Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen?

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen? Mitä tehdä kun vähemmän on enemmän? Missä kulkee tavallisen ihmisen raja, ja milloin tavaran karsiminen on ”saavuttanut huippunsa”? Näitä asioita minulta kysytään usein ja vastaukseni on aina sama – en osaa sanoa, sillä jokainen meistä on erilainen. Tässä kuitenkin pari hyväksi havaitsemaani vinkkiä, joiden avulla voit kartoittaa omaa tilannettasi…

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen - Minimalistin vinkit Omakotivalkoinen

Mistä tiedän että olen onnistunut hankkiutumaan eroon kaikesta turhasta?

Oma kokemukseni on että sitä ei oikeastaan voi tietää. Elämä on jatkumo, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mitä vähemmällä tulet toimeen, sen vähemmän sinulle riittää. Tuo on omanlaisensa kierre, joka helposti ”jää päälle”. Turhien tavaroiden karsiminen, vapautunut tila ja siivoamisen helppous saavat aikaan euforisen tunteen, johon on helppo koukuttua.

Tavaroiden karsiminen ja elinympäristön minimalisointi ovat terveissä mittasuhteissa silloin kun arjen askareet hoituvat ilman hiusten halkomista. Sinulla on aina puhtaita vaatteita päälle puettavaksi, ulkona kastuneet kengät saavat kuivua rauhassa ilman että joudut olemaan jumissa kotonasi kuivumista odottelemassa, saat siivottua sotkut ilman poppakonsteja ja ennen kaikkea – et joudu jättämään mitään kivaa tekemistä väliin vain siksi että sinulla ei ole siihen tarvittavia välineitä.

Turhaa tavaraa on hyvin vaikea määritellä, yhdelle turha kun on toiselle hyvinkin tarpeellinen. Minulle turhia tavaroita ovat olleet mm. hiustenkiharrin (en ole vuosiin jaksanut kähertää hiuksiani), ikivanha 1kg kahvakuula (salilla käytän painavampia, enkä muutenkaan tarvitse kotiini kahvakuulaa), värilliset tussit (annoin ne tytölleni, en enää ”taituroi” muistikirjojani) ja juhlamekko-arsenaali (yksi riittää tarpeisiini paremmin kuin hyvin).

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen - Minimalistin vinkit Omakotivalkoinen

Haluaisin jatkaa tavaroiden karsimista, mutten löydä mitään karsittavaa

Tähän asiaan moni vähentäjä törmää lopulta, niin minäkin. Taustalla on kaksi asiaa – karsimisen aiheuttama euforia sekä elämän mukautuminen vähenevään tavaramäärään.

Jos olet tilanteessa jossa karsimiskipinää löytyy mutta karsittavaa tavaraa ei löydy, pidä tauko. Opettele elämään uudelleen ilman karsimisen aikana opittuja toimintatapoja ja palaa ikään kuin taaksepäin. Hyväksy tavaramääräsi sellaisenaan ja anna ajan kulua ja kertoa millaiset ovat todelliset tavaratarpeesi. Alku voi tuntua tyhmälle ilman karsimisen aiheuttamia ”onnistumisia ja euforiaa”, mutta sopeudut siihen kyllä parissa viikossa. Joka kerta kun mielesi tekee raivata kaappeja tai laatikoita, keksi tilalle jotakin muuta tekemistä. Katkaise tavararaivaamisen aiheuttama kierre ja huomaat kohta että kaikkihan onkin oikeastaan ihan mallillaan. 🙂

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen - Minimalistin vinkit Omakotivalkoinen

Olen raivannut kaikki omat tavarani, mutta perheenjäsenet eivät

Tämä on klassinen ongelma, johon ainoa ratkaisu on kompromissi. Et voi pakottaa ketään karsimaan tavaroitaan väkisin, tarve ja syy siihen pitää löytyä ihmisestä itsestään, poikkeuksena pienet lapset. Voit yrittää kannustaa ja motivoida, mutta räyhääminen ja pakottaminen saavat aikaan pelkästään vastareaktion, jolloin toinen osapuoli ei suostu edes keskustelemaan asiasta.

Tavaran karsimisella ja kodin selkeyttämisellä on kuitenkin mukaansatempaava vaikutus – aivan kuin kuntokuurillakin. Kun yksi perheestä innostuu kovasti jostakin, intoutuu muukin porukka helposti mukaan. Positiivinen ilmapiiri ja tuloksen ihailu ovat parasta bensaa kodin raivaukseen.

Lapset on helppo motivoida ja kannustaa ottamaan osaa tavarapaljouden taltuttamiseen. Meillä toimii sellainen ajatusmalli että jos turhasta raaskii luopua, voi ne kirppistellä eteenpäin ja ostaa saamillaan rahoilla tilalle jotakin uutta ja mieluisampaa. Näin oma tyttöni on oppinut arvostamaan tavaroitaan ja myös erottamaan mikä on oikeasti turhaa ja mikä vain kyllästyttävää. Pieni porkkana toimii aina, kunhan raivaamisen ydinideana ei ole lapsen lahjonta.

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen - Minimalistin vinkit Omakotivalkoinen

Miten saan pidettyä tavaramäärän aisoissa

Kun olet saavuttanut tavoitteesi ja olet sinut kotisi tavaramäärän kanssa, on seuraava vaihe tavaramäärän pitäminen kohtuullisuudessa. Tähän on olemassa vain yksi keino – yksi uusi tavara sisään ja yksi vanha ulos.

Optimaalinen tilanne on sellainen, jossa uutta ei tarvitsisi ostaa ollenkaan, mutta se on nykymaailmaassa absurdia. Varsinkaan vaatteet eivät kestä kulutusta kuten ennen vanhaan ja jos et halua kulkea nukkavieruissa vetimissä, on niitä pakko uusia silloin tällöin. Suosittelen kartoittamaan omaan elämään ja arkeen soveltuvan pukeutumistyylin ja pitäytymään siinä. Minulle se tarkoittaa mustia farkkuja ja mustavalkoisia yläosia, treenivaatteita sekä satunnaisia juhlavampia vaatekappaleita. Kun löydät itsellesi uuden lempivaatteen, osta niitä pari kappaletta lisää. Näin yksien lempihousujen tai -paidan yhtäjaksoinen kulutusrasitus ei ole liian suuri ja ne kestävät käytössä pitempään kun saavat välillä myös lepopäiviä.

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen - Minimalistin vinkit Omakotivalkoinen

Oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen?

Kun koti on kaaoksen vallassa, on tavaroiden karsiminen loistava keino parantaa arkieloa ja arjen toimivuutta. Jokaisella omistamallaan tavaralla olisi hyvä olla oma paikkansa, jonne sen voi helposti sujauttaa käytön jälkeen takaisin. Olen kantapään kautta oppinut sen, että säilytysratkaisuja kannattaa miettiä ja hankkia vasta sitten kun tavaramäärä on saatu jotakuinkin taltutettua. Näin välttyy toistuvalta uudelleenjärjestelyn vaivalta ja turhalta rahanmenoltakin, kun ei tarvitse jälkikäteen tavaroiden vähentymisen seurauksena alkaa karsia hankkimiaan säilytyslaatikoita ja -kalusteita.

Kun karsittavaa ei enää helpolla löydy, on hyvä pitää tuumintataukoa. Puntaroi oletko koukuttunut tavaroiden karsimiseen ja ota selkeä aikalisä. Anna itsellesi aikaa sopeutua saavutettuun tilanteeseen. Koskaan ei ole liian myöhäistä jatkaa projektin parissa – ja jos tuntuu että tauonkin jälkeen kaapeista löytyy tavaraa ja vaatetta jolle ei ole käyttöä, pakkaa ja lahjoita (myy kirpparilla) ne pois.

Jos tavarasta luopuminen tuntuu vaikealta, voi turhakkeen pakata säilöön varastoon (suosittelen lämmintä varastotilaa, jottei tavara mene pilalle säiden armoilla) ja ottaa sillä tavoin aikalisä kyseisen tavaran henkiseen kytkökseen – välimatka, pienikin sellainen, antaa perspektiiviä ja auttaa irtaantumaan erityisesti muistoarvoa sisältävistä mutta käyttöä vaille jääneistä tavaroista ja saaduista lahjoista.

Pidä lähelläsi vain sellaiset tavarat jotka tuovat elämääsi lisäarvoa, sujuvoittavat arkeasi tai saavat sinut hymyilemään!

Aurinkoista lauantaita kaikille!

 * * *

Lue myös: ➤ 1000 tavaran haaste

Lue myös: ➤ Kuinka monet lakanat on tarpeeksi

Lue myös: ➤ Vain vartti päivässä – Arjen organisointia