Tavararemontti – kodin kaaoksen kesytystä!

Tavararemontin energiset naiset Ilona Paananen ja Maria Laitinen tulivat tervehtimään minua Habitare messuilla ja juttutuokiomme venähti yli tunnin mittaiseksi. Ilona ja Maria ovat koulutettuja professional organizereita eli ammattiraivaajia, jotka auttavat taltuttamaan tavaratulvan aiheuttaman kaaoksen ja järjestämään kodit sekä toimistot johdonmukaiseen ja selkeään käyttökuntoon. Oli erittäin mielenkiintoista ja avartavaa vaihtaa kokemuksia sekä vinkkejä kodin organisoinnista ammattilaisten kanssa, ja siitä idea yhteistyöstämme syntyi… 🙂

omakotivalkoinen_tavaraRemontti.jpg

Maria Laitinen on toiminut Professional Organizerin ammatissa ja yrittäjänä vuoden 2010 alusta ja hän on yksi Suomen ensimmäisistä ammattiraivaajista. Hänelle kodin järjestyshaasteet ovat tuttuja 13 vuoden kotiäitiyden ja kolmen lapsen ansiosta. Ilona Paanasen tarina ammattiraivaajaksi juontaa juurensa muuttohärdellistä, joka avasi hänen silmänsä liialliselle tavaramäärälle. Useamman tavaravähennyskierroksen jälkeen hän pääsi tilanteeseen, jossa tavaraa on sopivasti ja kaikella on oma paikkansa. Hän on onnellinen voidessaan nyt auttaa ihmisiä pääsemään samaan lopputulokseen helposti ja nopeasti. Kipinä alalle on kaikilla Tavararemontin ammattiraivaajilla syntynyt omasta elämästä ja tarpeesta, he todella tietävät miten helposti kaaoksen kouriin joutuu ja kuinka sieltä pääsee pois. 

TavaraRemontti_7.jpg

Tapasimme Ilonan kanssa Habitaren jälkeen haastattelun merkeissä. Tässä muutamia poimintoja Tavararemontin blogiin tehdystä juttusarjasta, josta ensimmäinen osa on nyt julkaistu. 

“Elettiin vuotta 2008 ja kahden aikuisen jakama yhteinen koti oli tavarakaaoksen vallassa. Kaapit olivat ääriään myöten täynnä, vaatteita lojui myttyinä lattioilla ja tavarat olivat hukassa. Työskentelin tuolloin muodin parissa ja muotialan ja trendien seuraaminen oli riistäytynyt käsistä usein tapahtuvina laukku-, kenkä-, asuste-, sekä vaatehankintoina. Kodin siivoaminen oli muuttunut viikonlopun mittaiseksi kaksipäiväiseksi raivausoperaatioksi, johon ryhtyminen oli työn ja tuskan takana. Emme viihtyneet kotona, välttelimme kaappien availua, ja lopulta tilanne kulminoitui siihen, että myöhästyin töistä hukuksissa olleiden avaimien vuoksi. Pieni sisäinen raivo alkoi nostamaan päätään ja eräänä syksyisenä aamuna tein päätöksen, että kaaoksen keskellä eläminen saa loppua…”

TavaraRemontti_OmaKotiValkoinen_kuvat.jp

“Vaikeaa oli myös vähentää uuden ostamista, sillä vanhat tavat olivat pinttyneet pahasti kiinni. Itsensä hillitseminen kaupoilla käydessä oli haastavaa mutta myös palkitsevaa. Uusien vaatteiden ja tavaroiden ostaminen oli pitkään aiheuttanut koukuttavan euforisen hyvänolontunteen, joka kuitenkin muutamassa päivässä vaihtui epämääräiseksi pettymykseksi ja harmistukseksi. Ostamatta jättäminen saa aikaan saman efektin, mutta käänteisessä järjestyksessä – aluksi harmittaa kun ihana tavara jääkin kauppaan, mutta lopulta päällimmäisenä tunteena on ilo siitä ettei sortunut ostamaan mitään turhaa.”

omakotivalkoinen41.jpg

“Alku on aina vaikein ja siihen olisin kaivannut sekä henkistä tukea että konkreettisia käytännön vinkkejä tavaroiden läpikäymiseen ja kierrätystapoihin. Yksinään päätyy helposti kierteeseen, jossa epäonnistumisen tunne valtaa mielen ja henkinen kuorma kasvaa liian suureksi. Meinasin useasti heittää hanskat tiskiin ja jättää projektin kesken juuri tuosta syystä, tuntui kuin olisin pyörinyt ympyrää vailla päämäärää. Raskaan työviikon päätteeksi olisin tahtonut hautautua sohvalle vaatekasan alle, pessimistisen ”ei tästä tule mitään”-tunteen ottaessa ajatuksistani vallan. Tällaisina hetkinä annoin itselleni luvan pitää taukoa, mutta tauosta huolimatta etsin sinnikkäästi itselleni uutta motivaatiota jatkamiseen. Joskus inspiraatio iski nopeastikin, toisinaan saattoi mennä useampia viikkoja kun en ajatellut kotia tai sen raivaamista. Olisin mieluusti turvautunut ammattilaisen palveluihin ja helpottanut alkuun pääsemistä. Soitin muutamaan siivousalan yritykseen kysyäkseni löytyisikö heiltä minulle sopivaa palvelua, mutta suursiivouksina tunnettuun perusteellisempaan kodinhoitoon kuului vain pintojen puhdistusta ja pesua. Tavaroiden järjestely- ja säilytystilan organisointipalveluita ei Suomessa silloin vielä tunnettu.”

Ensimmäisen osan tarinastani voitte käydä lukemassa kokonaisuudessaan Tavararemontin blogista! 🙂

Ensi viikolla on tulossa aiheesta lisää – haastattelun toisen osan ja yhteistyökampanjan tiimoilta! 

Illalla tulossa postausta virkatusta valkoisesta trikookorista ja -matosta, jotka näppäräsorminen siskoni minulle tuunasi! 🙂 Heipat hetkeksi!

(Postaus toteutettu osana yhteistyökampanjaa)

5 kommenttia “Tavararemontti – kodin kaaoksen kesytystä!

 1. Jee, tosi hyvä juttu ja niin inspiroiva juuri tähän hetkeen. Olen viikonlopun aikana raivannut keittiön kaappeja, olohuoneen lipastoja yms. ja kerännyt kasseittain tavaraa kierrätykseen, lahjoitukseen ja myyntiin. Sinun minimalismiin en tule ikinä pääsemään, mutta tavaran karsiminen on aina puhdistava kokemus. Olen jo muutamia vuosia vähentänyt uuden ostamista rajusti ja harkitsen melko tarkkaan jokaista hankintaani. Periaatteenani on myös, että kun jotakin uutta ovesta tulee sisään, niin jotakin vanhaa joutaa lähteä.

  1. Kaisa J: Tuo yksi sisään ja yksi ulos -taktiikka toimii hyvänä hillitsijänä uuden ostamisen kanssa, kun ottaa asiakseen miettiä mistä on valmis luopumaan uuden tavaran vuoksi, muistaa hyvin mitä kaikkea omistaa. :)<br />
   <br />
   Puhdistava kokemus oli minullekin tuo tavaroiden karsimisprojekti, ja se tunne kun koti ei ole enää kaaoksessa edes säilytystilojen osalta on aivan mieletön. Tavaroita ei tarvitse enää etsiä ja siivoamiseen kuluu aikaa 90% vähemmän kuin kuusi vuotta sitten. 🙂 Tämän ajan voin käyttää kivojen asioiden tekemiseen, kuten vaikka bloggailuun tai leffojen katseluun, ilman että tehtävien asioiden lista kasvaa tai että tuntisin huonoa omaa tuntoa aikaisempaan tapaani keskittymällä iloa aiheuttaviin asioihin. 🙂

 2. Eikös tällä viikolla (vko 41) piänyt tulla jokin jymy-yllätys, mikä laittaa koko kotinne uuteen uskoon? Mielestäni en sellaiseen postaukseen ole vielä törmännyt ja viikko päättyy tänään. Turhaanko taas lupailit jotain, mikä ei sitten toteudukaan…

 3. Öh, tämä postaus on kuin mulle tehty. Tänään laitettiin jo tyttären huonetta kuntoon, jatkan kohta Uffille vietävistä, ja teen tätä niin kauan, että olen päässyt turhista eroon. Siihen menee varmasti useampi vuosi…<br />
  <br />
  Mun vaan pitää käydä välillä hakemassa lisämotivaatiota sun blogista, olen laiska saamaton ja itsekurikaan ei ole parhaimmasta päästä :D<br />
  <br />
  Itseasiassa sinun on kiitos, että sain aloitettua tämän tänään, kiitos 🙂

  1. Minsku: Tämähän tuli siis kuin tilauksesta! 🙂 Motivaation puutteesta itsekin aikoinaan kärsin, mutta netissä ei oikein ollut mitään buusteria tarjolla. FruFlyn sivuilla kävin jonkin verran ja keskustelupalstoilta kuten Elleistä luin siivoamiseen liittyviä keskusteluja saadakseni itseni vauhtiin. :)<br />
   <br />
   Tsemppiä projektiin! &hearts; Ajattele asiaa niin että vaikka vauhti olisi hidas, on suunta kuitenkin oikea. Jonain päivänä se koittaa kun kaikki on valmista! &hearts; &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *