetken mielijohteen tuotos, mietin pitkään ja hartaasti valaisimen jalkojen maalaamista. 🙂 Näin jälkikäteen olen tyytyväinen että maalasin ne, tykkään valaisimesta tosi paljon kokonaan valkoisena. :)<br />
   <br />
   Edullisempia juttuja kuten jakkaroita ja vastaavia saatan maalailla hetken mielijohteesta, oman luovuuden toteuttaminen on minusta mukavaa puuhaa. 🙂

 8. Mietit maalaamista pitkään ja hartaasti? Miten kauan olit valaisimeen sitten tyytyväinen, kun sehän on ostettu tammikuussa vasta?

  1. Buy now…: Olin tyytyväinen valaisimeen heinäkuuhun saakka, sen jälkeen alkoi siirtelyrumba jonka seuruksena valaisimelle ei enää löytynyt kivaa paikkaa kotoa. Kaksi kuukautta useamman kerran viikossa asiaa vatvoneena voin sanoa että miettiminen oli harrasta ja meni yllättävänkin pitkään ennen kuin päätin maalata valaisimen jalat. 🙂 Jokainen tietysti itse säätelee ajanhahmotustaan, minulle pitkä aika voi olla toiselle lyhyt. Elän itse hetkessä ja tykkään touhuta vähän kaikenlaista aina inspiraation iskiessä. Joitakin asioita mietin enemmän kuin toisia, mutta hyvin spontaanisti teen yleensä päätöksiä. 🙂

 9. Miksi hankit jotain jota alat sitten vikomaan myöhemmin?<br />
  En ikinä menisi tuunalemaan mitään designia. Enkä edes ostaisi tuunattua versiota keneltäkään.<br />
  Onhan se nähty että mielihalusi muutuvat niin monesti että kuulostaa naurettavalta ja vielä enemmän näyttää siltä.<br />
  Kuten viimeisin postauksesi kuparista:) Mihin katosi kulta jota niin hehkutit joku aika sitten?<br />
  Kupari on jo last seasion.<br />
  Voi hyvää päivää sentäs.

  1. Oikeasti: jos ottaisin periaatteen etten ostaisi mitään sen vuoksi jos mieli sattuu muuttumaan, istuisin tyhjässä kodissa… tai oikeammin varmaankin taivasalla koska en olisi ostanut tätä kotiakaan. 🙂 Mielenvaihdoksessa ei ole mitään kummallista minun mielestäni, kaikilla sitä tapahtuu ja toisilla vain hieman useammin. :)<br />
   <br />
   En ole myymässä tuunattua valaisinta mihinkään, siksihän sen juuri tuunasin ettei sitä tarvitse alkaa myymään (tai säilyttämään kaapissa, jonne se ei kuulu :D). <br />
   <br />
   Tarkoitatko että en saisi postailla mistään omaa silmääni mielyttävästä sen vuoksi että makuni vaihtuu sinusta liian nopeaan? Ja kupari ei ole vielä so last season, sillä suurin osa postauksessanikin esitellyistä tuotteista on tämän syksyn mallistoa ja Kartellin Combonibilin metallisävyt ei ole vielä edes tulleet myyntiin. Itse en usko että kupari tulee häviämään pariin seuraavaan vuoteen, vaikka ensi keväänä se ei enää olekaan samalla tavalla enää uutta ja viehättävää kuin tänä vuonna. Toivon että kupari jäisi elämään osana sisustusmaailmaa kuten hopea, kromi ja kultakin, eikä häviäisi enää historiaa kuten kävi 90-luvun alussa. 🙂

 10. Sinun tavaroita ja saat tehdä niille mitä huvittaa:-)<br />
  Kuka sen määrittää, mitä saa tuunata ja mitä ei?<br />
  Minusta hieno veto ja kertoo, että sinulla rohkeutta ja uskallusta:-)<br />
  Eihän se lamppu tuosta pilalle mennyt, toimii yhtä hyvin kuin ennenkin!

  1. Sussiluu: Lamppu ei mennyt miksikään, vain jalkojen väri vaihtui ja itse tykkään tästä kokonaan valkoisesta valaisimesta todella kovasti. 🙂

 11. Voi vastaathan, kuinka monta kerrosta jouduit tuolla maalilla maalaamaan, että sait valkoiseksi? Ostin samaa maalia mutta mustana, ja eihän se peittänyt hölkäsen pölähtämää, maali oli niin ohutta. Olisikohan sitä pitänyt ensin sekoittaa jotenkin tai pintaa ehkä hioa tai alustaa alusmaalilla?

  1. Sanna: Maalikerroksia on kaksi ja sekoitin maalin purkkia voimakkaasti ravistamalla muutaman minuutin ajan. Minun valkoinen Clasun maalini on paksua ja melko peittävääkin. Onhan sinulla varmasti kalustemaalipurkki eikä seinämaali?

  2. Sanna: Seinämaalikin kyllä peittää, joten luulen että maalin sekoittaminen on nyt syynä huonoon peittävyyteen ja litkuisuuteen. Annaekan maalikerroksen kuivaa rauhassa se 20 tuntia ja sen jälkeen maalaat uuden kerroksen. Ennen maalaamista sekoita maali purkin pohjaa myöten huolella, vanha haarukka sopii vispaimeksi jos pitkää puutikkua tai vastaavaa ei ole. &hearts;

  3. Kiitos vastauksesta! Minulla on juurikin tuota samaa lakkamaalia/kalustemaalia, sama purkki mutta musta. Sen täytyy olla sekoituksen puute. En laiskuuttani jaksanut etsiä puutikkua ehhh… ^_^&quot;&quot; mutta kokeilen sekoittaa maalia kunnolla,eiköhän se sillä parane! 🙂

  4. Sanna: Ainiin, ja jos suljet kannen huolella niin voit ravistella maalin sekaisin cocktailin-tu´yylisesti ilman tikkuja ja haarukoita. 🙂

  5. Joo, niin teen! Ja varmuuden vuoksi vielä sekoitan 😀 varmasti onnistuu tällä kertaa, kun saan taas aaa ryhtyä tuumasta toimeen.<br />
   Ja nuo negatiiviset kommentoijat saisi kyllä pitää masentavat mielipiteensä ominaan. Esineitä ne dedignitkin siinä missä muutkin, ihan sama mitä niille tekee jos niin itse haluaa. Mutta jotkut on näitä elämäntapavalittajia ja elämäntapatuomitsijoita. <br />
   Miksi kaikkien pitäisi olla heidänlaisiaan, muunlaiset suksikoon suolle?

  6. No niin, ravistin purkkia ja sekoitin kunnolla tikulla, johan alkoi homma pelittää! 🙂 maali oli paksua ja peittävää.

  7. Sanna: Seuraan aktiivisesti huonekalusuunnittelun muotivirtauksia ja olen kiinnostunut designista noin muutenkin, myönnän olevani heikkona skandinaavisiin designmööpeleihin ja -valaisimiin. 🙂 Kotona ne ovat kuitenkin ihan tavallisia käyttötavaroita joita kohtelen kuten meidän muitakin tavaroita. Minulle on moni kommentoinut sitä, että designkalusteet ja -valaisimet hukkuvat tänne meidän kotiin eikä ne tule lainkaan esille kuten kuuluisi. Minusta skandinaavisen perusdesignin idea osittain onkin juuri siinä, että ne istuvat sisustukseen täydellisesti eivätkä huuda kallista hintaansa tai merkkiään, se tekee niistä myös ajattomia valintoja. 🙂 Sisustusjutut ovat aina makuasioita, toiset tykkäävät ja jotkut eivät. :)<br />
   <br />
   Tuliko maalipinnasta hyvä? Minä sutaisin clasun maalilla Hay Hee -nojatuolin lisäksi pinnatuolinikin uudelleen. Kuuraiseen käpytuunaukseen hyödynsin maalia myös ja vielä on puoli purkkia jäljellä. Todella riittoisaa ja paksua tököttiä, tykkään. 🙂

 12. Vooi hyvänen sentään noita negatiivisia kommentteja! Ei luulis muitten persettä kutittavan sun valinnat..

  1. katru: Tälläiset designtavaroiden tuunaukset ovat melko harvinaisia ja ymmärrän että se aiheuttaa ihmetystä. Itse tykkään tuosta valaisimen muodosta ja koosta niin paljon, etten hetkeäkään kadu jalkojen maalaamista valkoiseksi. &hearts; &hearts; Valaisin sopii nyt paremmin sisustukseen, varsinkin tulevaisuutta silmällä pitäen. &hearts;

 13. Mainio tuunaus! Itse olen mustajalkaista milkkiä haaveillut, mutta on vielä epäselvää mahtuisiko se pianon päälle… Olisiko mahdollista saada tietää mikä on mielestäsi minimisyvyys valaisimen pitopaikalle? Epäilen, että mitoissa ilmoitettu koko ei ole kuitenkaan jalkojen vaatima koko.

  1. Karoliina: Minun Milk on keittiössä Lack-seinähyllyllä, seinän ja valaisimen väliin jää vain 2,5cm ja se on ihan riittävä ilmatila. 🙂 Valaisimen levein kohta on kuvun alareuna, joka on ilmoitettu halkaisijaksi tuotetiedoissa. Valaisin on minusta parhaimmillaan ahtaissa ja pienissä tiloissa, sillä valaisin itsessään on todella siro ja pieni. 40cm syvän Beståkaapiston päällä olohuoneessa ollessaan valaisin oli eksyneen näköinen ja kooltaan aivan liian pikkuruinen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *