C O C O C H A N E L – Ihminen, tyyli ja elämä!

Kiinnostuin teini-ikäisenä muodista ja haaveilin pitkään muotisuunnittelijan ammatista. Pienet viikkorahani hujahtivat muotilehtiin, Vogue oli tuohon aikaan minulle kuin raamattu. 🙂 Muotisuunnittelijaa minusta ei isona tullut, mutta kiinnostus muotiin on säilynyt näihin päiviin saakka. Trendien seuraamisen ja muotiuutisten sijaan mielenkiintoni kohdistuu nykyisin muodin historiaan, pääosin 1900-luvun aikakaudelle. Tyyli-idoilta minulla on ollut elämäni aikana useita, mutta kaksi on ylitse muiden – Coco Chanel ja Audrey Hepburn, joiden elämään on ulkoisen tyylikkyyden lisäksi mahtunut paljon muutakin mielenkiintoista. Elämänkertateoksia olen ahminut kymmennittäin ja varsinkin Coco Chanel kiehtoo minua persoonana hyvin suuresti. Hän oli uskomaton nainen, jonka elämäntapa sai aikaan muutoksen koko maailmassa…

Omakotivalkoinen_29092016_8011.jpg

Omakotivalkoinen_29092016_8016.jpg

Gabrielle “Coco” Chanelin elämä muotialalla oli vivahteikas ja historian kirjoihin taltioidut tarinat sen mukaisia. Muotialan uranuurtajana hän muutti koko maailmaa, luoden pohjan kaikelle sille mikä tänään on meille itsestäänselvyys. Tyyli-ikonina hän on aivan ykkönen, toista samanlaista naista ei maailmasta löydy joka onnistuisi inspiroimaan uusiakin sukupolvia kerta toisensa jälkeen. Cocossa minua kiinnostaa eniten hänen köyhä lapsuutensa, kabaree-uransa (josta sai lempinimensä Cocon) ja Chanel-muotitalon alkuvaiheet – hattumallisto, maailman ensimmäinen naisten urheilumallisto jne.. Coco Chanelin periksiantamattomuus ja luovuus toivat maailmaan täysin uudenlaisen käsityksen naisten kauneudesta – tyylikkyys ei synny runsaudesta vaan harmoniasta!

Omakotivalkoinen_29092016_8018.jpg

Coco Chanelista ja Chanel -muotitalosta kertovia kirjoja on lukuisia, joista mielenkiintoisimpiin kuuluu Lisa Chaneyn 2011 julkaistu Coco Chanel – an intimate life, joka paljastaa lukijalleen Cocon salatuimmat elämänvaiheet. Toinen tutustumisen arvoinen teos on Abramsin julkaisema upeasti kuvitettu Jacques Helleu & Chanel

Coco Chanelin elämänviisaus kolahtaa minuun kuin kuokka multaan. Yksinkertaista ja rikasta (en tarkoita rahaa) elämää tavoittelevana hän edustaa minulle kaikkea sitä mitä omalta elämältäni toivon – rohkeutta haaveilla ja tavoitella unelmiaan, vapautta tehdä asioita, ja tärkeimpänä arvona arjen ja elämisen selkeyttä. ♥

“I regret nothing in life except what I have not done”

– COCO CHANEL

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

14 kommenttia “C O C O C H A N E L – Ihminen, tyyli ja elämä!

 1. Olen myös ollut kovasti kiinnostunut Coco Chanelin persoonasta ja elämästä, mutta mielikuva jonka olen hänen persoonastaan itselleni muodostanut eroaa kyllä aika lailla Cocon siloitellusta julkisuuskuvasta. Minä olen luonut hänestä häikäilemättömän ja kopean opportunistin mielikuvan. Se naisen kunniaksi on sanottava, että hän todellakaan ei piitannut rahtuakaan soveliaisuussäännöistä eikä tuhlannut aikaa miellyttääkseen muita, ainakaan niitä joista ei ollut hänelle hyötyä. Mielenkiintoista on, miten Cocon osin itse luoma henkilöhistoria on jäänyt elämään ns. virallisena totuutena. Muotitalon johdolla lienee ollut II maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä tukalat olot pelätessään koska Coco Chanelin sodanaikainen toiminta esimerkiksi tulee julkiseksi. Noh, aikaa kului riittävästi eikä nykyään enää ketään kiinnosta minkälaisin keinoin Coco bisnestään kartutti ja puolusti. Ja mitä tulee Cocon uranuurtajuuteen; Coco kiistatta luki hyvin ilmassa olevia merkkejä, mutta kyllä aikakauden muut muutokset enemmän vaikuttivat naisten pukeutumisen kehitykseen kuin Coco (joka kyllä ehdottomasti osasi hyvin poimia muutoksen merkit ajasta ja hyödyntää ne omassa tekemisessään).

  1. Itselleni on muodostunut sama kuva, Muistanlukeneeni jostain, että hänellä olisi ollut jotain tekmistä natsismin kanssa?<br />
   En kyllä pidä sellaista ihmistä minään joka on edes jollain tasolla sekaantunut historian suurimpaan joukkotuhoon. Saati ostaa/käyttää tuotetta joka yhdistetään luojan tai tekijän kautta ko. julmuuteen.Hyi olkoon.

  2. Samanlainen mielikuva myös minulla Chanelista. Esim. Elsa Schiaparelli oli mielestäni huomattavasti luovempi ja vaatetuksen rajoja rikkoja, mutta hän ei osannut sopeutua sodan jälkeiseen maailmaan kuten Chanell osasi. Myös Schiaparelli teki neulevaatteita, jotka aikonaan olivat uutta luovia ja erilaisia.

  3. vintagentti: Julkisuuskuva on varmasti paljon silotellumpi, näin on aina ollut entisajan vaikuttajien suhteen (ja joskus vielä nykyisinkin, vaikka some paljastaakin paljon ihmisestä ja luonteestaan). Minusta Coco ei ole ollut häikäilemätön kuin omalla urallaan, on pyrkinyt eteenpäin maailmassa jossa naisilla ei ollut puoliakaan niistä oikeuksista joita nyt nautimme. Kovan työn on joutunut tekemään ja se on varmasti kovettanut sisintä. Hän kuoli hyvin yksinäisenä ja erakoituneena, surullinen tarina. :(<br />
   <br />
   Sodanaikaisesta toiminnasta on kuultu montaa eri tarinaa, se mikä niistä lopulta on totta jäänee mysteeriksi. Tuohon aikaan elämä on ollut hyvin erilaista ja modernien ihmisten on vaikea ymmärtää mitä kaikkea on pelkästään hengissä pysyminen vaatinut. Jokainen vähänkään valtaatekevä on ollut tavalla tai toisella kytköksissä inhottaviin historian tapahtumiin, Coco on suorastaan pyhimys jos vertauskuvana on esim Amerikan entisiä presidenttejä, joiden takaa on paljastunut sellaisia asioita joita on vaikea hyväksyä saati uskoa (vrt. Nixon). <br />
   <br />
   Coco kulki omia polkujaan ja joskus jyräsi tieltään &quot;toisinajattelevat&quot;. Hän ei ollut kuitenkaan sisimmässään paha ihminen. Elämä ja monet vastoinkäymiset olivat tehneet hänestä kyynisen ja hänen elämässään ei kultaisina vuosina ollut oikein muuta kuin ura ja maine. Itse arvostan suuresti hänen sisukkuuttaan, hän ei antanut muiden nujertaa itseään vaikka vastustajien joukko oli vähintään yhtä suuri kuin puolustajien. Hän teki sen mitä maailma tarvitsi, loi naisille vapauksia ja uudisti koko muotiteollisuuden.

  4. anonyymi: Tuollaisia natsismisyytöksiä on ollut ilmoilla mutta todisteita niiden aitoudesta ei ole. Minä en arvostele ihmisiä huhujen perusteella ja minulle Coco Chanelin elämänkirjossa arvostetuinta on vahvuus kulkea kohti omia haaveita, tehdä asioita joita kukaan ei ollut ennen tehnyt, uskoa itseensä niin kovasti että saa muutkin uskomaan. &hearts;

  5. Minna: Olen tutustunut myös Elsa Schiaparellin historiaan. Hän oli kyllä rohkea nainen, luova ja rikkoi rajoja, mutta sellaisella tavalla joka ei itseeni uppoa. Erilaisuus on tottakai hyve, mutta erilaisuuden tavoittelu erilaisuuden tähden ei kolahda minuun. Omasta mielestäni parhaimmat keksinnöt ovat aina syntyneet tarveperusteisesti, kuten Coco Chanelin ensimmäinen mallisto, josta nykymuoti sai alkunsa.

  6. Kirjoitat että Coco sai muutoksen maailmassa=&gt; Minkä ihmeen muutoksen? Eiköhän naisen asema ole muuttunut ihan eri naisten ansiosta.<br />
   Maailmassa on kautta historian ollut naisia jotka olivat merkittäviä . Jos COco C.sai naiset pukeutumaan housupukuun on ihan eri asia kuin naisen tasa-arvo ja oikeudet. <br />
   Kannattaa vähän lukea laajempaa historiaa jotta ymmärrys tulee.

  7. naisen vapaus: En ole nyt yhtään kinastelutuulella, enkä jaksa tälläistä typerää kädenvääntöä. Olen lukenut historiasta enemmän kuin valtaosa suomalaisista, tiedän naisten oikeuksista ja siihen liittyvistä vaikuttajista melko paljon, enkä ole missään kohdassa postausta tai kommenttivastauksiani sanonut että naisten itsemäärämisoikeus tai tasa-arvo olisi Coco Chanelin aikaansaamaa. Case closed!

 2. Tykkään itsekin chanelista todella paljon. Kun sain poikani, päätin pistää hänelle toiseksi nimeksi Koko, koska coco chanel on minun lempi muotisuunnittelija.

 3. Itse on ole yhtä dokumenttia enempää perehtynyt Coco Chanellin elämään. Siitä, kirjoituksestasi ja Vintagentin kirjoituksesta kuitenkin välittyy sama viesti siitä, että unelmia toteuttaessaan pitää kuunnella enemmän itseään kuin muita. Voimme saavuttaa haluamamme kun uskomme ja luotamme itseemme. Tähän samaan ajatusmalliin olen lähivuosien aikana ruvennut itse uskomaan. Toki samalla pitää muistaa, että kaikki muutkin ihmiset ovat aivan yhtä arvokkaita ja kunnioittaa heidän valintojaan. Oma elämämme on kuitenkin sananmukaisesti omamme. Elämän ainutkertaisuutta kunnioittaa parhaiten nauttien elämästä. Monesti unelmien saavuttaminen on pitkäjänteistä puuhaa, joten niiden toteuttaminen sinänsä vaatii motivaatiota ja selkeää suunnitelmaa. Tärkeää on, että unelmat ovat omia eivätkä jonkun muun asettamia.<br />
  Unelmien täyteistä viikonloppua kaikille!

  1. Coco Chanel ei ollut millään tavalla ihailtava ihminen. Hän itse ihaili Hitleriä ja uskoi rotuoppiin seurustellen natsin kanssa, teki heidän kanssaan myös yhteistyötä. Hän myös valehteli oman historiansa joka myöhemmin paljastui. Chanelin tuotemerkki sellaisena kuin ihmiset tykkäävät on Karl Lagerfeldin ansiota. Siinä ei oikeasti ole Coco Chanelilla mitään tekoa. Coco Chanel edustaa sellaista tyyppiä itsellistä naista joka ei ole tätä nykyä ihailtu.

  2. Hippu-76: Itseensä uskominen on tärkein ominaisuus joka menestykseen tarvitaan. &hearts; Coco Chanel on elänyt erikoisen elämän, köyhänä kiertolaisena elänyt lapsuutensa ja sittemmin työllistänyt itsensä vähän kaikenlaisella, mm. kabareetähtenä. 🙂 Myöhemmin hattu- ja pukumalliston julkaisun jälkeen hänen tyylinsä tuli tutuksi kaikille naisille ympäri maailmaa, vastaten sen ajan naisten tarpeisiin. Coco ei itse tehnyt itsestään maailman tunnetuinta fashionistaa, se hoitui maailman muiden naisten toimesta, jotka löysivät Chanelin luomuksista ja tyylistä uudenlaisen itsevarmuuden – oli lupa olla yksilöllinen ja vaatteet saivat olla käytännöllisiä aikaisemman koristellisuuden sijaan. <br />
   <br />
   Vahva nainen, rohkea ja itsenäinen. &hearts; Hänen tarinansa päättyi hieman surullisesti kaikesta menestyksestä huolimatta – kuuluisuus toi mukanaan yksinäisyyden ja hän eli melko erakoituneena viimeiset vuotensa. Koskettava ääripää nuoreen Cocoon verrattuna, joka teki mitä halusi ja toteutti haaveitaan. &hearts;

  3. ano: Natsikytköksistä ei ole todisteita eikä vedenpitäviä todisteita Hitlerin ihailustakaan. Tuohon aikaan lähes kaikki maailman valtaapitävät olivat tavalla toisilla tekemisissä, Chanel puvustikin monen suurherran rouvia. <br />
   <br />
   Chanelin räjähdymäinen nousukiito on kyllä Coco Chanelin itse aikaansamaa, Karl Lagerfeld on vastuussa uudesta tulemisesta kymmenen vuoden matalalennon jälkeen. <br />
   <br />
   Coco Chanelissa oli monia piirteitä joita tänäkin päivänä ihaillaan. Rohkeus, itsenäisyys, tavoittellisuus, omien polkujensa kulkeminen ja unelmiensa toteuttaminen vaikka vastassa on hirveä mylly vastustajia. Elämä on paljon muuttunut mutta moni asia on pysynyt muuttumattomana, yksi niistä on joidenkin ihmisten tapa yrittää nujertaa ihmisen usko omaan itseensä, sitä sanotaan nykyisin kiusaamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *