10 vinkkiä miten sisustat valkoisella

Olen tutkinut tuhansia kuvia, lukenut värien filosofiaa, opiskellut valaistuksen saloja ja nauttinut joka hetkestä! Moni ei ehkä tiedä, että valkoisen sävyjä on yhtä paljon kuin esimerkiksi sinisen tai punaisen sävyjä. On harmaanvalkoista, maalarinvalkoista, paperinvalkoista, kermanvalkoista, kylmää sinivalkoista, pehmeää beigenvalkoista, tunnelmallista mudanvalkoista…. lista on loputon. Sisustaminen on suuri intohimoni ja erityisesti valkoisella sisustaminen on minun juttuni. Seuraavat esimerkit ja mielipiteet ovat täysin omiani, joten eri mieltä saa asioista olla. Näkökulmia kun on yhtä monta kuin on katsojiakin. 🙂

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit
10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Valkoisen sävyt

Omasta mielestäni tärkeintä niin kutsutussa yhden värin sisustuksessa on sävymaailma ja värin eri vivahteet. Jos kaikki pinnat, eli seinät, katto, kalusteet yms. ovat tismalleen samaa sävyä ja tummuusastetta, lopputulos voi olla kylmä ja kolkko. Parhaimman lopputuloksen saa kun yhdistää saman sävyn eri tummuusasteita.

Tärkeää on kuitenkin muistaa ettei tule sekoittaneeksi kylmiä ja lämpimiä sävyjä liian lähekkäin. Liian lähellä toisinaan ollessaan lopputulos näyttää usein siltä, että osa kalusteista / tavaroista on uusia ja osa aikansa eläneitä, eikä harmonista kokonaisuutta synny, jos osa huonekaluista ja tekstiileistä näyttää nuhjuiselta.

Jos värisävyt eroavat toisistaan reilusti on kyseessä jo kahdella värillä sisustaminen (esim. puhtaanvalkoinen ja persikkainen vaaleanbeige), jossa yleisilme on kuitenkin valkoinen. Eli valkoisia sisustuksia voi myös olla tehostevärienkin ystävillä, tästä lisää jutun lopussa.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Kuva: Le SPA de l’hotel at Lotte Hotel Seattle

Epäsuora valaistus tekee sisustuksesta kodikkaan

Valaistus on valkoisella sisustamisessa erityisen tärkeää. Valaistuksen avulla valkoiseen sisustukseen luodaan valot ja varjot, korostukset ja häivytykset. Luonnonvalossa kaikki sävyt näyttävät erilaiselta kuin keinovalossa tai kynttilänvalossa.

Valaistuksella voidaan suuresti vaikuttaa siihen, miten värien sävyt tulevat esille. Valaistuksessa kiinnittäisin huomiota etenkin epäsuoraan valaistukseen. Tunnelman luominen on tärkeää ja yllä oleva kuva on mielestäni todella onnistunut valaistuksen suhteen. Nurkat ja katonrajat eivät korostu, vaan jäävät pehmeiksi raameiksi aulatilaan.

Huomaatteko kuinka verhot ovat kirkkaamman valkoiset valokeilan heijastuman kohdalta verrattuna muihin kohtiin? Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten valaistuksella saadaan muokattua valkoisen sävyjä. Suosittelen hankimaan pöytä-, seinä- ja lattiavalaisimia ja käyttämään kattovalaisimia pääasiallisesti vain siivousvalona.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Valitse valaistuksen värilämpötila

Kokeile valaistuksessa rohkeasti erilaisia värilämpötiloja, jotta löydät omaa silmää eniten miellyttävän ratkaisun. LED-lampuissa on enemmän vaihtoehtoja värilämpötilan suhteen kuin hehkulampuissa.

Itselläni on valoisaan vuodenaikaan yleensä käytössä puhtaanvalkoinen led-lamppu sävyssä 4000K ja talvella tykkään lämpimän sävyisestä 2700K-värilämpötilasta. Perus päivänvaloa vastaa sävy 5500K, mutta talviaikaan olen todennut sen olevan liian sinertävä. Yläpuolella olevasta kuvasta huomaat millainen vaikutus valaistuksen värilämpötilalla on valkoiseen seinään.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Kuva: The White Company

Kalusteiden asettelu tilassa

Sisustettavassa tilassa kannattaa huomioida käyttötarkoituksen ja käytettävien neliöiden lisäksi myös huonekorkeus. Mitä korkeampi tila on, sen suurempaan merkitykseen nousee korkeusvaihtelut. Kalusteiden ei kuitenkaan kaikkien tarvitse olla toinen toistaan korkeampia, vaan korkeusvaihtelua voi tuoda myös seinille sijoitettavat taulut. Jos kaikki kalusteet ovat matalia, lopputulos saattaa olla hassun näköinen. Jos kaikki kalusteet ovat korkeita, tulee tunne että kalusteet kaatuvat niskaan.

Kaikkia kalusteita ei myöskään kannata sijoittaa huoneen seinustoille. Tilan keskelle jää ns. tanssilattia ja kodikkuuden luominen on vaikeaa. Poikkeuksena pienet tilat, joissa vaihtoehtoja kalusteiden asettelulle ei välttämättä ole.

Kalusteiden sijoittelussa on huomioitava myös syvyysvaihtelut. Jos valkoisen sohvan takana on valkoinen seinä, suosittelen ottamaan sohvaa hieman irti seinästä, jolloin myös sohva korostuu eikä huku seinään.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Kuva: Jämerä / Asuntomessut 2008

Luo sisustukselle kiintopiste

Käytettävän tilan koko kannattaa huomioida huonekaluhankintoja tehtäessä, suureen tilaan ei kannata ostaa pelkästään pieniä kalusteita, eikä pieneen tilaan jättikokoista sohvaa tai koko lattiapinnan täyttävää pöytää. Jos kaluste kuitenkin hukkuu huoneeseen tai vuorostaan hyppää silmille, voi tähänkin vaikuttaa valaistuksella.

Valaistuksen avulla voidaan korostaa huomaamatonta pientä sohvaa, kun asettelee sohvan toiselle puolelle pienen pöytävalaisimella varustetun pöydän ja toiselle puolen esimerkiksi lattiavalaisimen. Sohvasta tulee tällöin ryhmä ja valaistuksen ansiosta huomio kiinnittyy suurempaan kokonaisuuteen.

Huoneeseen kannattaa myös valita niin kutsuttu kiintopiste eli katseenvangitsija. Se voi olla seinän kokoinen ikkuna jonka takaa avautuu upea maisema, tunnelmallinen takka, kaunis taulu tai vaikka muhkea sohva. Kiintopisteeseen katse ohjautuu aina ensimmäisenä tilaan astuttaessa. Korosta valitsemaasi katseenvangitsijaa valaistuksella.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Kuva: Kuva: Jämerä / Asuntomessut 2008

Valitse materiaalit huolella

Omasta mielestäni kaunein kokonaisuus syntyy, kun sekoittaa sekä kovia että pehmeitä materiaaleja keskenään. Rakastan valkoista nahkasohvaani, ja vaikka se on kylmä ja kova pintarakenteeltaan, saa siitäkin kutsuvan ja muhkean pörröisillä vilteillä ja koristetyynyillä. Myös makuuhuoneessa suosin muhkeutta paksun päiväpeiton ja tyynyröykkiön muodossa.

Moni ajattelee valkoisen olevan arka väri ja siksi välttelee sitä kodissaan. Tämä on harhaluulo ja väriäkin tärkeämpää kaikessa sisustamisessa on materiaalit. Sininen ja vihreä likaantuvat siinä missä valkoinenkin ja omiin arjen tarpeisiin soveltuvat materiaalivalinnat mahdollistavat huolettomuuden ja tekevät kodista helppohoitoisen.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Muiden värien käyttö sallittu!

Omasta mielestäni valkoisesta sisustuksesta voidaan puhua myös niissä tapauksissa, missä valkoisen lisäksi on käytössä muitakin värejä. Päävärinä käytetään valkoista, jolloin yleisilmeestä saadaan vaalea ja tehosteena muita värejä oman maun mukaan. Alla oleva kuva on erinomainen esimerkki valkoisesta sisustuksesta, joka ei ole paperinvalkoinen.

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella  Omakotivalkoinen sisustusvinkit

Kuva: Sonny Mo Arts

10 vinkkiä miten sisustat valkoisella

Tässä vielä lyhyesti minun 10 kultaista sääntöä, joita yritän itse noudattaa oman kotini sisustuksessa. Jokaisella on kuitenkin omat mieltymyksensä ja kannattaakin luottaa siihen mikä itsestään tuntuu ja näyttää kivoimmalta. Oma koti sisustetaan kuitenkin itselleen ja perheelleen, omien tarpeiden mukaan. 🙂

1. Valitse valkoiselle sävy

2. Epäsuora valaistus tekee sisustuksesta kodikkaan

3. Valitse valaistuksen värilämpötila halutun tunnelman mukaan

4. Kalusteiden asettelu tilan ehdoilla

5. Luo sisustukselle kiintopiste

6. Valitse materiaalit huolella

7. Muiden värien käyttö sallittu!

8. Virheistä oppii, eikä kukaan ole seppä syntyessään.

9. Muista pitää hauskaa, sillä sisustaminen on kivaa!

10. Nauti kodistasi ja sen tunnelmasta. ❤︎

Kokemuksesta voin vielä sanoa, että sisustussilmä kehittyy vuosien varrella. Oma tyyli tulee jokaiselle meistä aikanaan tutuksi ja virheostokset sen myötä vähenevät. Ei muuta kuin sisustelemaan! 😀

Ihanaa viikonloppua kaikille!

P.S. Jos jotain jäi huomioimatta niin kommenttiboksin kautta vaan viestiä ja kysymyksiä tulemaan. Itselläni on jo ihan silmät sikkurassa ja univelka suunnaton, joten lähdenkin tästä untenmaille.


Seuraa myös Instagramissa 

5 kommenttia “10 vinkkiä miten sisustat valkoisella

  1. Kiitos, Miia! Olipa kiva, hyödyllinen ja inspiroiva postaus! Vaikken itse olekaan valkoisella sisustaja, oli tässä paljon innostavaa ja kokeilemisen arvoista asiaa 🙂 Ainakin vierashuoneeseemme käypää sovellettavaa, sitten joskus… Kiitos, ja kauniita unia!

  2. Olivia: Samoja periaatteita voi käyttää myös ei-valkoisissa sisustuksissa. Valaistuksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, etenkään täällä pimeässä pohjoisessa.Hyvä että postauksesta oli hyötyä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *