French Wardrobe – Yksinkertaisen tyylikäs pukeutumismetodi!

Törmäsin French Wardrobe -pukeutumishaasteeseen ensikertaa keväällä ja kiinnostuin välittömästi sen laatuun ja klassikoihin perustuvasta arjen ideologiasta. Lueskelin sillon tällöin juttuja ranskalaisten naisten pukeutumistyylistä sekä heiltä inspiraationsa saaneesta French Wardrobe -metodista, ja aloin miettimään miten saisin yhdistettyä sen määrältään vähäiseen vaatevarastooni. Ratkaisun avain oli yksinkertaistaminen (vielä entisestäänkin) ja laadukkaisiin perusvaatteisiin panostaminen. Myös Marie Kondon KonMari -metodi sopii tähän yhtälöön kuin nenä päähän – omista ja osta vain sellaisia vaatteita ja asusteita joita rakastat palavasti

FrenchWardrobe_17082015.jpg

French Wardroben pohjana toimii tyylikkäät, mukavat ja siistikuntoiset perusvaatteet, joihin panostaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaatteet jaetaan kahteen ryhmään – Kevät/kesä kauden perusvaatteiden joukosta löytyy mekkoja, hameita, shortseja ja muita lämpimään ilmaan sopivia vaatekappaleita, ja syys/talvi kauden vaatteissa kesäiset mekot ja shortsit korvataan talvitakkeilla, paksuilla sukkahousuilla, neuleilla ja muilla säähän sopivilla yksilöillä. Suomen olosuhteissa on omat haasteensa neljän erilaisen vuodenajan vuoksi, mutta mix ja match -kerrospukeutumistaktiikka toimii tässä hyvänä apuna varsinkin keväisin, kun päivät ovat lämpimät mutta aamut ja illat saattavat olla pakkasen puolella. 

Omakotivalkoinen_17082015_kengat22.jpg

Nyt kun elämme jo melkein syyskautta, keskityn postauksessani syys/talvikauden kamppeisiin, joiden käyttökausi on 1.9.-28.2. 🙂 Oman vaatevalikoimani ytimenä toimii seuraavat perusvaatteet:

 • mustat pillifarkut
 • mustat kapealahkeiset siistit housut
 • 3kpl neuletakkeja
 • musta ohut pusero
 • valkoinen ohut pusero
 • valkoinen paitapusero
 • 3kpl mustia t-paitoja
 • 2kpl valkoisia t-paitoja
 • musta mekko
 • trenssi (syyspäiviin)
 • villakangastakki
 • untuvatakki
 • mustat nilkkurit
 • mustat tennarit
 • mustat korkkarit
 • mustat ballerinat (syyspäiviin)
 • mustat vuorelliset kumpparit / saappaat
 • kaulahuivi (100% pehmeää villaa)
 • nahkaiset vuoritetut lapaset
 • musta ohut vyö
 • 2kpl kelloja (kultainen ja musta)
 • musta nahkalaukku

Näiden perusvaatteiden tulee olla laadukkaita, oikeanlaisista materiaaleista valmistettuja ja kauniisti istuvia, jotta ne kestävät viikottaista käyttöä ja kulutusta siistikuntoisena useamman kauden, eikä niihin kyllästy. Englanninkielinen termi näille vaatteille on quality basics, joiden kanssa arpoessa kannattaa kysyä itseltään näitä asioita:

 • Voinko käyttää tätä kerta toisensa jälkeen ilman että se hajoaa, nukkaantuu pesussa tai menettää muotoaan? 
 • Voinko yhdistää tämän vaatteen / kengät / asusteen muiden perusvaatteideni kanssa?
 • Voinko elää ilman tätä?
 • Toimiiko tämä yhdistävänä tekijänä asukokonaisuuksien luomisessa? (esim vyö, neuletakki, jakku)

Oma esimerkkini on Seppälän pitkä neuletakki, joita olen käyttänyt jo monta vuotta ja rakastan niiden rentoutta ja monipuolisuutta. Ne eivät ole laadulla siunattuja, kestävät aktiivisessa käytössä siistikuntoisina vain noin puolisen vuotta ja ovat hinnaltaankin kaikkea muuta kuin quality basics. 🙂 Haluaisin mielelläni korvata ne laadukkaammilla yksilöillä, mutta sellaisia ei ole tullut vastaan mistään. En kuitenkaan voi “elää” ilman luottoneuleitani, joten sisällytän ne mukaan perusvaatteisiini kaikesta huolimatta. 🙂 Edullisen hintaluokan poikkeuksiin kuuluu myöskin Zaran housut, jotka sujahtavat jalkaan kuin mittatilaustyönä valmistettu hansikas. Ne ovat yllättävän laadukkaita ollakseen tusinamerkin valmistamia, enkä sen vuoksi koe että niitä olisi tarpeellista korvata puolet kalliimmilla laatumerkin laatuhousuilla. 🙂 Takkipuolella sen sijaan panostan mielelläni laatuun ja jätän Henkkamaukat täysin pois laskuista. Parajumpersin untuvatakillani on ikää jo useampi vuosi ja edelleenkin se on uudenveroinen, ja aina yhtä ihana pukea päälle pikkupakkasten saapuessa. ♥ Tuo takki onkin malliesimerkki French Wardroben tarkoituksesta – panosta laatuun, rakasta vaatteitasi, nauti niistä ja käytä ne puhki

Omakotivalkoinen_17082015_paidatneuleet2

Moni varmasti tässä vaiheessa ajattelee että ompas harvinaisen tylsää käyttää aina samoja vaatteita, mutta tuossa se jutun juju juuri piileekin. 🙂 Kun vaatteet ovat kaikki ihania ja lemppareita, ei niiden käyttäminen tunnu koskaan tylsältä. Vaatteilla toki on monta tarkoitusta ja joillekin tälläinen pukeutumismetodi ei sovi lainkaan, mutta peruspukeutujalle tämä on ihanteellinen ratkaisu – se helpottaa arkea, näytät aina hyvältä ja säästät aikaa sekä rahaa. Pukeutumalla vaatteisiin jotka tuottavat iloa, keskität ihmisten huomion itseesi kokonaisuutena – vaatteiden perimmäisenä tarkoituksenahan on saada ihminen näyttämään hyvältä, ja sellaisia vaatteita on helppo rakastaa jotka sen tekevät. Tämän metodin käyttöönoton jälkeen olen saanut kummallisen paljon kehuja siitä miten hyvältä MINÄ näytän, eikä yksittäisiä vaatekappaleita ole enää kehuttu, kuten ennen “ompas kivat kengät, pusero, housut, mekko”. Sisäinen keittiöpsykologini tuli siihen tulokseen että ihmiset näkevät hienojen vaatteiden sijaan minut, hymyni ja olemukseni. 🙂

Omakotivalkoinen_17082015_puserotmekot22

Perusvaatteita valikoidessa voi joskus joutua puun ja kuoren väliin, erityisesti jos tykkää väreistä. Vaikka ranskalaiset naiset suosivatkin pukeutumisessaan mustaa, valkoista, harmaata ja tummansinistä, on värien käyttö täysin sallittua. Jokaiselle meistä löytyy omat värisävyt, jotka korostavat kasvojemme parhaita puolia ja häivyttävät huonompia. Värianalyysi on asia jota suosittelen jokaiselle, sen avulla löydät oman värikarttasi ja värit jotka saavat silmäsi hohtamaan ja ihosi hehkumaan. Värianalyysissä ihmiset jaetaan neljään eri vuodenaikaryhmään – kevät, kesä, syksy, talvi.

Kevät/syksy-ihmiset ovat lämpimiä ja kesä/talvi-ihmiset viileitä, tässä hyvänä ohjenuorana toimii luonnossa esiintyvät sävyt – keväällä ja syksyllä luonto on täynnä murrettuja lämpimiä sävyjä (tuore ruoho, puiden silmut, syvänsininen vesi, syysruska), kesällä ja talvella viileitä (lumi, jää, turkoosi meri, kirkkaat kukat, harmaanhopea rantahiekka). Lämpimille ihmisille kulta sopii äärettömän hyvin, viileiden ihmisten parhaat puolet korostuvat vuorostaan hopealla. Värianalyysi on helppo tehdä myös itse kaverin avustuksella, alla oleva havainnevideo kannattaa kurkata, varsinkin kohdasta 4:06 eteenpäin, jossa määritellään onko ihminen lämmin vai viileä. 🙂

Colour-Grid.jpg

(bebewitching.com)

French Wardrobe -haasteen aikana saa toki shoppailla, mutta rajoitetusti. Perusvaatteet saa luonnollisesti korvata uusilla, jos ne hajoavat, häviävät tai muutoin menettävät statuksensa. Perusvaatteet tulee valikoida niin, että niiden kanssa pärjää seuraavat 6kk ja kauden aikana saa ostaa viisi uutta vaatevalikoimaa täydentävää yksilöä korostaakseen omaa persoonaansa. Tälläisiä voisi olla esimerkiksi korkkareiden ja pillihousujen kanssa yhdistettävä nahkatakki, erikoisemmat kengät tai värikäs laukku. Näiden kanssa tulee kuitenkin käyttää harkintaa ja pyrkiä panostamaan laatuun, ylenpalttinen ostelu on tarkoitus kitkeä kokonaan pois. Kauden alussa olisi hyvä miettiä etukäteen ostoslistaa ja tarpeita:

 • Onko seuraavan puolen vuoden aikana esim juhlia tai tilaisuuksia joita varten tarvitset jotakin tiettyä tai tietynlaista lisuketta?
 • Puuttuuko sinulta jokin asuste, jolla saisit esim räväkkyyttä tai tyttömäisyyttä perusvaatteilla luotuihin asukokonaisuuksiin?
 • Onko sinulla jokin must have -tuote, jonka haluat muttet ole raaskinut sitä ostaa?

Kun teet jo valmiiksi alustavan ostoslistan itsellesi, pysyt paremmin ajantasalla ja vältät heräteostosten tekemisen. Omalla ostoslistallani on nahkaiset korkkarit, lantiomittainen bleiseri ja Burberryn pohjemittainen klassikkotrenssi. Sopivia korkkareita tuskin tulen löytämään syys/talvikauden aikana, mutta pidän silmät auki varmuuden varalta. Burberryn trenssi kuuluu must have -kategoriaan, jota en ole raaskinut koskaan edes harkita ostavani. Nyt laitoin sen kuitenkin listalleni, sillä tiedän että sellaisen omistaminen tekisi minut erittäin onnelliseksi ja poistaisi ikuisen trenssiongelmani. Niillä euroilla jotka olen käyttänyt vääränlaisiin trensseihin, olisin jo ostanut tuon Burberryn itselleni… surullista realismia. 😀

Omakotivalkoinen_17082015_takki22.jpg

French Wardroben rakentaminen vaatii alussa usein muutamia perustason hankintoja, jotka itselläni olivat villakangastakki, nahkaiset syyssesonkiin sopivat ballerinat sekä nuhjaantuneen t-paitaosaston uusiminen. Ehdin jo ostamaan yhden Marimekon villakangastakin, mutta palautin sen koska olin epävarma sen sopivuudesta. Kuten Marie Kondokin opettaa, älä osta mitään mikä ei aiheuta totaalista rakastumista heti ensimmäisellä sovituskerralla. 🙂 Näin jälkikäteen oli hyvä että kannoin Marimekon takin takaisin kauppaan, sillä löysin viikkoa myöhemmin saman mallisen Tiger of Swedenin villakangastakin kuin viime syksyisen Cayla Coatin, jonka jouduin palauttamaan vetoketjuvian vuoksi. Uusi Kelli Coat nimeä kantava takkini on todella kaunis, nuorekas ja tyylikäs, materiaalina on käytetty 80% villaa ja se sopii sekä pillifarkkujen / tennareiden, että mekon / korkkareiden kanssa käytettäväksi. ♥

Omakotivalkoinen_17082015_laukkuhousut22

Tässäpä tämä French Wardroben idea tiivistettynä tietopakettina. 🙂 Pidän kirjaa vaatteiden kierrosta ja tarkastelen kriittisesti omaa asennettani seuraavien kuuden kuukauden aikana – millaisia muutoksia tämä haaste tuo tullessaan, huomaanko puutteita tai ilmeneekö yllättäviä tarpeita, joita en ole osannut ottaa huomioon… Tulen pitämään teidät ajantasalla kuukauden välein ilmestyvien tilannekatsausten muodossa. 🙂

Mukavaa uutta alkanutta viikkoa kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

45 kommenttia “French Wardrobe – Yksinkertaisen tyylikäs pukeutumismetodi!

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Kuten aiemmin arvelinkin, avaamanasi tämä French Wardrobe alkoi vaikuttamaan ihan järkevältä jutulta 🙂 Itse olen jo pidempään panostanut vaatteiden laatuun. Ongelmaksi vain muodostuu, että kun vaatteet pysyvät hyvinä, ei vaatekaapista tahdo poistua tavaraa samaan tahtiin kuin sinne ilmestyy uutta. Kaupoista löytyy aina jotain uutta kivaa, enkä ole aina muistanut miettiä, mitä kivaa kotona jo on. Kiitos sinun nykyisin onnistun jo paremmin jättämään uudet ihanuudet kauppaan.<br />
  <br />
  Ostin muuten tuon suosittelemasi Marie Kondon kirjan sähköisenä versiona. Olen nyt lukenut sitä ajatuksella puoleen väliin. Täytyy sanoa, että kirja on todella hyvä. Uskon, että esim. vaatekaapin laittaminen uuteen uskoon onnistuu entistä paremmin sen jälkeen kun on miettinyt millaista elämää oikeasti haluaa elää ja tätä myöten myös sitä, miten haluaa pukeutua. Vanhoista sinänsä hyväkuntoisista vaatteista luopuminen lienee helpompaa, kun todella ymmärtää ajan ajaneen osan ohi. Iso kiitos kirjavinkistä!<br />
  <br />
  Pienessä vaatemäärässä lienee se hyvä puoli, että tuolloin rakkaat vaatteet ehtii kuluttamaan loppuun ennen kuin omistajan ikä tai muoti ajaa niistä ohi. Toki osa vaatteista on ihan oikeasti ajattomia klassikoita tai sitten niin persoonallisia, etteivät oikeastaan koskaan ole olleetkaan muodissa. Loppujen lopuksi sitä tulee käytettyä vain pientä osaa vaatteistaan tai sitten jonkin vaatteen vetää päälleen tyyliin kerran vuodessa ihan vain siitä syystä, että tulee sitäkin edes joskus käytettyä. Käytännössä siis selviäisi elämästä ihan hyvin paljon pienemmällä vaatevarastolla eikä muutos edes näkyisi ulospäin :)<br />
  <br />
  On muuten mielenkiintoista huomata, miten sinunkin vaatekaappisi on kehittynyt tämän reilun vuoden aikana kun olen blogiasi lukenut. Ilmeisesti juuri French Wardrobe (tai ikä?) on ohjannut sinua ostamaan laadukkaita entistä naisellisempia vaatteita. Nuo hiljan ostamasi mustat nahkatennarit ovat hyvä esimerkki siitä, että kaunis hameenkin kanssa sopiva kenkä voi olla myös mukava ja käytännöllinen. Itse löysin vuosi sitten hieman vastaavat Archen mallistosta ja niitä on tullut pidettyä todella paljon.<br />
  <br />
  Mielenkiinnolla odotan lisäpostauksiasi tästä aiheesta 🙂

  1. Hippu-76: ihana kuulla että postaukseni avasi tuota haastetta, yritin kirjoittaa mahdollisimman selkeästi ja lyhyesti, jotta pääsette hieman paremmin kärryille siitä mikä French Wardroben idea on. :)<br />
   <br />
   Tuo on muuten totta, paljon vähemmän tulee osteltua tai edes katseltua kaupoissa mitään uutta kun vanhat käyttövaatteet ovat hyvässä kunnossa ja tähän tuo pukeutumismetodi oikeastaan perustuukin. 🙂 Vaatteita tulee myös kohdeltua paljon hellemmin, niitä ei enää samalla tavalla ryttää myttyihin odottamaan käsittelyvuoroaan pesun jäljiltä, oma arvostukseni vaatteitani kohtaan on kasvanut. :)<br />
   <br />
   Marie Kondo saa kyllä ajattelemaan asioita uudella tavalla, itsekin motivoiduin hienosäätämään omaa pukeutumistani ja pureutumaan ruohonjuuritason kysymyksiin – Miltä minä haluan näyttää, millaisissa vaatteissa oikeasti viihdyn ja miten nuo kaksi asiaa voi yhdistää. 🙂 Tajusin että kaksi omistamaani upeaa juhlamekkoa eivät aikuisten oikeasti pääse koskaan päälleni, koska ovat liian avonaisia omaan makuuni. Molemmat niistä joutavat kirppikselle ja toivottavasti löytävät käyttäjän joka uskaltautuu niihin pukeutumaan. 🙂 Ihan turha hillota tuollaisia vaatekappaleita turhan panttina muistuttamassa että ne eivät sovi minulle. :)<br />
   <br />
   Seuraan vaatemuotia aktiivisesti ja poimin sieltä yksittäiset kivat jutut, jotka istuvat omaan tyyliini. Trendivillityksiin en kuitenkaan enää ole lähtenyt mukaan ja olen onnistunut vierottamaan itseni uutuuksien haalimisesta vain sen tähden että kaipaisin jotakin uutta ja innostavaa. Tuosta olen todella ylpeä itsessäni, sillä olen aikaisemmin ollut hirmuinen trendihamsteri ja päätä pahkaa syöksynyt aina uuden sesongin alkaessa vaatekaupoille kiertelemään ja shoppailemaan. Omat vaatteeni ovat nykyisin aika ajattomia, itse en tunnista kaapissani yhtään trendiyksilöä, joka vanhenisi ulkonäkönsä perusteella esim vuodessa. Maksimekkomuotiin olisin tahtonut lähteä mukaan, mutta olen sen verran lyhyt että näytän nilkkamittaisessa mekossa pyöreähköltä lapselta, ongelma joka on hyvin yleinen lyhyillä naisilla joilla alavartalo on kokoa suurempi kuin yläkroppa. 😀 Vartalon mallista johtuen voin laskea pois myös tämän hetken kuumimmat trendit, eli lyhyet leveät paidat ja takit, jotka saavat minut näyttämään tasapaksulta ja tukevalta. :D<br />
   <br />
   Ikä on todennäköisesti suurin vaikuttaja siinä että olen siirtynyt panostamaan aikaisempaa enemmän myös vaatteisiin. Ja laiskuus myös, haluan että vaate kestää siistinä mahdollisimman pitkään, jottei tarvitse mennä shoppailemaan vaatekaupoille. 😀 Mukavuudenhalu on lisääntynyt myös, minulla on tärkeää tuntea oloni mukavaksi vaatteissani ja nuoruuden ulkonäkökeskeinen elämäntapa on haihtunut kuin tuhka tuuleen. 😀

  1. -V: Tähän en osaa vastata, sillä en ole vielä onnistunut löytämään sellaisia paitoja jotka olisivat laadukkaita. Tiger of Swedenin t-paita vaikuttaa parin pesun perusteella oikein hyvältä, mutta kokemusta on vielä sen verran vähän etten osaa sanoa onko paita hinta-laatusuhteeltaan hyvä vai huono. 🙂

  2. MarcCainin perus t-paidat ovat kalliita mutta laadukkaita. Minulla on muutama sellainen ahkerassa käytössä. Eivät ole vajaassa neljässä vuodessa menneet miksikään. Olen pessyt ne ohjeen mukaisesti pesukoneessa 30 asteessa.

 2. Samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, tämä avautui nyt paremmin ja noiden sinun kuvien kanssa. Kovin on pitkä matka vielä tuohon samaan mitä sinä teet. Jo tietoisuus asiasta on auttanut karsimaan tavaraa. Myös vaatteille pitäisi tehdä sama. Olen viime aikoina myös keskittänyt vaateostoksiani yhteen pieneen putiikkiin ja ostan kerralla isomman satsin toisiinsa yhdisteltäviä. Sekin on vähentänyt tarvetta ja kiinnostusta kaupoissa kiertelyyn.<br />
  Mustat tennarit on seuraavaksi ostoslistalla, kiitos sinun!

  1. Mallu: Tuo ostosten keskittäminen on loistava keino saada sointuva vaatekaappi. 🙂 Itse tykkään shoppailla Zarassa sekä Stockmannilla ja Booztin verkkokaupassa, joista molemmista löytyy suosikkimerkkejäni. :)<br />
   <br />
   Minun uudet Vagabondin tennarini ova jostakin syystä kiven alla, ei tunnu löytyvän tuota mallia mustana mistään, edes Vagabondin myymälöistä. Sovitin kyseisiä kenkiä valkoisena Vagabondin liikkeessä mutta tilasin ne mustana Footwayn verkkokaupasta. :)<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://clk.tradedoubler.com/click?p(239944)a(2168922)g(21367970)url(https://www.footway.fi/rose-3914-001-20-black.html)&quot; target="_blank">http://clk.tradedoubler.com/click?p(239944)a(2168922)g(21367970)url(https://www.footway.fi/rose-3914-001-20-black.html)</a&gt;

 3. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Olen tiedostamatta pyrkinyt jo vähän samankaltaiseen reilun vuoden ajan, mutta tämä French wardrobe niin sanotusti avasi silmät kokonaisuuden suhteen. Pitää tutkia asiaa vielä lisää ja tehdä ns. alkuinvestointi kokonaisuuteen, jonka jälkeen onkin sitten helppo jatkaa/ylläpitää vaatehuoneen sisältöä. Viime syksynä tein ison vaatehuoneen inventaarion ja tyhjennyksen blogisi inspiroimana, en laskenut tarkalleen vaatekappaleiden määrää, mutta alusvaatteita ja sukkia lukuunottamatta vaatekappaleita oli valehtelematta n. 300 kpl, joista karsin 2/3 osaa pois. Alkuun vaatehuoneen tyhjyys oli pieni järkytys, mutta siihen tottui erittäin nopeasti ja nykyään ahdistaa tuokin määrä, joka on pysynyt melko samana ja vieläkin voisin karsia helposti puolet pois 🙂

  1. Linda: Ihana kuulla että olen onnistunut inspiroimaan sinut vaateraivailuun. 🙂 Hirmuisen määrän sait vaatetta karsittua pois ja äkkiä onneksi tottuu pienempään vaatevalikoimaan. &hearts; Olet itsekin ehkä huomannut miten paljon helpompaa on valikoida mieleistä päällepantavaa. &hearts;<br />
   <br />
   Kannattaa katsella Youtubesta capsule wardrobe ja French wardrobe aiheisia videoita, joissa ihmiset kertovat omista tavoistaan selkeyttää vaatevalikoimaansa arjen parantamiseksi. 🙂 Omia suosikkejani ovat mm. nämä:<br />
   <br />
   Mademoiselle<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/user/1onestar/videos&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/user/1onestar/videos</a><br />
   <br />
   Rachel Haust<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/channel/UCvIaf-RCk5mQiH8rI0rODlg/videos&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/channel/UCvIaf-RCk5mQiH8rI0rODlg/videos</a><br />
   <br />
   Mimi Ikonn<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/user/MimiIkonn/videos&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/user/MimiIkonn/videos</a><br />
   <br />
   Clean.Simple.Free<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/channel/UCpD5Hqe60AJ79fupvuA6F1Q/videos&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/channel/UCpD5Hqe60AJ79fupvuA6F1Q/videos</a><br />
   <br />
   Sugar Mama (keskittyy lähinnä talous- ja sijoitusneuvoihin)<br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/channel/UC4Apd1uiOZ368g9YEN4A1RQ/videos&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/channel/UC4Apd1uiOZ368g9YEN4A1RQ/videos</a&gt;

  2. Kiitos linkeistä, täytyy käydä katsomassa :)<br />
   <br />
   Kun suoritin vaatehuoneen mylläyksen, niin otin kaikki vaatteet olohuoneeseen esille ja rupesin kylmästi lajittelemaan vaatteita kolmeen eri pinoon (kyllä, ehkä ja ei). Tahti oli nopea ja ensivaikutelman mukaan etenin, koska niinhän sitä tulee myös arjessa toimittua. Kun kaikki oli lajiteltu, niin otin ehkä-pinon, josta sovitin kaikki vaatteet ja jatkoin niiden lajittelua jälleen kolmeen pinoon. Sen jälkeen laitoin pahvilaatikkoon jäljelle jääneen ehkä-pinon hautumaan pariksi viikoksi ja lopulta koko laatikko sai lähteä :)<br />
   <br />
   Samalla kirjoitin ns. puutelistan, joka oli sisällöltään paljon French wardoben mukainen :)<br />
   Hankintalistan ostokset ovat vielä hieman kesken, koska en ole ostanut, ellei vaate ole täyttänyt kriteereitä. Toisekseen en tykkää shoppailusta, joten pitäisi vain kalenterista raivata aika ja mennä kaupoille listan kanssa.

  3. Linda: Rivakalla vauhdilla kannattaakin käydä vaatevarastoa läpi, turha sentimentaalisuus jää vähemmälle ja vaatteet inventoituvat oikeisiin pinoihin oikeista syistä. :)<br />
   <br />
   Itse olen huomannut sen että kun lähtee etsimällä etsimään jotakin tiettyä, ei sitä löydy mistään. 😀 Minäkin olen elellyt ilman bleiseriä jo pari vuotta ja saattaa mennä vielä pari lisää ennen kuin löydän sellaisen bleiserin joka täyttää omat kriteerini. Onneksi jakku ei ole itselleni välttämättömyys ja olen voinut korvata sen puutteen pukeutumalla mekkoon, tai housuihin ja puseroon. 🙂

 4. Minulle musta sopii todella huonosti. Olen vaaleahko syksy. Olen monesti miettinyt, mikä olisi 'uusi mustani'? Voisiko se olla beessi, vai olisiko ruskea vai mikä. Harmaastakaan ei sovi mikään sävy. Kateeksi käyvät ihmiset, joille musta sopii.

  1. Olisiko tumma viininpunainen tai tumma harmaa sopivampia sävyjä? Viininpunainen sopii monelle, pitää vaan jaksaa etsiä se itselle sopiva sävy.

  2. Whiter shade of pale: Vaaleahkon sävymaailman syysihmisille sopii täyteläinen ruskea sekä kaunis tummansininen, niistä voisi jompikumpi olla sinun uusi mustasi. 🙂 Ranskalaiset tykkäävät käyttää paljon tummansinistä, suosittelen googlettamaan heidän asukuviaan jos vaikka saisit inspiraatiota niistä. 🙂 Minulle ei tummansininen sovi kovin hyvin, paremmin sopisi kirkas sininen mutta en tykkää siitä yhtään. 😀

  3. Minna: Viinnpunainen on ihana tummilla syysihmisillä, sellainen terrakottamainen hennompi viininpunainen saattaisi olla Whiter shade of palelle parempi. 🙂

  1. anonyymi: Minun kotivaatteet on ihan tavallisia vaatteita, legginsit, t-paita ja neule. 🙂 Ja villasukat. :D<br />
   <br />
   En istuksi enää hiekkalaatikoiden reunoilla, mutta jos niin tekisin niin ihan samat arkivaatteet tai sitten lenkkiverkkarit ja tennarit jalkaani laittaisin. 🙂

 5. Tämä french wardrobe on mielenkiintoinen, mutta ei oikein omaan elämäntilanteeseen sovi – laadukas villakangastakki päällä ei kannata mennä hakemaan kuraisia lapsia päiväkodista 🙂 Paremmin sopii henkkamaukan halpistakki, jonka voi surutta nakata pesukoneeseen. Vaatekaappia olen jonkin aikaa järjestellyt p333-projektin mukaan. Hyvin toimivat systeemi sekin. Toivepostauksena tähän liittyen päivänasuja vaikka viikon ajalta. Olis kiva nähdä mitä kaikkea keksit näistä vaatteista.

  1. Sini: Pienten lasten kanssa vaatteilta vaaditaan aika paljon kestävyyttä ja pesunkestoa. 🙂 Laadukkaassa villakangastakissa (villaa vähintään 80%) on kyllä se etu, että siitä saa kurat pyyhittyä pois nihkeällä liinalla tai pyyhkeellä. Vesi ja rapa ei imeydy siihen samalla tavalla kuin polyesteritakkiin. :)<br />
   <br />
   Asuviikkopostausta on tulossa heti ensi viikolla. 🙂

 6. Mielenkiintoinen postaus. Olen tehnyt myös suuren karsinnan vaatekaapissa Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin luettuani, ja siitä sai kyllä erittäin hyviä vinkkejä ja ajattelemisen aihetta. Minua jäi tässä mietityttämään kuitenkin se, että eihän tuo French Wardrobe sovi sellaisenaan kaikille. Jos jotain opin Saramäen kirjasta, niin sen, että pitää unohtaa kaikki listat siitä, mitä jokaisen naisen vaatekaapissa tulee olla. Kuten kommenteissakin joku on miettinyt, että villakangastakki ei oikein sovi päiväkoti-ikäisen äidille. Miksi silloin pitäisi hankkia se villakangastakki? Tai mustia vaatteita, jos ne eivät sovi itselle. <br />
  Lähtökohta pitäisi olla se, minkälaista elämää elää, ei se minkälaista elämää haluaa elää. Minä huomasin vaatekarsintaa tehdessäni, että olen haalinut kaappiin liikaa juhlavaatteita, ja liian virallisia työvaatteita. Minun elämäni koostuu kuitenkin pääasiassa tavallisista toimistopäivistä, liikunnasta, lasten, perheen ja ystävien kanssa oleilusta ja satunnaisista kaupungilla, konserteissa jne. käynneistä ja matkustelusta muutaman kerran vuodessa. Minulla oli ihan liikaa juhlavaatteita ja virallisempia työvaatteita. Töihin riittää siistit toimistovaatteet, ja niitä virallisempia tilaisuuksia on muutama vuodessa, ne pärjään muutamalla yhdisteltävällä vaatteella. Olin halunnut elää juhlallisempaa elämää, kuin elänkään, ja haalinut sen mukaisia vaatteita. Sen sijaan minulla oli puutetta kotivaatteista, joissa oikeasti viihdyn. Urheiluvaatteita läpikäydessäni huomasin niitä olevan ihan liikaa. Puen aina treeneihin lähtiessäni jotkut muutamista lempitreenivaatteistani. Niinpä käytän nyt ne loppuun ja hankin uudet lempivaatteet sitten. <br />
  Mutta sinänsä tämä French Wardrobe kuulostaa mielenkiintoiselta, ja olen siihen muuallakin törmännyt. Täytyy tutustua itsekin siihen paremmin, sillä minunkin tyylini on kuitenkin klassinen ja vaatekaapissa on vain muutamaa väriä. En kuitenkaan aio ostaa mitään vain, koska niin lukee jossain listassa 😉

  1. Tietenkin jokaisen pitäisi ainakin minusta koostaa kaappinsa omien tarpeiden mukaan, mutta kyllä kai päiväkoti-ikäisen lapsen äitikin voi villakangastakkia tarvita, vaikkei siellä hiekkalaatikolla se päällä olisikaan. :D<br />
   <br />
   Minua näissä ohjeissa tympii myös listat ja muut, mutta tietenkin näitä saa soveltaa omaan elämään sopivaksi. Itse tykkään piristää arkeani vähän juhlavammilla vaatteilla ja yhdistän tavallisiin housuihin usein paidan, jota toinen käyttää vain juhlissa. 🙂 <br />
   Ymmärrän myös, että voisi olla hyvä pukeutua väreihin, jotka sopivat itselle parhaiten, mutta omassa kaapissa on kyllä vaatteita joka vuodenajasta, jos niistä muuten tykkään. Tosin kasvoja lähelle valitsen useimmiten itselle parhaiten sopivat… Mutta eihän näitä värikarttoja ja ohjeita ole pakko noudattaa kuten ei pukeutua mustaankaan vaan ottaa vinkeistä vaarin, jos niin haluaa. 🙂

  2. Taru: Rinnan Hyvän mielen vaatekaappi on loistava! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Minä olen jo aikaa sitten heittänyt romukoppaan kaikki muka-pakolliset naistenvaatekappaleet. 🙂 En omista jakkua ja hankin sellaisen vasta sitten kun oikeanlainen tulee vastaan, jos on edes tullakseen. Minulla ei myöskään ole kuin yhdet korkkarit, en omista sitä &quot;pakollista&quot; säärtä pidentävää nudemalliakaan. 🙂 Meikkejäkin on vain murto-osa, meikkivoidetta en omista mutta talveksi sellainen on hankittava suojaamaan, koska ihoni on muuttunut kuivaksi ja ohueksi korpuksi. 😀 kaikille kukkakuoseillekin irvistän, vaikka &quot;sääntöjen&quot; mukaan jokaisella naisella tulisi olla naisellinen kukkamekko tai kukkakuvioitu pusero. <br />
   <br />
   Tykkään mukavista vaatteista, jotka eivät kiristä tai purista päällä. Housuni ovat kaikki superjoustavia, ja jos haluan, niin vetäisen todella epämuodikkaat luottolegginsini jalkaan ja kuljen niissä. 🙂 Myös mekoilta vaadin mukavuutta ja siksi omistankin vain yhden mekon. Kaikki epämukavuutta aiheuttavat vaatteet olen laittanut eteenpäin ja ne ovatkin löytäneet aktiiviset uudet omistajat, joiden kaapissa ne ovat tiivis osa tavallista arkea eivätkä lainkaan epämukavia. :)<br />
   <br />
   Olen itsekin joskus ostellut vaatteita sen perusteella miltä haluan näyttää, vaikka oikeasti olisi pitänyt miettiä mitä tykkään käyttää ja mitkä tulevat oikeasti aktiiviseen käyttöön. Ihan turhaan haalin mekkoja jos jonkinlaisia, kun en ole mekkoihminen enkä käy useinkaan tilaisuuksissa joissa mekko on välttämättömyys. Tämän huomion tein myös korkkareissa – kun en enää voi nilkkojeni takia käyttää korkkareita kuin satunnaisesti, ei minun tarvitse niitä myöskään omistaa enempää kuin max 2 paria, nyt omistan yhdet ja ne riittävät toistaiseksi (kunnes hajoavat). 🙂

  3. K-K: Kyllä pikkulasten äitikin voi pukeutua villakangastakkiin, itsekin aion pukeutua (tyttöni on tosin jo 5v). 🙂 <br />
   <br />
   Tämän postauksen lista on minun omani ja sen tarkoitus on toimia vain mallina siitä mitä tämä French Wardrobe haaste itselleni tarkoittaa konkreettisesti. Kaikki valmiiksi räätälöidyt listat must have -tuotteista kannattaa jättää omaan arvoonsa, ehkä poimia joitakin ideoita sovellettavaksi omaan vaatekaappiin mutta unohtaa orjallinen noudattaminen kokonaan. Itselleni tämän haasteen hyötynä on se, että keskityn miettimään entistäkin tarkemmin omaa tyyliäni ja huomioimaan ne oman vaatekaappini käytetyimmät kappaleet, sekä syyt miksi ne ovat käytetyimpiä. 🙂

 7. Minna: Viinunpunaisessa ja tumman vihreässä näytän kuolleelta kengurulta 🙂 Jioku vihreän sävy voisi sopia, mutta vihreää ei aina niin varmaan löydä, jotta sopisi perusväriksi.

  1. 🙂 Voi harmi. Itselläni viininpunainen on pelastaja, kun pitää olla tummaa, minullekaan musta ei sovi.

  2. Whiter shade of pale: Vihreää on aika harvoin tarjolla, varsinkaan syysysävykartan vihreää. 🙁 Tummansinistä kokeilisin itse, se on klassinen ja tyylikäs perusväri ja näyttää yleensä aina upealta. Voit yhdistää sen kanssa off white -sävyä, eli sellaista vitivalkoisen ja kermanvalkoisen välimuotoa. Myös musta ja beige ovat tummansinisen kanssa upeita, punainenkin sopii kunhan valitsen sävyn syyskartasta. &hearts;

  3. Minna: Viininpunainen on ihana väri, mutta harmikseni se ei sovi minulle yhtään. Joskus omistin viininpunaiset farkut ja harmaan puseron kanssa ne olivat ihana yhdistelmä. &hearts;

 8. Postaus oli mielenkiintoinen ja inspiroiva, kiitos siitä! Mielelläni lukisin lisää asuista. Toivoisin postausta/kuvia päälläsi myös Tigerin takista, olen nimittäin itse harkinnut samaa takkia, mutta en ole vielä uskaltautunut tilaamaan

  1. Sonja: Kiva kuulla että tykkösit! &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Ensi viikolla on tulossa asupostaus, jossa on useapia erilaisia asukokonaisuuksia… myös Tigerin takki. 🙂

 9. Kauniita vaatteita, mutta mun on vain edelleen vaikea ymmärtää miten joku voi pärjätä noin vähällä 🙂 Missä ovat ulkoilu-ja urheiluvaatteet? Missä ovat vaatteet mökkireissulle tai ulkoilmakonserttiin? <br />
  <br />
  Kyllä mun mielestäni olisi tylsää pukeutua aina samanlaisiin vaatteisiin. En voisi kuvitellakaan ostavani kahta samanlaista neuletakkia, mun mielestäni se on rahan haaskausta. Voin ostaa hyvin kolmekin mustaa neuletakkia, mutta ne kaikki olisivat ehdottomasti malliltaan erilaiset. <br />
  <br />
  Tarun ylläkirjoittama &quot;Lähtökohta pitäisi olla se, minkälaista elämää elää, ei se minkälaista elämää haluaa elää.&quot; on mielestäni hyvä ohjenuora vaatekaapin sisältöä mietittäessä, ei niinkään jonkun toisen antama ohjeistus. Näin ollen omassa vaatekaapissani on paljon vaatetta, mutta käyttötarkoituksiakin on paljon. Samoilla vaatteilla ei pärjää töissä, mökillä, jäähallilla, juoksulenkillä ym.ym.

  1. Kaikilla ei ole samoja vaatetarpeita? <br />
   <br />
   Itse en koskaan vietä aikaa mökillä tai jäähallilla. Uskon, että maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät vietä aikaa ulkoilmakonserteissa tai hevostallilla, missä oma vapaa-aikani pitkälti kuluu. Päivällä töissä voin pitää t-paitaa, jota pidän illalla tallilla. Vaatteen kun voi PESTÄ heti käytön jälkeen.<br />
   <br />
   Samaa mieltä olen, että vaatteet pitää olla sitä elämää varten, millaista elää, ei millaista haluaa elää. Haluaisin elää hyvinkin urheilun täyttämää elämää, mutta todellisuudessa vietän aikani mielummin kulttuurin tai käsitöiden parissa. Tai hevosten.

  2. Rose: Urheiluvaatteet eivät kuulu tähän arkivaatteita käsittelevään osa-alueeseen. 🙂 Urheilua varten minulla on Puman ulkoiluhousut ja juoksulenkkarit. Niiden kanssa yhdistän urheilutopin tai tavallisen t-paidan. Yksi takeistani on Parajumpersin ohut ulkoilutakki, joka sopii sporttityyliin kuin nenä päähän, ja on varustettu hengittävillä saumoilla sekä kolmella avattavalla vetoketjulla, joilla voi muokata takin mallia ja istuvuutta. Ulkoilmakonserttiin pukeudun ihan tavallisesti, siisteihin ja mukaviin vaatteisiin. Mökkielämää emme vietä joten erillisiä mökkeilyvaatteita ei tarvita. :)<br />
   <br />
   Itse en kaipaa vaihtelua, minulle riittää että päälläni on sellainen vaate jota rakastan. Mielummin ostan kaksi samanlaista ihanaa neuletta kuin yhden erilaisen joka todennäköisesti jää käyttämättä tai ei ole niin mieluisa kuin se toinen. :)<br />
   <br />
   Olen täysin samaa mieltä Tarun kanssa, jokaisen tulisi sovittaa vaatekaappinsa sisältö omaan elämäänsä sopivaksi. Ja kuten postauksessanikin mainitsin, ei tämä French Wardrobe -tyylinen pukeutuminen sovi kaikille. 🙂

  3. Minna: Meillä on monenlaisia tarpeita ja siinä missä joku nikkaroi autoja tai viettää aikaa heppatallilla, saattaa toinen tehdä kotijumppaa ja harrastaa skräppäystä, jotka molemmat voi hoitaa joustavissa kotivaatteissa. 🙂 Parasta on mitoittaa vaatteet omiin tarpeiisiin, harrastuksiin ja menoihin, sillä helpottaa omaa arkea ja saa toimivan garderoobin. 🙂

  4. Vaatteet voi tosiaan pestä käytön jälkeen, kuten varmasti kaikki tiedämme. Mutta silti mielestäni sama t-paita ei kuulu töihin ja ratsastustalleille. Mutta jokainen tavallaan 😉

  5. Rose: Tuossa käyttöjärjestys lieneen toisin päin, eli paita puhtaana töihin ja sitten tallille, jonka jälkeen pesuun. Heppatallin tuoksut jäävät enimmäkseen maa- tai heppakosketuksessa oleviin vaatekappaleisiin kuten saappaat, housut ja käsineet. Tuttavani harrastaa ratsastusta (oma hevonen ja viettää talleilla paljon aikaa) enkä ole ikinä huomannut hänen vaatteidensa tuoksuvat hevostallilta, vaikka käyttää Minnan tavoin samoja vaatteita sekä töissä, arjessa että talleilla. Mutta jokainen tosiaan tavallaan, itsekin käytän treenivaatteina ihan tavallisia legginsejä ja paitoja, ja treeniverkkareita taas sitten vuorostaan kauppareissulla yms. tavismenoissa. 🙂

  6. Mun täytyy tähän kyllä kommentoida, että omat lenkkivaatteeni menevät pesuun jokaikisen juoksulenkin jälkeen. Ja silti ne noin 6 kk käytön jälkeen kostuessaan alkavat tuoksua ikävästi, eivät siis toki heti. Sen takia mielestäni ei ole mitään järkeä käyttää ja tahallaan kuluttaa vaatteita, jotka on tarkoitettu töihin tai menoihin, joissa siistimpiä vaatteita tarvitaan. Mutta kukin tehköön kuten haluaa!

  7. Rose: Tuo on kyllä ihan totta, aktiivitreenajille on varmasti parempi vaihtoehto omistaa erilliset urheiluvaatteet, kenties useammatkin. 🙂

  1. Lyyrinen: Vaatevalikoima on tällä hetkellä hyvässä jamassa, muutoksia ei New Yorkin ostosten jälkeen ole tapahtunut (Nykistä ostin suorat housut, juhlavan topin, liehuhelmaisen ohuen neuleen ja pari muuta mustaa perusosaa). Arjessa vaatteet ovat samoja, tyyli on sama ja vaatemäärä on sama (pari liian suureksi jäänyttä paitaa laitoin eteenpäin). 🙂

 10. Rose; jokainen pukeutuu juuri niin kuin itse haluaa, eikä varmasti muuta pukeutumistaan SINUN mielipiteistäsi huolimatta. Jos SINÄ haluat omistaa valtavan määrän vaatteita ei se tarkoita, että muut haluaisivat. On taito osata rakentaa tällainen kompakti, laadukas ja toimiva karderobi, kaikki eivät siihen pysty. 😉

  1. Sanna: Samaa mieltä, jokainen pukeutukoon miten parhaaksi katsoo, toisia tuomitsematta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *