Vain vartti päivässä – Arjen organisointia, vapaa-ajan maksimointia!

Uudenlainen elämäntapani on alkanut tuottamaan tulosta ja olen voinut sanoa hyvästit mm. viikottaiselle siivouspäivälle. Oman vapaa-ajan maksimointi ja henkiseen hyvinvointiin panostaminen ovat nykypäivän luksusta, asioita joita ei saavuteta paksulla lompakolla, vaan ennakoivalla vaivannäöllä ja asennemuutoksella. Vartti on monessa asiassa todella lyhyt aika, mutta riittää esimerkiksi kuntoa kohottavaan ja vartaloa kiinteyttävään kotitreeniin sekä alle 100m2 kokoisen kodin imurointiin ja moppaukseen. Myös pyykkinaruilla roikkuvien vaatteiden viikkaaminen kaappiin isossakin perheessä onnistuu alle vartissa, tai oman lempiruokani kana-caesar-salaatin valmistaminen. Ennakoiva vaivannäkö saattaa kuulostaa tylsältä ja raskaalta, mutta ei todellisuudessa ole sitä. Ennakoiminen säästää aikaa ja aivokapasiteettia, ihmisillä kun on tapana stressaantua tekemättömistä tehtävistä ja rempallaan olevista juttuista – pitäisi mut kun, täytyisi mut kun, olisi kiva että mut kun, sitten kun, jos joskus kun…

Vain vartti päivässä - Arjen organisointia - Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Ennakointi on kaiken A ja O

Tuttuja juttuja ovat minullekin nuo jossittelut, mutta nykyisin suustani kuulee tuota aika harvakseltaan. Oma arki kannattaa järjestää niin että arjen pakolliset askareet tulee hoidettua nopeasti täsmäiskuna. Ruoka on helppo valmistaa kun tietää mitä kokkaa ja ainekset löytyvät kaapista valmiina ➤ kerran viikossa isompi kauppareissu ja viikon ruokalistan laatiminen.

Koti pysyy siistinä kun tavaraa ei ole liikaa ja siivousvälineet ovat kädenulottuvilla ➤ turhat tavarat pois, säilytystilat kuntoon ja siivousvälineet ajantasalle, siivota saa vaikkei villakoirat vielä pyöri jaloissa. Pyykin pesun hoitaa kaikilla nykyisin kone, mutta puhtaiden vaatteiden viikkaus kaappiin on rasittavaa ➤ tee jotain kivaa samalla, kuuntele musiikkia, katsele telkkaria. 🙂

Meidän koti on pahimmillaankin kohtuullisen siistissä kunnossa. Kahvikupit eivät enää loju pitkin kotia ja puhtaita vaatteita löytyy aina kaapista, vaikka vaatemäärämme tytön kanssa on pienempi kuin monella yksinään. Roskapussit eivät haise kaapissa päiväkausia eikä lehtiroskat pyöri eteisen lattialla kuten aikaisemmin. Paras muutos kaikessa kuitenkin on siivouspäivästä luopuminen, meillä ei sellaista nimittäin enää tarvita ja siihen aiheeseen tässä postauksessani aion pureutua.

Vain vartti päivässä - Arjen organisointia - Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Motivaationa helpompi arki

Moni blogiani lukenut tietää historiani tavaran karsimisessa – määrä on vähentynyt radikaalisti viimeiset 3,5 vuotta. Yksi motivaattorini turhan tavaran eteenpäin kierrätämisessä on ollut siivoamiseen käytettävän ajan väheneminen ja selkeyden saavuttaminen – sekä sisustuksellisesti että henkisesti. Tavoitteeni oli että koti pysyy kiireenkin keskellä siistinä ilman suurta vaivaa. Haluaisin että minulle jäisi tytön nukkumaan menon jälkeen muuhunkin aikaa kuin keittiön putsaamiseen ja pyykkien viikkaamiseen. Tämän tavoitteeni olen saavuttanut ja lisäbonuksena olen voinut luopua viikottaisesta siivouspäivästäkin. Meillä ei enää siivota tuntia tai paria putkeen. Koti siistiytyy muun arkipuuhan lomassa vartissa ja illat olen täysin pyhittänyt levolle ja rentoutumiselle.

Päivittäisiin toimiin kuuluu itsestäänselvyytenä likaisten astioiden laittaminen altaan sijasta astianpesukoneeseen ja ruoan jälkeen päivällä kone päälle. Puhtaat astiat laitan takaisin kaappeihin heti, enkä huomenna. Näin kone on koko ajan lastausvalmiudessa eikä astiat jää tasolle tai altaaseen kasaantumaan. Myös ruokapöydän ja keittiön tasot pyyhkäisen ruokailujen jälkeen jos ne näyttävät likaiselta. Roskat laitetaan aina suoraan roskikseen.

Muita päivittäisiä siivousaskareita ovat sängyn petaaminen, imurointi ja sohvatyynyjen suoristaminen. Pari kertaa viikossa pyyhin pölyjä kotona kuljeskelun lomassa, pesen pyykkiä sekä vessanpytyn. Viikon parin välein pesen kylppärin ja moppaan lattiat. Aikaa ei mene edellä mainittuihin nimeksikään, korkeintaan se vartti päivässä. 🙂

Vain vartti päivässä - Arjen organisointia - Siivousvinkit Omakotivalkoinen

Vain vartti päivässä – Siivousrutiinit videolla

Minusta on kiva tietää millaisia siivousrutiineja ja -niksejä muilla ihmisillä on ja olen pahasti koukuttunut Youtuben siivousaiheisiin videoihin. Extemporena päätin tehdä itsekin sellaisen ja pistin kesken postauksen teon kameran kuvaamaan ja hihat heilumaan. Ja tämä ihan kirjaimellisesti, sillä kotijumpan jäljiltä hikisenä en viitsinyt pukea päälleni edustuskelpoisia vaatteita ja videolla hyörin kirppikseltä lauantaina ostamani harmaan viitan kanssa. 🙂 

Nyt suuntaan suihkuun ja nukkumaan, ihanaa illanjatkoa kaikille!


Seuraa myös Instagramissa 

28 kommenttia “Vain vartti päivässä – Arjen organisointia, vapaa-ajan maksimointia!

 1. Hei. Teidän koti on ihana. Itsekin olen pyrkinyt vähentämään tavarapaljoutta siivoustyön helpottamiseksi. Mutta minulla on kaapeissani ja varastossa tavaraa, jota en tarvitse, mutta voin tarvita. Minulla on iso perhe. Toissavuonna sisaruksille tehdyt naamiaisasut voivat olla tänä vuonna ihan ok pienemmälle. Tai edesmenneen isoäidin ristipistopöytäliinoja en vain raaski hävittää. Vanhin tyttäreni on tehnyt retro-löytöjä äitini varastoista. Mutta uskon, että joskus minullakin on kaikki kaapit ja varastot kauniisti järjestyksessä kätevissä laatikoissa:) Kiitos inspiroivasta hyvänmielen blogista. 🙂

  1. Mirkku: Kiitos kaunis! &hearts;<br />
   <br />
   Meilläkin on iso perhe ja kierrätämmekin paljon tavaraa ja vaatetta keskenämme. Aikaisemmin säästimme kaiken tulevaisuuden mahdollisia tarpeita varten (varsinkin äitini) mutta nykyisin olemme ottaneet asenteen että turhat pois nurkista. Jos tavara tai vaate ei heti löydä uutta käyttäjää (lukuunottamatta lasten paremmat lelut kuten legot, barbiet ja my Little Ponyt) lähtee ne huitsin nevadaan eli UFF:lle, Marskin Muksuille tai Fidaan. Yhtäkään tavaraa ei kukaan ole koskaan jäänyt kaipaamaan. Erikseen on tietysti suvun perintökalusteet ja tavarat joilla on suuri tunnearvo. Meidän perheessä ei sellaisia kuitenkaan ole, joten kaikilla on varastot melkein tyhjillään.<br />
   <br />
   Retro-löydöt ovat ihan parhaita, niitä tekisin mieluusti itsekin! &hearts;

 2. Juuri noin, kun toimii ei tarvita erityistä siivouspäivää. Olen tehnyt noin jo pitkän aikaa, tajusin sen vasta, kun luin kirjoituksesi 🙂 Ei minulla ole mitään erityistä päivää jolloin siivotaan. Pyyhin, korjaan, viikkaan, pesen ym. pitkin viikkoa. Eikä täällä tosiaankaan ole likaista tai sekaista tai muuten vaan epämääräisiä pinoja pitkin. Näin olisi, jos siivoisin vaan tiettynä päivänä. Hyvä kirjoitus 🙂

  1. PirjoV: Minäkin tajusin asian huomaamattani kun mietin yksi perjantai vanhasta tottumuksestani että pitäisi siivota, kunnes tajusin että meillä on siistiä. :))

 3. Hauska tuo video 🙂 Itselläni ei ole siivouspäivää. Siivoan kun tarve vaatii, kuitenkin joka päivä jotakin. Olen tehnyt joitain helpotuksia, kuten esim. otin matot pois keittiöstä, niin on helppo joka päivä mopata lattiat. Ei mene montaa minuuttia, kun jää mattojen imurointi ja poisotto kokonaan pois.<br />
  Vielä kun saisi tavaraa ja huonekaluja karsittua, niin kyllähän siivous maistuisi paljon paremmin. Tuo siun kämppä on ihanan helppo siivottava 🙂

  1. Minna: Yksinkertaiset ja helposti puhdistettavat ratkaisut ja materiaalivalinnat ovat yksi omista tärkeimpien kriteerien joukkossa olevista jutuista. Siksi meillä on lattialla vain muovipunosmattoja, ainakin siihen asti kun koira taloudesta löytyy eli todennäköisesti lopun elämääni. 🙂 En osaa elää ilman karvakuonoa, sellaisen kanssa kun jo 14 vuotta olen asustellut. &hearts;<br />
   <br />
   Meillä on todella helppo ja nopea siivota, ja kun kaikella on paikkansa ei tavaroiden siirtelyyn mene aikaa kuin pari hassua minuuttia jos sitäkään. Tytönkin huoneessa on neljä isoa sängynaluslaatikkoa (AVA Roomin mallistoa) joihin saa sukkelasti nostettua kaikki lattialla lojuvat lelut ja pikkutilpehöörin. 🙂

 4. Aiheen vierestä kysymys sinulle Miia. Milloin teet lupaamasi postaukset? Mm. Asut parilta viikolta ja sinun unelmiesi kph nykyiseen kotiisi? Olet luvannut ne tehdä jo kauan sitten…

  1. Lukija: Asupostaukseen puhelimella ottamani kuvat poistuivat vanhingossa (3pvä) ja päätin etten ala niitä tekemään &quot;lavastettuna&quot; uudestaan. Olen tosi laiska napsimaan asukuvia ja muistutus postauksesta on kyllä sekä kalenterissa että puhelimen muistiossa, mutta en ole saanut inspiraatiota postausaiheen muokkaamiseen… Neljän päivän asukuvat on tallessa koneella, joten miniversion viikon asuista saisin kyllä, mutta onko se tarpeeksi? <br />
   <br />
   Kylppärin osalta hypätään fiktiosta todellisuuteen sillä kylppäri menee remonttiin ihan oikeastikin. 🙂 Olen käynyt läpi muutamia eri kalustevaihtoehtoja, altaita, hanoja sekä suihkukaappeja mutta en ole vielä varma valinnoistani. Fiktiivinen muutos tulee vastaamaan todellista remonttia ja tämän aiheen jätän hautumaan vielä hetkeksi. Yritin muistella missä postauksessa tästä keskustelimme ja kävin läpi parisen kymmentä, mutta totesin homman olevan neulan etsimistä heinäsuovasta. Olen todella pahoillani että olet joutunut odottelemaan turhaan. &hearts; 🙁

 5. Nämä siivouspostaukset on ihan lemppareitani. Itsellä moinen viitseliäisyys on vasta haaveilua, mutta kivasti toisten siivous antaa boostia omienkin nurkkien puunaukseen 🙂

  1. Johanna: Siivousaiheista tykkään itsekin lukea ja nuo Youtuben siivousvideot vasta graalin malja onkin. 🙂 Niistä on kiva hakea buustia omaankin siivoukseen. 🙂

 6. Oletko tutkinut mitä tuo pesuaine, jolla kyllästät kaikki kotisi pinnat päivittäin, sisältää? Teillä on niin puhdasta, että ihan vesi riittäisi. Kiitos blogistasi muuten!

  1. Vierailija: Olen kyllä, tässä tarkka tuoteseloste kaikista käytetyistä aineista ja niiden käyttötarkoituksista alenevassa järjestyksessä:<br />
   <br />
   Aqua – Liuotin (aka vesi)<br />
   Propylene Glycol Propyl Ether – Liuotin<br />
   Sodium Laureth Sulfate – Tensidi, pintajännityksen purkuun<br />
   Ammonia – PH-tasapainottaja (pahasta nimestään huolimatta on harmiton)<br />
   Parfum – Tuoksu<br />
   Sodium Diethylenetriamine Pentamethylene Phosphonate – Säilöntäaine (käytetään myös kosmetiikassa)<br />
   Benzyl Alcohol – Tuoksu<br />
   CI 42051- Väriaine<br />
   <br />
   Parfymit ja väriaineet jättäisin mielelläni pois, ne ovat lähes hajuttomassa aineessa turhia ja pullokin on muovitettu joten suihkeen värillä ei olisi niin väliä. 🙂 Tahrat ja sormenjäljet eivät irtoa ihan pelkällä vedellä, vähintäänkin tippa astianpesuainetta pitäisi olla veden joukossa. Olen kyllä laimentanut tuota omaa Cifiäni vedellä, noin puolet pullosta on ainetta ja puolet hanavettä. Tykkään siitä että saan yhdellä aineella puhdistettua kaikki kodin pinnat peilejä, ikkunoita ja hanoja myöten.

 7. Apua. Sun innoittamana katoin youtubest siivousvideoita ja kauheet inspikset taas vähä karsia ja järkkäillä. Mä oon kateellinen sulle kun sulla on aikaa siihen! Mun 3 vuotias ja parin viikon ikäinen vauva vie kaiken ajan ja joudun elämään epäjärjestyksen keskellä! Blaaaaah

  1. Kata: Eikö olekin koukuttavia? 🙂 Myös Decluttering hakusanalla löytyy paljon hyviä videoita, joissa ihmiset raivaavat omia tavaroitaan. Oma suosikkini on Tj´s Ways -niminen tubettaja joka on miehensä kanssa vetänyt koko kodin uuteen uskoon KonMarin metodein. Todella inspiroivia ovat hänen kenkä-, vaate-, ja papereiden raivausvideonsa. )

  1. Nanna: Ulkona tulee oltua päivittäin noin nelisen tuntia, eilenkin sekä tämän postauksen tekopäivänä. 🙂 Tytön kanssa on puhalleltu saippuakuplia ja leikitty isolla porukalla vesipyssysotaa. Koiralenkit tuovat myös oman lisänsä ulkoiluun ja askeliakin peruspäivänä tulee käppäiltyä yli 16 000. 🙂 Ihanaa kesää sinullekin! 🙂

 8. Olipa mukava postaus ja energinen video! Omassa kodissa huomaa, että maritetut kohdat pysyvät mukavasti järjestyksessä. Meillä on kuitenkin vielä matkaa maaliin. Kiitos jälleen kerran mukavasta inspiraatioruiskeesta! ❤️

  1. Hippu-76: Se on jännä miten raivatut ja siistit kohdat pysyvät siistinä melkein kuin itsestään. 🙂 Senkin takia halusin käydä koko kodin läpi. 🙂 Kiva kun tykkäsit! &hearts;

 9. Hei!<br />
  Niinkin tavallisesta asiasta kuin siivoaminen voi saada hauskan postauksen<br />
  kun vaan viitsii ja osaa. Tuli mietittyä omia siivoustottumuksia, voisiko tehdä<br />
  jotain toisin. On totta, että vähempi tavaramäärä helpottaa elämää. Samoin se,<br />
  että kaikella on paikkansa ja tavarat myös palautetaan käytön jälkeen omille<br />
  paikoilleen. Kahden aikuisen taloudessa se onnistuu aika hyvin, kun molemmat<br />
  niin haluavat. Mutta lapset ja lemmikit. Hmm.

  1. Raili: Video on aika veikeä. 🙂 Omat siivousrutiinit kannattaa aina välillä laittaa tarkasteluun, itsekin kokeilen välillä uusia tapoja siivota, inspiraatiota haen Youtubesta hakusanoilla clean with me, cleaning home, decluttering… :)<br />
   <br />
   Lasten kanssa on omat haasteensa ja mitä itse olen oppinut, on se että siivoaminen pitää tehdä lapselle mahdollisimman helpoksi. Sängynaluslaatikot ovat meillä todella suuri apu ja tyttö kerääkin lelunsa laatikoihin iltaisin ilman erillistä komentamista. 🙂 Oma vinkkini pienille lapsille on lelumäärän rajoittaminen, eli tylsäksi käyneet lelut kannattaa pakata hetkeksi pois (kaapin ylähyllyyn tai varastoon) ja 3-6kk päästä ne ovat taas kuin uusia. Tuota vaihtaria kun tekee säännöllisesti, pysyy huone siistimpänä kun turhat lelut eivät leviä pitkin huonetta leikkien aikana… ja on enemmän tilaa leikkiäkin. 🙂

 10. Itselläni ei myöskään ole varsinaista siivouspäivää, jo vaihteleva kolmivuorotyö toisi siihen omat haasteet. Siivous on osa jokaista päivää, ohimennen pölyjen pyyhintä hyllyiltä, imurin varteen tartun ihan mielelläni vaikka jokapäivä jos siltä näyttää että hiekanjyvää ja muuta murenaa ilmestyy lattioille. Pyykkiä pesen heti kun kone täyttyy ja kuivat samantien omiin kaappeihinsa. Lakanapyykki pesuun, siitä kuivausrumpuun ja takaisin vuoteisiin, tämän takia kaapeissakaan ei turhaan loju ylimääräisiä lakanapareja, Tokihan viisihenkisessä lapsiperheessä koira on jokaiselle päivälle jotain pikkupuuhaa mutta perus siistiä on koko ajan. Itselleni tällainen on toimiva ratkaisu.

  1. Hih 🙂 tulipas hassusti tuo koira tuonne sanojen väliin, mistä lie. Mutta kyllä se koirakin löytyy.

  2. Mirja: Ohimennessään on helppo ja nopea siivota ja pitää kotia kunnossa. 🙂 Aikaisemmin se ei olisi minulta onnistunut kun hukuimme tavaraan, mutta nykyisin ei muuta tarvitse tehdäkään ja siivouspäivät ovat kokonaan unholaan jäänyt asia. 🙂 Meillä on pakko imuroida koiran takia useamman kerran viikossa ja nyt kun minulla on tuollainen kevyesti liikkuva varrellinen rikkaimuri, huomaan imuroivani joskus montakin kertaa päivässä. 🙂 Eikä ole edes yhtään ikävää puuhaa se. 🙂

 11. Hei! Todella inspiroiva video ja tulikin mieleen mikä imuri teillä on? Olen itse etsinyt hyvää, tehokasta ja näppärää imuria.

  1. Sanni: Minulla on kaksi imuria, molemmat Dysonin. Vanhempi imuri on Dysonin City-mallin minikokoinen imuri jota ei valitettavasti enää valmisteta. Uudempi on varrellinen Dyson rikkaimuri, jolla nykyisin imuroin koko kodin hyllyjä, tasoja, tekstiilejä ja lattiaa myöten. :)<br />
   <br />
   Uusi imuri:<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2016/04/katevaa-nopeaa-tehokasta-siivoamista-uudella-dyson-digital-slim-rikkaimurilla&quot; target="_blank">https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2016/04/katevaa-nopeaa-tehokasta-siivoamista-uudella-dyson-digital-slim-rikkaimurilla</a><br />
   <br />
   Vanha loistava imuri:<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2013/02/dyson-dc26-mini-imuri&quot; target="_blank">https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2013/02/dyson-dc26-mini-imuri</a&gt;

 12. Täällä on yksi siivoukseen aivan höpsähtänyt tyyppi. Meillä on 185m2 koti, jossa pyörii kolme lasta. Valitettavasti en ole jaksanut kovin järjestelmällisesti peräänkuuluttaa jokailtaista omanhuoneen järjestelyä. Vaikka lasten leluja on pidetty pienessä määrässä, niin levitettynä sikin sokin niistäkin saa aika ison sotkun aikaiseksi. Kun kävelee isoa kotia ympäriinsä ja palauttelee tavaroita paikalleen, niin ei vartti riitä (meillä ongelma on just tuo, että tavarat kasautuvat tasoille). Imuroiminen vie 30min kerrallaan. Ja se THE SIIVOUSPÄIVÄ – vaikka olisi &quot;siistiä&quot; niin mun on välttämätöntä pöläyttää patjoista lähtien kaikki ulos ja kuurata ja järjestellä. Sen päivän pituus on noin 14h. Jalat huutaa hoosiannaa. Mutta mieli on niin onnellinen, kun on saanut kaiken kerralla tehdyksi. Ylläpitosiivousta tehdään myöskin päivittäin. Jos irralliset roinat kulkeutuisivat omille paikoilleen, olisin jo hyvin huojentunut. Missä teillä esimerkiksi säilytetään kyniä, laskuja, särkylääkkeitä? Lomakkeita joita pitää täyttää ja postittaa tai lehtiä/mainoksia joihin on tarkoitus palata uudelleen?

  1. Tanja: Meidän äiti keräsi aina isoon muovivatiin / -koriin kaikki lasten lojumassa olevat tavarat, lelut, piirustukset, kynät ja muut tilpehöörit siivotessaan. Tästä korista sitten jokainen haimme myöhemmin omat tavaramme omiin huoneisiimme. Voisiko tälläinen tekniikka toimia teilläkin? Nopeuttaisi ainakin tuota poimintapuolta, ja lapset samalla ehkä oppisivat että jos ei halua muiden koskevan tavaroihinsa, pitää ne viedä mennessään omaan huoneeseen. 🙂 Meillä tuo ei valitettavasti toiminut kovinkaan hyvin, minä olen ollut nuorena kamala sotkupetteri ja äiti minulle toistuvasti joutui asiasta sanomaan… muovikoreista huolimatta. :D<br />
   <br />
   En tiedä minkä ikäisiä lapsesi ovat, mutta jokainen voisi ikänsä mukaan osallistua myös imuroimiseen. Varrellinen rikkaimuri on loistava kapine pienille ihmisille, niissä ei tarvitse johtoakaan kurottaa laittamaan seinään ja imurointi on nopeaa. Meillä tyttö on nyt opetellut imuroimaan ja alkuinnostus on vielä päällä. Tänäänkin imuroi eteisen lattian puolestani kun koira toi hiekkaa tassuissaan sisälle saakka. 🙂 Äitinä en yhtään valita tuosta avusta, saa nähdä miten kauan neitiä kiinnostaa osallistua muidenkin tilojen siivoamiseen kuin oman huoneensa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *