Kesällä tuli syötyä vähän huonommin ja puurokin tipahti kyllästymisen takia pois aamupalalistaltani. Kuumina kesäpäivinä lämpimät ruoat eivät maistuneet ja huonoa syömiskierrettä sekä vanhoja tapoja välttääkseni otin pari viikkoa sitten ison ryhtiliikkeen omassa ruokavaliossani. Vaihdon tylsäksi käyneen Elovenan Fazerin Sadonkorjuu-puuroon ja lisään päivittäiseen puuroannokseeni pellavansiemen-mustikkarouhetta sekä ruokalusikallisen chia-siemeniä. Pakko on myöntää että noissa siemenissä on kyllä ihan oikeasti jotakin taikaa.
10 syytä kokeilla chia-siemeniä
1. Terve sydän – Cleveland Clinicin tutkimuksen mukaan chia-siementen on todistettu parantavan diabeetikkojen verenpainetta ja lisäävän terveellisen kolesterolin määrää laskien samalla huonoa kolesterolia.
2. Tasainen verensokeri – Chia-siemeniä on tutkittu niiden mahdollisten vaikutusten vuoksi kakkostyypin diabetekseen. Mahdolliset suotuisat vaikutukset perustuvat chia-siementen kykyyn hidastaa ruoansulatusta. Jos syöt aterialla chia-siemeniä, ne auttavat muuttamaan ruoan tasaiseksi energiaksi sen sijaan, että verensokerikäyräsi nousisivat ja laskisivat.
3. Paljon kuitua – 28 grammassa chia-siemeniä on 11 grammaa ravintokuitua eli noin kolmannes aikuisten päivittäisestä saantisuosituksesta. Chia-siementen lisääminen ruokavalioon onkin hyvä tapa varmistaa riittävä kuidunsaanti.
4. Energiaa – Energiatasoillasi on paljon tekemistä sen kanssa, mitä syöt. Chia on yksi luonnon suurimmista kasvipohjaisista proteiininlähteistä. Proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden yhdistelmä vaikuttavat kaikki siihen, että verensokerisi ja energiasi pysyy tasaisena.
5. Hyvä mangaanin lähde – Mangaani ei ole kovin tunnettu ravintoaine, mutta se on tärkeä terveydelle. Se tekee hyvää luustolle, mutta auttaa myös elimistöä hyödyntämään tärkeitä ravintoaineita, kuten biotiinia ja tiamiinia. 28 grammassa chia-siemeniä on noin 30 prosenttia päivittäisestä mangaanintarpeesta.
6. Runsaasti proteiinia – Chia-siemenet ovat hyvä proteiininlähde myös kasvissyöjille eikä niissä ole lainkaan kolesterolia. Yhdessä 28 gramman annoksessa näitä supersiemeniä on 4,4 grammaa proteiinia eli liki kymmenes päivän tarpeesta.
7. Tryptofaani – Chia-siemenissä on kalkkunastakin löytyväa aminohappoa, tryptofaania. Vaikka tryptofaani onkin syyllinen siihen, että sitä nautittuaan tekee mieli torkkua, se auttaa myös säätelemään ruokahalua ja unta sekä parantaa mielialaa.
8. Vahva luusto ja hampaat – Yhdessä annoksessa chia-siemeniä on vajaa viidennes päivittäisestä kalsiumtarpeesta. Näinpä chia-siemenistä on apua luuston ja hampaiden terveydelle ja ne voivat auttaa myös ehkäisemään osteoporoosia.
9. Fosfori – Chia-siementen sisältämä fosfori auttaa syntetisoimaan proteiinia solujen ja kudosten kasvuun.
10. Ikääntymistä ehkäisevät antioksidantit – Chia-siemenissä on runsain mitoin antioksidantteja, jotka auttavat siemeniä pysymään tuoreina pitkään. Huoneenlämmössä chia-siemenet pysyvät syömäkelpoisina jopa yli kaksikin vuotta. Antioksidantit auttavat myös estämään vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja elimistössä. Vapaat radikaalit voivat johtaa esimerkiksi ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen ja kudosten tulehduksiin.
Chia-siemenet sisältävät:
- 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
- 8 kertaa enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
- 8 kertaa enemmän fosforia kuin täysmaito
- 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
- 6 kertaa enemmän proteiinia kuin kidneypavut
- 6 kertaa enemmän kalsiumia kuin maito
- 3 kertaa enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
- 3 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikat
- 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti
- 2 kertaa enemmän potassiumia kuin banaani
- 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen
Lähde: Black Doctor
Vesi imeytyy chia-siemeniin noin vartissa
Kuten yltä jo luitkin, chia-siemenet ovat todellakin maailman parhampia superfoodeja. Nämä pikkuruiset terveyspommit sisältävät mm. omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia, antioksidantteja ja kalsiumia.
Aamuni alkaa chia-siementen liottamisella. Laitan vajaan ruokalusikallisen siemeniä mukiin ja desin verran vettä päälle. Siemenet imevät veden vartissa ja siinä ajassa ehdin hoitelemaan muita aamupuuhia, kuten päivän askareiden läpikäymistä, pikasuihkua ja pukeutumista.
Sadonkorjuupuuro tekee hyvää ruoansulatukselle
Fazerin Alku Sadonkorjuu-puuro on valmistettu pehmeistä maukkaista viljoista – täysjyväkaurahiutaleesta, täysjyväohrahiutaleesta ja täysjyväruishiutaleesta. Puurossa on lisäksi herkullisia jyviä ja siemeniä – auringonkukansiemeniä (5 %), pellavansiemeniä (4 %) ja kurpitsansiemeniä (3 %).
Puuro on lisäaineeton, runsaskuituinen ja sille on myönnetty Sydänmerkki. Puuro valmistuu viidessä minuutissa ja säästän aamuista hellalla hääräämisaikaa sillä, että kiehautan veden kattilassa, sekoitan puuroainekset veden joukkoon, annan porista pienen hetken (alle minuutin) ja sen jälkeen siirrän kattilan pois levyltä jättäen puuron rauhassa hautumaan kannen alle. Näin puuro ei pala pohjaan, mutta kypsyy ja muuttuu sopivan pehmoiseksi.
Sekoita chia-siemengeeli puuron joukkoon
Valmiin puuron päälle lusikoin mukissa liuotettua chia-siemengeeliä. Näky ei ole kovin esteettinen ja geeli muistuttaa ulkoisesti hieman kalan kutua, mutta sen vaikutukset ovat epäesteettisyyden arvoisia.
Lisää päälle pellavansiemenrouhe
Chia-geelin päälle lusikoin 24 Valon paahdettuja pellavansiemeniä, jossa mukana kotimaista mustikkaa. Pellavansiemenistä tehdyn postaukseni voit käydä kurkkaamassa TÄÄLTÄ.
Puuron voi lisämaustaa halutessaan esim tuoreilla mustikoilla tai muilla marjoilla. Pieni voinökärekin joukkoon sopii, jos haluaa hieman raskaampaa aamupalaa.
Nopea ja terveellinen aamupala
Valmis puuromössö on maukasta ja superterveellistä superfoodia, josta sekä vatsani että jaksamiseni kiittävät. Pömpöttävä ja oireileva vatsani ei ole tykännyt kesän huonosta ruokavaliostani ja heinäkuussa kärsin sellaisista vatsanväänteistä etten hetkeen olekaan niin kipeänä ollut.
Tällä tuhdilla aamupalalla sain korjattua tilanteen ja rehellisyyden nimissä en muista että vatsani olisi koskaan aikuisiällä voinut näin hyvin kuin nyt – se ei enää kipuile, ei turpoa, eikä oikeastaan anna olemassa olostaan mitään merkkejä edes näläntunteen muodossa. Suosittelen tätä kolmen aineksen komboa aamu- tai välipalaksi aivan kaikille!
Iloista perjantaipäivää kaikille!
Lue myös: Hyvinvointiprojektin tuloksia – Enemmän energiaa, parempi mieli & paino -5kg
Seuraa myös somessa
Kuulostaapa hyvältä. Mistä noita Chian siemeniä saa?<br />
Nonna
Nonna: Nämä Voimaruoan Chia siemenet löytyivät ihan tavallisesta S-marketista, taitaapa myös Alepa näitä myydä. 🙂 Prismoissa ja Cittareissa onkin sitten laajemmat valikoimat. 🙂 Kannattaa kurkistaa lisäravinnehyllyt, laihdutusvalmistehylly ja sitten siemenosasto, omassa S-Marketissa nämä olivat lisäravinteiden kanssa samassa hyllypaikassa, vitamiinituubien ja Saltbalansien kanssa. 🙂
Hei, Alku-puuro on meilläkin saavuttanut suuren suosion vaihteluna tavalliselle kaurapuurolle. Pellavansiemenrouheen käytöstä sen sijaan muistuttaisin, että niille, joiden vatsan pömpötykselle löytyy syy raskaudesta se ei ole suositeltavaa ja muidenkin osalta välttäisin ylenpalttista käyttöä korkean kadmium- ja syaanivetypitoisuuden vuoksi. Ja kiitokset vielä Alvar Aallon koti -postauksessa, tosi mielenkiintoinen ja hyvät kuvat, lisää näitä!
Kotirouva: Alku-puurot on ihan mahtavia, rakastan varsinkin Sadonkorjuun rouskuvaa koostumusta. :)<br />
<br />
Raskaana olevien kannattaa jättää pellavansiemet pois ruokavaliosta ja muutenkin konsultoida äitiysneuvolaa ruokavaliosta. :)<br />
<br />
Alvar Aallon kotitalokierros oli upea elämys, nostalginen plast from the past ja koko porukka oli aivan haltioissaan. ♥ Mieletöntä ajatella että legenda itse on istunut juuri noilla tuoleilla, työskennellyt työhuoneensa ikkunapaikalla ja puhunut valkoiseen lankaluuriinsa… ♥
Jos kaipaat jonkun ajan kuluttua vaihtelua chian siementen syöntitapoihin, tässä oma lemppari chia-herkkuni: suklainen chia vanukas ♥<br />
<br />
Ainekset: 3 rlk chia siemeniä, 1,5dl maitoa (tai esim kaura/manteli/soijamaitoa), ripaus aito vanilja jauhetta (ei vanilja sokeria), ripaus suolaa (mieluiten himalajan vuorisuolaa), 1 kukkurallinen tlk hunajaa, 1 kukkurallinen tlk raaka-kaakaojauhetta puolikas pilkottu banaani sekä kaakaonibsejä koristeluun.<br />
<br />
Valmistus: Sekoita chian siemenet ja maito ja laita kulhossa jääkaappiin tekeytymään yön yli tai pariksi tunniksi. Ota seos jääkaapista, lisää muut ainekset ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoile baanipalojen ja kaakaonibsien kera. Huom! Banaaneista tulee tämän suklaisen chia vanukkaan makeus, joten jos sen jättää pois, maku "kärsii" huomattavasti 🙂 Suosittelen testaamaan ensin tällä variaatiolla ja sen jälkeen kokeilemaan muitakin lisukkeita, jos mieli tekee! Nibsit voi jättää hyvin pois jos ei niistä välitä tai ne voi korvata esimerkiksi tummasta suklaasta raastetuilla lastuilla. <br />
<br />
Ohje on yhdelle henkilölle. Jos teen tätä monelle, laitan yleensä maito-siemen seoksen omissa purkeissa jääkaappiin ja vasta sekoitusvaiheessa yhdistän purkkien sisällöt. Näin ei synny liian suuria chia-siemen paakkuja 😀 Lopuksi kaadan seoksen takaisin purkkeihin ja täytteet päälle 🙂 Tää on niin herkkua että mieli tekis vetää tätä joka aamu ja ehkä vielä illallakin 😀 Ja on muuten myös täyttävää!
Marissa: ihan mieletön ohje, oli pakko tulla kiittämään sinua vielä reseptisi jakamisesta. ♥ ♥<br />
<br />
Olen testannut tätä nyt neljästi, kolme kertaa banaanin kanssa ja yhden kerran käytin banaanin sijaan tilkan hunajaa mutten tykännyt tuosta. 😀 Kiitos vielä kerran, tästä tuli vakkariherkkuni. 🙂
Luin netistä,että chian siemeniä ei suositella jos käytät<br />
-verenohennuslääkkeitä<br />
-verenpainelääkkeitä<br />
-sydänlääkkeitä<br />
-jos kärsit alhaisesta verenpaineesta<br />
Kysyin mm. apteekista,eivät tienneet,käskivät kysyä lääkäriltä.Osaisiko joku kertoa,mitä tapahtuu,jos käyttää verenpaine- ja diabeteslääkettä?Tämän takia en kehtaisi tilata aikaa lääkäriltä.
Chian siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on chiasiemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa.<br />
<br />
Lähde: Cocovishop.com<br />
<br />
Chian siemenet sisältävät enemmän omega-3:sta kuin lohi, paljon antioksidantteja ja mineraaleja, proteiinia, kuitua. Itse en ole törmännyt sellaisiin uutisiin että chia-siemenillä olisi ollut epäsuotuisa vaikutus elimistöön. Ainoa varoitus josta olen tietoinen liittyy siementen liottamiseen eli turvottamiseen nesteessä tai nestemäisen jogurtin yms kanssa: kuivana ei chia-siemeniä kannata suuhun lusikoida, ne voivat turvota jo matkalla vatsalaukkuun ja aiheuttaa pahimmillaan tukoksen ruokatorveen. <br />
<br />
Minulla on itselläni keskivertoa korkeampi verenpaine (ollut aina), sydämen lisälyöntisyyttä sekä sivuääni, joka on todettu olevan toistaiseksi harmiton. Sukurasitteena on sepelvaltimotautia, johon isäni viime vuoden lokakuussa menehtyi. Olen saanut chiasta pelkästään positiivisia vaikutuksia, vatsa on toiminut paljon paremmin, vuosia vaivannut närästys on nykyisin hyvin vähäistä ja verenpaineetkin paremmalla tasolla kuin koskaan. Paineisiin tosin vaikuttanee myös liikunnan lisääminen, eli pelkästään chia-siemenet eivät ole painearvojani parantaneet. Maaliskuussa kävin isossa verenkuvassa viimeksi (selkävaivojen takia otettiin kaikki labrat) ja arvot olivat priimaa, jopa kolesterolinkin osalta joka minulla aina ollut korkeahko. :)<br />
<br />
Oletko soittanut kunnalliseen terveysneuvontaan? Sieltä saisit varmasti parhaiten tietoa, ja aina on parempi kysyä ammattilaiselta ja odottaa vastausta, kuin luottaa tuntemattoman ihmisen sanaan. ❤<br />
<br />
Aurinkoista kesää!
Kotikaupunkini terveysneuvonta,samoin kuin 2 apteekkiakaan eivät chia:n mahdollisista sivuvaiku-<br />
tuksista tienneet…mutta,osoitteesta<br />
<a rel="external nofollow" href="http://www.kemikaalicoctail.fi/2014/06/chian-siemenia-vain-rkl-vrk/" target="_blank">www.kemikaalicoctail.fi/2014/06/chian-siemenia-vain-rkl-vrk/</a><br />
löytyy pieni lista mahollisista sivuvaikutuksista ja paljon muuta mielenkiintoista asiaa chiasta.<br />
Jos on diabetes tai verenpainetta,niin kannattaa tutustua vhh:ta käsitteleviin kirjoihin,minulla ne tiedot auttoivat,enää on minilääkitys paineeseen ja diabetekseen,veren rasva-arvot kunnossa,ainakin viimeksi mitattuna.
Kari: kiitokset vinkistä! 🙂
Korjaus antamaani chia-siemenistä kertovaan juttuun…osoitteessa oli virhe,puuttui yks k-kirjain sanasta <br />
kemikaalicocktail…joten uusi yritys<br />
<a rel="external nofollow" href="http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/06/chian-siemenia-vain-rkl-vrk/" target="_blank">www.kemikaalicocktail.fi/2014/06/chian-siemenia-vain-rkl-vrk/</a><br />
Muistelen,että näin netissä jutun,että who:kin olis jo tutkinut chian ja antanut siitä jotain lausuntojakin…<br />
Täytyykin jatkaa etsintöjä,onhan kyseessä mielenkiinoinen ja tärkeäkin asia.
Kari: Niinpäs olikin, nyt toimii linkki. 🙂 Aihe on todella mielenkiintoinen, täytyy itsekin yrittää etsiä lisää infoa chian hyödyistä ja haitoista. 🙂