Pyykkipäivä – Perusrutiinit pyykkihuoltoon!

Olen koko kesän kuivannut pyykit narulla ja tältä meillä näyttää kolmena päivänä viikossa. 🙂 Pyykkipäivät ovat tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Tiistaina ja sunnuntaina pestään tummaa ja värillistä pyykkiä ja torstaina, kuten tänäänkin, pestään vaaleaa pyykkiä. Torstaina pyöräytän yleensä myös yhden koneellisen pyyhepyykkiä, vaaleaa sekin. Olemme ottaneet rutiiniksi myös lakananvaihtosunnuntain. Tällöin pestään yhteensä kolme koneellista pyykkiä, joista viimeisen eli tytön lakanat kuivatan koneella tilanpuuteen vuoksi.

Pyykkipäivä ja pesurutiinit pyykkihuoltoon - Arjen vinkit Omakotivalkoinen
Pyykkipäivä ja pesurutiinit pyykkihuoltoon - Arjen vinkit Omakotivalkoinen

Täydellisen korit likaiselle ja puhtaalle pyykille

Koziolin Bottichelli muovivati* toimii ripustettavien pyykkien kantokoppana. Kun alle laittaa vielä jakkaran niin ei tarvitse erikseen kyyristellä pyykkiä poimiakseen. Kuivaustelineeseen mahtuu kolmen koneellisen verran vaatetta, kun asettelee ne tarkoin ja hyödyntää myös telineen reunukset.

Pyyhe- ja lakanapyykkiä ripustettaessa siirrän puolikuivat vaatteet yleensä siivekkeisiin. Näin teline pysyy tasapainossa ja isolle pyykille jää riittävästi tilaa telineen keskelle. Parempiakin telineitä olisi olemassa, mutta en näe syytä vaihtaa tätä nykyistä telinettä toiseen, sillä talven tultua siirryn taas rumpukuivaukseen. 🙂

Pyykkipäivä ja pesurutiinit pyykkihuoltoon - Arjen vinkit Omakotivalkoinen
Pyykkipäivä ja pesurutiinit pyykkihuoltoon - Arjen vinkit Omakotivalkoinen

Jakkarat avuksi pyykkien ripustukseen

Jakkaroiden paikka on sohvan vieressä pinossa silloin kun niitä ei tarvita. Näin ne ovat kätevästi läsnä sekä keittiössä että olohuoneessa ja tarvittaessa voin käyttää niitä laskutasona. Sohvan vieressä on myös karvakorvan lempipaikka silloin kun olemme kotosalla. Poissaollessamme koira makoilee visusti eteisessä päivystämässä koska tulemme kotiin. 🙂

Pyykkipäivä ja pesurutiinit pyykkihuoltoon - Arjen vinkit Omakotivalkoinen

Pyykkitelineen paikka

Täytetty teline on usein tuossa kylpyhuonesyvennyksen ja tytön huoneen välissä, jos vaan on pienikin mahdollisuus että joku haluaa mennä suihkuun ennen iltaa. Muussa tapauksessa sen paikka on kylpyhuoneessa. Nättihän tuo häkkyrä ei ole, mutta kyllä sitä kestää kolmena päivänä viikossa siinä katsella. 🙂

Jos kävisi niin että joku vieras-vieras tulisi kylään, niin nostaisin telineen kyllä kylppärin puolelle jemmaan. Yleensä meidän vieraat ovat tuttuja ja turvallisia tyyppejä, joiden visiteeramisen vuoksi ei tarvitse tarttua edes imuriin, riittää kun pistää kaffet tulemaan. 😀

Tämmöinen arkisempaa eloa edustava kotipostaus tällä kertaa. Näitä minulta toivotaan todella usein ja kuten näette, eletään meilläkin aivan tavanomaista arkea pyykkeineen ja telineineen. 🙂

Aurinkoista torstaita kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin


Seuraa myös Instagramissa 

30 kommenttia “Pyykkipäivä – Perusrutiinit pyykkihuoltoon!

 1. Hei, juuri tilanpuutteen vuoksi olen harkinnut jo toista vuotta hankkivani joko LG:n tai Samsungin kuivaavaa pesukonetta. Mitkä ovat omat käyttökokemuksesi kuivaavasta pesukoneesta näin pidemmän ajan jälkeen?

  1. Linda: olen tykännyt todella paljon Samsungin kuivaavasta koneesta, varsinkin sen pesu- ja linkousteho ovat tehneet vaikutuksen. ♥ Kuivauskapasiteetti on "vain" 5kg, joten pellavalakanoiden kanssa on välillä harmittanut kun pitää pestä kahdessa tai tuplapussilakanan jos laskee mukaan (on lisäpeittona / päiväpeittona joten pestään noin 3-4vkon välein) niin kolmessa erässä. Näin kesäaikaan kun pyykki kuivaa 2 tunnissa, olen päätynyt kuivaamaan kaiken pyykin narulla. 🙂

  1. Aurinkoinen: Tilaa on liian vähän ja tykkään istuksia iltaisin partsilla, enkä halua katsella narulla roikkuvia vaatteita. 🙂

 2. Juuri ajattelin ehdottaa sinulle, että tekisit postauksen pyykkikoreista. 🙂 Siis vaihtoehtoja pyykkikoreista joita kehtaisi pitää esilläkin, kaikissa kodeissa kun ei ole pyykkikaappia.

  1. Mari: Kivoja pyykkikoreja tulee vastaan aika harvakseltaan, muutaman bongauksen olen parin viime vuoden aikana tehnyt, mutten muista enää niitä muita löytöjä, ainoastaan tämän Koziolin isoimman muovivadin. :)<br />
   <br />
   Laitan toiveesi talteen ja tiirailen verkkokauppaviisiittien yhteydessä jos bongaisin joitain uusia kivoja koreja pyykeille. 🙂

  2. Vielä selvennyksenä että tarkoitin pyykkikorilla siis koria tms. johon kerätä pesua odottavat pyykit, en ripustettavien pyykkien kantokoppaa. 🙂

  3. Mari: Käsitin ihan oikein ja juuri nimenomaan likaisille pyykeille sopivia koreja olenkin tiiraillut. 🙂 Kävin hetki sitten The White Companyn sivuilla hakemassa viikonloppuinspistä ja sieltä löysin tälläisen ihanuuden, jonka omaankin kotiini mieluusti laittaisin:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://www.thewhitecompany.com/home/home-accessories/utility-and-storage/lacquer-laundry-bin/&quot; target="_blank">http://www.thewhitecompany.com/home/home-accessories/utility-and-storage/lacquer-laundry-bin/</a><br />
   <br />
   Jotakin tämän tyyppistä lähtisin itse etsiskelemään, jos olisin ostamassa pyykkikoria. Tuossa on kansi, joka pitää vaatemytyt piilossa, kaunis valkoinen pinta on helppo pyyhkiä puhtaaksi esim roiskeista (meillä pyykkihuolto ja suihku samassa tilassa) ja tuo sopii hyvin myös muuhun säilytykseen, mikäli tarpeet muuttuvat tulevaisuudessa. &hearts;

 3. Miksi kuivaat talvella rummussa? En ole ikinä kuullut moisesta vuodenaikakuivailuista! 🙂 Selityksiä kiitos, ehkä sen myötä siirryn minäkin samaan! Kaunis tuo vati, himoitsen samanlaista yhtä kokoa pienempää!

  1. Jenni: Pesukoneen minuutissa pyörittämä 1400 kierrosvauhti tekee pyykistä niin kuivakkaa että kesäilmoilla pyykki kuivuu narulla alta kahteen tuntiin, ja säästää tietysti samalla sähköäkin. Narulla kuivatettuna saan myös nopeammalla vauhdilla pestyä pyykin (2 koneellista 2 tuntia versus kuivatettuna 6 tuntia), eikä tarvitse kökkiä kesäpäiviä kotosalla konetta vahtimassa. 🙂

 4. Ompas kiva lukea välillä tälläisiä perus postauksia. Kiva kuulla miten teillä hoidetaan arjen rutiinit. 🙂 <br />
  Tälläisiä postauksia LISÄÄ! 🙂

 5. Oon kaivannut samanlaista pyykkikoria, selkä notkolla kyyristelen vessassa pyykkärin edessä ja eteisessä ripustelen ja nostelen tipahtaneita vaatteita kun kahmasen sylillisen kerralla 😀 ei kovinkaan toimiva. En löytänyt vain tuota mistään, voitko linkittää? 🙂

 6. Jyskissä samantyyppisiä värikkäitä koreja.Hinta viiden euron hujakoilla,tai alle:)itselläni turkoosi toimii puhtaan pyykin kantokorina pyykkitelineelle ja takaisin.

  1. Nanna: Tiedänkin itseasiassa nuo Jysin korit, jos tarkoitat näitä Larsemillejä:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://jysk.fi/sailytys/korit-jne/muovi-sailytys/sailytysastia-larsemil-o37xk30cm-lajit&quot; target="_blank">http://jysk.fi/sailytys/korit-jne/muovi-sailytys/sailytysastia-larsemil-o37xk30cm-lajit</a><br />
   <br />
   Ovat hieman ohuempaa ja joustavampaa muovia kuin Bottichellit, eikä niitä taida löytyä valkoisena?! Nuo värilliset ja mustan olen nähnyt myymälässä. Ovat kyllä hinnaltaan todella edulliset ja riittävän suuret kantokahvat jotta miehenkin koura mahtuu niitä nostelemaan. 🙂

 7. Aika usein vaihdat lakanat – kerran viikossa. Kyllä esim. joka toinen viikko riittää, kun nykyaikana käydään suihkussa päivittäin. Mennään siis puhtaana sänkyyn. On ekologisempaakin.Tyynyliina kannattaa vaihtaa useammin.

  1. anonyymi: meillä hikoillaan sen verran öisin, että kerta viikkoon pesu on ihan paikallaan. 🙂 En halua että valkoiset lakanat pinttyvät ja tykkään muutenkin nukkua raikkaissa petivaatteissa. 🙂

  2. Luin jostain keskustelupalstalta kerran listaa mitä ihmiset olivat kertoneet mitkä edulliset jutut mielyttää. <br />
   Ja sieltä bongasin tämän puhtaat petivaatteet. No, harvoin sitä likaisissa nukkuu, mutta meillä vaihdetaan joka viikonloppu petivaatteet ja lisäksi kun menen myöhemmin töihin, vien petivaatteet parvekkeelle tuulettumaan. Aikaisempaan työvuoroon kun menen, sängyssä nukutaan vielä ja usein on sänky petaamatta tällöin kun tulen kotiin. khöm !<br />
   <br />
   Mutta puhtaat petivaatteet ovat sellaista pientä arjen luksusta, joka ei käytännössä juurikaan maksa mitään.<br />
   Lisäksi olemme käyttäneet aika lailla yhtä ikivanhaa pussilakanaa kohta vuoden. Se löytyi jonkun siivouksen yhteydessä ja tykästyimme kummatkin todella paljon siihen, uudestaan.<br />
   Eli se on nyt pesty n 50 kertaa ja itse näin silmäillen en huoma mitään kulumaa. Muistaakseni olen vain yhden pussilakanan ns pessyt määränpäähän.

  3. Lanttuleikkuri: Tuollainen lista olisi mielenkiintoista lukea, arjen pieniä iloja ja onnenhetkiä. 🙂 Meillä viikottainen lakananvaihto on ihan kiva urakka, kun tietää että raadannan jälkeen pääsee ihaniin petivaatteisiin taas nukkumaan. &hearts;

 8. Noita pikaohjelmia käytettäessä pyykistä ei millään tule yhtä puhdasta kuin täyspitkällä, joten tiheämpi pesu tullee tarpeeseen.

  1. tunnin pesu: Kyllä tunnin pesuohjelma 60°c:ssa koneen EcoBubble älytekniikalla saa pellavapyykistäkin superpuhdasta. EcoBubble yhdistää pesuaineen veden ja ilmakuplien kanssa ja sen verran tehokkaasti on meillä pellavalakanat puhdistuneet että värisävykin on nykyään vitivalkoinen (oikea sävy aavistuksen kermainen, kuten valkaistulla pellavalla yleensä onkin vrt. Balmuirin valkoinen). 🙂

 9. Ihana postaus, kiitos 🙂 Tee vaan lisää tämmöisiä arkirutiineista kertovia juttuja, ihan parhaita nämä 🙂

 10. Juuri noita koreja tarkoitin,valkoisena en ole nähnyt.Minäkin vaihdan lakanat kerta viikkoon.Vaikka peseydymmekin joka päivä,rakastan vaan puhtaiden lakanoiden tuoksua/tuntua.

  1. Nanna: Minusta lakanat on ihan hyväkin pestä kerta viikkoon, jotta niihin ei pääse pinttymään hiki, kosteusvoiteet ja deodoranttien jämät. 🙂 Mikään ei voita puhtaisiin lakanoihin kömpimistä sunnuntai-iltaisin. &hearts; &hearts; &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *