Heiluvan ruokapöydän dilemma

Valkoisen Artekin 91 -mallin mukaisen kirppikseltä ostetun ruokapöytäni maalipinta on pysynyt tosi siistissä kunnossa ja sen osalta olen edelleen enemmän kuin tyytyväinen. Yksi iso vika ruokapöydässä kuitenkin on – se on alkanut käytössä heilumaan ja huojumaan. Ongelma tuntuu korjaustoimista huolimatta menevän päivä päivältä pahemmaksi, enkä kestä enää. Jotain täytyy nyt tehdä, jotta saan tämän dilemman pois päiväjärjestyksestä…

Omakotivalkoinen_15042017_1277.jpg

Ruuvien ja hermojen kiristelyä

Olen kiristänyt ruokapöydän ruuveja lukemattomia kertoja ja kuukausi sitten vaihdoin ruuvit kokonaan uusiin ja järeämpiin, muttei korjausyritykselläni ollut mitään vaikutusta. Eilen minulla meni kirjaimellisesti kuppi nurin, kun pöydän ääreen istuessani puolillaan olevan juomalasin sisus läikkyi kuin merivesi kalastuspaatissa myrskysäällä ja kasteli puhelimeni. Vakuutus toki korvaa osan menetyksestä, mutta voihan sanonko mikä. 🙁

Kuten alla olevasta videosta näette, ei pöytää tarvitse juurikaan tökkiä kun se jo huojuu kuin koivunoksa tuulessa. Pahinta on jos pöydän ääressä istuu samanaikaisesti neljä tietokonetta näpyttelevää ihmistä. Tällöin pöytä heiluu kuin Linnanmäen karuselli, eikä pöydällä parane olla juomalaseja sen enempää kuin kukkamaljakkoakaan.

Heiluvan ruokapöydän ongelman selvittely

Kävin Artekin myymälässä tökkimässä ja ravisuttelemassa aitoja Artekin pyöreitä pöytiä ja pakko todeta että niissäkin on havaittavissa samaa huojuntaa, vaikkakaan ei onneksi ihan tässä mittakaavassa. Nyt odotankin Artek-ammattilaisilta vastausta sähköpostiini, että olisiko heillä minkäänlaista niksiä, jonka avulla pöydän saisi tasapainotettua.

Kirppispöytäni kansilevy on tukeva kuin tukki, jalatkin ovat jämäkät eivätkä taivu L-taitteesta yhtään, mutta silti pöytä on hyvin epävakaa. Lattian kaltevuudestakaan ei ole kyse ja mittasin että pöytäni jalat ovat samalla etäisyydella pöytälevyn reunasta kuin Artekin myymälässä esillä olleissa pöydissäkin, joten jalkojen paikkakaan ei voi olla syyllinen keinunnalle… 

Valkoisetpoydat.jpg

Uuden ruokapöydän ostaminen

Suutuspäissäni aloin eilen katselemaan uutta ruokapöytääkin, jonka aion todellakin ostaa jos en saa tuota kirppispöytäni huojumista pikaisesti kuriin. Artekin varmasti aito ja alkuperäinen pyöreä vitivalkoinen 91-pöytä* olisi unelma (tietysti :D), mutta myymälässä esillä olleiden mallipöytien heilumisen vuoksi taidan lakaista tämän unelmani maton alle pysyvästi. Ruokapöytä jos jokin on sellainen kaluste, jonka pitää olla vankka ja vakaa. Artekin pitkulainen 82B-pöytä* olisi automaattinen vaihtoehto 91-mallin korvaajaksi, mutta pitkulaisessa pöydässä L-jalka ei pääse mielestäni kunnolla oikeuksiin – pyöreä muoto yhdistettynä L-jalkaan on vaan niin täydellinen kombinaatio, ettei kantikkuus oikein houkuttele…

Kartellin Four* -pöydän jalkojen erikoinen asettelu näyttää kivalta ja ohut pöytälevy keveältä, mutta koska kansi on lasia, ei tämäkään ole sellainen jota voisin harkita. Muuton Base* pöydässä ihastuin ohuisiin jalkoihin ja sirouteen, mutta kansilevyn alareunan levikkeestä ja jalkaliitoksen pyöristyksestä en pidä… huoh! 🙂

Puureuna_ruokapoydat.jpg

Valkoinen ruokapöytä vanerireunalla

Yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto voisi olla vanerikantinen laminoitu pöytä, jonka reunaan on jätetty puunsävyä näkyviin. Pöydässä yhdistyisi parikin seikkaa, jotka toimisivat sisuksellisesti hyvin yhteen kodin yleisilmeen kanssa. Vanerinen reuna toisi valkoiselle pöydälle ja ruokailunurkkaukseen lämpöisyyttä, ja se toimisi yhtenäistävänä yksityiskohtana tammiparketin kanssa. Samalla saisin väriparin pöydälle haaveilemastani tammipuisesta BEdesign Lily-kulhosta…

Pöytämalleja löysin kaksi, joista pidän: Muuton 70/70* sekä Hayn T12* -mallin pöydät. Muuton 70/70 on ehkä hieman enemmän mieleiseni. Sen ohut pöytälevy on todella siro ja teräksiset jalat hyvällä tavalla modernit ja erilaiset… pannaan siis harkintaan mahdollista pöytähankintaa varten.

Tammipoyta.jpg

Sirojalkainen tammipöytä

Tamminen ruokapöytä on kertakaikkisen kaunis ja aina silmäni nauliintuvat Swedesen Bespoken* kaltaisiin pöytämalleihin, mutta omassa kodissani tälläisestä voin vain haaveilla. Vanha tamminen parketti ei soinnu yhteen vaaleiden puunsävyjen kanssa ja siksi minun on turha tämän enempää edes miettiä moisia kaunottaria.

Vinkkinä vielä: Jos asioitte Helsingin keskustassa, käykäähän katsomassa Citycenterissä sijaitsevan Habitatin huonekaluvalikoimaa. Siellä jos missä on upeita tammipuisia ruokapöytiä, tuoleja sekä lipastoja heille / teille jotka sellaisia etsitte. ♥︎

MustatRuokapoydat.jpg

Musta ruokapöytä – Ajaton vai ei?

Myös musta ruokapöytä houkuttelisi, mutta todellisuus lyö tässäkin vasten kasvoja. Ruokailunurkkaus on meillä niin pieni, ettei sinne kannata pikimustaa ruokapöytää sovitella. Kaiholla aina katselen Instagramissa isoja ruokailutiloja, joissa mustan modernin ruokapöydän päällä on upea valaisin tai parikin ja pöydän ympärillä kauniita tuoleja sekä paljon tilaa.

Isomman ruokailutilan takia en kuitenkaan viitsi muutoin kivaa kotia vaihtaa toiseen, joten siihen on tyytyminen mitä on. 🙂 Skagerakin Georg* tai linjakkaan kevytrakenteinen Hay T12 olisivat ensimmäisiä, joita harkitsisin mikäli mustalle ruokapöydälle voisin antaa mahdollisuuden. Menun Snaregade* ihastuttaa pyöreän muotonsa puolesta myös kovasti…

Omakotivalkoinen_16022017_1283.jpg

Nyt vaan odottelua että Artekilla osattaisi antaa jotakin vinkkiä, mitä en ole itse tajunnut vielä kokeilla. Jonkinlaista rautalevyäkin zoomailin jalkojen ja pöytäkannen väliin, mutta tokkopa sekään auttaisi, sillä jalat ovat erittäin tukevasti kiinni kannessa nytkin. Jos siellä ruudun takana joku osaisi minua auttaa tai jos mieleesi tupsahtaa jokin dilemmatohtorin patenttiratkaisu jota voisin kokeilla, olisin ikuisesti kiitollinen! ♥︎

Aurinkoista tiistaita kaikille!

Tuotekuvat: Artek, Hay, Swedese, Kartell, Skagerak, Menu, *sisältää kaupallisen linkin34 kommenttia “Heiluvan ruokapöydän dilemma

  1. Tässä yksi: Jalat heiluvat enimmäkseen keskikohdasta vartta, joten tuollaisesta ei taida kovin suurta apua olla… Äidin keikkuvalle pikkupöydälle sen sijaan on, sillä huoneen nurkassa on lattia epätasainen. Kiitos siis vinkistä, tuli juuri oikeaan kohtaan tämä vinkki. 🙂

  2. En kyllä yhtään käsitä mitä tuo "keskikohdasta vartta" heiluminen tarkoittaa? Noita säätöjalkojahan voi siis laittaa joka jalkaan ja sitten ruuvailla sopivalle korkeudelle, niin että pöytä seisoo niiden varassa tasapainossa.

  1. Johanna: jalkojen alla on jo huopatassut, olen kokeillut kahdenlaisia, sekä pehmeitä että kumimaisia, kummatkaan eivät auttaneet. Kumimaisten kanssa pöytä heilui nykyistäkin enemmän ja vaihdoin pehmeät kalustetassut takaisin kumien tilalle.

 1. No onpa harmi juttu! Meillä Artekin 91 ja on niin tukevasti maankamaralla, että ei paremmasta tietoa. Toivottavasti löydät sopivan pöydän 🙂

  1. Siili: Kiva kuulla että teidän pöytä on tukeva. 🙂 Mallikappaleet Artekin myymälässä heiluvat, jopa ihan uusi kokonaan musta pienempi pyöreä pöytä. Pöytään jos nojaa kevyestikin niin se ikäänkuin taipuu ja palautuu sen jälkeen paikalleen. Testasin mallipöytien ääressä myös istumista ja jalkojen heiluttelua penkillä niin että nojaan pöytään (tyttö tekee tuota ja se ärsyttää tällä hetkellä kun pöytä heiluu vimmatusti) ja Artekin mallipöytä heilui jonkin verran. Tiedä sitten onko pöytien valmistuksissa eroa eri vuosien välillä, tai oliko jalat kunnolla ruuvattu kiinni, mutta itse yllätyin siitä että pöytä ei ollut vankka kuten kantikkaan Artekit.

  1. moonangel: Kokeiltu on ja heiluu yhtä pahasti. 🙁 Tuo heiluminen vaikuttaisi johtuvan jalkojen keskikohdista, eli jalka itsessään on vankka kuten myös pöytälevy, mutta yhdessä ne ovat jotenkin epäsuhdat, lieneekö pöytä liian isokokoinen tai liian painava, vai onko kirppispöydälle joskus tapahtunut jotakin joka nyt vaikuttaa tuohon heiluntaan…

  1. Marmori ruokapyötä kuulostaa ihanalta!Mistä,minkäkokoisen ja hintaisen hommasitte,jos saa kysyä:)?

 2. Kuulostaapa kummalliselta.Eipä ole edes nuoruusvuosina halvoissa pöydissä ollut tuollaista heilumista.Varsinkin Artekin pöydässä kuulostaa kummalta?

  1. Nanna: Jos sinulla on mahdollisuus asioida liikkeessä jossa esillä Artekin pyöreitä ruokapöytiä, ehdotan että kokeilet nojailla niihin ja tökkiä sormella. Olisi kyllä mahtava kuulla että kyseinen 91-mallin aito uusi Artek-pöytä ei heiluisi yhtään, ryntäisin heti ostamaan sellaisen. Helsingin liikkeessä esillä olleet pyöreät ruokapöydät heiluivat joka ikinen, jopa se pienin kolmen hengen pöytä. 🙁

 3. Kummallista. Meillä on Artekin pyöreä pöytä ollut jo yli 20 vuotta eikä edelleenkään huoju mihinkään. Eikä se ole mitenkään mahdollistakaan jos ruuvit on asianmukaisesti kiinni, siis kaikki ja ovat vielä oikean kokoiset…

  1. sumppa: Tämä minun kirppispöytäni on about 80-luvulta lähtöisin, joten silläkin on ikää jo melkoisesti. Myyjä kuvasi pöytää todella vankaksi ja sellainen se alkuun olikin kunnes alkoi heki hetkeltä enemmän huojumaan. Ruuvit on asianmukaisesti kiinni, viisi ruuvia per jalka, paksuja ja kunnon terästäkin vielä. Sopivan pitkiä, eivät liian lyhyitä. Ruuveja olen vaihtanutkin, ostin paksummat ruuvit kun ajattelin että jos ruuvien reiät ovat vuosien varrella päässeet kasvamaan…

 4. Meillä pitäisi pöytä saada uutta maalia pintaan. Haluaisin tietää mikä maali on tuossa sun pöydässä en löytänyt sun juttuista.

 5. Onkohan pöytä päässyt jossain välissä kuivumaan/saanut kostetutta, jonka seurauksena jalkojen koko on muuttunut. Kaipaako jalkojen pohjat pientä tasoittamista hiekkapaperilla. Tai sitten huopatassuja tai matto, kuten joku jo ehdotti.

  1. Ansku: Tuohon en osaa vastata, pöytä on noin 80-luvulta ja ollut edellisellä omistajallaan sen ostosta lähtien. Pöytää on säilytetty lämpimässä varastossa mutta aina on mahdollista että esim talven pakkaset ovat päässeet kostuttamaan kellarin lattiaa joka tietysti vaikuttaa myös varaston ilmankosteuteen… Jalat on tasoitettu hiekkapaperilla ennen maalaamista ja jaloissa on parhaillaankin huopatassut. Olen kokeillut sekä pehmeitä kalustetassuja että kumipintaisia, kummastakaan ei ollut apua. Jalat vaikuttaisivat heiluvan keskeltä varttaan eniten…

 6. Pöydän jalat on joko erimittaiset tai lattia epätasainen.<br />
  Keikkuvien jalkojen alle tarvitsee laittaa useampi huopatassu, että jalat on tasalla.

 7. Jos ei yhdet huopatossut auta, laita useammat siihen/niihin jalkoihin jotka lähtevät herkemmin irti lattiasta pöydän heiluessa. Ja siis kyllä, niin monta huopatossua että tasoittuisi 🙂 samalla tietty huomaa jos tartvitsisi vaikka millin tai pari hioa jostakin jalasta pois

 8. Voiskohan olla niin, että kun täkkipultit on vedetty kiinni on niiden ympärille noussut purseet, jotka kantaa siellä välissä eikä jalka pääse asettumaan kunnolla kansilankkuja vasten? <br />
  Oletko kokeillut laittaa kannen ja jalan väliin huopapalaa? Laita huopaa enemmän ns &quot;keskelle&quot;, että jalat silmän huomaamattomasti harottaa ulospäin, kuten perinteisessä sahapukissa.<br />
  <br />
  Jos se ei auta, vaatii huojumattomaksi tekeminen ristikkäistukia pöydän alle ja niitä ei kyllä välttämättä saa huomaamattomasti.

 9. Kuulostaa kyllä minunkin korvaan todella erikoiselta. Meillä on tänä kyseinen Artekin pöytä, ostettu 2013. Ei heilu ja huoju ja tärise vaikka kuinka nytkin nytkytän. Meillä on alla ne ihan perus &quot;kangas&quot; tassut ja ei mattoa. Kävin itseasiassa juuri taannoin Artekin liikkeessä koeistumassa näitä samoja pöytiä ja vähän muitakin kun tarve isommalle pöydälle olisi pian enkä huomannut mitään erikoista. Pitääkin soittaa Artekille ja kysyä tätä heiltä, niin paljon alkoi kiinnostaa! 🙂 Tai sitten käväisen huomenna kun asioin keskustassa, jos vain kerkeän! Kerrothan sitten mitä Artekilta vastattiin!

  1. Meillä on ollut reilu10 vuotta Artekin ruokapöytä ja ei taatusti heilu !<br />
   En ole koskaan kuullut moisesta viasta Artekin tuotteista ? <br />
   Ilmeisesti Miia pöytäsi on kopio ja sen vuoksi oikuttelee nyt ?<br />
   Kummallista jos näin on ? Tuo heiluminen .

 10. Alkoiko heiluminen vasta teillä? Oliskohan maalaamisella ja ruuvien irrottamisella osuutta asiaan.. Mietin vain, jos kerran heiluminen vasta teillä alkoi.

 11. Heippa! Muistan viime keväältä blogikirjoituksen, jossa teit Pottichellin Organizereista viherkasviseinää. Suunnittelin nyt hankkia omaan kotiin muutamaa kyseistä purkkia yrttejä varten, ja kysyisinkin, että onkohan M-koko kaupan yrteille liian iso? Ja onkohan tuo XS-koko sitten jo aivan olematon… Hankala pohtia, kun en ole näitä livenä päässyt näkemään. Kiitos kuitenkin jos vain viitsit auttaa! 🙂

 12. Kuulostaa siltä että pöytälevy on hieman taipunut tai kaartunut. Meillä pöytälevy oli jonkin aikaa parvekkeella ja siellä kupertui niin mutkalle että mikään ei pelastanut. Silmin tätä kuperuutta ei huomannut.

 13. Käytä jalat irti ja laita hyvää liimaa jalkojen ja kannen väliin ja ruuvreikiin. Ja ruuvit takas.

 14. Mitä tarkoittaa että jalat heiluvat keskeltä varttaan eniten? Kyllä koko jalka heiluu yhtä paljon jos heiluu vai ovatko ne kumia:D

 15. Mitä tapahtui sille aiemmalle pyöreälle pöydälle joka oli keittiössä? Oli muistaakseni Ikeasta..

 16. Mun entisellä työkaverilla oli myös huojuva pyöreä pöytä. <br />
  He laittoivat vanhoja nappeja yhdessä huopalappujen kanssa. Huopalappu – nappi – huopalappu – nappi – huopalappu. Ja sanoi ulkomaan kolikot ovat myös hyviä.<br />
  Teki keon, laittoi liimalla kiinni ja sitten kiinni jalkaan. Jos joku jalka on irti maasta 2 cm, ei sitä huomaa edes silmäkään.

 17. Kiitos kaikille kommenteista, neuvoista ja nikseistä! &hearts; &hearts;<br />
  <br />
  Päätin hyödyntää neuvojanne ja kokeilla josko niistä olisi apua edes pikkiriikkisen. Kävin ostamassa uusien uppokantaisten sinkkiruuvien lisäksi tuubin puuliimaa ja huonekaluhuopaa, joiden avulla toivoin pöydän huojumisen hilliintyvän, mutta valitettavasti ongelma on korjausyritykseni jälkeen edelleen yhtä paha… Juuri julkaistussa korjausyritys-postauksessani lisää aiheesta:<br />
  <br />
  <a rel="external nofollow" href="https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2017/04/heiluvan-ruokapoydan-dilemma-osa-2-korjausyritys&quot; target="_blank">https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2017/04/heiluvan-ruokapoydan-dilemma-osa-2-korjausyritys</a&gt;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *