Tunnustaudun melko minimalistiseksi ihmiseksi ja olen vuosia tehnyt romun raivaus-työtä kotonamme. Lopputuloksena avara, tilava ja helposti hallittavissa oleva oma rakas koti, jossa on hyvä olla ja ladata akkuja! <3


closetMAX1.jpg


Tämän johdannon tarkoitus on valaista teille, että minäkin olen sortunut joskus hamstraamiseen ja tietynlaiseen "pihiyteen" (nyt kyllä naurattaa, pihi olin kyllä, mutta aivan väärällä tavalla). =D
Onneksi se oli kuitenkin lyhyt vaihe elämässäni, mutta kaapintäytettä ehti kertymään pienen kylän tarpeisiin sinä aikana. 


En vieläkään tiedä mikä johti siihen, että aloin hamstraamaan tavaraa kaappeihin ja törsäämään hirveitä summia yksittäisesti halpoihin (mutta turhiin) asioihin ja esineisiin. 
Ostin paljon kaikkea, lähes mitä tahansa, kun vaan halvalla sai. En raaskinut koskaan ostaa niitä juttuja, joista olin haaveillut, vedoten kalliiseen hintaan ja siihen ettei "ole varaa". 
Ristiriita muodostuukin siitä, että ostelin sitten suuremman läjän halpaa ja turhaa rompetta siihen tilalle. Saman summan köyhdyin joka tapauksessa, mutta en itse sitä silloin tajunnut. 
Tärkeintä oli, että sai PALJON kaikkea uutta ja ihanaa. Halpa ei ole todellakaan aina huonoa, mutta minun tapauksessani näin oli. Ja monesta halvasta tavarasta tulee yhteensä iso kallis lasku. ;)
Shoppailu lähti itseltäni täysin lapasesta, näin voisi jälkeenpäin viisastuneena sanoa. Toimintani oli niin idioottimaista, että vieläkin hävettää oma käytökseni. :)


the+ideal+closet.jpg


Vuosi 2008 oli valaistumisen aikaa. Aika oli kortilla työkiireiden vuoksi ja siivouksesta oli muodostunut vaivaalloinen taakka. Säilytystilaa oli yllin kyllin, mutta kun jokainen kaappi ja hylly tursusi roinaa, ei mistään tullut mitään. 
Muistan eräänkin kerran, kun ostin viinipullon lisäksi myös pullonavaajan, todetakseni kotona, että meillä oli niitä jo neljä entuudestaan. 
Samalla tavalla olen ostellut myös kosmetiikkaa ja pesuaineita - "onkohan meillä?.... ei meillä varmaan ole...otetaan sitten varmuudeksi". Ja näin kerrytin kylpyhuoneen kaappiin 18 puolilllaan olevaa shampoota ja toisen mokoman hoitoaineita. 
Vaatepuolella naurettavinta hamstrausta oli, kun ostin alennusmyynneistä neljä isoa muovipussillista toppeja ja paitoja, mukana myös täysin väärän kokoisia ja hirveän värisiä. MIKSI??? Kysynpähän vaan... :)


s1_rect540.jpg


Kyllästyin totaalisesti loputtomalta tuntuvaan sotkuun ja epäjärjestykseen. Olen aina pitänyt kaappini tiptop-kunnossa, mutta kun tavaraa on ylettömän paljon liikaa kahden aikuisen ihmisen tarpeisiin, ei kaappi-kaaokseltakaan voi täysin välttyä, edes pilkunviilaaja-värijärjestys-minä. ;)
Olin ahdistunut kotona ollessani ja tekemättömien kotitöiden lista kasvoi ja kasvoi. Elimme puolivuotta niin, että imuri surahti kerran kahdessa viikossa ja vain isoimmilta kulkureiteiltä. Ei tullut kuuloonkaan alkaa nurkkia nuohoomaan. 
Myös astiat olivat kokolailla aina tiskikoneessa, koneesta käyttöön ja käytöstä koneeseen. Kaikki matot vietiin varastoon, kun ei niitäkään jaksanut kunnolla puhdistella. Ja sohva toimi vaatekaapin jatkeena, kun itse kaappiin ei enää yksinkertaisesti mahtunut mitään.


Organized+Cabinet.jpg


Yhteistuumin päätimme aloittaa karsimisen, ensin minun romppeistani ja sitten miehen. Paljon lähti tavaraa ja vaatetta yhden viikonlopun aikana ulos ovesta ja ainuttakaan en ole koskaan kaivannut takaisin. 
Meillä onneksi toimii todella hyvin tavarankierrätys perheen ja ystävien kesken, meillä oli varsinainen avoimien ovien-viikonloppu, kun tavara vaihtoi omistajaa. :)
Ja ne mitkä eivät sitten kelvanneet kenellekkään, menivät hyväntekeväisyyteen. Olen tosi laiska myymään mitään ja tärkeintä olikin saada nopea startti tuolle karsimisurakalle, jotta se ei tyrehdy heti alkuunsa. :)


organized+kitchen+cabinet+-+martha.jpg


Listaan alle omia niksejäni romun raivaukseen, varsinkin alkuun pääsemiseksi. :)


1) Mieti etukäteen minne laitat lähtevät tavarat, huonekalut ja vaatteet! 
Hankkiudutko niistä eroon kertaheitolla vai säilytätkö niitä väliaikaisesti jossakin. 
Itse en suosittele tilapäistäkään säilytystä, koska kaaos ei katoa, jos esim eteinen on täytetty pussukoilla ja nyssäköillä. Myös varasto on huono vaihtoehto, tavarat tuppaavat jäämään sinne ikiajoiksi ja tila loppuu sieltäkin joskus. 
Turhista roippeista kannattaakin yrittää päästä eroon mahdollisimman nopeasti.
Esimerkkinä Pelastusarmeija, joka tulee hakemaan sovitusti kotiovelta suuremman kasan tavaraa, ellei tahdo kirpputorille niitä viedä. Hakupäivän voi sopia jo ennen karsinnan aloittamista. Se nopeuttaa homman edistymistä, kun on ulkopuolisen tahon asettama aikaraja valmiina. ;)


2) Järjestä aikaa urakan aloitukseen!
Edes yksi kokonainen päivä tai mieluiten koko viikonloppu. Tarvitset työrauhan ja mahdollisimman vähän ulkoisia häiriötekijöitä. 300-neliöistä kotia ei saa viikonlopunkaan aikana täysin raivattua, mutta alle 100-neliöisen kodin jo saakin, jos on oikein toimelias. 


3) Varaa riittävästi (eli PALJON) laatikoita ja jätesäkkejä,
sekä pienempiä muovipusseja. Myös maalarinteippiä tarvitaan ja tussi / tusseja. 


4) Aloita yksi huone kerrallaan! 
Näin vältät yleisen kaaoksen, joka syö voimavarat heti ensikättelyssä. Makuuhuone on yleensä se helpoin, tavaraa on siellä todennäköisesti vähiten. Ja vaatteista on oman kokemukseni mukaan kaikista helpoin luopua. ;)
Siirry seuraavan huoneen kimppuun vasta sitten, kun edellinen on kunnossa.


Organizing-closet-300x221.png
Karsimisen A-B-C:


A) Ota esille kolme erillistä laatikkoa / pussia, riippuen siitä, onko kyseessä pehmeä vai kova turhake.
Vaatteet, kengät, liinavaatteet sekä lelut saa helpoiten jätesäkkeihin, muut tavarat laatikoihin (kaupoista saa hakea ilmaiseksi banaanilaatikoita, jotka kestävät hyvin painoa) ja risat roskiin. 


B) Tyhjennä kaappien ja laatikoiden sisältö lattialle ja ala lajittelemaan tavaroita kolmeen eri kategoriaan, roskat erikseen.
Myös puhdistussuihke ja siivousliina olisi hyvä olla käden ulottuvilla, jotta kaapin voi tyhjennyksen jälkeen pyyhkäistä nopeasti puhtaaksi.


- JÄÄ - Säästettävät siististi takaisin kaappeihin
- HÄVITÄ - Pois lähtevät omaan pussiin / laatikkoon
- EHKÄ - Epäröintiä aiheuttavat omaansa (tämän kanssa kannattaa olla todella kriittinen)
- ROSKIIN - Risat ja nuhruiset, ei kierrätykseen kelpaavat


Kun laatikot / pussit täyttyvät, sulje ne välitömästi ja vie pois huoneesta, (ainoana poikkeuksena EHKÄ-pino, joka käydään läpi vielä toistamiseen) mieluiten sellaiseen paikkaan jossa ne eivät ole tiellä, mutta kuitenkin näkösällä, jotta niistä hankkiutuu myös eroon.
Merkkaa näihin tussilla (maalarinteippiä apuna käyttäen) mitä sisältävät, minne ovat menossa sekä päivämäärä (esim. POIS - vaatteita - 28.5.2012).


C) Kun homma on tehty, käy vielä uudelleen läpi EHKÄ-pino. Vielä edellistäkin kierrosta kriittisemmin. 
Lopuksi sulje pussi / laatikko ja vie esim varastoon odottamaan uutta käsittelyä puolenvuoden-vuoden päähän.


Huom! Jos vain mahdollista, kannattaa pyytää hyvä ystävä tai sukulainen apuun karsimiseen. Ulkopuolinen mielipide on usein valaiseva ja hyödyllinen, kunhan he eivät ole itse hamstereita! :)


Käy tällä tavalla läpi kaikki huoneet, yksitellen. Varastoa unohtamatta. 


RB1448.gif


Mitä enemmän turhaa tavaraa saa pois, sen enemmän sitä tahtoo vähentää. Voit tehdä tämän urakan vaikka puolen vuoden välein. Takaan, että kahden-kolmen karsimiskerran jälkeen kaapeissa on hyvin tilaa, kaikelle tarvittavalle on oma paikkansa ja kodin perustyöt, kuten siivous on huomattavasti mielekkäämpää ja nopeampaa. 


Karsiminen toimii myös hyvänä säästökeinona, kun tilaa tulee "lisää", ei sitä tahdo täyttää ja väkisinkin alkaa harkitsemaan ostoksiaan tarkemmin. :)


(Postauksessa olevat kuvat toimivat motivaattorina selkeämpään ja organisoidumpaan kotiin)

Isot tsempit kaikille teille, joilla turhista tavaroista eroon pääseminen on ajankohtaista!!!! 
Uskonpuute jos iskee, tarjoan vertaistukea kommenttiboksini kautta!!!! :)