Suomi 100 – Sinivalkoiset klassikot Iittalalta, Arabialta & Fiskarsilta!

Suomi juhlii ensi vuonna satavuotista itsenäisyyttään ja juhlan kunniaksi markkinoille ilmestyy rajoitettu erä Suomi 100 -erikoistuotteita*. Fiskars on Valtioneuvoston kanslian virallisen Suomi 100 -hankkeen yhteistyökumppani, ja osana tätä kumppanuutta Fiskars julkistaa juhlavuoden tuotekokoelman tuotemerkeiltään Iittalalta, Arabialta, Hackmanilta ja Fiskarsilta.

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta Arabialta ja Fiskarsilta
Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta

Iittalan Ultramariini – Kunnianosoitus Suomelle

Sinisen eri sävyjen pehmeä herkkyys rauhoittaa sisustusta ja sininen onkin monia miellyttävä kestosuosikki kaikkialla maailmassa. Sininen huokuu mielenrauhaa, se tunnetaan unelmien, henkisyyden ja intuition värinä. Suomalaisille sinisellä sävyllä on lisäksi aivan erityinen merkitys; sininen on kansallissävymme, se kuvastaa tuhansia järviämme, puhdasta luontoa, sinistä taivasta ja sykähdyttävää sinistä hetkeä, kun maisemaa valaisevat sadat sinisen sävyt juuri ennen pimeää. 

Iittalan juhlavuoden uutuudet* hohtavat upeassa ultamariininsinisessä sävyssä. Ensi vuonna lanseerattavaan sinisävyiseen mallistoon kuuluu monta Iittalan klassisinta tuotetta – Aalto-maljakko, Kivi-tuikku, Mariskooli, Oiva Toikan lasilinnut, Kartio-lasit sekä Kastehelmi-sarjan tuotteita.

Syvä, hehkuva väri on valmistettu erikoisreseptillä Iittalan lasitehtaassa Suomessa. Se on kunnianosoitus suomalaisen kansallisluonteen selkeydelle ja aitoudelle. Iittala on valinnut ultramariinin laajasta väripaletistaan, joka sisältää satoja monimutkaisia lasivärireseptejä ja -versioita. 

Kaikki ultramariininsiniset tuotteet valmistetaan Suomessa, Iittalan lasitehtaalla. Aalto-maljakot ja Suomi 100 -linnut valmistuvat Iittalan lasitehtaan taitavimpien lasinpuhaltajien tekeminä. 

Tutustu kaikkiin tuotteisiin jo ennakkoon täällä: ➤ iittala.com/suomi100*

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Iittalalta

Suomi 100 klassikot myynnissä vain rajoitetun ajan

Sininen on kuulunut Iittalan lasisävyihin eri vuosikymmeninä ja myös juhlavuoden elegantti ultramariininsininen on esiintynyt menneinä vuosina niin Alvar Aalto -kokoelmassa, Heikki Orvolan Kivi-kynttilälyhdyssä kuin Kaj Franckin Kartio-juomalasissa.

Nyt väri on herätetty juhlavuoden kunniaksi uudelleen eloon ja se nähdään Aalto- ja Kartio-tuotteiden lisäksi uudessa Mariskoolissa* sekä professori Oiva Toikan Kastehelmi-sarjassa*. Lisäksi Oiva Toikka suunnitteli juhlavuoden kunniaksi kaksi suupuhallettua sinistä lintua, isomman Suomi 100 -kyyhkyn* sekä pienemmän Suomi 100 Kuulas -linnun*. Molempia lintuja valmistetaan rajoitettu erä ja ne ovat myynnissä vuoden 2017 aikana.

Tuotteet tuodaan Kastehelmi-lautasia lukuun ottamatta myyntiin sinisissä lahjapakkauksissa, ja juhlavuoden Aalto-maljakoihin* kaiverretaan merkintä Suomen satavuotisjuhlasta. Molempia Suomi 100 -lintuja puolestaan valmistetaan juhlan kunniaksi rajoitetut 2017 kappaleen erät.

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Fiskarsilta

Sinivalkoiset Fiskars-sakset

Vuonna 1967 syntyneet Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat yksi suomalaisen designin ikonisimmista ja maailmanlaajuisesti tunnistetuimmista tuotteista.

Vuonna 2017 arjen designin klassikko juhlii myös 50-vuotista taivaltaan. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Fiskars valmistaa rajoitetun erän erikoisvärisiä sinivalkoisia yleissaksia*, joiden terään on kaiverettu virallinen Suomi 100 -juhlavuoden logo. Sakset valmistetaan Billnäsissä lähellä Fiskarsin Ruukkia ja niitä on saatavilla ainoastaan vuoden 2017 aikana.

Vaikken sinisestä väristä ole vuosiin enää syttynyt, rakastuin näihin saksiin heti kuvan nähtyäni. ♥︎ Tälläiset on ihan pakko saada ja laitoin ne ostoslistalle odottamaan vuoden vaihtumista. 🙂

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Arabialta

10 erikoisleimattua Arabia-klassikkoa

Arabia on yksi Suomen vanhimmista tuotemerkeistä – se on elänyt suomalaisten mukana niin arjessa kuin juhlassa. Arabia juhlistaa satavuotiasta Suomea tuomalla tammikuussa 2017 myyntiin kymmenen erikoisleimalla varustettua mukia, joiden koristeet ovat peräisin Suomen itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Alla infopaketti tulevista Suomi 100 -keräilysarjan mukeista:

Suomi 100 sinivalkoiset klassikot Arabialta

Arabia Isak – 1914

1900-luvun alussa Arabia valmisti monia jugendvaikutteisia, pelkistettyjä ja sulava- linjaisia reunaornamentteja. Myös suomalainen kasvisto pääsi tuolloin aiheiksi kuparipainokuvilla toteutettuihin koristeisiin. Yksi niistä oli Isak.

She-Fo 1926 – G.L. Jäderholm-Snellman

Greta-Lisa Jäderholm-Snellman (1894-1973) toimi Arabian keramiikkataiteilijana 1921–1937. Hänen sanotaan olleen Arabian koristemaalauksen luoja. Jäderholm-Snellman toi Arabian astioihin 1920-luvun klassismin ja art deco -henkiset, hillityt ja geometriset koristeet.

Myrna 1937 – Olga Osol

Myrnan äiti on taiteilija Olga Osol (1905-1994). Hän nimesi astiastonsa amerikkalaisen näyttelijän, 1930-luvun supertähden Myrna Loyn mukaan. Runsas ja aito kultaus alkuperäisen kupin ja lautasen reunassa sekä filmitähden nimi toivat ripauksen ylellisyyttä Arabian astiasarjaan.

Suomen Kukka 1941

Vuoden 1941 koristeuutuutta esiteltiin sanoin “Suomen Kukan koruton kauneus tuo mieleemme oman maamme ja sen, mistä tunnetaan Pohjolan kansa”. Suomen Kukka koristi vuosina 1941-1956 ja 1966-1968 ruoka- sekä kahvi- ja teeastiastoa.

Hattara 1954 – Raija Uosikkinen

Arabian koristelijana aloittaessaan Raija Uosikkinen (1923-2004) suunnitteli koristeita Kaj Franckin uudelle astiastolle 1950-luvun alkuvuosina. Hattara oli yksi tunnetuimmista ja se myös palkittiin kultamitalilla Yhdysvalloissa 1961.

Pastoraali 1965 – Esteri Tomula

Arabian pitkäaikaisen ja tuotteliaan koristesuunnittelijan, Esteri Tomulan (1920-1998), käsialan yksityiskohtainen runsaus tulee hyvin esille 1960-luvun lopun Pastoraali -sarjassa. Siinä näkyy ihmishahmoja kasvimaailman seassa.

Esteri 1973 – Esteri Tomula

Arabian kauniimman arjen suunnittelussa 1960-1970-luvuilla oli mukana monia Esteri Tomulan (1920-1998) rakastettuja koristeita. Tomula suunnitteli oman koristeen Arabian tehtaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kuppia ja lautasta peittävä kukkaornamentti sinisenä sekä ruskeana sai nimekseen Esteri.

Timbua 1987 – Howard Smith

Amerikkalainen kuvataiteilija ja muotoilija Howard Smith (1928-) muutti Suomeen 1962 ja toimi Arabiassa vierailevana tai- teilijana useita vuosia. Smithin taiteen tyypillisiä piirteitä ovat kirkkaat värit ja selkeät muodot, erityisesti mustan ja valkoisen yhdistelmät.

Bebop 1992- Heikki Orvola

Heikki Orvola (1943-) on toiminut Arabian taideosastolla vuodesta 1987. Kultakoristeinen, luksuksena pidetty Bebop syntyi 1992. Bebop oli kahvi- ja teeastiasto, jonka koriste lähti jazz-musiikista, repivä- tyylisestä bebopista.

Huvila 2017 – Heini Riitahuhta

Heini Riitahuhta (1975-) tuli mukaan Arabian Taideosastoyhdistykseen 2003. Huvila on kukka-aihe Riitahuhdalle ominaisella piirrostyylillä. Se on fiini ja hienostunut koriste, joka heijastaa 1920-lukulaista henkeä kuten Huvilaan kuuluu. Käsivarapiirto modernisoi tunnelman juhlavuoteen 2017.

Suomi 100 - Tee-se-itse sinivalkoinen sisustustyyny Novita 7 veljestä langasta - Omakotivalkoinen

Tee-se-itse sinivalkoinen sisustustyyny

Sinivalkoisesta sisustuksesta pienesti innostuneena haluan neuloa raidallisen sinivalkoisen koristetyynyn, joka ilahduttaisi minua itsenäisyyspäivästä alkaen sohvalla. Pöydälle vielä siniset kynttilät ja kukat niin johan kelpaa Suomea taas juhlia.

Kotimaisen Novitan 7 veljestä langassa on täydellinen sinisen sävy, kaupassa sitä jo kertaalleen käsissäni hypistelin mutta päädyin ostamaan vihreää sen sijaan. 🙂 Sininen on selvästi tekemässä paluuta sydämeeni, entisen siniöverin sijaan pidän tällä kertaa kuitenkin maltin mukana ja painopisteen pienissä asioissa – koristetyynyissä, serveteissä, kukissa ja kynttilöissä. ♥︎

Ihanaa iltaa ja uutta alkanutta viikkoa kaikille!

Kuvat: Fiskars Group, *sisältää kaupallisen linkin22 kommenttia “Suomi 100 – Sinivalkoiset klassikot Iittalalta, Arabialta & Fiskarsilta!

 1. Ihastuin noihin sinivalkoisiin seksiin todella paljon. Aijon hankkia ne myös itselleni. En malta odottaa itsenäisyyspäivää, jolloin leivomme lasten kanssa pipareita ja laitan sinivalkoiset kynttilät palamaan. Sellainen on meidän tapa viettää itsenäisyyspäivää unohtamatta myös linnanjuhlia, joita on katsottava. Siitä alkaa meidän joulunodotus. ???

  1. Pitju: Nuo sakset on ihanat, ne on pakko ostaa kyllä. 🙂 Vielä en ole niitä mistään onnistunut löytämään, mutta eiköhän ne tässä kevään korvalla ilmesty myyntiin. 🙂

 2. Ihanaa, kun esittelit tulevan juhlavuoden tuotteita, tosi kiva postaus:) Ja nuo sakset ovat kyllä aivan ihanat, pakko saada! Lisäksi kivi-tuikkujen keräilijänä minun on ehdottomasti tietenkin täydennettävä sateenkaartani juhlavuoden sävyllä. Voisin myös kuvitella, että juhlavuoden kunniaksi Arabia teettäisi sinivalkoisen muumimukin.. Ainakin oiveet ja odotukset ovat korkealla sen suhteen!

  1. Tikru: Tuo uusi kivi-tuikun sävy on todella kaunis, näyttää varmasti upealta kynttilän palaessa. ♥ Sakset on minulle näistä ihan ykkösjuttu, ne on pakko saada. 🙂 Luulisi kyllä että Muumi-mukissa olisi suomi 100 -teema, saa nähdä millaisia yllätyksiä vuosi tullessaan tuo…

 3. Kuinka moni juhlatuotteista on ihan oikeasti myös valmistettu Suomessa? Teemamukien uusversiot ovat mielestäni aika nolot. Koristeethan on suunniteltu aikoinaan ihan oman muotokielen mukaisiin kuppeihin. Ne eivät toimi Teemamukin linjojen kanssa. Muutenkin tuo Teemamukin ylenmääräinen koristeiden käyttö sotii sekin Kaj Franckin alkuperäisiä ajatuksia vastaan. Ja ennen kaikkea: Mssä ovat nuorten muotoilijoiden itsenäisyyttä juhlistavat työt näiden vanhojen klassikoiden rinnalle?

  1. Elina: Mukit valmistetaan Thaimaassa, koska Suomen keramiikkatehdas suljettiin maaliskuussa. Tuotteiden muotoilu, suunnittelutyö ja laadunvarmistus säilyy kuitenkin edelleen Suomessa ja laatua tosiaan tarkkaillaan vahvasti siitä huolimatta, että mukit valmistetaan Aasiassa. On harmi, että monien tuotteiden valmistus – muidenkin kuin Arabian – on siirretty ulkomaille, mutta valmistusprosessin kustannukset ovat kalliita ja tulevaisuudessa, jos mikään ei muutu, niin ulkomailla valmistetaan paljon muutakin sellaista perisuomalaista.

  2. Niin, siis hinta suhteen odotetaan tippuvan thaimaalaisella valmistuksella. En miellä tätä enää suomalaisuuteen mitenkään!

  3. Elina Rantapuska: Valitettavasti tuotanto on Suomessa niin kallista että se on pakko ollut ohjata osittain muualle. Tämä on valitettava tosiasia nykypäivän taloustilanteesta ihan globaalistikin eikä koske pelkästään suomalaisia.<br />
   <br />
   Uutuutenahan on Heini Riitahuhdan vuoden 2017 muki, jossa kaunis ajanmukainen kuviointi. Minusta on ihanaa että vanhoja klassikoita tuodaan nykyhetkeen modifioituna, näin nuoremmillakin on mahdollisuus tutustua omaan perimäänsä ja Suomen astiatuotannon helmiin. Itse annan ehdottomasti peukkua Iittalalle ja Arabialle tästä asiasta! &hearts;

  4. Katariina: Kysyn sinulta vain yhden kysymyksen, olisitko valmis maksamaan kupista 45€ kappaleelta jos tuotanto tapahtuisi Suomessa? Jos olisit niin ehdottoman hyvä asia. Valitettava tosiasia on kuitenkin se että suurin osa suomalaisista ei olisi, joka tarkoittaisi että tuotanto pienenisi jopa 60% nykyisestä, liikevaihto supistuisi ja henkilöstöä vähennettäisi todella ronskilla kädellä ja ammattitaitoisille suunnittelijoillekaan ei voitaisi enää maksaa heidän ansaitsemaansa palkkiota suunnittelutyöstä. Iittala ja Arabia tipahtaisivat sen jälkeen markkinoiden ulkopuolelle ja kalliista hinnasta johtuvan menekin pienentymisen takia joutuisimme ostamaan jatkossa tuotteemme verkkokaupasta, sillä yksikään kauppa ei pidä hyllyissään tuotteita pölyyntymässä. Jokainen hyllykuutio maksaa ja huonosti myyvät tuotteet putsataan alessa pois. <br />
   <br />
   Ideaalisessa maailmassa kaikki ruoka olisi lähituotettua mutta edullista, kaikki kotimaiset yritykset ja brändit valmistaisivat tuotteensa Suomessa siltä osin kuin se olisi maantieteellisesti ja valmismaterialistisesti mahdollista. Tälläisessä maailmassa emme kuitenkaan enää elä sillä maailman eri kolkat ovat nivoutuneet yhteen ja kilpailu on armottomasti kiristynyt.

 4. Nyt ei iske kyllä yhtään :(<br />
  Helsinki-sarjan Teema-mukit hankin kaikki 4 erilaista ja vielä lapselle valmiiksi omaan kotiin muuttoa odottamaan sekä lahjaksi ulkomailla asuvalle ystävälle. <br />
  Mutta nuo saavat jäädä kyllä kauppaan.

  1. Arabian…: Makuasioista ei kannata kiistellä, itsekään en ihan jokaista kuppia omistaa haluaisi. Uusi vaaleansininen Teema (ihan se perussarjan uutuus) on sävyltään todella kaunis ja näistä kuviollisista kupeista Pastoraali on kerrassaan suloinen. 🙂 Saa nähdä millaisia uutuuksia tämän vuoden aikana vielä nähdään. 🙂

 5. Tälle kokelmalle oikea nimi on &quot;Suomi 100 vuotta sitten tuunattuna&quot;. Ei mitään tämän päivän Suomesta. Eikö meiltä mitään löydy sellaista, jota voisimme ylpeinä viedä lahjaksi TÄMÄN PÄIVÄN Suomesta?

  1. Jorma Penttilä: Tuo Heini Riitahuhdan 2017-vuoden juhlamuki edustaa kyllä tätä päivää, vaikka onkin hieman hempeä roosan värityksensä vuoksi. Minusta on ihanaa että Arabia toi vanhat klassikkokuosit takaisin nykyhetkeen ja mahdollistaa nuorempienkin tutustumisen meidän astiaperinteisiin. Kuppien muotoilu on hyvin pelkistettu ja klassinen, joka myös vastaa tämän hetken kysyntää – yksivärisiin astiasarjoihin halutaan sekoittaa muutama kuviollinen osa tuomaan eloa ja väriä. 🙂

 6. Ihan nätti sinisen sävy, vaikkakin en osaa sinisellä sisustaa. Ihana kun olet ruvennut lisäilemään väriä sisustukseen. mielenkiinnolla tulen tätä linjaa seuraamaan 🙂

  1. Minna: Sininen on hieman haastava sisustusväri, helposti menee sen kanssa överiksi ja varsinkin modernissa sisustustyylissä se aiheuttaa harmaita haivenia. Sininen yhdistyy pääosin kolmeen teemaan – ylellinen linnamainen palatsityyli (todella suosittua mm. etelässä), merihenkinen rantakoti ja retrotyyli. Modernin pelkistetty koti saakin jo hyvin pienellä sinisen määrällä sopivasti maustetta, sillä vähänkin liikaa saa aikaan vahvat viittaukset edellämainittuihin tyyleihin. :)<br />
   <br />
   Ihana kun koittaa kevät, ajattelin tuoda pirteitä värejä kotiin pienillä jutuilla. 🙂

 7. Pastoraali, Esteri Tomulan muki sopii mainiosti mustavalk.kattaukseen. Tykkään muistakin hänen töistään.<br />
  Ihan mukavaa että lisää hänen kuvittamiaan astioita on saatavilla. Minulla 7 tyttöä( lapsia ja lapsenlapsia) lahja joka<br />
  Menisi käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *