Kesäisistä ilmoista ei ole tänä vuonna saatu nauttia montaakaan kertaa, mutta pilvisistä ja koleista keleistä huolimatta parveke on ollut ahkerassa käytössä. :) Ikean erittäin edulliset Runnen -lattiaritilät ovat osoittautuneet alkuperäisiä odotuksiani ja toiveitani paremmiksi, omasta mielestäni ne päihittävät puusta valmistetut terassilaudat ja parvekeritilät sekä terassikäyttöön soveltuvat mattoviritelmät 6-0. :)

Omakotivalkoinen_48661123_2.jpg

Omakovivalkoinen_48601123.jpg

Runnen -ritilöiden materiaali on polypropeenimuovia, johon on painettu puun eloisaa kuviointia imitoiva pintatekstuuri. Pinta tuntuu käsin kosketeltaessa hieman röpöläiseltä. Materiaalinsa ansiosta lattia on helppo pitää puhtaana, se ei kerää itseensä likaa eikä se säikähdä kunnon vesipesuakaan. Meidän pihamaa on täynnä koivuja ja muita puulajikkeita, joista erittyy suuri määrä siitepölyä näin alkukesän aikaan. Tummanharmaassa lattiassa vaaleankeltainen siitepöly näkyy perinteistä puunsävyä helpommin, mutta onneksi puhdistus on hyvin vaivatonta. Huhtikuussa lattialle ladotut ritilät saivat tänään vasta ensimmäisen pesunsa kun moppasin ne puhtaaksi tavallisella mikrokuituisella levymopilla ja yleispuhdistusaineella. Veikkailenkin että lattiansiivoustarve parvekekäytössä on kahdesti kesässä. Ulkoterassilla sadevesi huuhtoo siitepölyt mukanaan, joten pesua ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Omakotivalkoinen_Ikea_Runnen_lattiaritil

Yhdessä 15 euron hintaisessa paketissa on 9kpl 30x30cm kokoisia ritilöitä, jotka peittävät 90x90cm kokoisen lattiapinta-alan. Meidän 360x250cm kokoisella parvekkeella on lattiaritilöitä 80kpl eli paketteja tuli ostettua Ikeasta yhteensä 9kpl (81kpl ritilöitä). Parvekkeen ulkoreunoja kiertää noin 5cm korkea betonikoroke, jonka vuoksi en saanut ritilöitä tuon enempää mahtumaan, vaikka senteissä tilaa olisi riittänyt yhdelle lisäriville. Lattialaattojen asentaminen on helppoa kuin heinänteko - laatat vain naksautetaan kiinni toisiinsa ja aikaa parvekkeen lattian laittamiseen meni noin viitisen minuuttia. Ritilät voidaan latoa lattialle samansuuntaisesti kuten meillä, tai perinteisellä parvekelaattatyylillä joka toinen ritilämoduuli eri päin (mallikuva). Yhdessä 30x30cm kokoisessa ritilässä on aina neljä samansuuntaista kiinteää palaa, joten mosaiikkiparketin näköistä näistä ei ihan saa (tätä minulta kysyttiin jo aikaisemmin). 

Omakotivalkoinen_48531123.jpg

Omakotivalkoinen_48491123.jpg

Reunakorokkeen ja 2cm korkeiden lattiaritilöiden korkeuseron piilotin viime kesästä tutuilla Plantagenin tummilla järvikivillä, jotka mahdollistivat myös lattialla olevien spottivalojen "asentamisen". Spotteja ei ole kiinnitetty mitenkään, niiden johto kulkee vapaana järvikivien joukossa ja kivet pitävät spottilamput kohtisuorassa ylöspäin. Ulkokäyttöön tarkoitettujen spottivalojen muuntajan kiinnitin Luhdan ruukkutelineen pohjaan nippusiteellä, jotta se pysyy kuivana telineen takana sijaitsevan rännin roiskiessa sadevettä tiivisteensä läpi. 

Omakotivalkoinen_48501123.jpg

Omakotivalkoinen_48571123.jpg

Yllä oleva kuva on napattu makuuhuoneen ikkunan läpi yrittäessäni saada teille vähän laajempaa perspektiiviä parvekkeesta. Oma nassuni ja kamera heijastuvat lasista vähän hassusti, mutta ei kai tuo niin haittaa. :) 

Omakotivalkoinen_48611233.jpg

Olen saanut teiltä lukijoilta jonkin verran kysymyksiä näistä Runnen -ritilöistä ja toivottavasti olen vastannut niihin kaikkiin. Laitan kuitenkin varmuuden vuoksi tähän vielä pari kysymys-vastausta sähköpostistani:

Kestääkö Runnen -ritilät vesipesua, voiko käyttää pesuainetta?

Kyllä kestää ja voi käyttää myös mietoa pesuainetta. Yleispesuaine riittäneen pitämään lattian puhtaana ja niiden sijoituspaikasta riippuen ne voi puhdistaa vaikka painepesurilla. Parvekkeella on suotavaa noudattaa taloyhtiön yleisiä sääntöjä parvekkeella käytettävästä vedestä (saako pestä reilulla vedellä vai ainoastaan nihkeäpyyhkiä).

Pitääkö Runnen -ritilöitä hoitaa? Alkaako ne patinoitua tai sammaloitua?

Runnen -ritilät ovat ns. huoltovapaat eivätkä ne patinoidu käytössä. Ne eivät myöskään tarvitse sammaloitumisen estoaineita tai vastaavia, riittää että kuopsii ritilän päälle pyrkivät kasvustot paikallisesti kuokalla huitsinnevadaan. :)

Kuumenevatko ne auringossa?

Aurinkoisia päiviä ei ole ihan hirveän montaa ollut, mutta oma kokemukseni on että ne eivät lämpene ollenkaan. Huoletta uskaltaa siis istua ja töppöstellä paljain jaloin kesähelteelläkin ritilöiden päällä. :)

Miten arvioisit niiden kestävyyttä, ovatko pitkäikäiset?

Oman lyhyehkön kokemukseni perusteella uskallan vannoa että ne ovat erittäin pitkäikäiset ja kestävät. Muovi on jämäkkää eikä jousta jalan alla painavammallakaan ihmisellä (yli 100kg). 

Ovatko Runnen -ritilät liukkaat jalan alla?

Ritilöiden kevyt pintastruktuuri pitää sukan yllättävän tukevasti kiinni lattiassa ja sanoisin että lattiaritilät eivät ole liukkaat. Meidän vahattu parkettikin on paljon liukkaampi kuin Runnenit. :) Turvallisuussyistä kieltäisin kuitenkin pieniä lapsia juoksemassa ritilöiden päällä ilman jarrusukkia tai kenkiä, meillä ainakin tyttö kohelsi aikoinaan niin paljon ettei vahingoilta vältytty edes niiden jarrusukkien kanssa. :)

Voiko lattiaritilöitä laittaa koiratalouteen? Voiko koira kävellä niiden päällä vai sattuuko se tassuihin?

Voi ehdottomasti asentaa myös koiraperheen lattialle. Meidän koiraneiti ei ole ollut moksiskaan ja ihan normaalisti tassuttelee menemään parvekkeellakin. Lattiaritilöiden välit ovat sen verran pienet, ettei niihin taida Chihuahuankaan kokoisen koiran tassu mahtua luiskahtamaan väliin. 

Suosittelen Runnen -ritilöitä erittäin lämpimästi kaikille, jotka tahtovat terassille tai parvekkeelle ryhdikkyyttä, helppohoitoisuutta sekä viihtyisyyttä. ♥ Aurinkoista päivää kaikille!

Omakotivalkoinen_Miia.jpg


Facebook.jpginstagram.jpgBloglovin.jpgPinterest.jpgStyleroom.jpg