Ristiriitainen valkoinen – Ajaton valinta vai muoti-ilmiö?

Toimittaja Hanna Jensen kirjoitti Glorian Koti -lehteen helmikuussa mielenkiintoisen jutun valkoisesta sisustuksesta ja siitä miten media painottaa kyseisen sisustustyylin olevan loppuun kaluttu, epämuodikas ja täysin out. Olen todennäköisesti lukenut tismalleen samoja sisustusartikkeleita valkoisen värin tylsyydestä ja turvallisuudesta: ken vielä valkoisella sisustaa, ei mielikuvitusta, luovuutta tai rohkeutta omaa – vai miten se nyt menikään…

Omakotivalkoinen_17122015_9990_2%20%281%

“Valkoisella sisustettu koti on out. Näin olen viime aikoina lukenut lehdistä. Out eli menneen talven lumia, vähän tylsä, liian turvallinen, jotakin, josta olisi siirryttävä seuraavalle tasolle.

Vakuutan värikkään kotini uumenista, että väite on täyttä puppua. Me, jotka elämme värikkäissä kodeissa, tiedämme kyllä mitä tapahtuu, kun pääsee valkoiseen kotiin. Tulee puhdistunut olo, vähän kuin olisi käynyt suihkussa tai ripustanut pyykit narulle kesätuulessa. Mikään ei tunge päälle, vaan koti hengittelee elegantisti ympärillä. Valkoisessa, tyhjässäkin kodissa on paljon katsottavaa: jokainen huonekalu ja esine nousee erityisellä tavalla esiin. Sillä on yhtä lailla uskaliasta olla täyttämättä kotia väreillä kuin tehdä se.

Kaikista onnekkaimpia ovat ne, joilla on valkoiset lattiat. Kaikki näyttää hyvältä valkoisilla lattioilla! Jos meillä olisi valkoiset lattiat, pitäisin juhlat joka viikonloppu. Asettelisin lattioille kirjapinoja ja kynttilöitä ja tepastelisin paljain jaloin ympäriinsä osoitellen jumalaisia sisustuksellisia yksityiskohtiani. Pohjoismaissa valkoiset kodit eivät ole ikinä out, vaan huomioitteni mukaan niitä pitää vain päivittää. Eräskin asiantuntija sanoi, että beesi voi olla tylsä mutta valkoinen ei koskaan. Todiste löytyy hääjuhlista: emme kyllästy valkoiseen ikinä.

Valkoinen on dramaattinen väri, sisustusguru Rachel Ashwell on korostanut. Minä uskon häntä, sillä olenhan jo oppinut senkin, että musta on pehmeä väri.
En itse selviäisi valkoisen kodin rakentamisesta, sillä valkoinen vaatii keskittymistä. Valkoisen sävyjä on niin monta. Kerran, kun maalasin kaikki kodin seinät valkoisiksi, niistä tuli keltaisia. Mielestäni on rikollista nimetä maalin sävy soft iceksi (pehmis), jos sävy oikeasti on keltainen.”
– Hanna Jensen / Glorian Koti

Omakotivalkoinen_14042016_3335.jpg

Omakotivalkoinen_14112015_9033%20%281%29

Tiedän tuon Jensenin kuvaaman tunteen puhdistuneesta ja rauhallisen miellyttävästä tunteesta. Tuo tunne vyöryy luokseni joka kerta kun saavun kotiovesta sisään, seesteisyyttä ja rauhallisuutta voi melkein hengittää. ♥︎ Seuraan aktiivisesti sisustustrendejä ja elän muutoksessa mukana, poimien vallitsevien muoti-ilmiöiden joukosta satunnaisia uusia helmiä omaan valkoiseen kotiini. Valkoinen on monelle sisustusväri muiden joukossa, minulle se on enemmänkin elämäntapa. Sisustusvärinä valkoinen on nähnyt monia nousuja ja laskuja, mutta koskaan se ei ole ollut epämuodikas. Valkoinen kuuluu mustan ja harmaansävyjen ohella kodin peruspilareihin. Värit kaikkine sävyineen ovat kauniita ja niiden erottuvaisuus ja loistavuus vaatii ympärilleen tasapainottavia perusvärejä – pienessä vai isommassa mittakaavassa, sen päättää jokainen aina itse. Siksi olenkin sitä mieltä että jokaisella saa olla oma mielipiteensä valkoisesta väristä, sen trendikkyydestä, tylsyydestä, tarpeellisuudesta ja määrästä. 

Omakotivalkoinen_22012016_0776.jpg

Omakotivalkoinen_23022016_1924%20%281%29

Alla linkit kahteen aiemmin kirjoittamaani postaukseen, joiden takaa löytyy mm. ajatuksia valkoisesta sisustuksesta sekä vinkkivitoset valkoisen lapsiperhe- ja eläinkodin siistinä pitämiseen:

http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2014/09/valkoinen-on-mun-lifestyle

http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2014/04/valkoinen-sisustus-lapsiperheessa

Huomenna tulossa postausta pienestä juhlahetkestämme kivan blogiarvonnan saattelemana, joten tulkaahan visiitille! Ihanaa viikonloppua kaikille!

Miia_signerina2015.jpg

(Lainaus: Hanna Jensen / Glorian Koti)


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

8 kommenttia “Ristiriitainen valkoinen – Ajaton valinta vai muoti-ilmiö?

 1. Valkoinen sisustus on ajaton ja kaunis! Meillä on paljon valkoista, mutta toivoisin että olisi vielä enemmän. Perheessämme kaikki eivät kuitenkaan rakasta valkoista, joten tähän määrään on tyytyminen tällä erää. <br />
  <br />
  Valkoinen sisustus luo niin seesteistä ja levollista tunnelmaa, että siihen ei muut värit pysty. Sinulla on juuri sellainen kaunis, valkoinen, seesteinen, levollinen ja ajaton koti♡!

  1. enkeli: Valkoinen on kaunis perusväri, jota on helppo maustaa muilla väreillä halutessaan. &hearts; Meillä mies onneksi tykkäsi valkoisesta lähes yhtä paljon kuin minäkin, joten ei tarvinnut vääntää kättä asiasta. Nyt hänellä on oma koti, joka on myös hyvin valkoinen, pienellä tumman harmaalla kontrastilla. &hearts; <br />
   <br />
   Ollakseni aivan rehellinen, en tiedä olisinko enää tässä vaiheessa elämääni valmis tekemään suuria kompromissejä sisustuksen värien osalta ja toivon etten koskaan edes saa tietää miten suhtautuisin ja toimisin tuollaisessa tilanteessa. 😀

 2. Hei Miia!<br />
  <br />
  Kyllä valkoinen koti on vaan niin kaunis ja raikas olkoon kuinka out tahansa. Ensi vuonnahan on taas out tyyli joka on nyt niin in. Näin se vaan menee. Meilläkin on valkoinen koti, ei niin valkoinen kuin sinulla, mutta valkoinen kuitenkin. Muutama viherkasvi kauniisti sijoitettuna ja vaalea roosa pienen pieni vaasi valkoisten koristeiden seassa, vaalea roosa huopa valkoisella sohvalla ja yksi vaalea Roosa Dots valkoisten seassa poistaa liikaa valoisuutta ja antaa raikkautta 🙂 Rakastan valkoista 💖 Haluaisin Kubuksen kotiini, mutta kun se ei ole puhdas valkoinen niin on saanut jäädä kauppaan. Toki sen voisi maalata näppärästi valkoiseksi, mutta en raaski sitä tehdä ja silmään sattuu sen kellertävyys niin saa olla pois minun kodista 🙂 Eikö sinua haittaa Kubuksen kellertävä sävy? Vai onko luonnonvalossa valkoisempi kuin keinovalossa? Kun tuo Pappelinakaan, Svea metallic white, ei ole mielestäni valkoinen, vaan enemmän beige tai kulta vai mikä tuo sävy sitten onkaan, pompsahtaa sieltä silmille. Vai onkohan minulla jonkinasteinen värisokeus 😁<br />
  <br />
  <br />
  Ihanaa viikonloppua valkoiseen kotiin ❤

  1. Sari: Muotivillitykset tulee ja menee, välillä valkoinen on in ja välillä se palaa takaisin perustasolle, kuten teräs, musta ja muut harmaan sävyt. On ollut jännä huomata miten monessa mediassa asia on tuotu esille negatiivisella tavalla tähän tyyliin: Iloisia uutisia kaikille, kamala valkoinen on nyt out. 😀 😀 Ihan kuin ihmiset eivät saisi sisustaa millä tahansa värillä ja tavalla milloin tahansa, muodista ja trendeistä piittaamatta. :)<br />
   <br />
   Roosa ja valkoinen on kaunis yhdistelmä, varsinkin sellainen haalea utuinen roosa. &hearts; &hearts; Kubuksen valkoinen sävy ei ole omasta mielestäni liian kermainen ja ero on hyvin huomaamaton jopa String-hyllyllä joka on lähes vitivalkoinen. Kotioloissa eivät ole mielestäni kermaisia ja sopivat hyvin kaikkien valkoisten kalusteiden ja tavaroiden kanssa yhteen. &hearts;

 3. Hei Miia<br />
  Oli melko miellyttävää lukea tuo kolumni ja oikein lehdestä. Että joku uskalsi kirjoittaa<br />
  myönteisesti valkoisesta. Mutta miksi kirjoittaa valkoisesta, eihän muistakaan väreistä<br />
  tarvitse erityisemmin kirjoittaa. Johtunee siitä, että valkoisen vastustajat ovat niin kova-<br />
  äänisiä ja tuomitsevia. Valkoisella on aina ystävänsä, eikä se tule mihinkään muuttumaan.<br />
  Kuinkahan monta valkoista tai lähes valkoista kotia Suomen kaunein koti ohjelmassa on<br />
  tällä kaudella jo ollut. Ammattilaisten ohjelmaan valitsemia ja täysiä kymppejä saaneet.<br />
  On totta, että kotiinpaluu, varsinkin pidemmältä matkalta on aina todella ihanaa. Se rauha,<br />
  seesteisyys ja valo. Me onnelliset!

  1. Raili: Sanos muuta. 🙂 Valkoinen väri ja valkopainotteinen sisustus jakaa jostakin syystä mielipiteet radikaalisti kahtia, joko siitä tykätään kovasti tai sitten sitä &quot;vihataan&quot; ja samalla usein ivaillaan valkoisesta tykkääviäkin. Ihmeellinen juttu, lieneekö jokin suomalainen kummallisuus sillä ulkomailla ei valkoiseen asennoiduta ollenkaan näin intensiivisesti. :)<br />
   <br />
   Oli ihanan erilaista ja virkistävää lukea toimittajan puolustavan valkoisuutta, vaikka on itse toisen kuppikunnan edustaja. Yleensä soraäänet ja puolustuspuheet menevät aika tasan, valkoista tykkäävät ovat puolustuskannalla ja värikkäämmin sisustavat sitten siellä toisella puolella pelikorttia. <br />
   <br />
   Kotiin paluu on yksi parhaista tunteista, siitäkin tietää että oma koti on oma turvasatama kun sinne saapuessa tuntuu hyvältä. &hearts; &hearts;

 4. Hei!<br />
  <br />
  Meillä kotona on paljon valkoista sekä huonekaluissa että seinäpinnoissa. Käytämme sisustuksessa miehen kanssa paljon mös kirkkaita perusvärejä. Kotia on ihana piristää väreillä, kun peruspohja on valkoinen. Tarvittaessa saa sitten karsittua kaikki värit aika minimiin kun taas esimerkiksi keväällä koti on meillä usein värikkäimmillään. Itse en voisi kokonaan valkoisessa kodissa varmaan asua. Meillä on rivarissamme valkoiset portaat. Olen haaveillut monasti myös parketin maalaamisesta valkoseksi, mutta kahden kissan taloudessa olen huomannut jo portaissa näkyvien kissankarvojen osuvan jatkuvasti silmään. Valkoisella pohjalla siis näkyy kaikki pöly ja lika niin helposti, että tällaiselle boheemille siivoojalle täys valkoinen koti olisi myös siksi kauhistus.

  1. Riina: Kirkkaat perusvärit ovat valkoisen ja mustan lisäksi minun suosikkejani, varsikin vihreä, keltainen ja punainen. &hearts; Värit loistavat mielettömän upeasti valkoisesta pohjasta, ihan eri tavalla kuin esim beigen sävyisessä kodissa. Valkoisessa on paljon hyviä puolia ja vaikka se oli hetken aikaa trendikäs sisustusväri, kuuluu se minusta joka kodin perustukseen. Katonkin voi tietysti maalata sävytetyllä maalilla, mutta kyllä valkoinen vaan on joissain asioissa paras valinta. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *