Minulta on toivottu postausta Eva Solon yrttiruukuistani ja niiden tekniikasta. :) Kyseessä ei ole sentään salatiedettä sisältävä ruukku, vaikka itsestäni tuntuukin että vähintään jonkin sorttinen yrttikeiju käy taikomassa taikasauvallaan omat yrttini takaisin henkiin kun ne kupsahtaa kuivuuteen (hyi minua, en muista edes kerta viikkoon niihin laittaa lisää vettä :D). 

Ruukku on kaksiosainen, yläosa posliinia ja alaosa lasia. Niiden lisäksi ruukun mukana tulee mystinen pieni pussi, joka sisältää valkoista narua. :D Itse olin ensimmäisen ruukkuostokseni yhteydessä heittämässä tuota narupussia roskikseen, kun luulin sen olevan eksynyt ruukkulootaan vahingossa. :) Onneksi kuitenkin katsoin ruukun käyttöohjeet ennen kuin nakkasin pussin menemään. :D

eva24062.jpg

Esivalmisteluna on vain yksi asia tehtävänä, ennen kuin ruukkuun voi istuttaa yrtin. Ruukun yläosan pohjassa on pieniä reikiä, joista tulee pujottaa ruukun mukana tullut pitkä valkoinen naru. Itse taitan narun kaksin kerroin ja pujottelen sen yhdestä reiästä sisään ja toisesta ulos. Sitten venytän lenkkejä niin pitkiksi että niiden päät uivat alaruukkuun laitettavassa vedessä.

Ruukun posliiniseen yläosaan laitetaan itse yrtti. Minä ostan kaupasta valmisyrttejä, joista poistan sen muovisen istutusruukun. En laita lisämultaa enkä tee mitään kikkailuja, kunhan vaan nostan yrtin multakönttineen tuohon Eva Solon ruukun ylempään osaan nököttämään. :)

12herbpot-409.jpg

Siinä se, muuta ei tarvitse tehdä kun huolehtia siitä että ruukun alaosassa on vettä. Veden kulutus on aika pientä, aurinkoisessa paikassa vettä täytyy muistaa lisätä noin neljän päivän välein ja varjoisemmassa saattaa riittää kerta viikkoon. Alaosa on maitolasia, joten siitä näkee hyvin läpi paljonko vettä ruukussa on.

Itselläni on nykyään todella surkea muisti ja kuten jo monesti, olen taas unohtanut laittaa vettä yrteille. Katsokaa nyt tätä minun toista reppanaa. :)

P1014205.jpg

Basilika on pahasti kuivunut ja nuupahtanut, mutta ei hätiä mitiä. :) Vettä vaan sinne ruukun alaosaan ja päivän kaksi odottelua. Ei nimittäin ole ensimmäinen kerta kun minun yrtit saa kärsiä huonosta muististani. Toiselle basilikalleni kävi samalla tavalla, mutta se pääsi kuivumaan vielä pahemmin. Katsokaa sitä nyt!

P1014206.jpgP1014207.jpg

Se on noussut uuteen kukoistukseena ja vain muutama kasaan kuivahtanut jäänne muistuttaa kärsimyksistä. :) 

Tässä vielä kuva yläruukun pohjasta, jossa ne valkoiset narut roikkumassa lisäjuurien tapaan.

P1014209.jpg

Omat Eva Solon ruukkuni ovat halkaisijaltaan 11cm, eli se pienempi koko kahdesta vaihtoehdosta. Juuri sopivan kokoinen kaupan yrteille. Näissä voi ymmärtääkseni myös kasvattaa yrttejä siemenistä alkaen, laittaen mullat yläruukkuun ja muuten täysin samoilla ohjeilla toimien. Itselläni ei ole siitä vielä kokemusta, joten en osaa sanoa miten hyvin siemenet lähtevät itämään ja kuinka isoiksi yrtit kasvavat.

Yrttiruukuista muihin asioihin, illemmalla postailen teille niistä omatekemistäni tauluista. Taulut ovat reunoiltaan kuivuneet ja sain nostettua ne olohuoneen seinähyllylle pystyyn. Ne on aika vekkulit kyllä, ihan kivat siis vaikka onkin ensikertalaisen räpellyksiä. :D

Aurinkoista perjantaita kaikille! <3