Kodin kukkakatastrofi…

Hyi hiivatti millaisen löydön tein toissailtana – parvekkeelta sisälle siirtämistäni viherkasveista on kuoriutunut kodin täydeltä harsosääskiä sekä ripsiäisiä, eli sellaisia pieniä inhottavia mustia kärpäsen näköisiä öttiäisiä. 🙁 Ovat kerpeleet menneet munimaan kaikkiin viherkasveihin ja syöpötelleet rakkaimman orkideani juuretkin… Yökyökyök. 🙁

Omakotivalkoinen_05092015.jpg

Omakotivalkoinen_05092015_7511.jpg

Araliankin ympärillä muutamia kärpäsiä lentelee ja lehtiin syntyneistä läiskistä päätellen mullassa muhii juuria vahingoittavia toukkia tai munia. 🙁 En raaskinut heittää kaikkia kasvejani menemään ja yritänkin elvyttää tätä kaunotarta kuivatuksella ja sen jälkeisellä mullan vaihdolla. Jos iltaisin alkava kärpäsparveilu jatkuu entisen kaltaisena, pistän tämänkin ötökänpureman roskikseen. 🙁 

Omakotivalkoinen_05092015_7524.jpg

Omakotivalkoinen_05092015_7521.jpg

Mehikasvien multa on melko kuivaa (olen unohtanut antaa näille poloisille vettä), joten kokeilen samaa ötökkähäätöä näillekin, eli ensin kunnon kuivatus ja sitten mullat uusiksi. 

Omakotivalkoinen_05092015_7509.jpg

Omakotivalkoinen_05092015_7510.jpg

Puolikuollut kolmivanainen orkidea on ainut jota kärpäset tuntuvat karttavan. Sen lehdillä ei ole ainuttakaan toukkaa tai kärpäsenkakkakikaretta, joten olkoot kuivahtamiseensa asti tuossa pöydällä… on edes jotakin silmäniloa tässä ankeudessa. 🙂 Keltaisen kukan sain tänään tuliaisena, toivottavasti harsosääsket jättävät sen rauhaan sillä multaa siitä ei ainakaan löydy. 🙂

Omakotivalkoinen_05092015_7503.jpg

Omakotivalkoinen_05092015_7506.jpg

Olohuoneen tasolla olevan viherkasvin ostin jo kolme vuotta sitten ja sydän itkee verta jos joudun tästäkin luopumaan. Onneksi se on ollut sivummalla muista viherkasveista ja toivon ettei pirulliset kärpäset löydä sen luokse. 

Omakotivalkoinen_05092015_7505.jpg

Ötököistä johtuva yökötys ja hukkaan menneistä euroista aiheutunut kiukutus ovat toimineet suursiivouksen bensiininä – olen eilisen aikana luutunnut, jynssännyt ja puunannut koko kodin lattiasta kattoon, suihkinut mäntysuopaliosta jäljelle jääneisiin viherkasveihin ehkäisemään mahdollisten munien kuoritumista, ja kokeilinpa puutarha.net -palvelusta bongaamaani tulitikkuniksiäkin (polta tulitikku ja laita ylösalaisin kukkamultaan)… tosin näistä ei tunnu olevan hyötyä. 

Nyt kun perehdyin “juuria myöten” viherkasveissa pesiytyviin ötököihin, sain sellaista tietoa jota ilman olisin mieluusti jäänyt, traumathan tässä vielä saa. 🙁 Harsosääsket(kin) ovat hankalia häädettäviä ja vaikka niistä ei ole varaa ihmiselle, ovat niin ellottavia yökötyksiä etten voi asustaa ja valmistaa ruokaa asunnossa jossa liihottaa ötsejä. Häätövinkkejä on netti pullollaan, mutta itse en ole valmis odottelemaan kärpäspilven joukossa paria viikkoa ja siksi annoinkin jäljelle jääneille viherkasveille viikonlopun armonaikaa – jos maanantaina löydän yhdenkin kärpäsen, kannan loputkin kasvit roskikseen. 

Hävitettäessä munaisia ja toukkaisia kukkamultia, pitää olla tarkkana että roskapussit ovat ilmatiiviisti suljettuja. Muuten homma voi riistäytyä käsistä ja ötökkäepidemiat leviävät varsinkin kerrostalossa todella vauhdikkaasti. 

Viikonlopun fiilikset kahteen sanaan lyhennettynä – HYI jaYÖK! 🙁 Nyt illan viimeinen tuholaistorjunta eli kärpäsimurointi katonrajoista, josko lierokkeet sillä talttuisivat *sormet ristiin*. Huomiseen!

EDIT: 6.9.2015 klo 21.15: Päivän ötökkäsaldo – 1 kuolleena saarekkeella nököttänyt yksilö klo 14 aikaan ja yksi katon nurkassa hetki sitten lennellyt elävä kärpänen, joka joutui imuriturbiinin pyörteisiin. 🙂 Jokohan uskaltaa ajatella että epidemia saattaa olla selätetty?!? 🙂

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

15 kommenttia “Kodin kukkakatastrofi…

 1. Hei,<br />
  jos haluat yrittää säästää kasvit, mäntysuopa ja mullan kuivatus eivät auta. Osta heti huomenna Raidia tai Baigonia ja suihkuta kukat sillä – myös multa.

  1. Liina: Mäntysuovan ja kuivatuksen osalta en ihmeitä odota, mutta puutarha.netissä muutama on saanut helpotusta tuholaisongelmaan. Kuivatuksella munat jäävät kuoriutumatta ja rapisevat vanhan mullan mukana pois, juurissa ei tällöin pitäisi olla tuholaisia ja ongelman ei pitäisi siirtyä uuteen multasatsiin. Raidia tai Baigonia en tahdo käyttää, ovat kauheaa myrkkyä ja koira kärsii katkuista. 🙁

 2. Harmi, että kasvit ovat kärsineet. Pidän peukkuja, että saat ne häädettyä. Uskoisin, että mullan vaihto auttaa. Meillä on vain viisi viherkasvia, jotka ovat erittäin helppohoitoisia. Kastelukin saattaa unohtua, eikä ne tykkää huonoa siitä yhtään. Odotan sitten postausta Nykin matkastasi, kun se on oma haave myös jossain vaiheessa.

  1. Aikku: Eilisen ötökkäsaldo oli kaksi, tänään en ole nähnyt vielä yhtäkään, joten uskallan varovaisesti toivoa että kärpäsepidemia on ohi. :)<br />
   <br />
   Nyc-postauksia on tulossa muutamia, luulen että materiaalia kertyy sen verran paljon että jokaiselle päivälle matkapäivälle saa oman postauksen. 😀

 3. Itse häädän banaanikärpäset yms. imuroimalla jonkun aikaa säännöllisesti kuivahtaneen pintamullan pois. Hyvin toimii. Jos sulla on kompostiastia tai hedelmäkulhoja yms., missä myös pesivät, niin imurilla nekin vaan.

  1. Sanna: Tuo on hyvä niksi, itsekin turvauduin imurointiin kun en päässyt katonrajaan muulla konstein käsiksi. 🙂 Onneksi on sellainen imurimalli jonka säiliön ja suodattimen voi pestä, ei jää vahingossakaan kärpäsiä tai niiden munia henkiin. 🙂

 4. Baitionilla on multaan laitettavia valkoisia tabletteja, jotka liukenevat mullasta kasviin kun kasvia kastelee.<br />
  Tehoaa villakirvoihin (ei voi käyttää syöviin kasveihin).<br />
  Ostaisin ko. tabletteja ja laittaisin niitä usiin multiin.<br />
  <br />
  Kiinanruusujeni kirvaongelmat katosivat tällä.

 5. Ulkokasveja sisään siirrettäessä kasvit pitää ehdottomasti käsitellä juuri tuholaisten takia. Sisäkasvit on niin herkkiksii, etteivät pärjää ulkoa tuleville loisille. <br />
  <br />
  Kätevintä se on sellaisilla tableteilla, jotka työnnetään multaan, saa puutarhaliikkeistä.

  1. Anneli: Tämä tuli nyt opittua kantapään kautta. 😀 Jotenkin ajattelin hölmönä ettei parvekkeella olevat kukat ole sama asia kuin ulkona olevat, mutta väärässä olin. Kyllä ne pienet kärpäset, kirvat ja ötölöiset vaan löytävät lasitetun parvekkeenkin antimet, ja ihanasti sitten kuoriutuvat koteloistaan ja munistaan päästessään lempeään sisäilmaan tuulelta suojaan. Kalliiksi tuli tämä opetus mutta jatkossa olen viisaampi ja ohjeesi mukaan hoidan myrkytykset ennen kuin siirrän parvekekasvit sisätiloihin ensi syksynä. &hearts;

 6. Itsekin imuroin ennen näitä pikkuötököitä (esim hämiksiä), mutta sitten kuulin, että ne alkavat lisääntyä siellä imurissa. Joten siihen loppui ne ötökkäimuroinnit tässä taloudessa. Toivottavasti teillä ei käy näin ja toivottavasti pääsitte öttiäisistä eroon. 🙂

  1. Ainäkaan hämikset ei lisäänny tai edes pysty elämään tavanomaisessa, pussillisessa imurissa. Toden näköisesti ne kuolevat jo letkun imussa ja pölypussi on liian kuiva elinympäristö niille. Epäilen saman pätevän myös kärpäsiiin.

  2. Aamu: meidän imuri on pölypussiton Dyson jonka ilmaturbiini tuhoaa ötökät atomeiksi. 🙂 Ötökkäkammoisena olen varotoimenpiteenä pessyt säiliön ötökkäimuroinnin jälkeen ja huuhdellut myös hepa-suodattimen. Ainakin toistaiseksi olemme saaneet elää kärpäsvapaita päiviä, ei ole ainuttakaan ötökkää näkynyt muutamaan päivään ja toivottavasti myös pysyvät poissa meidän huushollista. 😀

  3. Minna: Meillä on pölypussiton Dyson ja sen sykloniturbiini puhaltaa kuin tornaado imurin sisällä. Yksikään imuroimani ötökkä ei ole sieltä hengissä vielä selvinnyt ja toivon hartaasti että säiliön pesu ja hepa-suodattimen huuhtelu vei munatkin mennessään, mikäli elinkelpoisina ovat pyörteistä selvinneet. 🙂 Tällä viikolla ei ole kärpäsen kärpästä nähty, joten pidän sormet ristissä että ne ovat historaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *