Toivepostaus – Arvostelussa Artek Mademoiselle!

Mademoiselle -nimimerkkiä käyttävä lukijani toivoi perusteellista postausta Artekin Mademoiselle -tuolista ja erityisesti sen istuinmukavuudesta. Monia designtuoleja koeistuneena ja muutamia omistaneenakin koen että vertailukohteita on riittävästi voidakseni sanoa Mademoisellen olevan ylivertainen mukavuudessaan. ♥

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5933.jpg

Ilmari Tapiovaaran vuonna 1956 suunnitteleman Mademoiselle-tuolin lähtökohtana oli perinteiset suomalaiset pinnatuolit, joiden pohjalta Tapiovaara luonnosteli veistoksellisen kauniin versionsa. Mademoiselle-tuolin korkea selkänoja, matalalle sijoittuva istuinosa ja jalkojen jyrkkä kulma antavat tuolille omaperäisen, elegantin muotonsa. Korkealle viistoon vievä selkänoja tekee tuolista mukavan lepotuolin.

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5937.jpg

Tuolin kokonaiskorkeus on 94cm ja leveys 55cm. Selkänojan reunoille kaartuvan muotoilun ansiosta tuolissa on mukava istua, tuoli ikäänkuin syleilee istujaansa. Istuinkorkeus 44cm sopii kaiken mittaisille aikuisille, jopa minunlaisilleni lyhytjalkaisille alle 160cm pituisille, joilla jalat eivät useinkaan yletä kokonaan maahan ja takareisien verenkierto heikkenee, saaden aikaan ikävää puutumista. Lisäplussaa annan istuinosan pyöristetystä etureunasta, joka maksimoi mukavuuden pitkissäkin yhtäjaksoisissa istumahetkissä. 🙂

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5928.jpg

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5935.jpg

Tuoli on erittäin tukeva ja vankkatekoinen. Ainoa pieni miinus tulee taaksepäin kallistuneesta painopisteestä, jonka vuoksi tuoliin ei kannata rojahtaa istumaan samalla tavoin kuin pehmoiseen perinteiseen nojatuoliin. Tuoli heilahtaa istujan painosta taaksepäin nostaen etujalat ilmaan, muttei ole kertaakaan vielä kuitenkaan kaatunut istujan rojahdusvoimasta. 🙂

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5938.jpg

Löysin Youtubesta huonekaluliike Askon vuonna 1960 kuvatun lyhytfilmin, jossa kuvataan silloista kalustevalmistusta ja myös Mademoiselle tuolin valmistusvaiheita. Erittäin mielenkiintoinen 12 minuuttinen videopätkä, kannattaa katsoa jos huonekalujen historiikki kiinnostaa. 🙂

Omakotivalkoinen_mademoiselle_5939.jpg

Mademoiselle päihittää ulkomuodossaan ja mukavuudessaan monet perinteisetkin kangasverhoillut nojatuolit. Pisteasteikolla antaisin sille arvosanaksi 9,5, puolikkaan pisteen rokotus tulee tuosta heilahtamisesta taaksepäin jos tuoliin istuu vauhdikkaasti. 🙂

Miia_signerina2015.jpg

(Sisältää kaupallisen linkin)


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

 

26 kommenttia “Toivepostaus – Arvostelussa Artek Mademoiselle!

 1. Asu postausta edelleen odottelen. Tykkään kovasti lukea blogiasi, mutta harmittaa, jos luvattu postaus jää toteuttamatta!

  1. Hilima: En osannut korjata muistikortin yhteensopivuusongelmaa omin avuin, joten asukuvat odottelevat edelleen kortilla itseäni taitavampaa korjaajaa. Olen pahoillani että postaus viivästyy luvatusta… En uskalla antaa enää toista arvioaikaa postauksen teolle ja luulen etten tule niistä vanhoista kuvista tekemään viikon asupostausta, jos en saa jelppiä tämän viikon aikana…<br />
   <br />
   New Yorkin matkaa ajatellen tulen todennäköisesti tekemään jonkinlaisen asukokonaisuuspostauksen matkalle mukaan ottamistani vaatteista, ajankohdaksi olen kaavaillut elokuuta. 🙂

 2. Kiitos. Olisin toivonut aikuisen istuvan jotta näkee oikeat mittasuhteet. Nyt näyttää että tuoli on sopiva lapselle:) Ja tulee semmonen lastenhuone efekti.<br />
  Pitää miettiä vielä sillä arvelluttaa tilata tuolia. Vaikuttaa kuitenkin, että tuoli on siro eikä vie liikaa tilaa.<br />
  Voisin nyt tietenkin käydä esim. Vepsäläiselle koeistumassakin mikäli tämä löytyy myymälästä.Stockkalta saa tosiaan tämän kantishintaan 🙂

  1. Artek / Mademoiselle: yritin maanitella miestä viime viikolla malliksi, mutta hän ei tahtonut. 😀 En omista kaukolaukaisinta enkä uskaltanut värvätä tyttöä kameran taakse kameran ollessa jalustalla, joten tällä kertaa ei aikuista istujaa valitettavasti postauksessa ole. <br />
   <br />
   Tuoli on sen verran arvokas, että suosittelen ehdottomasti käymään kaupassa koeistumassa ja tutkailemassa tuolia livenä. Istuinmukavuuteen vaikuttaa mittojen lisäksi myös tottuminen – tuntuuko puinen nojatuoli itsestä hyvältä istua ja millaiseen käyttöön tuoli tulee (lukeminen, tv:n katsominen…). <br />
   <br />
   Tuoli on todella kaunis ja siro, ollakseen noinkin massiivinen. Syvyyttä sillä on 91cm, joten pienestä tuolista ei ole kyse. Mitat on helpompi hahmottaa kun tuolin näkee omin silmin ja pääsee koeistumaan. Ihana tuoli, jota ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa. &hearts; &hearts;

  2. Kävin kuin kävinkin koeistumassa , sillä tuoli oli meidän Vepsäläisellä. Niinpä laitoin tilauksen menemään heiltä saman tien. Samalla tilasin vähän muutakin :)<br />
   <br />
   Tuoli tulee lisäistuimeksi olohuoneeseen joten saas nähdä kuinka suosittu siitä tulee? Tarvittaessa vien sen mökille sitten.

  3. Artek/Mademoiselle: Eikö ollutkin ihana istua?? &hearts; &hearts; &hearts; Uskomattoman mukava selkänojakin, vaikka on pinnoista tehty. :)<br />
   <br />
   Meillä tuoli on suosituin istuin nykyään, itse olen viime aikoina siirtänyt tuolin televisioon päin ja istunut siinä katselemassa kymppiuutiset ja Netflix-sarjat. 🙂

 3. Vanhemmillani on kotona alkuperäinen 50-lukuinen mademoiselle. Se on vieraidenkin lempipaikka olohuoneessa, jännä miten tuoli näyttää todella epämukavalta, vaikka on oikeasti todella hyvä istua 🙂

  1. Satu: ikinä ei ulkonäön perusteella voisi uskoa että mademoiselle on todella mukava istua. 🙂 Meilläkin se oli siskontytön lakkiaisissa suosituin istuinpaikka. 🙂

 4. Mun kauhujen tuoli siis 🙂 Jäänyt traumat lapsuudesta pinnatuoleista, joissa selkänojaan ei saanut nojata, kun pinnat petti. Ja keinutuolilla vedin ympäri, enkä siedä tuolilta yhtään, että on kenossa taaksepäin. Tai että se keinahtaisi. Aurinkotuolit joiden selkänojan voi säätää, on ehkä tuoleista pahin mitä tiedän.<br />
  <br />
  Mutta on tuo ihan nätti tuoli 😀

  1. Minsku: Tuoli ei keikkaa kun siinä istuu, on turvallisempi kuin perinteiset pinnatuolit. Mademoisellella ei voi keikkua ollenkaan, ainoastaan jos siihen rojahtaa vauhdilla istumaan niin etujalat nousevat ilmaan vähän. Keinutuolilla olen muuten minäkin vetänyt lapsena nurin, otin liian kovat vauhdit ja keinahdin taaksepäin jalkojen yli. Onneksi selvisin säikähdyksellä. 😀

 5. Kaunis kuin kukka! Meillä on Askon Mademoiselle mustana, siis sitä alkuperäistä tuotantoa eikä se kyllä heilahda taaksepäin vaikka siihen istahtaisi vähän suuremmalla voimalla. :)<br />
  Täydellinen tuoli kaikenkaikkiaan ja tulee kulkemaan mukanani viimeisiin päiviini asti. &hearts;

  1. Mademoiselle Johanna: Yritin etsiä tietoa vanhan ja uuden tuolin eroista, mutten löytänyt. Vanhat alkuperäiset tuolit näyttävät joissakin kuvissa leveämmiltä, en tosin tiedä johtuuko se kuvan vääristymästä, kuvakulmasta vai siitä että tuoli on ennen ollut leveämpi. :)<br />
   <br />
   Haluaisitko ihanainen mitata oman tuolisi istuinleveyden? Vaikka leveimmästä kohdasta ja siitä reunimmaisten selkänojapinnojen kohdalta. Voitaisi verrata onko niissä eroa. &hearts;

  2. Heips yritin olla mahd tarkka mittojen suhteen 🙂 Voi tosiaan olla, että tuoli on aikoinaan ollut hiukan leveämpi…pitäisiköhän mitata jalat vielä<br />
   -Istuinleveys leveimmältä kohtaa 55cm<br />
   -Selkänojan reunimmaiset pinnat niiden ulkoreunasta aika tarkkaan 49,5

  3. Mademoiselle Johanna: Mittasin äsken oman tuolini ja sain melkein samat mitat, leveimmästä kohdasta 54,9cm ja pinnojen ulkoreunasta 49,7cm. Istuinkorkeus oli millilleen 44cm. Onkohan vanhojen tuolien kuvissa vain ollut jokin vääristymä, vai onko istuinosan upottava muotoilu ollut ennen hieman erilainen, josta johtuen vanhat tuolit näyttävät leveämmiltä… 🙂

  4. Juuri, kun pääsin sanomasta, että jatkan alkuperäisen Mademoisellen etsintää, niin löysin mustana Askon Mademoisellen. Ja se lähti kyllä heti uuteen kotiin, niin ihanaa saada kotiin jotain sellaista, mistä on pitkään haaveillut &hearts;<br />
   Jäin vielä miettimään tuota istuin korkeutta ja upottavuutta. <br />
   Mittasin, että istuin korkeus edestä on 41,1 cm ja pinnojen takaa 33,3 cm. Voisiko tässä olla eroa uudistuotantoon?

  5. Linda: Loistava löytö! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Korkeus on Askon tuolissa matalampi, siinä on varmasti se eroavaisuus jonka vuoksi vanhat tuoli näyttää leveämmältä kuvissa. 🙂

 6. Hyvä postaus! Mademoiselle on pitkäaikainen haave, mutta itse olen metsästänyt valkoista ajalta olevaa tuolia huutokaupoista. En tiedä kuvittelenko, mutta mielestäni vanha alkuperäinen Mademoiselle on parempi istua, kuin tämä uudistuotannossa oleva. Olen niin monta kertaa koeistunut Mademoiselle tuolia, niin uutta kuin vanhaa versiota ja siitä ei pääse mihinkään, että kummatkin ovat erittäin hyviä istua, mutta vanha mielestäni vielä parempi. <br />
  <br />
  Vanhan tuolin metsästäminen on osoittautunut hieman haasteellisemmaksi, koska ne on harmittavan usein entisöity pilalle ja maalattu leimat piiloon… Mutta joku päivä vielä löytyy se hyvä yksilö, jaksan odottaa 🙂 <br />
  <br />
  Olen itse 168 cm ja pohtinut, että mitenköhän hyvä istua se on esim. pitkälle miehelle. Pitkä ihminen ei ehkä saa niin hyvää asentoa, kuin me lyhyemmät 🙂

  1. Linda: Oletko seurannut Bukowski Marketin tarjontaa? Siellä on todella paljon Ilmari Tapiovaaraa ja Mademoiselleja. :)<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.bukowskismarket.com/fi/artists/18255/items&quot; target="_blank">https://www.bukowskismarket.com/fi/artists/18255/items</a><br />
   <br />
   Alkuperäiskuntoisiakin näytti olleen myynnissä valkoisena, mutta kyseiset kohteet oli kaikki myytyjä. Uusia vintagetuoleja tuntuu tulevan myyntiin jatkuvasti, joten kannattaa pitää silmällä. Rahdin saa tilattua heidän noutopisteeseensä Helsinkiin. :)<br />
   <br />
   Omassa tuolissani on istunut monta pitkänhuiskeaa miestä ja hekin ylistivät tuolin mukavuutta. Selkänojan korkeus on sopiva parimetrisellekin, tukee aina yläselkään asti. 🙂

 7. Tuoleista puheen ollen, ovatko Visut hiljaisia liikutella? Meinaan, että tavalliset metallijalathan ns. rämisevät lattiaa vasten vedettäessa kun taas puujalat tassuilla varustettuna ovat hyvinkin hiljaiset. Kumpaan kategoriaan Visut mahtavat kuulua näillä &quot;kelkkajaloilla&quot;?

  1. LadyBlue: Visujen pohjassa on silikoniset tassut ja tuolin liikuttelu on täysin äänetöntä. 🙂 Visut kuuluvat äänettömään kategoriaan, ovat kevyet, tukevat ja hiljaiset. &hearts;

 8. Olen aina silloin tällöin seurannut Bukowskis Marketin tarjontaa, siellä ne ovat usein myynnissä Ruotsissa ja ne ovat usein olleet Ruotsissa tuotettuja. Askon tuotanto olisi hakusessa, mutta tuo ruotsalainenkin käy. Luulen, että tulen ostamaan Mademoisellen Bukowskilta :)<br />
  <br />
  Olen itseasiassa Ruotsin Bukowskis Marketista ostanut isot pöytälampun jalat, ja kaikki sujui hienosti. Ne ovat todella hienot, hintakaan ei päätä huimannut, vaikka tuli rahdit vielä päälle :)<br />
  <br />
  Minäkin haluaisin tietää, että onko uudessa ja vanhassa jotain pieniä eroavaisuuksia, koska en ole itsekään onnistunut löytämään siitä mitään tietoa 🙂

  1. Linda: Bukowskilla on aika hyvät hinnat, realistiset ja kuntoon sovelletut. 🙂 Tuossa alempana kävimme pienen vertailun vanhan ja uuden tuolin mitoista ja ne ovat kyllä melkein identtiset, parin millin heitto vain. Maalipinta ja maali on tietysti erilainen, mutta muita eroavaisuuksia ei vaikuta olevan, vaikka kuvissa vanha tuoli näyttää usein leveämmältä kuin uudet versiot. Mistään ei tosiaan löydy virallista tietoa tuolien eroista, Youtubessa on muutamia videoita Mademoisellesta, yritän vielä tutkailla jos niistä selviäisi jotakin… esim valmistustavan muutokset tai vastaavaa.. 🙂

 9. Kysyisin, että milloin sinä ostit sinun mademoiselle tuolisi? Minun tuolini on aika tuore tapaus ja olen huomannut, että kun istun tuolissa niin minun selkäkivut vähenevät. Kärsin kivuista päivittäin ja olen iloinen löytäessäni tuolin, joka tukee selkää ja lieventää hetkellisesti kipua.😀 On kyllä todella huipputuote. 👍🏼

  1. Pitju: ostin tuoli viime vuonna ja ihan saman olen itsekin todennut. 🙂 Täydellinen selälle ja alaselkään kohdistuva paine helpottaa Mademoisellessa istuessa. &hearts;

 10. Hei! Onko sinulla kokemusta Mademoiselle keinutuolista? Olen sitä harkinnut jo pitkään, mutta en ole kenenkään kokemuksia siitä kuullut.

  1. Säde: Ei ole omaa kokemusta keinutuolista, myymälän mallikalusteessa olen kyllä istunut useasti. Tuoli on rakenteeltaan yhtä jämpti ja varmasti satsaamisen arvoinen klassikkokaluste. Jos keinutuolia itse harkitsisin, olisi ainut vaihtoehto Mademoiselle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *