Suomi 100 -juhlamenu pienelle porukalle

Yhteistyössä K-Market Aurinkolahti

Itsenäisyyspäivän sinivalkoinen väriteema ja suomalaisista perinnemauista rakennetut tarjoilut saivat tänään paljon kehuja minituparivierailtani. Loimu-glögiä ja servettejä lukuunottamatta löysin jälleen kaiken tarpeellisen lähikaupastani K-Market Aurinkolahdesta. Nappaa ideat itsenäisyyspäivän kattaukseen ja tarjoa pöytäseurueellesi Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi juustoista poropiirakkaa sekä jumalaisen hyvää mustikkaista Suomi-kakkua… 🙂

Koti ei ole sisustuksen osalta vielä ihan valmis, mutta isoin remppaurakka on saatu päätökseen ja sen myötä koti näyttää aivan uudelta. Tämä oli hyvä syy kutsua muutama tärkeä tyyppi kylään juhlistamaan “remppatupareita”, Suomen sadatta itsenäisyyspäivää sekä pikkujouluja – kolme kärpästä yhdellä kertaa kiireisen arjen vastapainoksi… 🙂

Ota herkulliset Suomi 100 -juhlamenun reseptit talteen:

Juustoinen poropiirakka

Ainekset (8 annosta)

Pohja

 • 1 pkt (400g) Pirkka piirakkataikina suolaiseen leivontaan (pakaste)

Täyte

 • 1,5 pkt (150g) Pirkka Parhaat poron kylmäsavupaistia
 • 1 kpl (200g) purjo
 • 1dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (persilja, oregano, timjami)
 • 1ps (150g) Valio emmentaljuustoraastetta

Munamaito

 • 3 kananmunaa
 • 1 tlk (2dl) Flora Kevyt ja Paksu -ruokakermaa
 • 1dl maitoa
 • ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistus (30 – 60 min)

Peitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla. Kauli sulatetut taikinalevyt jauhoitetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi ja nosta levy kaulimen avulla vuokaan.

Painele taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja esipaista pohjaa uunin keskitasolla 200°c noin 10 minuuttia.

Leikkaa savuporoviipaleet pieniksi kuutioiksi. Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo ja tuoreet yrtit. Sekoita ainekset kulhossa ja lisää joukkoon vielä puolet juustoraasteesta.

Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma, maito ja loput juustoraasteesta. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Levitä esipaistetulle pohjalle poro-purjoseos ja kaada päälle munamaito. Jatka paistamista 200°c keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin ruskean värin.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoa lämpimänä.

Mustikkainen Suomi-kakku

Ainekset (10 annosta)

Kakkupohja

 • 4 kpl kananmunaa
 • 1,5 dl sokeria
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 3 prk Piltti Mustikka-sosetta
 • 3 prk Flora Vispautuva vanilla -vaahto (á 2,5dl)
 • 1 prk Valio Viola maustamaton tuorejuusto
 • 1,5dl appelsiinituoremehu

Koristelu

 • noin 400g valkoista sokerimassaa (Dr Oetker)
 • noin 150g sinistä sokerimassaa (voidaan tehdä myös itse värjäämällä valkoinen massa leivontaväreillä siniseksi)

Valmistus

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175°c uunin alimmalla tasolla 20-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa pohja hieman jäähtyneenä. Leikkaa kakkupohja terävällä sahalaitaisella veitsellä neljään osaan.

Valmista täyte vatkaamalla kulhossa vispautuva vanilla vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.

Kostuta kakkupohjan alin kerros appelsiinimehulla, levitä päälle tasainen kerros mustikkasosetta sekä vanilla-tuorejuustovaahtoa. Lisää uusi kerros kakkupohjasta ja toista kosteutus ja täytteiden levitys. Paina viimeiseksi kakun kansikerros täytteiden päälle ja kostuta appelsiinimehulla (älä lisää täytteitä). Kääri koko kakku kelmuun ja laita imeytymään jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Laita täytteistä yli jäänyt vanilla-tuorejuustovaahto jääkaappiin odottamaan koristeluvaihetta.

Kun kakku on kosteutunut (vähintään 6 tuntia), poista kelmu ja levitä kakun pintaan ohut kerros täytteistä yli jäänyttä vanilla-tuorejuustovaahtoa.

Kauli valkoinen sokerimassa pyöreäksi ja litteäksi levyksi käyttäen apuna kakkuvuoan mittoja. Varaa 1-2cm ylimääräistä reunoille, jotta saat siistittyä kakun alareunan veitsen avulla. Nosta sokerimassalevy varovasti kaulinta apunakäyttäen kakun päälle (vinkki: kierrä ohueksi kaulittu levy löysästi kaulimen ympärille ja asettele kaulimen avulla levy keskelle kakkua niin, että kaulimesta roikkuva reuna ylettää kakun takareunan yli. Näin saat helpoiten kohdistettua sokerimassalevyn kakun päälle.)

Kauli sinisesta sokerimassasta ohut levy, paina Suomen muotoisella piparimuotilla kuvio levyyn ja nosta se kakun päälle. Vaihtoehtoisesti voit myös leikkata sokerimassalevystä Suomen muotoisen koristeen leivinpaperille piirretyn muotin avulla, mikäli sinulla ei ole sopivaa piparimuottia.

Tee lopuista sokerimassoista kaksi ohutta pötköä kämmenillä pöytää vasten pyöritellen (valkoinen ja sininen), kieputa ne keskenään ja pyöräytä kakun alareunaan.

Poropiirakan ja mustikkaisen kakun kylkiäiseksi sopii erinomaisesti juustotarjotin sekä piparit. Juustotarjottimelle valitsin Valion pehmeää Ritari -kermajuustoa, Valion vahvaa Mustaleimaa, Valio Juhla suomalaista cheddaria, Valio Vanhempi Salaneuvos -goudaa, sekä Aurajuustoa ja Castellon Creamy White -valkohomejuustoa, joka on muuten piparin päällä melkein parempaa kuin perinteinen Aurajuusto. 🙂

Lisää herkullisia itsenäisyyspäivän reseptejä löydät K-Ruoan Suomi 100 -menusta täältä:

→ k-ruoka.fi/suomi100-menu

Seuraa myös Aurinkolahden K-marketin joulu-uutisia ja osallistu tuleviin arvontoihin heidän Facebook-sivuillaan: → facebook.com/k-market-aurinkolahti

Ihanaa illanjatkoa kaikille!

6 kommenttia “Suomi 100 -juhlamenu pienelle porukalle

 1. Kivat tarjoilut! Olisi kiva nähdä postaus, jossa olisi kuvia, joissa näkyy lattia eri huoneissa sekä ennen että jälkeen rempan. Näkisi miten sävy on muuttunut kuvista vierekkäin ja miltä huonekalut näyttävät.

  1. Annika: Tuollainen vertailupostaus on tuloillaan, odottelen tässä vaan matkalla olevaa Bemzin sohvanpäällistä saapuvaksi että saan olohuoneen sisustettua valmiiksi. 🙂

 2. Moikka. Oon jonkun aikaa lueskellut blogiasi, vähän tulee kommentoitua ylipäätään mitään. Toi bambulattiamalli kuulostaa hyvältä, en tiennyt aiemmin niiden olemassaoloa. Meillä on keittiöremontti meneillään mutta siihen on valittu jo vinyylilattia. Toi bambu ois houkuttanut, mutta tuntuu olevan liian kallis meidän budjettiin 🙁 Oon nyt hämmästellyt sun leipomispostauksia suhteuttaen sun suht vähiin keittiötarvikkeisiin. Mulla ainakin käsi väsyisi vispatessa. Kivaa joulun odotusta sulle ja tytölle ja osanotto karvaisen perheenjäsenen poismenosta @)->>–

  1. Jenni: Pahoittelut että vastauksessani kesti, huomasin vasta nyt kommenttisi. <3

   Bambulattia on osoittautunut todella mainioksi, niin helppo siivotakin kun likatahrat lähtee pelkällä vedellä pyyhkäisemällä. 🙂

   Teen yleensä vain sellaisia leipomuksia joihin ei tarvita sähkövatkainta, joten pelkkä käsin sekoittaminen riittää. 🙂 Esim keksipohjaiset hyydykekakut ovat kaikki tälläisiä helppotekoisia ja nopeasti valmistuvia herkkuja. Kakkupohjaa varten lainasin äidiltäni kyllä ihan vatkaimen, jotta sain kakkupohjan ainekset vaahdotettua. 😀

   Kiitokset osanostosta! <3 Kova ikävä on Miffeä joka päivä. <3

   Ihanaa ja iloista alkanutta uutta vuotta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *