Maustemyllyt vertailussa!

Eräs lukijani toivoi minulta viime vuoden puolella maustemyllyjen vertailupostausta ja lupasin toteuttaa hänen toiveensa heti kun käyttökokemusta uusista Peugeotin Vittel-myllyistä on karttunut riittävästi. 🙂 Vertauskohteina keskenään ovat Peugeotin, Georg Jensenin, Muuton sekä Sagaformin myllyt koneistoineen…

maustemyllyt_Muuto_Plus234.jpg

Ensimmäisenä suurennuslasin alle pääsevät mustavalkoiset Muutos Plus -myllyt. Myllyjen persoonallinen ja normaalista poikkeava ulkomuoto on omasta mielestäni täyden kympin arvoinen, koneisto sen sijaan saa pelkästään risuja. Myllyjen täyttäminen on haastavaa näpertämistä pikkuruisten osien irroittamisen ja takaisin kasaamisen vuoksi. Maustesäiliön koko on pieni ja suuaukko todella kapea, ja varsinkin suolaa sisältävää myllyä saa olla lähes viikottain täyttämässä. Suolakiteet ja pippurit jäävät usein jumiin jauhantaterän väliin, eikä voimakas ravistelukaan aina saa niitä irtoamaan. Karkeudensäätö ei toimi toivotulla tavalla, ja mitä hienommaksi tahtoo mausteet jauhaa, sen useammin terä jää jumiin. Muuton myllyjen koneistolle luvataan 25 vuoden takuu, mutta itse en jaksanut tehdä reklamaatiota, joten en osaa sanoa miten takuuhomma olisi hoitunut. Ulkomuodosta annan kympin, mutta vaikeakäyttöisyys ja heikko toimivuus tiputtaa arvosanan 6/10.

GeorgJensen_Alfredo_myllypostaus77367.jp

Seuraavana vuorossa on Georg Jensenin Alfredo -sarjan maustemyllyt, jotka ovat sekä tyylikkäät että toimivat. Myllyjen muotoiluun on panostettu ja ne ovat kauniin siluettinsa lisäksi ergonomisesti käteen sopivat. Säiliön koko on keskivertoa, päivittäisessä ruoanlaitossa käytettävät suolat ja pippurit riittävät reiluksi kuukaudeksi. Myllyjen täyttöaukko on pienehkö, jonka vuoksi suolat ja pippurit sinkoilivat pitkin pöytiä, ennen kuin keksin laittaa käden suppilomaisesti suuaukon ympärille ohjaamaan mausteet oikeaan paikkaan. 🙂 Myllyissä on äärimmäisen laadukas koneisto enkä muista että ne olisivat kertaakaan jääneet jumittamaan. Yhdellä kevyellä pyöräytyksellä sai reilun määrän maustetta. Myös karkeudensäätö toimii kuin unelma. Kauniin kiiltävä teräspinta on keittiövälineiden aatelistoa, mutta pieni miinus on annettava siitä että sormenjäljet jäävät helposti näkyviin. Kokonaispisteet 9/10.

maustemylly_Sagaform_Fix66538.jpg

Tamminen Sagaform Fix -maustemylly on kaunista katseltavaa. ♥ Säiliön koko on tässäkin keskivertotasoa, suuaukko suurinpiirtein Muuton myllyjen kokoinen, eli pieni ja hieman hankalasti täytettävissä. Koneisto on erinomainen, ei jumittanut kertaakaan ja rouhi yhdellä pyöräytyksellä ison määrän sekä pippuria että suolaa. Karkeutta säädetään pienestä valkoisesta pohjassa sijaitsevasta säätöpyörästä, joka monesti irtosi kokonaan paikoiltaan kun en muistanut kumpaan suuntaan sitä pitää kääntää. 🙂 Myllyn mukana tuleva aluskippo oli erittäin tarpeellinen, sillä myllyn pohja ripotteli runsaasti ja aina oli keko maustetta kipon pohjalla. Valkoinen posliininen nuppi teki myllystä melko painavan ja se oli laskettava varovaisesti pöydälle ettei se heilahda ja kaadu nurin. Arvosanaksi annan 7/10

maustemylly_Peugeot_Vittel_7756262.jpg

Uusimmat myllyni ovat akryylistä valmistetut Peugeot Vittel -myllyt, joista on kertynyt käyttökokemusta noin 4kk ajalta. Myllyjä on kahta kokoa, 30cm sekä 23cm. Myllyjen täyttöaukon koko kasvaa myllyn pituuden kanssa ja 30cm kokoisen myllyn täyttäminen käy helposti ja nopeasti ilman sotkua. Koneisto vaikuttaa oikein pätevältä, ei aivan Georg Jensenin veroiselta, mutta silti erinomaiselta. Ulkomuoto on hyvin perinteinen, keskeltä kapeampi klassinen malli, josta saa hyvän ja tukevan otteen. Kaikki eivät tykkää siitä että mausteet näkyvät myllystä läpi, mutta minusta on vain plussaa että maustemäärän ja mahdollisen täyttötarpeen huomaa etukäteen (ennen ruoanvalmistuksen aloittamista). Jos akryylimuovin läpinäkyvyys ei innosta, on Peugeotin myllyjä saatavana myös puisena versiona ja useassa eri värissä. Pisteitä 8/10

Omakotivalkoinen_25527.jpg

Omakotivalkoinen_25567.jpg

Omakotivalkoinen_25627.jpg

Säilytän maustemyllyjäni keittiön pöytätasolla, jossa ne ovat aina sopivasti käden ulottuvilla. Ne näyttävät mielestäni kivalta ja tuovat valkeaan keittiöön sopivan ripauksen kodikkautta sekä väriä. 🙂

Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia maustemyllyistä? Millainen vempain maustaa sinun keittiössäsi? 🙂

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

21 kommenttia “Maustemyllyt vertailussa!

 1. Eipä ole vielä tullut vastaan Menun myllyjen voittanutta! Ison koon myllyt on niin isot, että täytteet riittää vaikka kuinka kauan, ovat helppoja täyttää, koneistot on hyvät ja mikä ehdottomasti kaikkein parasta: myllyt voi pitää pöydällä ja mitään ei "vuoda" pöydälle eikä tartte erillisiä alustoja tmv., koska mylly toimii käännettäessä ylösalaisin. Ja ovat vielä tyylikkään näköisetkin. Aiemmat Peugeotit lähti tästä huushollista kiertoon.

  1. Anonyymi: Menun myllyistä olen lukenut aiemminkin kehuja. 🙂 Tuo onkin todella kätevää että mylly laitetaan pöydälle ylösalaisin eikä erillistä alustaa tarvita. Täytyykin pistää tämä korvan taakse tulevaisuutta varten. 🙂

 2. Heippa. Minulla on käytössä mm. Iittalan pippurimylly. Se on todella hyvä ja ihan kivannäköinenkin. Siinä karheuden säätö on tosi helppo eikä mylly ole vielä koskaan jumittunut. Säiliö on riittävän iso. Olen ollut todella tyytyväinen ostokseen. Valitettavasti se ei ole tällä hetkellä Iittalan valikoimissa.

  1. Satu: Iittalan mylly on todella kivan näköinen ja on harmi ettei sitä enää valmisteta. Toivottavasti ottaisivat sen uudestaan tuotantoon, sillä hyvälaatuisia maustemyllyjä ei ole koskaan liikaa tarjolla. ♥

 3. Ääni Menun Bottle-myllyille! Meillä musta ja vaaleanharmaa, pippurille ja suolalle. Loistava koneisto ja ehdottomasti plussaa se, etteivät ne sotke pöytätasoja. Jos miinuspuolia hakee, niin mattapintaan jää joskus jälkiä rasvaisista käsistä. Mielestäni kaunein mylly, jonka olen nähnyt.

 4. Hei. Meillä on Iittalan pippuri- ja suolamyllyt käytössä. Ovat olleet kyllä tosi hyvät ja ulkonäkö kelpaa vieläkin. Huippulaatuiset.

  1. Tiina: Iittalan myllyt olisin erittäin todennäköisesti ostanut itsekin, mutta niiden valmistus on lopetettu. Toivottavasti ottaisivat ne uudestaan tuotantoon. ♥ ♥

  1. ?: Iso mylly on kaupan valmis maustesekoitus joka myytiin suoraan myllyn kanssa. Mylly on muovia ja sen terä on aika heppoinen, ei siis pitkäikäinen ja varmasti hajoaa kun mauste aikanaan on käytetty loppuun. 🙂

  1. Anna: Pitäisiköhän laittaa Iittalalle adressia menemään, jossa toive että ottaisivat myllyt takaisin valikoimiinsa… 🙂 Houkuttelisi niin päästä kokeilemaan sellaista, varsinkin suolamyllyksi haikailen sitä valkoisella säätimellä olevaa myllyä. 🙂

  1. saparo: Riviera Maisonin myllyt vaikuttavat kuvan perusteella varsin toimivilta, taitavat olla terästä?? Elektronista myllyä en olekaan koskaan tullut kokeilleeksi, kuinka pitkään patteri kestää ja oletteko ehtineet vaihtamaan sitä vielä kertaakaan? Voiko myllyä käyttää myös silloin kun patterista on virta loppu, eli onko siinä myös manuaalinen vääntömahdollisuus? 🙂 Äitini tykkää Riviera Maisonin keittiövälineistä ja tuo maustemyllysetti voisi hänelle olla aivan ihana synttärilahja… ♥

  2. Ostettiin myllyt syksyllä, ovat olleet jatkuvassa käytössä eikä pattereita ole tarvinnut vaihtaa vielä kertaakaan 🙂 eli hyvin kestävät. <br />
   Enpä ole muuten edes miettinyt toimiiko ilman pattereita, pitää perehtyä kotona tarkemmin..

 5. Onko tuo Alessin sitruspuristin käytännnöllinen? Kuuluuko siihen jotakin omaa lasia, joka on oikean kokoinen. Haluaisin ei-muovisen sitruspuristimen, mutta sellaisen, jota on helppo ja siisti käyttää…

  1. K-K: Sitruspuserrin on ihan ok toimiva, sillä on helppo pusertaa sitruunat ja appelsiinitkin mehuksi. Sen mukaan ei tule mitään omaa alustaa tai kippoa, ja itse laitan mukin tuohon pusertimen alle ja pusertimen alaspäin suipponeva muoto ohjaa mehun suoraan mukaan. Appelsiinit ja greipit hieman sotkevat ja mehua saattaa roiskua mukin ulkopuolellekin (puserrinta ei ole tarkoitettu isoille hedelmille), mutta sitruunan mehua on siisti ja näppärä pusertaa. 🙂

  2. Ok, ei sovellu sitten minulle, koska appelsiineja ja greippejä puristan enemmän kuin sitruunoja ja haluan kaikille sopivan kapineen. 🙁

  3. K-K: Jos appelsiinejä paljon puristelee niin suosittelen kyllä muunlaista puserrinta. 🙂 Meillä käytetään paljon sitruunaa, kalan, salattikastikkeen kanssa ja juomaveteen sekoitettuna, appelsiinimehun ostan laiskana suoraan kaupasta. 😀

 6. Olen tykännyt Muuton myllystä, vaikka säiliön pieni koko ja vaikeasti täytettävyys onkin raivostuttavaa. Toisaalta käytän terveyssyistä hyvin vähän suolaa, joten ei ole suinkaan päivittäinen ongelma. Koneisto on toiminut moitteetta ja nautin myllyn kauneudesta ja värikkyydestä ja mukavasta tuntumasta kädessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *