Kodin turvallisuus kuntoon tyylikkäästi!

Red Dot -palkittu designpalosammutin Firephant on saapunut viimein Suomeenkin ja sain ikioman kappaleen ensimmäisten joukossa Housegardin yhteistyön tiimoilta! ♥

Ruotsalaisen paloturvallisuuteen keskittyvän Housegardin valmistama Firephant on uudenmallinen ja helppokäyttöinen designsammutin, joka istuu tyylikkäästi modernimpaankin sisustukseen. Upean ulkomuotonsa ansiosta tämä kodin vaaratilanteisiin tarkoitettu turvallisuusväline on ansainnut arvostetun Red Dot: Best of the Best -designpalkinnon. 

firephant_overvaning_red_2kg_orig.jpg

Omakotivalkoinen_9246.jpg

Omakotivalkoinen_9238.jpg

Firephant-3-941x519.jpg

Ruotsalaisen teollisuusmuotoilijan Lars Wettren ja hänen kollegansa Jonas Forsmanin yhteistyön tuloksena syntyneen tyylikkään sammuttimen lähtökohtina olivat käyttäjäystävällisyys sekä vaativaankin sisustusmakuun sopiva ulkomuoto. Sammuttimen toimintaperiaate on ymmärrettävissä nopeasti ja sen käyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Firephantin kahva on asetettu perinteisistä palosammuttimista poiketen suoraan sammuttimen painopisteen yläpuolelle, jolloin sammuttimeen tarttuminen ja palokohteeseen tähtääminen on helppoa. 

Omakotivalkoinen_9251.jpg

Omakotivalkoinen_9252.jpg

Omakotivalkoinen_9225.jpg

Kohtuuhintaista Firephant-palosammutinta on saatavilla kahta eri kokoa. Yhden ja kahden kilon painoiset sammuttimet ovat hyvä lisä erityisesti keittiötiloihin. Firephantin moderni muotoilu antaa tyylikkään säväyksen sisustukseen tilasta riippumatta. Pienikokoinen Firephant on keittiössä aina käden ulottuvilla toisin kuin suurikokoiset sammuttimet, jotka sijoitetaan usein syrjäiseen paikkaan. Sammuttimen sijoittaminen keittiöön kannattaa, sillä ruuanvalmistus on toiseksi yleisin rakennuspalon syttymissyy (Pelastustoimen taskutilasto 2009-2013*). Suomessa syttyi vuonna 2013 noin 3 000 rakennuspaloa, joissa alkusammutuksen merkitys palon sammuttamisessa tai rajoittamisessa oli huomattava (Pelastustoimen taskutilasto 2013*)

Omakotivalkoinen_9236.jpg

Omakotivalkoinen_9247.jpg

Firephant-2-kg-r%C3%B6d_-milj%C3%B6_750p

Firephantia myydään K-raudoissa ja tammikuusta 2015 alkaen myös Rautia-myymälöissä. Suomesta on toistaiseksi saatavilla vain punaista sammutinta, toivottavasti myös valkoinen rantautuisi meidän markkinoille. 🙂

firephant_3_big.jpg

9243455422494.jpg

Firephant-2-941x519.jpg

Löytyykö teiltä sammutuspeitteitä ja / tai sammuttimia palovaroittimien lisäksi? Miten olette ratkaisseet paloturvallisuustuotteiden säilyttämisen? 

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

(Yhteistyössä: Housegard)

24 kommenttia “Kodin turvallisuus kuntoon tyylikkäästi!

 1. Oo, tuo valkoinen olisi hieno :)<br />
  <br />
  Meiltä löytyy sammutuspeitto, ja olisi tarkoitus ostaa palosammutinkin. Mä töpeksin ihan riittävästi keittiössä, joten ei olisi ollenkaan liioiteltua. <br />
  Ja jatkuvasti ilmenee kaikissa meidän kodinkoneissa(kaikki hyviä merkkejä) jotain vikaa, että siltäkin kantilta se olisi hyvä. <br />
  Vaikka mä olen kyllä vaihtanut jo lähes kaikki rikkoontuneet/vialliset uusiin viimeisen vuoden aikana… Mutta eivät ne viat ja tuleen syttymiset ikää katso.

  1. Minsku: Valkoinen olisi niin ihana, harmi kun sitä ei (ainakaan vielä) saa Suomesta. Toivottavasti ei ole jotakin direktiiviä joka kieltäisi muun väristen kuin punaisten sammuttimien myynnin. :)<br />
   <br />
   Sammutuspeitto on varsinkin keittiössä todella tärkeä, siellä kun helposti sattuu ja tapahtuu ruokaa laittaessa. Munkkeja en uskalla itse paistaa öljyssä lainkaan sillä lapsuudessa ystäväni koti oli palanut munkkiöljyn sytytettyä koko keittiön ilmiliekkeihin. 🙁 Myös kaikki avotulileimutukset on itselleni toistaiseksi ehdoton nounou, en luota omiin kokkikykyihini ja siksi meillä ei tehdä pannulla liekitettyä lohta tai muutakaan superhienoa spesiaaliruokaa. :D<br />
   <br />
   Koputetaan puuta ettei satu mitään jatkossakaan! &hearts; &hearts; &hearts;

  2. Molemmat löytyy. Ei direktiiviä vaan asetus punaisesta väristä:<br />
   <br />
   <br />
   Asetuksessa (790/2001) viitattu standardi SFS-EN 3-7 määrittelee<br />
   käsisammuttimen väriksi tietyn punaisen sävyn. Edelleen standardin mukaan<br />
   ”kansallisten määräysten mukaisesti voidaan 10 %:n alue sammuttimen<br />
   rungon pinnan alasta käyttää sammutteen tunnistamiseen” (CO2-sammuttimet).<br />
   <br />
   Muita kuin asetuksen ja standardin vaatimukset täyttäviä käsisammuttimia (= punaisia) ei saa myydä tai toimittaa eteenpäin<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.tukes.fi/Tiedostot/pelastustoimen_laitteet/aineisto/Meurman_katsaus_käsisamm_ym.pdf&quot; target="_blank">http://www.tukes.fi/Tiedostot/pelastustoimen_laitteet/aineisto/Meurman_katsaus_käsisamm_ym.pdf</a&gt;

  3. Josko tähänkin tulisi muutoksia (tai olisi jo lievennyksiä), sillä sammutuspeitoissakin vain kotitaloudet voivat käyttää näitä muun värisiä, yleisissä tiloissa on edelleen oltava punaiset sammutuspeitot.

  4. Millipuntti: Googlasin itseni tuonne Tukesiin eilen ja luin saman tekstin. Tavallaan ymmärrän tuon asetuksen tärkeyden, paloturvallisuusvälineet on helposti havaittava ja tunnistettava, koska tulipalon sattuessa aikaa ei ole hukattavaksi sekuntiakaan. Silti toivoisin että asetusta voitaisi muuttaa, koska väriäkin tärkeämpää on se että kodista ylipäätään löytyy tarvittavat sammutusvälineet, sekä sammutuspeitto että sammutin. Palosammuttimia on yksityiskodeissa toistaiseksi melko vähän, kaikilta ei löydy sammutuspeittoakaan ja osasyynä on varmasti niiden ulkonäkökysymys, niin pöljältä ja pinnalliselta kuin se onkin. Onneksi saimme sentään tämän kivan näköisen punaisen käsikäyttöisen designsammuttimen valikoimiimme. &hearts; &hearts;

  5. Anonyymi: samaa toivon. &hearts; Jos sammuttimia saisi mustana, kromattuna tai / ja valkoisena niin niiden myynti varmasti räjähtäisi kasvuun. Varsinkin kerrostalossa asuessa se tuo myös henkistä turvaa kun tietää että naapureillakin on sammutusvälineet ajantasalla, tai ylipäätään olemassa. 🙂 Omakotitaloissa ja rivitaloissa se on erityisen tärkeää, sillä kyseisissä kodeissa on usein takkaa, leivinuunia ja muuta tulella toimivaa vempelettä, jossa aina vahingon riski kasvaa. &hearts;

 2. Meillä jokaikisessä huoneessa palovaroitin,pari häkävaroitinta,koska tulisijoja,sekä sammutuspeite.Autotallissa ja veneessä myöskin vaahtosammuttimet.Nämä erittäin tärkeitä asioita,joista ei saisi yhtään luistaa.

  1. Nanna: Teillä on todella hyvin hoidettu turvallisuusasiat tulipalojen varalta. &hearts; Näin sen pitää ollakin. 🙂 Häkävaroitin on todella tärkeä olla olemassa, kyseinen vehje on pelastanut monia ihmisia vuosien varrella. &hearts; &hearts;

 3. Kyllä löytyy sammutuspeite ja lähellä olevasta komerosta, tosin ehkä se olisi viisainta tosiaan laittaa siihen lieden lähelle. Minä kanssa ottaisin mieluusti tuollaisen valkoisen version, mutta onhan toi punainenkin ihan ok. Itsellä hyppäsi sydän kurkkuun, kun viime viikonloppuna sytytin kynttilää keittiössä ja tikku katkesi juuri, kun syttyi tuleen ja tietysti tipahti palavana kesällä ostetulle kangastuolille polttaen ruskean tahran tuoliin. Meikäläinen mitään ajattelematta läimäisi palon sammuksiin kämmenellä. Mitä kämmenestä, tärkeintä oli, ettei tuoli leimahtanut palamaan. En kyllä ennättänyt tuntea mitään ja mitään jälkeä ei käteen tullut. Tikut ovat nykyisin todella huonolaatuisia. pari pitkää hienoa sytytintäkin omistamme, muttei ne oikein ole toimineet ja sytytysnesteen kanssa hieman hirvittää. Keksitkö neuvoksi, millä tuon ruskean tahran saisi pellavan värisestä tuolista häivytettyä. Se ei siis palanut, mutta tahra tuli. <br />
  Hieno on toi sun uusi keittiö, odotan vain niitä kodinkoneita vielä:)

  1. Mysterious M: Minulla on käynyt pitkän tulitikun kanssa samalla tavalla, tikku tosin putosi palamaan matolle ja talloin sen sammuksiin mutta hetken aikaa oli sydän pysähdyksissä kun ajattelin että keinokuituinen karvamattoni leimahtaisi liekkeihin. Selvittiin säikähdyksellä ja mattoon jäi vain pieni tumma sulanut kohta, huh. Nykyisin käytän kynttilöiden sytyttämiseen pelkästään sytyttimiä (aka sytkäreitä, en saa virallista nimeä nyt päähäni… :D), ne ovat turvallisempia vaikkakaan eivät turvallisia. :)<br />
   <br />
   Itse kokeilisin poistaa tahran Universal Stonella, kostuttaisin mikrokuituisen liinan nurkan, hieroisin sen Universal Stone purkissa ja hellästi pyörittäen yrittäisin puhdistaa tahraa. Tuolla ihmeaineella olen saanut putsattua tytön farkuistakin vihertävät polvet. Muuta konstia ei tule mieleen…

 4. Todella nätti sammutin ja muotoilu on onnistunut.<br />
  Sammutuspeite löytyy meiltä keittiöstä ja palovaroittimia muutama kipale

  1. TanjaP: Muoto on todella kiva, modernimpi ja näyttävämpi kuin perinteisissä suorissa putkiloissa. 🙂 Sammutuspeite on ihan must keittiössä, hädän sattuessa se saattaa pelastaa sekä ihmishenkiä että kodin irtaimiston. &hearts; &hearts;

 5. Mieheni kommentoi palomiehenä, että ei suosittele keittiöön pieniä sammuttimia. Pienellä sammuttimella pystyy suihkuttamaan muutaman sekunnin, jonka jälkeen se on tyhjä. Harva onnistuu niin nopeasti. Parempi vaihtoehto on sammutuspeite tai kattilan kansi, jos kattila syttyy palamaan.

  1. Palomiehen akka: Pienessä kilon tai kahden sammuttimessa ei ole niin paljoa ytyä kuin suuremmassa perusmallissa, se on täysin totta. Pienikin apu on kuitenkin tyhjää parempi ja hyvin harvalla on halua tai tilaakaan säilyttää seinällä isoa sammutinta. Sammuttimien kanssa pitää olla tarkkana siitä mihin ne seinäpinnalla asettaa, keittiössä oli hyvä olla sammutin mutta kokonsa vuoksi se ei useinkaan mahdu, varsinkaan kerrostalokotien standardikeittiöiden seinille. Myös pienten lasten kanssa pitää ottaa huomioon asennuskorkeus, sammuttimen pitää olla riittävän ylhäällä jotta pienet ihmiset eivät pääse siihen käsiksi vetämään sokkaa irti yms. 🙂 Siksi olen itse todella innoissani tästä pienestä sammuttimesta, se on sekä tyylikäs että kooltaan sellainen että se mahtuu pienempäänkin tilaan. &hearts;<br />
   <br />
   Sammutuspeite on keittiössä myös aivan ehdoton, se on minulla sammutusväline nro 1 ja jos ei se saa tulta sammumaan, voin suihkia perään minisammuttimellani. Jos ei sekään auta niin siinä vaiheessa on pakko napata tyttö ja koira kainaloon ja kipittää turvaan. <br />
   <br />
   Jos vaan mahdollista, kysyisin sinun välitykselläsi mieheltäsi että pitääkö paikkansa että tulipalon sattuessa on järkevintä sulkea (mahdollisuuksien mukaan ilman ihmishenkien vaarantamista) kaikki ovet ja ikkunat jotta palo ei saa lisähappea ja pysyy mahdollisimman pitkään rajatulla alueella? Jostakin joskus näin luin ja olisin vain varmistanut pitääkö tieto paikkansa… &hearts;

  2. Juu, ihan oikein muistat 🙂 Ovet ja ikkunat kannattaa sulkea lähtiessa, ettei palo saa happea. Jos palo roihuaa rapussa, niin esim. kerrostalon ulko- ja väliovi eristää noin 30 minuutin ajan.

  3. Palomiehen akka: kaunis kiitos sinulle ja miehellesi! &hearts; <br />
   <br />
   Meidän taloyhtiössä käväisikin tarkastajat jokunen vuosi sitten katsomassa paikkoja ja sen seurauksena jokaiseen huoneistoon jaettiin lappu, jossa ilmoitettiin että käytävässä ei saa säilyttää mitään irtaimistoa ja jopa ovikranssit ja -matot ovat todellisuudessa kiellettyjä vaikka niitä lähes kaikilla on. Meillä tosin ei enää ole, nappasin silloin maton pois oven edestä. <br />
   <br />
   Tuossa jokunen aika sitten oli lähialueella todella agressiivinen tulipalo joka tuhosi kokonaisen rivarin. Tuli oli ilmeisesti syttynyt toisen huoneiston takapihalla, lyhdyssä oli poltettu kynttilää ja se oli jostakin syystä sytyttänyt puuverhoillun talon palamaan. Palo oli edennyt hyvin nopeasti sisäkattoja pitkin ja jälki oli todella surullista katseltavaa (kuljen tytön kanssa siitä usein ohi). 🙁 Onneksi henkilö- ja eläinvahingoilta vältyttiin, mutta kyllähän tuollainen on varmasti mullistanut molemmissa huoneistossa asuneiden perheiden elämän ja vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen asti. 🙁 Itse olen kynttilöiden ja lyhtyjen kanssa äärimmäisen varovainen, enkä ikinä jätä niitä palamaan ilman vahtimista. Vahinkoja kuitenkin saattaa silti sattua ja siksi itse pidän todella tärkeänä että jokaisessa kodissa olisi ainakin sammutuspeite / -peitteitä lakisääteisten palovaroittimien lisäksi. &hearts; Miehesi tekee arvostettavaa ja rankkaa työtä, palomiehen puolisonakin on varmasti välillä vaikeaa. En edes osaa kuvitella millaista olisi olla palomiehen vaimo, itkisin varmasti aina kun mies lähtee töihin. &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Tunnelmallista joulunodotusta molemmille! &hearts; Toivottavasti tänä jouluna uutisoidaan siitä että aikaisempiin vuosiin verrattuna tulipaloja on ollut vain muutama ja nekin harmittomasta päästä. &hearts;

  4. Onneksi Suomessa palomiehen työ on melko turvallista 🙂 Riskit on huomioitu ja työturvallisuuteen panostetaan.<br />
   <br />
   Hyvää Joulun odotusta sinnekin. Kaunista kotiasi on ilo katsella &hearts;

  5. Tulipalot jouluisin varmaan vähentynyt, kun elävien kynttilöiden sijaan sähkökynttilät kuusissa (meillä oli elävät vikaa kertaa silloin, kun vielä vanhempieni omakotitalossa joulua vietettiin muutama vuosi sitten enkä ainakaan täällä pk- seudulla muita tiedä, joilla olisi). Muutenkin usein pitkien (helposti kaatuvien) sijasta viimevuosina kynttilöistä suosittu tuikkuja ja paksuja kynttilöitä.<br />
   <br />
   Mutta enemmän mua huolettaa muut palot, osaisinko oikeesti käyttää tota sammutuspeittoa? Tai osaako muut tässä kerrostalossa, jos se palo alkaa toisesta asunnosta?

  6. Kannattaa mennä harjoittelemaan alkusammutusta! Sammutuspeitettä ei van heitetä palon päälle, vaan sen käytössä on oma tekniikkansa. Kattilaa sammuttaessa kädet kiedotaan peitteen kulmiin, niin että ne ovat suojassa tulelta ja kuumuudelta ja peite asetetaan tiukasti kattilan ympärille ja jätetään siihen. Myös vaahtosammuttimen käyttöä pääsee harjoittelemaan näissä koulutuksissa.

  7. Anonyymi: Totta, omassa lapsuudessani poltettiin elävää tulta kuusessa ja nyt kun asiaa miettii niin ihan hulluahan tuo on ollut. 😀 Riskit palon syttymiseen ovat äärettömän suuret, enkä itse uskaltaisi sytyttää kuuseen oikeita kynttilöitä. :)<br />
   <br />
   Ei sitä oikein muuta voi kuin toivoa että naapureillakin on sammutusvälineet ajantasalla, palovaroittimessa toimiva patteri ja maalaisjärkeä kynttilöiden ja sähkölaitteiden käytön kanssa. Vahingoille ei mitään tietenkään voi, mutta tälläiset uutisista tutut palon aiheuttajat, kuten saunassa kiukaan päällä kuivatetut polyesterivaatteet ja humalatilassa keskellä yötä tehdyt kokkaukset jossa nukahdetaan kesken ruoanlaiton, saisivat loppua. &hearts;

  8. Palomiehen akka: En ole käynyt oikeilla ensiapu- tai alkusammutuskursseilla mutta netistä katsonut opetusvideoita aiheista. Olisi kyllä hyvä osallistua ihan oikeaan koulutukseen ja saada käytännön kokemusta alkusammutuksesta, kotona kun ei viitsi harjoitella sammuttimen kanssa ja sammutuspeitekään ei toimi ilman tulipaloa. 🙂

 6. Me on ostettu Ruotsista jostain Tarjoustaloa vastaavasta kaupasta (oisko ollu Rusta) valkoinen sammutin, tosin semmoinen iso &quot;normaali&quot; sammutin. En ole Suomessa nähnyt valkoisia myynnissä, mutta onneksi ulkomailta saa tuoda minkä värisen lystää jos löytää. 🙂

  1. Virpi: Ulkomailta saa ostaa ja tuoda mukanaan. 🙂 En tiedä saako ulkomaisista nettikaupoista ostaa tilaamalla, koskeeko myyntikielto myös Suomen ulkopuolelta tulevia kauppiaita… Tuon melkeimpä voisin selvittää sillä ruotsalaisista nettikaupoista löytyy valkoista Firephanttiakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *