Suomi 100 – Sinivalkoiset klassikot Iittalalta, Arabialta & Fiskarsilta!

Suomi juhlii ensi vuonna satavuotista itsenäisyyttään ja juhlan kunniaksi markkinoille ilmestyy rajoitettu erä Suomi 100 -erikoistuotteita. Fiskars on Valtioneuvoston kanslian virallisen Suomi 100 -hankkeen yhteistyökumppani. Osana tätä kumppanuutta Fiskars julkistaa juhlavuoden tuotekokoelman tuotemerkeiltään Iittalalta, Arabialta, Hackmanilta ja Fiskarsilta.

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta Arabialta ja Fiskarsilta
Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta

Iittalan Ultramariini – Kunnianosoitus Suomelle

Sinisen eri sävyjen pehmeä herkkyys rauhoittaa sisustusta ja sininen onkin monia miellyttävä kestosuosikki kaikkialla maailmassa. Sininen huokuu mielenrauhaa, se tunnetaan unelmien, henkisyyden ja intuition värinä. Suomalaisille sinisellä sävyllä on lisäksi aivan erityinen merkitys; sininen on kansallissävymme, se kuvastaa tuhansia järviämme, puhdasta luontoa, sinistä taivasta ja sykähdyttävää sinistä hetkeä, kun maisemaa valaisevat sadat sinisen sävyt juuri ennen pimeää. 

Iittalan juhlavuoden uutuudet hohtavat upeassa ultamariininsinisessä sävyssä. Ensi vuonna lanseerattavaan sinisävyiseen mallistoon kuuluu monta Iittalan klassisinta tuotetta – Aalto-maljakko, Kivi-tuikku, Mariskooli, Oiva Toikan lasilinnut, Kartio-lasit sekä Kastehelmi-sarjan tuotteita.

Syvä, hehkuva väri on valmistettu erikoisreseptillä Iittalan lasitehtaassa Suomessa. Se on kunnianosoitus suomalaisen kansallisluonteen selkeydelle ja aitoudelle. Iittala on valinnut ultramariinin laajasta väripaletistaan, joka sisältää satoja monimutkaisia lasivärireseptejä ja -versioita. 

Kaikki ultramariininsiniset tuotteet valmistetaan Suomessa, Iittalan lasitehtaalla. Aalto-maljakot ja Suomi 100 -linnut valmistuvat Iittalan lasitehtaan taitavimpien lasinpuhaltajien tekeminä. 

Tutustu kaikkiin tuotteisiin jo ennakkoon täällä: ➤ iittala.com/suomi100

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta

Suomi 100 klassikot myynnissä vain rajoitetun ajan

Sininen on kuulunut Iittalan lasisävyihin eri vuosikymmeninä ja myös juhlavuoden elegantti ultramariininsininen on esiintynyt menneinä vuosina niin Alvar Aalto -kokoelmassa, Heikki Orvolan Kivi-kynttilälyhdyssä kuin Kaj Franckin Kartio-juomalasissa.

Nyt väri on herätetty juhlavuoden kunniaksi uudelleen eloon ja se nähdään Aalto- ja Kartio-tuotteiden lisäksi uudessa Mariskoolissa sekä professori Oiva Toikan Kastehelmi-sarjassa. Lisäksi Oiva Toikka suunnitteli juhlavuoden kunniaksi kaksi suupuhallettua sinistä lintua, isomman Suomi 100 -kyyhkyn sekä pienemmän Suomi 100 Kuulas -linnun. Molempia lintuja valmistetaan rajoitettu erä ja ne ovat myynnissä vuoden 2017 aikana.

Tuotteet tuodaan Kastehelmi-lautasia lukuun ottamatta myyntiin sinisissä lahjapakkauksissa, ja juhlavuoden Aalto-maljakoihin kaiverretaan merkintä Suomen satavuotisjuhlasta. Molempia Suomi 100 -lintuja puolestaan valmistetaan juhlan kunniaksi rajoitetut 2017 kappaleen erät.

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Fiskarsilta

Sinivalkoiset Fiskars-sakset

Vuonna 1967 syntyneet Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat yksi suomalaisen designin ikonisimmista ja maailmanlaajuisesti tunnistetuimmista tuotteista.

Vuonna 2017 arjen designin klassikko juhlii myös 50-vuotista taivaltaan. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Fiskars valmistaa rajoitetun erän erikoisvärisiä sinivalkoisia yleissaksia, joiden terään on kaiverettu virallinen Suomi 100 -juhlavuoden logo. Sakset valmistetaan Billnäsissä lähellä Fiskarsin Ruukkia ja niitä on saatavilla ainoastaan vuoden 2017 aikana.

Vaikken sinisestä väristä ole vuosiin enää syttynyt, rakastuin näihin saksiin heti kuvan nähtyäni. ♥︎ Tälläiset on ihan pakko saada ja laitoin ne ostoslistalle odottamaan vuoden vaihtumista. 🙂

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Arabialta

10 erikoisleimattua Arabia-klassikkoa

Arabia on yksi Suomen vanhimmista tuotemerkeistä. Se on elänyt suomalaisten mukana niin arjessa kuin juhlassa. Arabia juhlistaa satavuotiasta Suomea tuomalla tammikuussa 2017 myyntiin kymmenen erikoisleimalla varustettua mukia, joiden koristeet ovat peräisin Suomen itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Alla infopaketti tulevista Suomi 100 -keräilysarjan mukeista:

10 erikoisleimattua Arabia-klassikkoa

Arabia Isak – 1914

1900-luvun alussa Arabia valmisti monia jugend vaikutteisia, pelkistettyjä ja sulavalinjaisia reunaornamentteja. Myös suomalainen kasvisto pääsi tuolloin aiheiksi kuparipainokuvilla toteutettuihin koristeisiin. Yksi niistä oli Isak.

She-Fo 1926 – G.L. Jäderholm-Snellman

Greta-Lisa Jäderholm-Snellman (1894-1973) toimi Arabian keramiikkataiteilijana 1921–1937. Hänen sanotaan olleen Arabian koristemaalauksen luoja. Jäderholm-Snellman toi Arabian astioihin 1920-luvun klassismin ja art deco -henkiset, hillityt ja geometriset koristeet.

Myrna 1937 – Olga Osol

Myrnan äiti on taiteilija Olga Osol (1905-1994). Hän nimesi astiastonsa amerikkalaisen näyttelijän, 1930-luvun supertähden Myrna Loyn mukaan. Runsas ja aito kultaus alkuperäisen kupin ja lautasen reunassa sekä filmitähden nimi toivat ripauksen ylellisyyttä Arabian astiasarjaan.

Suomen Kukka 1941

Vuoden 1941 koristeuutuutta esiteltiin sanoin “Suomen Kukan koruton kauneus tuo mieleemme oman maamme ja sen, mistä tunnetaan Pohjolan kansa”. Suomen Kukka koristi vuosina 1941-1956 ja 1966-1968 ruoka- sekä kahvi- ja teeastiastoa.

Hattara 1954 – Raija Uosikkinen

Arabian koristelijana aloittaessaan Raija Uosikkinen (1923-2004) suunnitteli koristeita Kaj Franckin uudelle astiastolle 1950-luvun alkuvuosina. Hattara oli yksi tunnetuimmista ja se myös palkittiin kultamitalilla Yhdysvalloissa 1961.

Pastoraali 1965 – Esteri Tomula

Arabian pitkäaikaisen ja tuotteliaan koristesuunnittelijan, Esteri Tomulan (1920-1998), käsialan yksityiskohtainen runsaus tulee hyvin esille 1960-luvun lopun Pastoraali -sarjassa. Siinä näkyy ihmishahmoja kasvimaailman seassa.

Esteri 1973 – Esteri Tomula

Arabian kauniimman arjen suunnittelussa 1960-1970-luvuilla oli mukana monia Esteri Tomulan (1920-1998) rakastettuja koristeita. Tomula suunnitteli oman koristeen Arabian tehtaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kuppia ja lautasta peittävä kukkaornamentti sinisenä sekä ruskeana sai nimekseen Esteri.

Timbua 1987 – Howard Smith

Amerikkalainen kuvataiteilija ja muotoilija Howard Smith (1928-) muutti Suomeen 1962 ja toimi Arabiassa vierailevana tai- teilijana useita vuosia. Smithin taiteen tyypillisiä piirteitä ovat kirkkaat värit ja selkeät muodot, erityisesti mustan ja valkoisen yhdistelmät.

Bebop 1992 – Heikki Orvola

Heikki Orvola (1943-) on toiminut Arabian taideosastolla vuodesta 1987. Kultakoristeinen, luksuksena pidetty Bebop syntyi 1992. Bebop oli kahvi- ja teeastiasto, jonka koriste lähti jazz-musiikista, repivä- tyylisestä bebopista.

Huvila 2017 – Heini Riitahuhta

Heini Riitahuhta (1975-) tuli mukaan Arabian Taideosastoyhdistykseen 2003. Huvila on kukka-aihe Riitahuhdalle ominaisella piirrostyylillä. Se on fiini ja hienostunut koriste, joka heijastaa 1920-lukulaista henkeä kuten Huvilaan kuuluu. Käsivarapiirto modernisoi tunnelman juhlavuoteen 2017.

Tee-se-itse sinivalkoinen sisustustyyny Novita 7 veljestä langasta - Omakotivalkoinen

Tee-se-itse sinivalkoinen sisustustyyny

Sinivalkoisesta sisustuksesta pienesti innostuneena haluan neuloa raidallisen sinivalkoisen koristetyynyn, joka ilahduttaisi minua itsenäisyyspäivästä alkaen sohvalla. Pöydälle vielä siniset kynttilät ja kukat niin johan kelpaa Suomea taas juhlia.

Kotimaisen Novitan 7 veljestä langassa on täydellinen sinisen sävy, kaupassa sitä jo kertaalleen käsissäni hypistelin mutta päädyin ostamaan vihreää sen sijaan. Sininen on selvästi tekemässä paluuta sydämeeni, entisen siniöverin sijaan pidän tällä kertaa kuitenkin maltin mukana ja painopisteen pienissä asioissa – koristetyynyissä, serveteissä, kukissa ja kynttilöissä. ♥︎

Ihanaa iltaa ja uutta alkanutta viikkoa kaikille!

Kuvat: Fiskars Group

Lue myös: ➤ Suomi 100 juhlamenu pienelle porukalle