Valkoisen värierot

Otin mission saada kuvattua valkoisten sävyjen värieron seinämaalien ja vitivalkoisen osalta. Tämä ei ollut helppoa, sillä valkoisen värieroa ei usein selkeästi huomaa ja valaistuskin vaikuttaa asiaan. Onnistuin kuitenkin melko hyvin taltioimaan tämän, kun käytin vertauskohteena tulostuspaperia. 🙂

Valkoisen värierot eri pinnoilla ja materiaaleilla - Omakotivalkoinen

Valkoisen värieroja

Seinissä on kahta erilaista sävyä, sävyttämätön valkoinen struktuuripinta ja hieman valkoisemman näköiset raidat, joka on Paperin-sävyinen (F497) pohjamaali. Molemmat ovat hyvin valkoisia luonnossa katseltuna mutta tulostuspaperiin verrattuna ne näyttävät molemmat kermaisilta. Samoin näyttää myös Ikean korkeakiiltoinen Lack-hylly.

Kuvaisinkin, että seinämme ovat taitetun valkoisia, eli eivät vitivalkoisia mutteivat kermaisiakaan. Kermanvalkoinen näyttää meidän kotona vaaleankeltaiselta, kuten tuo maalarinteipin palanen jolla kiinnitin paperin seinään. Kuvista poiketen ei todellisuudessa ero ole onneksi ihan näin selkeä. 🙂

Vitivalkoista meillä ei montaakaan esinettä ole. Ruokapöydän kansilevy, String-hylly ja Muuton valkoinen palikka-mylly ovat valkoisimmat. Lähes yhtä valkoisia ovat Hayn Loop-naulakko ja pukkijalat sekä Tray-pöytä ja nahkainen sängynrunko. Tästä seuraavana on listalla Ikean valkoiset huonekalut, jotka ovat ”Ikean valkoiset”, eli tulostuspaperiin verrattuna efekti on sama kuin seinien kanssa. Sohva, Pappelinan matto, verhot ja liinavaatteet ovat eniten kermaan vivahtavia mutta niin vähäisessä määrin, että missään nimessä ei voida puhua kermanvalkoisesta kuitenkaan.

Valkoisen värierot eri pinnoilla ja materiaaleilla - Omakotivalkoinen

Valkoisen monet sävyt – Kylmää ja lämmintä

Valkoisissakin on siis eroja, suuria ja pieniä. Itse tykkään kovasti taitetusta valkoisesta joka on selkeä puhtaanvalkoinen, mutta paljon pehmeämpi sävyltään kuin tulostuspaperin kirkas värisävy. Jotkut valkoiset vivahtavat jopa siniseen ja tätä sinertävän valkoista en meille voi edes ajatella. Se saisi kaikki meidän muut pinnat näyttämään likaiselta ja kellastuneelta. 🙂

Monesti olen kuullut puhuttavan, että valkoisella on maailman helpointa sisustaa – senkun vaan ostaa valkoisia tavaroita ja maalaa kaikki pinnat valkoisella. Periaatteessa näin osittain onkin, mutta kyllä valkoisessakin kodissa täytyy tehdä tarkkoja värivertailuja kotivalossa, eikä kaupasta voi suinpäin ostaa mitä tahansa valkoista. Värieroja ei voi täysin välttää, koska erilaiset pintamateriaalit heijastavat valoa eri tavalla ja se vaikuttaa myös silmillä nähtyyn sävyyn. Ja ihmissilmä kyllä erottaa jos sävyssä on liian isoja eroja, koska kokonaisuudesta tulee rauhaton ja osa tilassa olevista valkoisista saattaa muuttua likaisen näköiseksi. Pahin yhdistelmä on kova sinertävän valkoinen yhdistettynä pehmeään kermanvalkoiseen. 🙂

Valkoinenkin on väri, siinä missä punainen ja sininenkin. Valkoista sisustusta verrataan usein värittömyyteen, mitä se ei suinkaan ole. Valkoisessakin on lukemattomia ja keskenään erilaisia sävyjä, joita ei voi yhdistää ihan tuosta vain jos haluaa että kokonaisuus on balanssissa. Epäonnistunut kokovalkoinen lopputulos näyttää yhtä pahalta kuin yhdistäisi sinertävää pinkkiä ja lämmintä okranpunaista samaan tilaan. 🙂

Aurinkoista lauantaita!


Seuraa myös Instagramissa 

18 kommenttia “Valkoisen värierot

 1. Valkoinen ei itseasiassa ole väri (Wikipedia), mutta tarkoitit ehkä ennemminkin mielipidettä valkoisen värittömyydestä, kuin värioppia. Samaa mieltä kanssasi; valkoinen ei ole sen helpompi, kuin mikään muukaan – sopii kokeilla, kuka muuta väittää. 🙂

  1. Jessica: Sitä juuri tarkoitin. 🙂 Väritön on minusta läpinäkyvä, varsinkin jos kyse on sisustuksesta. Ja valkoisella sisustaminen ei ole niin helppoa kuin yleisesti luullaan. Jos koti on kokonaan lattiasta kattoon yhtä ja samaa väriä, olkoon sitten valkoinen, harmaa tai punainen, tulevat sävyerot tosi tarkasti esiin ja ovat hyvin tärkeässä asemassa muutoinkin. 🙂 Samoin korvaani särähtää se yleistys, että valkoisissa kodeissa ei olisi kontrastia. Kontrastiahan luo myös valot ja varjot, joten valkoinenkaan koti ei ole täysin kontrastiton ja valaistuksella voi säätää sisustusta hyvin paljon. 🙂

   1. Sabina: Tuonne viimeiseen Pappelina, sohva, tekstiilit -osioon. 🙂 Se taittaa myös hieman lämpimään, eli näyttäisi tulostuspaperin vieressä lähestulkoon samalta kuin seinä-vertailussa seinä. Tammiparketilla sen valkoisuus vuorostaan korostuu, koska parketti on kellertävä. Silmänlumetta siis ja sillä voi pelata hyvin pitkälle. 🙂

   2. Kiitos vastauksesta. Kävin Prismassa katsomassa vastaavaa mattoa (Ilmeisesti kuitenkin sama kuin Forme, koska siinä oli Formen teipit) ja se näytti minusta kovin luonnonvalkoiselta. Mutta minulle ei ole siunaantunut värisilmää sitten yhtään;)

   3. Sabina: se on luonnovalkoisen ja vitivalkoisen välimuoto ja eron huomaa kun vertaa siihen virallista kermanvalkoista ja vitivalkoista. Se osuu suurinpiirtein just puoliväliin. 🙂 Jos kotona on paljon kirkasta valkoista, näyttää matto ehkä liian kermaiselta. Riippuen tietenkin siitä kuinka lähellä mattoa on muut valkoiset asiat, kuten kalusteet. Jos lattia on sellainen harmahtavan valkoinen, joka on nyt tosi suosittu niin en tätä mattoa siihen sävyyn yhdistäisi. jos lattia taasen on esim tammea tai koivua, niin matto näyttää raikkaamman valkoiselta kuin kaupassa. 🙂

  2. Psst. Wikipedia ei ole missään nimessä mikään varsinainen lähde. Sinne voi kirjoittaa kuka mitäkin haluaa 😉

 2. Saanko kysyä, onko työtn huone vielä samanlainen ? keltainen seinä lähinnä kiinnostaa?<br />
  <br />
  Milloin keittiöremppa tulee? ja milloin arvot blogissasi jo kauan sitten lupaamasi palkinnon kun 1000 tykkääjää täyttyy (facebook).<br />
  <br />
  Hyvää kesää. 🙂

  1. kaisa: tytön huone on edelleen ihan samanlainen kuin viimeksi tehdyssä postauksessa. Keittiöremppa toivottavasti alkaa pian. :)<br />
   <br />
   Facebookin arvonta on suoritettu heti silloin kun tuhat tuli täyteen. En tiennyt että järjestämäni arvonta oli Facebookin sääntöjen vastainen ja minusta oli ilmoitettu ylläpidolle, joka antoi varoituksen. Arvontavoittajan julistaminen Facebookissa on myös kielletty, joten ilmoitin voittajalle vain yksityisviestillä. <br />
   <br />
   Aurinkoista kesää sinullekin! &hearts;

  2. Tiedän kuka sinusta teki ilmiannon ylläpidolle, ei ole vaikea sinunkaan arvata kuka se oli.

  3. ano: Sama se kuka ilmiannon teki, koska säännöt on säännöt. En tosiaan itse silloin tiennyt että Facebook on uudistanut yleiset sääntönsä ja kaikki arvonta yms. pitää hoitaa toisella tavalla tai erillisellä maksullisella palvelulla. Nyt tiiän. 🙂

 3. Tuo on totta, että valkoisia on hurjasti erinäköisiä. Itsekin olen tämän kanssa kamppaillut, Meidän keittiönpöytä on ihan erivalkoista kun kaapistot. Alussa se otti silmään ihan hirveesti, mutta ajan kanssa totuin itse. Voi olla, että joku toinen saa sätkyt kun tulee meille ja näkee niin erivalkoiset samassa tilassa 😀 Mutta ei kukaan ole vielä onneksi kahvikuppiaan sen takia kaatanut :D<br />
  <br />
  Voi sentään, minä olen jäänyt kaipaamaan sitä listaa tuosta sivusta, jossa oli seuraamasi blogit. Itse aina luen joka pävä tän sun ekana ja siitä sun listata sitten klikkailin muita blogeja auki. Niin kivoja olit siihen kerännyt paljon…

  1. Satu: meillä on ollut ihan sama juttu ja ruokapöytä oikein loistaa valkoisuuttaan, mutta ketään muuta ei se onneksi ole häirinnyt kuin itseäni. :D<br />
   <br />
   Mie sähelsin sen lukulistani kanssa kun yritin siihen tehdä muutoksia ja onnistuin hävittämään sen kokonaan. Itse luen blogit nykyisin bloglovinin ja oman kirjanmerkki-listani kautta, joten en ajatellut että sitä kadonnutta listaa jää kukaan kaipailemaan. Yritän jossain vaiheessa saada tehtyä sen uudestaan, se on sitä pakollista teknistä pikkuniperrystä josta en niin välittäisi, hihiii. 😀

   1. Kerttu: Aivan loistava vempain tuo Chip It. 🙂 Pakko oli heti testailla millaisia raportteja oma sisustus saa aikaan. 😀

   2. Kerttu: Just tein postauksen. 🙂 Ihan mahtava ohjelma, vaikka ihan nappiin ei minulla kaikki mennytkään. Kiitos vinkistä! &hearts; &hearts;

 4. Hola! Saisinko kysellä, mistä tuo viimeisimmässä kuvassa näkyvä tuloste on peräisin? Onko valmis asetelma vai oletko itse tehnyt? Erityisesti kiinnostaisi tuo sanan &quot;live&quot; fontti. Kaunis on! 🙂

 5. Hei!<br />
  Minuakin kiinnostaa kovasti live-sanan fontti, on juurikin sellainen fontti mitä olen katsellut tulevaan tatuointiini..;)) Että jos satut tietämään mikä fontti on, tai mistä olet tekstin tulostanut, niin olisin tosi kiitollinen!:))

  1. Janika ja Maapu: Molemmat tulosteet printtasin Pinterestistä löytämistäni teksti-kuvista. Niitä on kansiossani jonkin verran jo kertyneenä ja nämäkin kaksi sieltä löytyi. Kuvakoon muutin hieman suuremmaksi koneella, jotta tulosteesta tulisi A4-kokoinen. Fonttia en tiedä enkä ainakaan nopealla katsonnalla löytänyt ihan samaa fonttia word-ohjelman vaihtoehdoista. Tässä kuitenkin linkki pinterestin Quotes-kansiooni:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://pinterest.com/okvalkoinen/quote-aphorism/&quot; target="_blank">http://pinterest.com/okvalkoinen/quote-aphorism/</a><br />
   <br />
   Painamalla haluttua kuvaa se suurenee ruudulle ja sen voi tallentaa koneelle. 🙂 Näin minä tein. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *