Kesäviikonloppujen grilliruokailun lisukkeena toimii erinomaisesti itsetehdyt ranskalaiset, jotka päihittävät pakastealtaiden jauhoiset pötköperunat mennen tullen. :) Rankalaisten tekeminen alusta loppuun asti itse on todella helppoa ja nopeaa, ja jopa minä osaan tämän homman vaikka muutoin olenkin alkeellinen kokki. :D Räppäsin reseptipostaukseni kuvat eilen illalla kun väkersin viiden hengen ranskalaissatsia kanagrillivartaiden kylkiäiseksi. Ohjemääristä minulla ei ole haisuakaan sillä itse heittelen öljyt ja suolat perunasuikaleiden päälle mututuntuman perusteella. Yleisenä ohjenuorena voi kai kuitenkin käyttää kaksi isoa perunaa per suu. :)

IMG_7691.jpg

Perunat ovat suomalaisia kiinteän lajikkeen tavisperunoita, jotka leikkelin kuorineen suikaleiksi. Osa perunapaloistani muistuttaa muodoltaan enemmän lohkoperunaa kuin ranskalaista, mutta mallilla ei ole onneksi niin väliä. Tärkeää on että perunasuikaleet ovat ohuita ja keskenään suunnilleen samaa kokoluokkaa, jotta ne paistuvat uunissa tasaisesti. :)

IMG_7696.jpg

Kun perunat on suikaloitu, kaada niiden päälle öljyä. Jotkut tykkää oliiviöljystä, mutta minusta rypsi- tai rapsiöljy on näissä perunoissa paremman makuista. Öljyä lurautin kymmennen ison perunan kokoiseen suikalesatsiin noin 1dl. Perunoiden tulee olla kauttaaltaan öljyisiä, mutta niiden ei pidä lillua öljyssä. Öljyä kannattaakin lorottaa vähän kerrallaan ja sekoittaa välillä, jotta näkee oikean öljymäärän. :)

IMG_7704.jpg

Kolmosvaiheena on suolan lisääminen, johon minulla ei ole mitään määräarviota antaa. Oma suolani tulee myllystä ja muistaakseni taisin tehdä noin 5-6 isoa pyöräytystä. Suolaus siis oman maun mukaan. :) Suolaa kannattaa laittaa mielummin liian vähän kuin liikaa, sillä valmiisiin perunoihin voi lisätä suolaa tarvittaessa.

IMG_7712.jpg

Sekoita öljy ja suola perunoihin hyvin, kädellä saa homman helpoiten hoidettua kun suolan tuntee sormissa. Itse laitan tässä vaiheessa kiertoilmauunin lämpenemään 200°c, jotta perunat saavat hetken aikaa "marinoitua" öljy-suolaseoksessa. Kokkikaverini sanoi että suola poistaa perunasta nestettä, jolloin perunoista tulee rapsakampia. :)

IMG_7713.jpg

Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista kieroilmalla 200°c tai tavallisella uunivastuksella 220°c noin 30 minuuttia tai kunnes perunoiden pinta on kultaisen ruskea. Anna levätä hetki ennen tarjoilua. 

IMG_7722.jpg

Nämä on niin superhyviä, rapsakoita ja maukkaita ja uskallan väitää että jopa tuplasti parempia kuin hampparipaikkojen perunat. <3 Nämä sopivat melkein mihin ruokalajiin tahansa ja pelkästäänkin niitä popsii hyvällä ruokahalulla, ketsupilla tai ilman. :)

Aurinkoista uutta viikkoa kaikille!