Kesäviikonloppujen grilliruokailun lisukkeena toimii erinomaisesti itsetehdyt ranskalaiset, jotka päihittävät pakastealtaiden jauhoiset pötköperunat mennen tullen. Ranskalaisten tekeminen alusta loppuun asti itse on todella helppoa ja nopeaa, ja jopa minä osaan tämän homman vaikka muutoin olenkin alkeellinen kokki. Räppäsin reseptipostaukseni kuvat eilen illalla kun väkersin viiden hengen ranskalaissatsia kanagrillivartaiden kylkiäiseksi. Ohjemääristä minulla ei ole haisuakaan sillä itse heittelen öljyt ja suolat perunasuikaleiden päälle mututuntuman perusteella. Yleisenä ohjenuorena voi kai kuitenkin käyttää kaksi isoa perunaa per suu.
Suikaloi perunat
Perunat ovat suomalaisia kiinteän lajikkeen tavisperunoita, jotka leikkelin kuorineen suikaleiksi. Osa perunapaloistani muistuttaa muodoltaan enemmän lohkoperunaa kuin ranskalaista, mutta mallilla ei ole onneksi niin väliä. Tärkeää on että perunasuikaleet ovat ohuita ja keskenään suunnilleen samaa kokoluokkaa, jotta ne paistuvat uunissa tasaisesti.
Pirskottele perunoiden päälle öljyä
Kun perunat on suikaloitu, kaada niiden päälle öljyä. Jotkut tykkää oliiviöljystä, mutta minusta rypsi- tai rapsiöljy on näissä perunoissa paremman makuista. Öljyä lurautin kymmennen ison perunan kokoiseen suikalesatsiin noin 1dl. Perunoiden tulee olla kauttaaltaan öljyisiä, mutta niiden ei pidä lillua öljyssä. Öljyä kannattaakin lorottaa vähän kerrallaan ja sekoittaa välillä, jotta näkee oikean öljymäärän.
Lisää suolaa
Kolmosvaiheena on suolan lisääminen, johon minulla ei ole mitään määräarviota antaa. Oma suolani tulee myllystä ja muistaakseni taisin tehdä noin 5-6 isoa pyöräytystä. Suolaus siis oman maun mukaan. Suolaa kannattaa laittaa mielummin liian vähän kuin liikaa, sillä valmiisiin perunoihin voi lisätä suolaa tarvittaessa.
Sekoita huolellisesti
Sekoita öljy ja suola perunoihin hyvin, kädellä saa homman helpoiten hoidettua kun suolan tuntee sormissa. Itse laitan tässä vaiheessa kiertoilmauunin lämpenemään 200°C, jotta perunat saavat hetken aikaa marinoitua öljy-suolaseoksessa. Kokkikaverini sanoi että suola poistaa perunasta nestettä, jolloin perunoista tulee rapsakampia.
Levitä uunipellille ja kypsennä 200°C noin 30min
Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista kieroilmalla 200°C tai tavallisella uunivastuksella 220°C noin 30 minuuttia tai kunnes perunoiden pinta on kultaisen ruskea. Anna levätä hetki ennen tarjoilua.
Itsetehdyt ranskalaiset uunissa
Nämä on niin superhyviä, rapsakoita ja maukkaita ja uskallan väitää että jopa tuplasti parempia kuin hampparipaikkojen perunat. Nämä sopivat melkein mihin ruokalajiin tahansa ja pelkästäänkin niitä popsii hyvällä ruokahalulla, ketsupilla tai ilman.
Aurinkoista uutta viikkoa kaikille!
Lue myös: Resepti nopeasti valmistuvaan italialaiseen pizzaan
Seuraa myös somessa
Hei! Tulee myös erinomaisia kun laittaa lisäksi bataattia, punajuurta ja lanttua. Seassa myös valkosipulinkynsiä 😛
Kati: Varmasti tuleekin, täytyy kokeilla joku päivä lisätä perunoiden joukkoon hieman muitakin juureksia. 🙂 Valkosipuli on aina hyvää. ♥
Bataatista tulee myös hyviä, kokeile.
Hei, nämä tosi hyviä ja muitakin juureksia kiva paahtaa, laitamme vielä lopuksi ennen uuniin laittoa juureksille hiukan hunajaa. Dippi kastikkeeksi tyttäremme maustaa aina kermaviilin-makealla chilkkastikkeella ja suolalla. Koko perheen suosikki ja varmaan terveellisempiä kuin osto ranskikset 🙂
Marri: Kuullostaa herkulliselta, täytyy kokeilla tätäkin. 🙂
Miksi sekoitus kattilassa eikä sekoituskulhossa?
Kuulostavat herkullisilta! Kiitos!
Vekarus: Nämä ovat superhyviä, kannattaa kokeilla. 🙂
toimii myös vähemmällä öljyllä, itse laitan 2-3 rkl ja hyviä tulee silti 🙂
Paulina: Varmasti toimiikin, öljyä voi laittaa oman maun mukaan kunhan sitä on perunoissa riittävästi. Kahden hengen perunasatsiin laitan juurikin tuon noin 2 ruokalusikallista öljyä. 🙂
Tää ohje tallentui välittömästi koneelleni, ja menee takuulla kokeiluun, kiitos ♥
saparo: On kuule namia ja voittaa muut ranskalaiset mennen tullen. 🙂
Itse pistän vielä suolan lisäksi valkosipulijauhetta, tilliä, grillimaustetta… Suolana käytän aromisuolaa. Niin ja finnkinon vanhat popparimausteseokset on myös oikein hyvä mauste!:D
Mä olen ymmärtänyt että suola/mausteet ylipäätään pitää lisätä aina ENNEN öljyä, jotta pääsevät oikeasti kosketuksiinkin raaka-aineen eli tässä tapauksessa perunan kanssa? Öljy muodostaa pottuihin pinnan jota suola ei läpäise.
Jeij: En osaa sanoa mikä on oikea tapa, mutta kokkikaverini laittaa aina öljyn ensin ja suolan vasta sitten. Suola tarttuu öljyyn ja uunissa paistaessa maustaa perunat. 🙂
Näistä ei tullut kyllä rapsakoita, kaukana siitä. Olisikohan syynä liikaa öljyä/liian vähän suolaa?
Mari: Öööö, en kyllä osaa yhtään missä vika voisi olla. :/ Oliko perunat riittävän ohuiksi leikattu? Noin pikkurillin-nimettömän sormen paksuisia? Öljyn ja suolan määräkin voi vaikuttaa varmasti, mutta itse olen aina onnistunut saamaan perunoistani rapeita vaikka annostelun suhteen en ole mitenkään tarkka… Jos kokeilet perunoiden tekoa vielä toistekin, niin nosta paistoastetta kymmenellä mutta seuraa niiden tummumista ja ota tarvittaessa hieman aiemmin pois uunista. Muuta neuvoa en osaa oikein antaa. ♥
Jos perunat laittaa kylmään uuniin voi perunoista tulla lötköjä.
Heidi: Totta! 🙂 <br />
<br />
Kannattaa siis odottaa kunnes uuni on lämmennyt ja vasta sitten laittaa potut uuniin. 🙂
Hei, ohje kuulostaa hyvältä ja se menee viikonloppuna kokeiluun! Haluaisin kuitenkin tietää keititkö perunat ensin ja sitten teit ranskalaiset vai teitkö raa'asta perunasta? 🙂
Amanda: Perunat on viipaloitu lohkoiksi raakana, eli ei tarvita esikeittämistä. 🙂
Täytyy koittaa ☺
Tein tänään tällä ohjeella omia ranskalaisia, ja tuli ihan mielettömän hyviä! Lapsetkin ihmetteli, että: ”Äiti, teiksä nää oikeesti ihan itse?!” ;-D
Kiitos hyvästä ohjeesta!
Miola: Ihana kuulla että tykkäsitte, meilläkin tyttö rakastaa näitä rapsakoita perunoita ja hänen mukaansa ne maistuvat perunoilta (toisin kuin mäkkärin ranskikset jotka maistuvat tytön mielestä munkilta). 🙂