Pikimusta helmiäishohtoinen sauna!

Sävytin saunan tummaksi kaksi vuotta sitten Tikkurilan Hiilenmustalla Supi saunavahalla. Sävytetty vahapinta on aavistuksen haalistunut käyttövuosien aikana ja tarvitsee uusintakäsittelyn tullakseen taas uudenveroiseksi. Päädyin uteliaisuudestani ostamaan mustaksi sävytetyn Supi Arctic -helmiäiskuullotteen, joka saa saunan säkenöimään. 🙂

Supi_Arctic_5124Kemi.jpg

Omakotivalkoinen_998267.jpg

Supi Arctic -pönikkä odottaa jo valmiina kaapissa viikonloppua, jolloin hyökkään saunan kimppuun. Supi Arctic -värikartan sävy 5124 Kemi on helmiäishohtoinen musta, mutta hieman läpikuultavana sillä ei käsittelemätöntä puuta saa muutettua pikimustaksi. Vanha Supi Saunavaha -käsittelyni toimii onneksi hyvänä pohjana ja toivon että saunasta tulee taas tasainen ja mustanpuhuva. 🙂

Omakotivalkoinen_1764.jpg

Omakotivalkoinen_1762.jpg

Omakotivalkoinen_1761.jpg

Omakotivalkoinen_1743.jpg

Supi Arctic -sävyjä löytyy 11, joista mallipalan perusteella suosikkejani ovat mustan Kemin lisäksi harmaa Kelo Arctic sekä vaaleahko Ivalo. Myös puunsävyinen Tromsö näyttää takuulla kivalta sävyttämättömän saunan seinillä, varsinkin jos valaistuksena on kuituledit. ♥

Viikonloppuna nähdään peittääkö tämä helmiäiskuullote haalistuneita kohtia tarpeeksi, vai tarvitaanko enemmän väripigmenttiä sisältävää tököttiä. 🙂

Omakotivalkoinen_Miia.jpg

(Kollaasikuvat: Tikkurila.fi, Rakennustieto.fi)

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

28 kommenttia “Pikimusta helmiäishohtoinen sauna!

  1. satu: Kuvailen viikonloppuna tulokset tänne blogiin. 🙂 Toivottavasti onnistuu ja saunasta tulee siisti ja tasaisen musta. 🙂

  1. Minna: En oikeastaan. 🙂 Tykkään makoilla saunassa rentoutuen ja musta väri on tuonut sinne aivan ihanan tunnelman, todella rauhallinen ja pesämäinen lepopaikka. Vielä kun saisi vaihdettua valaistuksen lauteista ylös seinälle ohjautuviin kuituihin niin avot! 🙂

 1. Minkälainen pesu pitää saunalle tehdä ennen uuden maalikerroksen sutimista?<br />
  Olisi kiva nimittäin tehdä omalleenkin jotain…

  1. Anna: Peruspesu saunapesuaineella ja kevyt hionta on suosituksena. 🙂 Itse aion jättää riskillä hionnat väliin ja sutaisen uuden maalin pelkän pesun jälkeen pinnoille. :)<br />
   <br />
   Viikonloppuna piti saunan kimppuun hyökätä, mutta lähdinkin hieman yllätten tutustumaan Helsingin sisustuskauppatarjontaan, jonka vuoksi saunaprojektini siirtyy nyt hieman. 🙂

 2. Mä vähän petyin, kun yritin käsitellä mun 2012 alkuvuodesta öljyämät seinät uudelleen. Vaikka paras &quot;terä&quot; pinnasta oli jo lähtenyt, niin puu imi todella huonosti uutta Supi-kerrosta. Varaudu siis jonkin levittimen lisäksi paperilla ja ehkä joku sieni pinnan tasoittamiseen olisi myös hyvä. Jos jää yhtään pisaroita pinnalle, niin ne myös kuivavat niille sijoilleen pilkuiksi.

  1. Anna: Itse olen saanut vasta yhden kerroksen sudittua ja huomasin saman, aika huonosti tarttuu kiinni ja vaatii ehdottomasti toisenkin yrityksen jotta saunasta tulee tasaisen musta. Minä vetelen sienellä sutimisen jälkeen, mutta muutaman pieni pisara on siltikin ilmaantunut, onneksi ovat sen verran sivumassa etteivät pahemmin paista silmään. 🙂

  1. Satu: Sain yhden kerroksen sudittua mutta sitten loppui into ja aikakin. 😀 Toisen kerroksen laitan vielä tässä lähiviikkojen aikana, jonka jälkeen postaan. 🙂

 3. Aika yllätysvalinta, en olisi uskonut että saunasi on musta. POstauksen toiseksi ylin kuva on ilmeisesti saunastasi ja kuvassa väri näyttää varsin kirjavalle. <br />
  <br />
  Eikös nyt ole enemmän muodissa kuultovalkealla sävytetyt lauteet ja seinäpaneelit ja kiukaalle valkoiset kivet. Kiukaitakin saa valkoisena. Metallisia löylykiuluja ja kauhojakin saa valoisena nykyään.<br />
  <br />
  Oletko ajatellut muotolauteita vaihtaa?<br />
  <br />
  Mulle tulee mustasta saunasta mieleen pimeä ja ahdas huone. Eikä musta ainakaan kieli puhtaudesta ja raikkaudesta. Mutta makuja on monia 🙂

  1. Minulle tulee taas mieleen savusauna ja kesä! 🙂 Siksi hauskaa, jos kerros- tai rivitaloasunnon sähkösauna tuo tällaisia mielikuvia ja haluaisin samanlaisen tumman saunan! Valkoinen sauna olisi minulle kauhistus ja perinteiset on vähän tylsiä.

  2. Yllärivalinta: Minusta musta sauna on ihanan tunnelmallinen. &hearts; En hirveästi innostu kuultovalkoisesta, se on liian beigeä omaan makuuni. 🙂 Kylppariremppa kun aikanaan tehdään, säilyy värimaailma musta-valko-harmaana, ja kiuas kivineen menee uusiksi. Viime Habitare-messuilta tein jo kiuaslöytöjä, tosin valkoista kiuasta en mustaan saunaan aio laittaa. 🙂

  3. K-K: Savusauna on paras sauna! &hearts; &hearts; Puuverhoiltua saunaa ei saa ihan vitivalkoiseksi, koska kuultopinnoitteen on hengitettävä ja ne eivät koskaan ole täysin peittäviä. Itse en ole lainkaan innostunut kuultovalkoiseksi käsitellyistä perinteisistä puusaunoista, vaikka muunlaiset valkoiset saunat kiinnostavatkin. 🙂 Musta on silti omasta mielestäni paras, sinne kun vielä saisi kauniimman tunnelmavalon ja uuden kiukaan niin saunaelämys olisi täydellinen! &hearts;

 4. Aijaijai, nyt sulla on kyllä väärä nimi blogissa. Pitäisi olla Oma koti valkoinen, paitsi sauna musta :D<br />
  <br />
  Eikä ku se oli (huono) vitsi, ei kettuilua. Musta sauna on varmaan tosi kiva, en ole livenä ikinä nähnyt. No mutsin ulkosauna on kyllä tosi tumma, ja kyllä todella tunnelmallinen verrattuna perinteisiin. <br />
  Mutta tuo Jokkmokk ja Nuuk ovat kivoja sävyjä. Olisi kiva nähdä, että miltä tuo punertava Murmansk näyttäis saunassa. Olisi vähän erilainen valinta 🙂

  1. Minsku: Pitäisi kyllä vaihtaa tuo nimi, kuvaavin varmasti olisi &quot;Vihreillä Yrteillä Ja Mustalla Saunalla Ryyditetty Melkein Valkoinen Oma Koti Jossa Myös Kirkkaankeltaista Rikkomassa Väritöntä Värimaailmaa&quot; 🙂

  1. Bikke: Minulla loppui tarmo ja innostus kesken kaiken ja sain vain yhden kerroksen sudittua saunan pintaan. Aika huonosti tarttuu uusi Supi-vaha seinäpaneeleihin, mutta uskon (ja toivon) että toisen kerroksen kun saan sudittua niin se riittää tasoittamaan pinnan. 🙂

 5. Musta on todella haasteellinen levitettävä. Toivottavasti saat tasaisemman pinnan aikaiseksi sillä nykyisellään tuo on suorastaan ruma.<br />
  <br />
  Tuo mustaksi sävyttäminen oli villitys joka onneksi on vähentynyt, Vaalemmat saunat ovat kauniinpia ja rauhallisempia tunnelmaltaan. Meillä on tosi upea vaalea sauna enkä voisi istua tummassa saunassa. Oikeat savusaunat ovat tietty asia erikseen.

  1. ano: Niin, kuvahan on itseasiassa vuosi vanha ja huonolla kameralla huonossa valossa napsaistu. Uudet kuvat tulevat olemaan paljon paremmat, ja saunakin hienompi. :)<br />
   <br />
   Itse en pidä valkoiseksi käsitellyistä paneelisaunoista, kuultovalkoinen kukertaa liikaa beigeen (tai valaistuksesta riippuen jopa roosaan) ja se riitelee oman värisilmäni kanssa liikaa. Makukysymys tietysti tämäkin ja onneksi makuja on monia. 🙂 Minä kyllä voin saunoa mielelläni ihan millaisessa saunassa tahansa, värillä ei ole väliä jos saunomaan kutsutaan. 🙂

 6. Musta sauna on jotenkin älyttömän kotomainen. Olen aiemmin kylpenyt vain perus koivunvärisissä saunoissa ja mutta mustasta saunasta jäi jotenkin jännä mieli, tavallaan levollisempi tunnelma ja fiilis, että tällainen pitää joskus saada.

  1. Jossu: Tumma sauna on minustakin levollisempi, siellä istuessa rentoutuu paremmin ja lieveilmiönä alkaa myös väsyttää herkemmin. 😀

 7. Meillä musta sauna ja en neverever haluaisi vaaleaa saunaa!Saunan kuuluu olla hämyisä ja tunnelmallinen.Valoina meillä vain lyhdyt ja tuli puukiukaan lasiluukun takana.

  1. Nanna: rakastan yli kaiken sellaisia kelohonkaisia tummia savusaunoja, ne ovat saunojen aatelia. &hearts; Kerrostalokodin tavalliseen paneelisaunaan ei samanlaista fiilistä ihan saa, mutta kaikki mikä on sinne päinkään, on hyvästä. 🙂 Lyhtyvalaistus kruunaa rentouttavan saunahetken, ja löylytuoksu josta syys-ja talviaikaan suosikkini on ylläripylläri Savusauna -niminen tuoksutippa. 🙂

 8. Hei,<br />
  <br />
  Etsin kuvia saunojen käsittelyistä ja päädyin sivuillesi. Saunasi on upea! Kävin nyt ostamassa juurikin tuota helmiäishohtoista mustaa seiniin. Lauteisiin suosittelivat samansävyistä vahaa, joka ei kuumu. Sitä siis laitamme. Olisiko mahdollista saada lisäkuvia saunasta? Tällä hetkellä käsittelemme vanhat lauteet, mutta haaveissani olisi uusia ne ja tuo puolipyöreä paneeli selkänojassa ja etureunoissa on tosi kaunis.

  1. Arja: Ylin kuva on mallikuva, omasta saunasta on aika vähän kuvia kun siellä valaistus on niin huono ja sauna näyttää pikimustalta läntiltä. 🙂 Puolipyöreä paneeli on todella kaunis. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *