Tavararemontin energiset naiset Ilona Paananen ja Maria Laitinen tulivat tervehtimään minua Habitare messuilla ja juttutuokiomme venähti yli tunnin mittaiseksi. Ilona ja Maria ovat koulutettuja professional organizereita eli ammattiraivaajia, jotka auttavat taltuttamaan tavaratulvan aiheuttaman kaaoksen ja järjestämään kodit sekä toimistot johdonmukaiseen ja selkeään käyttökuntoon. Oli erittäin mielenkiintoista ja avartavaa vaihtaa kokemuksia sekä vinkkejä kodin organisoinnista ammattilaisten kanssa, ja siitä idea yhteistyöstämme syntyi... :)

omakotivalkoinen_tavaraRemontti.jpg

Maria Laitinen on toiminut Professional Organizerin ammatissa ja yrittäjänä vuoden 2010 alusta ja hän on yksi Suomen ensimmäisistä ammattiraivaajista. Hänelle kodin järjestyshaasteet ovat tuttuja 13 vuoden kotiäitiyden ja kolmen lapsen ansiosta. Ilona Paanasen tarina ammattiraivaajaksi juontaa juurensa muuttohärdellistä, joka avasi hänen silmänsä liialliselle tavaramäärälle. Useamman tavaravähennyskierroksen jälkeen hän pääsi tilanteeseen, jossa tavaraa on sopivasti ja kaikella on oma paikkansa. Hän on onnellinen voidessaan nyt auttaa ihmisiä pääsemään samaan lopputulokseen helposti ja nopeasti. Kipinä alalle on kaikilla Tavararemontin ammattiraivaajilla syntynyt omasta elämästä ja tarpeesta, he todella tietävät miten helposti kaaoksen kouriin joutuu ja kuinka sieltä pääsee pois. 

TavaraRemontti_7.jpg

Tapasimme Ilonan kanssa Habitaren jälkeen haastattelun merkeissä. Tässä muutamia poimintoja Tavararemontin blogiin tehdystä juttusarjasta, josta ensimmäinen osa on nyt julkaistu. 

"Elettiin vuotta 2008 ja kahden aikuisen jakama yhteinen koti oli tavarakaaoksen vallassa. Kaapit olivat ääriään myöten täynnä, vaatteita lojui myttyinä lattioilla ja tavarat olivat hukassa. Työskentelin tuolloin muodin parissa ja muotialan ja trendien seuraaminen oli riistäytynyt käsistä usein tapahtuvina laukku-, kenkä-, asuste-, sekä vaatehankintoina. Kodin siivoaminen oli muuttunut viikonlopun mittaiseksi kaksipäiväiseksi raivausoperaatioksi, johon ryhtyminen oli työn ja tuskan takana. Emme viihtyneet kotona, välttelimme kaappien availua, ja lopulta tilanne kulminoitui siihen, että myöhästyin töistä hukuksissa olleiden avaimien vuoksi. Pieni sisäinen raivo alkoi nostamaan päätään ja eräänä syksyisenä aamuna tein päätöksen, että kaaoksen keskellä eläminen saa loppua…"

TavaraRemontti_OmaKotiValkoinen_kuvat.jp

"Vaikeaa oli myös vähentää uuden ostamista, sillä vanhat tavat olivat pinttyneet pahasti kiinni. Itsensä hillitseminen kaupoilla käydessä oli haastavaa mutta myös palkitsevaa. Uusien vaatteiden ja tavaroiden ostaminen oli pitkään aiheuttanut koukuttavan euforisen hyvänolontunteen, joka kuitenkin muutamassa päivässä vaihtui epämääräiseksi pettymykseksi ja harmistukseksi. Ostamatta jättäminen saa aikaan saman efektin, mutta käänteisessä järjestyksessä – aluksi harmittaa kun ihana tavara jääkin kauppaan, mutta lopulta päällimmäisenä tunteena on ilo siitä ettei sortunut ostamaan mitään turhaa."

omakotivalkoinen41.jpg

"Alku on aina vaikein ja siihen olisin kaivannut sekä henkistä tukea että konkreettisia käytännön vinkkejä tavaroiden läpikäymiseen ja kierrätystapoihin. Yksinään päätyy helposti kierteeseen, jossa epäonnistumisen tunne valtaa mielen ja henkinen kuorma kasvaa liian suureksi. Meinasin useasti heittää hanskat tiskiin ja jättää projektin kesken juuri tuosta syystä, tuntui kuin olisin pyörinyt ympyrää vailla päämäärää. Raskaan työviikon päätteeksi olisin tahtonut hautautua sohvalle vaatekasan alle, pessimistisen ”ei tästä tule mitään”-tunteen ottaessa ajatuksistani vallan. Tällaisina hetkinä annoin itselleni luvan pitää taukoa, mutta tauosta huolimatta etsin sinnikkäästi itselleni uutta motivaatiota jatkamiseen. Joskus inspiraatio iski nopeastikin, toisinaan saattoi mennä useampia viikkoja kun en ajatellut kotia tai sen raivaamista. Olisin mieluusti turvautunut ammattilaisen palveluihin ja helpottanut alkuun pääsemistä. Soitin muutamaan siivousalan yritykseen kysyäkseni löytyisikö heiltä minulle sopivaa palvelua, mutta suursiivouksina tunnettuun perusteellisempaan kodinhoitoon kuului vain pintojen puhdistusta ja pesua. Tavaroiden järjestely- ja säilytystilan organisointipalveluita ei Suomessa silloin vielä tunnettu."

Ensimmäisen osan tarinastani voitte käydä lukemassa kokonaisuudessaan Tavararemontin blogista! :)

Ensi viikolla on tulossa aiheesta lisää - haastattelun toisen osan ja yhteistyökampanjan tiimoilta! 

Illalla tulossa postausta virkatusta valkoisesta trikookorista ja -matosta, jotka näppäräsorminen siskoni minulle tuunasi! :) Heipat hetkeksi!

(Postaus toteutettu osana yhteistyökampanjaa)