DIY-valaisin Work Lampin tapaan (sis. ohjeet)

Jiihaa ja jippii! Olen aivan haltioissani tästä Clas Ohlsonin osista tuunatusta Design House Stocholmin Work Lamp-kopiostani. Kävin nimittäin vauhdikkaalla extempore-reissulla Clas Ohlsonilla ostamassa tarvittavat osaset valaisintuunaukseeni ja kotiin paluun jälkeen meni tasan kymmenen minuuttia kun oli valaisimeni toimintakunnossa. 🙂 Tässä se nyt on, minun rakas raksalamppuni! <3 <3 <3

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Sähkökytkennöissä kannattaa turvautua aina ammattilaiseen

Minulta on pyydetty parikin kertaa kuvallisia ohjeita, kuinka oikein tuunailen sokeripalan tilalle sienäpistokkeen. Nyt kuvasin teille kaikki vaiheet, mutta painotan että sähkötöitä ei kannata ihan ummikkona lähteä tekemään (eikä tätä kai saisi muutenkaan tehdä kuin valtuutettu sähkömies) ja harkintaa sekä varovaisuutta pitää aina käyttää tälläisissä hommissa. 

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Osat jotka tarvitset roikkalampun rakentamiseen

Tässä kaikki tarvittavat osat, lukuunottamatta pientä talttapäistä meisseliä jota tarvitaan sekä valkoisen muovikuvun että sokeripalan irroittamiseen. Eli Clasun lampunjohto, ritiläkupu, hehkulankalamppu, seinäpistoke katkaisimella varustettuna ja keskikokoinen ristipäämeisseli.

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Vaihe 1: Irroita kupu ja sokeripala

Ensimmäisenä työvaiheena on valkoisen kattokuvun ja sokeripalan irroittaminen. Ruuvaa pienellä talttapäämeisselillä valkoisen kuvun varressa oleva silikoninen kiristysruuvi auki, jolloin pystyt vetämään johtoa ulospäin kuvusta ja pääset kunnolla käsiksi sokeripalaan.

Tämän jälkeen ruuvaa samaisella talttapäämeisselillä sokeripalan ruuvit auki ja vedä johdot irti sokeripalasta sekä ripustuslenksuista (yhtenäinen komponentti, eli lenksut ovat suoraan kiinni sokeripalassa). Lopuksi vedä iso kattokupu pois johdosta.

Nyt sinulla on kolme irtonaista osaa, eli johto, sokeripala ja kattokupu. Sokeripalan ja kattokuvun voi siirtää syrjään. Ne kannattaa kuitenkin säästää.

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Vaihe 2: Irroita kotelon kansi ja kiinnitä uusi johto

Sitten käsiksi seinäpistokkeeseen. Ruuvaa takaosan neljä ruuvia auki ja irroita etukansi.

Pujota johto pistokkeen alaosassa olevan levyn alta ja aseta molemmat johdonpäät (sininen ja ruskea) reunimmaisiin metallikiinnikkeisiin. Keskimmäinen reikä on maadoitusjohtoa varten, mutta johto ei ole maadoitettu joten se jää tyhjäksi tässä tapauksessa.

Sähkömies-ystäväni sanoi ettei ole väliä miten päin ruskean ja sinisen johdon laittaa tässä kyseisessä tapauksessa, kunhan ne ovat ulommaisissa reissä, koska seinäpistoke toimii molemmin päin. 🙂

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Vaihe 3: Poista tukirengas ja kiinnitä ritilävarjostin paikalleen

Poista valkoisesta lampunkannasta erillinen varjostinta varten oleva tukirengas. Tätä ei tarvita lainkaan. Metallinen ritiläkupu kierretään valkoisen lampunkannan kierteisiin varjostinrenkaan tilalle. Musta johdossa olevan peitekupu liikkuu vapaana ja sen voi asetella lopuksi paikoilleen. 

Sitten vaan hehkulamppu tai halogeenilamppu kiinni kantaansa ja voila, se olisi siinä. 🙂

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Johdon lyhennys solmimalla

Tein koiran vuoksi johtoon pienen solmun, jotta johto ei roiku. Koira kun tykkää nukkua tuolla keittiön ikkunan edessä. Nyt ei tarvitse pelätä että raksalamppuni mätkähtää alas. Ritilä on kyllä sen verran painava, että ei se ihan hevillä sieltä onneksi tippuisikaan. 🙂

DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen
DIY ohjeet miten teet itse roikkalampun - Omakotivalkoinen

Itse tehty industriaalinen valaisin

Tällainen DIY tällä kertaa ja pakko on hehkuttaa vielä, että on yhtä onnistunut kuin oksarekkinikin. Kyllä nyt kelpaa iltasella laittaa valo päälle ja tunnelmoida. Eikä ole enää keittiössä iltaisin pimeää nurkkaa. 🙂

Minä nappasin kaupan viimeisen mustan ritiläkuvun ja suosio on ilmeisesti yllättänyt myös muissakin myymälöissä, koska kaikkialla myydään myyjän mukaan nyt ei-enää-oota. Syyskuun puolivälin kieppeillä on kuitenkin tulossa uusi erä, joten kolme-neljä viikkoa menee että ritiläkupua taas saa, mustana ja valkoisena. 🙂 

Tässä vielä selkeyden vuoksi suorat tuotelinkit Clas Ohlsonin sivuille:

Huomiseen!46 kommenttia “DIY-valaisin Work Lampin tapaan (sis. ohjeet)

  1. Marika: Eikös olekkin. 😀 Olen niin iloinen, että päätin valita tämän version. 🙂

 1. Tuon saa tehdä ilman sähkömiehen valtuutusta. Laitteiden sisällä oleviin johtoihin ei koskaan saa kajota, mutta pistokkeet voi vaihtaa itse.<br />
  <br />
  T: Rena-sähkäri

  1. Rena: Ok, en ollut varma asiasta, niin uskaltanut julistaa tätä viritelmää lailliseksi. 😀 Hyvä, että tämän saa tehdä tavallinen tallaajakin. 🙂

 2. Vinkkinä, että Bauhausista saa seinäpistokkeellisen johdon muutamalla eurolla. Itsellä valkoinen, eli muista väreistä en tiedä 🙂

  1. Lis: Mustana ei ilmeisesti ole saatavana valmista vaihtoehtoa, tai ainakaan yksi tuttuni ei mustaa nähnyt kun meni etsimään todennäköisesti juuri samaista johtoa, kuin mikä sinullakin on. :)<br />
   <br />
   Meiltä on turhan pitkä matka Bauhaussiin, joten sinne meneminen julkisilla on hieman hankalaa. Itselleni Clasu on helpomman matkan päässä. Mutta hyvä tietää, että ainakin valkoisessa värissä kannattaa mielummin turvautua Bauhaussiin kuin Clasuun, jos Bauhaussi on lähempänä tai sinne on muutakin asiaa. 🙂

 3. apua, niin ihana! pakko saada myös meille tuollainen!!! 🙂 kehikot oli vain verkkokaupassa loppu. harmi. toiv. ehtisin huomenna piipahtamaan oulun clasulla kun ouluun menen 🙂

  1. elluu: Hyvä kuitenkin jos Oulun Clasulta vielä löytyy niitä myymälästä. 🙂 Tämä on ihan huippukiva lamppu. 🙂

 4. sinä se vaan laitat tuulemaan etkä jahkaile, voi kun saisi edes puolet tuosta sun energiasta 😀 hieno DIY!

  1. anni: Hihiii, päätin päivällä että mitä ihmettä oikein vatvon enempää, kuin vaihtoehtoina oli vain alkuperäinen Work Lamp ja tämä edullinen tuunattava versio. 🙂

  2. ulla: Se romanttisempi kromin ja kristallinen sisältävä tyyli ei ollut minulle se oikea, vaikka alussa luulinkin niin. Kovin teollistakaan tyyliä en halua, joten vaikka tämä lamppu onkin raksamainen ja vähän karski, ei tätä kovin paljoa enempää kuitenkaan ole tulossa. Ymmärrän kyllä täysin että nykyinen sisustus ei miellytä kaikki vanhoja lukijoitani, joten olen siltä osin pahoillani että en pysty enää kaikille tarjoamaan mieleistä sisältöä. Jos saan suositella sinulle korvaavaa luettavaa niin alla olevat ovat hyviä vaihtoehtoja:<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://kotiovella.blogspot.fi/&quot; target="_blank">http://kotiovella.blogspot.fi/</a><br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://homewhitehome.blogspot.fi/&quot; target="_blank">http://homewhitehome.blogspot.fi/</a><br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://ladyblueisinthehouse.blogspot.fi/&quot; target="_blank">http://ladyblueisinthehouse.blogspot.fi/</a><br />
   <br />
   Näissä kaikissa on upea ja ylellinen sisustustyyli (ei kuitenkaan yliampuva), josta uskoisin sinunkin tykkäävän kovasti. Paljon valkoista, ripaus kromia ja kristallia sekä hiven mustaa. Tyylikästä ja kaunista. &hearts;

  3. hei!<br />
   ja kiitos blogi vinkeistä =) <br />
   tykkään myös katsella sun blogin vanhoja kuvia…niissä on jotain samaa kuin mun sisustuksessa =D

 5. Tosi upea DIY! Tämä täytyy tehdä omaan kotiin valkoisena, ainakin yhteen kertaan todennäköisesti useampaan! 🙂 Olen jo pitkään kuolannut Work lampia, mutta en ole raaskinut ostaa. Onkohan tähän mahdollista liittää johtoa, jossa olisi kytkin siinä johdon varressa eikä vasta pistorasiassa?

  1. Minna-Astrid: Valmista lampunjohtoa ei ole, missä olisi katkaisin, mutta erikseen niitä kyllä myydään. En osaa sanoa miten tuon kangasjohdon voi koneistoon vaihtaa ja se taitaa olla näitä sähkömiesten hommiakin. Bauhaussissa on valmiina joitain valkoisia johtoja, joissa saattaa olla myös katkaisin johdon keskellä.

  1. Niina: Todellakin matkit. 🙂 Tämä on niin onnistunut tuunaus että iloitsen tästä vielä pitkään. 🙂

   1. anikee: Ei tuo ollut vaikea tuunaus. 🙂 Pron titteliä en ihan vielä allekirjoita, mutta tuunauksena tuo on kyllä hieno. 🙂

 6. Oi mikä idea ja oi mikä lopputulos! aivan huippu! &hearts;<br />
  <br />
  Tätä ideaa on kyllä melkein ihan pakko kokeilla itsekin sillä lopputulos on todella onnistunut!

  1. Cinnabaria: Nappaa mukaasi vain. 🙂 Tämä on ihan mahtava tuunaus, lamppu ei näytä yhtään itse kyhätyltä ja hintakin on niin edullinen että ettei koskaan uskoisi. 🙂

 7. Siis niin tykkään näistä DIY – jutuistasi! Tämä valaisinfriikki ei oikein tiedä miten päin olisi, kun haluaisi heti tehdä samanlaisen meillekin. Mutta ööööh, ei meillä oo vielä edellisetkään valaisimet löytäneet paikkaansa, joten pitänee hetken malttaa? 😉

  1. JuttaEmilia: Apua, tiedän tuskasi. 🙂 Itsekin olen kova lamppufani ja jos vaan saisin kaikki ihanat valaisimet mahtumaan niin nitä olisi ainakin parikymmentä. 🙂 Tälle tuunaukselle kyllä jonkun paikan keksit… onko sinulla ikkunalautaa tai -syvennystä? Mitään paikkaa mihin voii ripustaa tämän roikkumaan, esim sisustustikkaa tai joku koukku? Tai jopa kattoonkin voisi laittaa kun näitä olisi esim kolme yhdessä (Clasulta saa sellaisen jakajan kattoon, johon voi kykeä useamman lampun kerralla). 🙂

 8. Tosi nätti tuli! On nätimpi mitä se Clasun oikea roikkalamppu, sen on vähän kölsyn (onkohan tuo jotein murretta ;D ) näköinen ja tuo sinun tekemäsi siro! Mutta mihin tarkoitukseen tuo lampunritilä on alunperin tarkoitettu?

  1. Jonsku: Hihiii, minulle sinun kölsy on kolho, eli suomeksi &quot;jotain jäi uupumaan&quot; tai &quot;jäi vähän pliisuksi&quot;. 😀 Lampunritilä on tarkoitettu tuohon tarkoiteukseen kyllä, mutta ilmeisesti katosta roikkuvana. 🙂 Ei siis tasolle laitettavana versiona. 🙂

  1. Jaana: Kiitos kommentistasi ja huolenpidostasi! &hearts; &hearts; &hearts; Tällä kertaa kirjoittaja olin oikeastikin minä itse, kun ystäväni kertoi tuosta kyseisestä ketjusta. Keskustelu alkoi muutamien kommenttien osalta valumaan täysin harhapoluille ja halusin ottaa kantaa kirjoitteluun sekä omalta osaltani hieman rauhoitella tilannetta. Ei ole kovin mukavaa että missään riidellään tai kinataan blogistani, saati että keskustelufoorumeille kirjoitellaan faktoina asioita jotka eivät pidä paikkaansa. NImettömänä on helpo esiintyä kaikkitietävänä, mutta en pidä siitä että asioita väritetään ja suorastaan valehdellaankin ja näin pyritään johtamaan ihmisiä harhaan. Blogiani ja sisustustani tai ulkonäköäni koskevat arvostelut ja haukkumiset eivät hetkauta. Mutta toivon että kirjoitukseni kyseiselle vauva-palstalle herättäisi edes jonkinlaisen ajatuksen siitä, että onko oikeasti sopivaa kirjoitella sinne mitä sattuu. Kaksi ihmistä pahoitti mielensä tuosta kyseisestä ketjusta ja heidän vuokseen otin kantaa ja heitä myös puolustan aina, jos tarve vaatii. &hearts;

 9. Hieno tuo lamppu, kiitos vinkistä! Musta ritilikkö ja musta tai mustavalkoinen johto sopisi omaan kotiinikin! Sokeripala ei käy meillä kattoonkaan, pitää olla pistomainen, joten joku tuunaus kiinnikkeeseen olisi tehtävä, vaikka lamppu tulisi kattoonkin. Tuo lamppu sopisi meillä eteisessä kattoon tai vaikka minne noin seinäkiinnityksellä.

  1. S – DaD: Clasulta saa niitä valaisintöpseleitä, joka kiinnitetään sokeripalan toisen päähän. Näin saa kattolamppuun töpselin. 😀 Meillä on myös töpselit kaikissa, joko valmiina tai itse lisättynä paitsi tytön huoneessa. Niin paljon helmpompaa on laitta lamppu kattoon kun ei tarvitse sokeripalan pikkuruuveja kiristellä. 🙂

 10. Hienoa työtä taas jälleen. Lampusta tuli superhieno! Sä kyllä osaat homman kuin homman ihan ilman apureita. Ihanaa sunnuntaipäivää!

  1. Marja K: Hihii, minusta tulee vielä oiva remppanainen jos samalla tyylillä jatkan. 🙂 Laminaattileikkuria pääsin jo testaamaan eikä sekään ollut niin vaikeakäyttöinen kuin etukäteen luulin. Ties vaikka innostuisin joskus laminoimaan oman makkarin tai tytön huoneen. :D<br />
   <br />
   Ihanaa sunnuntaita sinulle myös! &hearts;

 11. Vauvauvau!! Tämä lähti omalle to-do listalle heti, joskohan täkäläiseltä Claes Ohlossonilta löytyisi tarpeet 🙂

  1. Suvie: Nettisivuilta näkee myös myymälävalikoiman ja saatavuuden, joten kannattaa varmistaa löytyykö tuota ritilää teiltä päin. 🙂 Jos ei nyt ole, niin syyskuussa on tulossa tosiaan uusi satsi, toivottavasti iso sellainen. 🙂

 12. Muistan saaneeni sinulta vähän aika sitten vinkin society6.com sivustosta, mistä löytyy timanttikuosilla olevia tyynyjä. Osaisitko auttaa paljonko nuo tuumakoot ovat senttimetreinä? Sieltä löytyy ainakin 16'' x 16'' ja 18'' x 18''. KIITOS! Ps. Juuri tein valaisinhankinnan Clasun nettisivuilta. 😉

  1. Veera: En muista tuota sivustoa yhtään, mutta voi olla että olen vaan dementoitunut. 😀 Nuo koot 40×40 ja 45x45cm. :)<br />
   <br />
   Hihiii, löytyikö sieltä vielä ritilää vai tilasitko pelkän johdon ja lampun? 🙂

 13. Äh voi olla, että muistin väärin. Ehkä se vinkki olikin jostain muusta blogista, hmm. Kiitos kuitenkin ystävällisestä vastauksestasi noista koista. Tuolta sivustolta löytyy vaikka mitä tyynynpäällisiä, kantsii tsekata! <br />
  <br />
  Joo löytyi vielä mustana kaikkea. 😉 Vähän jännittää noi sähkötyöt, että osaanko. 😀 Onneksi tässä nyt sulta hyvät ohjeet.

 14. Samaa mieltä muiden kanssa, hieno tuunaus! Pidän tämän mielessä 🙂 Just mun tyylinen 😉

 15. Tää niin osu ja uppos muhun, et tänään piti käydä hakemassa iteki tarpeet kahteen samanlaiseen lamppuun. Postausta tulossa omaankin blogiin kunhan vain saadaan ne valmiiksi asti. Eilisen Ikean reissun jälkeen odottelis vielä pari pahvilaatikkoa purkajaansa ja kokoajaa, mut onhan se päivä huomennakin.

 16. Ihan mieletön! Mä oon pitkään haaveillut siitä Work Lampista, mutta en oo vielä raaskinut siihen rahaa laittaa.. Täytyy pistää muistiin tää sun huomattavasti halvempi versio 😀

 17. Tää on ihana. Njams. Kyttäsin noita kaikkialta loppuunmyytyjä ritilöitä Klasun sivuilta ja kun huomasin niitä tulleen verkkokaupan varastoon, klikkasin heti tykötarpeet molempiin väreihin. Nyt toinen komeilee makkarissa yöpöydän päällä ja toinen eteisessä. Ihanat. Mä en saanu muuten mitenkään sitä liikkuvaa &quot;kantaa&quot; pysymään siinä ritilässä tukevasti kiinni, vaan se jäi irrallisena siihen johdonpäähän ikään kuin helisemään. Kiristin sen sitten huomaamattomasti nippusiteellä. (Ts. tein siihen kangasjohtoon ihan sen kannan juureen tulpan) Nyt pysyy paikallaan. Super. Kiitos kivasta vinkistä siis 🙂 Muutenkin blogisi ja kotisi ihanat – oma sisustustyyli hieman poikkeaa mutta samoja elementtejä löytyy meiltäkin! Ideoitahan täältä otetaankin, eikä yritetä kopioida toisen kotia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *