5 vinkkiä muuttajalle!

Olen ollut lyhyen ajan sisällä mukana viidessä eri muutossa, viimeisin muuttokeikka oli tänään. Muuttoja olen tehnyt elämäni varrella enemmänkin, kokonaisluku taitaa pyöriä jossakin 20-30:nen välillä, joten kokemusta löytyy jos jonkinlaisista pakkaus- ja tavarankantotavoista. 🙂 Nyt kun hikikään ei ole vielä ehtinyt kunnolla laskemaan, on hyvä hetki kirjoittaa tuoreet ajatukset talteen – tässä siis viisi tärkeintä vinkkiä muuttajalle! 🙂

IMG_2883.jpg

1) Pakkaa ajoissa! Tämä on ehdottomasti tärkein vinkki kaikista, sillä monesti kohteeseen saapuessa on osa tavaroista hujan hajan ja ensimmäinen tunti menee osalla porukasta siihen, että pakataan irtotavaraa laatikoihin, kasseihin ja muovipusseihin. Näinpä tärkeät ruuvimeisselit, sokeripalat ja lompakot saattavat joutua hukkateille ja hyvin usein uuteen osoitteeseen matkaa ehtaa roskaakin, kun pakkaaja ei ole täysin perillä mitkä tulevat mukaan ja mitkä kannetaan roskikseen. 

2) Isojen huonekalujen ja pesukoneiden kantaminen paikasta toiseen on aina samanlaista, yhtä äheltävää ja tuskaisaakin joskus. 🙂 Nokkakärryt ovat avainsana, nopeuttaa ja helpottaa kantajien työtä huomattavasti. Nokkakärryjä voi vuokrata parin kympin hintaan mm. muuttofirmoilta, kuljetusliikkeiltä ja rakennustavarakauppiailta. Mikäli tapana on vaihtaa maisemaa usein, suosittelen ostamaan ikiomat nokkikset Biltemasta. 🙂 

3) Jotkin kalusteet on helpompi ja parempi kuljettaa kokonaisina, joten talon hisseistä, käytävistä ja portaista riippuen on joskus parempi jättää huonekalu purkamatta. Jenkkisänkyihin ja runkopatjasänkyihin suosittelen jättämään jalat kiinni, näin sänky voidaan laskea maahan eikä se likaannu – säästää kantajien voimia ja ehkäisee likaantumista. 🙂

IMG_2871.jpg

Sitten päästäänkin lempiaiheeseeni eli tavaroiden pakkaamiseen, johon kuuluu kaikki kodin materia tekstiilejä lukuunottamatta… Tämä ryhmä on kaikista suurin, sen kuljettamiseen kuluu eniten aikaa ja monesti jossakin vaiheessa muuttokeikkaa käy niin että jokin pikkulaatikko, pussukka tai nyssykkä hajoaa tai keikkaa nurin ja tavarat ovat pitkin piennarta. Tämmöisiä hetkiä koettiin tänään monta, ärräpäitä pääsi kaikilta tasaiseen vauhtiin pitkin päivää. 😀 

4) Pakkaa tavara samankokoisiin pinottaviin kantoaukollisiin laatikoihin. Jos et halua ostaa tai vuokrata muuttolaatikoita, voi ruokakaupoista hakea banaanilaatikoita ilmaiseksi. Monet kaupat säästävät banskulaatikoita juuri tätä tarkoitusta varten, joka päivä joku käy nimittäin niitä kyselemässä. Jos tavaraa on paljon, tarvitaan laatikoitakin paljon – tämä kannattaa ottaa huomioon ja suosittelen että banaanilaatikoiden kerääminen aloitetaan vähintään 2vkoa ennen muuttopäivää. 

5) Pakkaa tekstiilit sopivan painoisissa satseissa jätesäkkeihin – vaatteet yhteen (tai kahteen jos on paljon vaatteita), takit toiseen, pyyhkeet ja liinavaatteet kolmanteen, verhot neljänteen, petivaatteet viidenteen, likapyykki kuudenteen jne. Täytä säkki hieman yli puolen välin, ota säkin suuaukko tiukkaan puristukseen, istu hajareisin säkin päälle ja puhalla siitä ilmat ulos, sitten säkki solmuun ja sivuun odottelemaan muuttopäivää. 🙂 Ainoa poikkeus on takkisäkki, mikäli pakkaat ne henkareineen, silloin pussi kannattaa jättää auki jolloin henkarin koukut eivät tee säkkiin reikiä. Näitä säkkejä saa yksi ihminen kannettua jopa neljäkin kerralla, niillä saa erinomaisesti tiivistettyä myös muuttokuorman auton kyytiin (kalusteet eivät heilu ja kolhiinnu kuljetuksen aikana)… ja pisteenä iin päälle – niiden sisältö on helppo perillä purkaa suoraan hyllyyn. 🙂

IMG_1662.jpg

Lisäbonuksena muistutan häkki- ja ulkovarastojen tyhjennyksestä, mielestäni olisi fiksuinta pakata varastotavara autoon viimeiseksi sen helppouden suhteen – matka on varastosta varastoon, viimeisenä sisään ja ensimmäisenä ulos. 🙂 Joskus saattaa käydä kuitenkin niin kuin ystäväni muutossa, varasto unohtui muuttohulinassa kokonaan ja sitä varten piti erikseen lähteä ajelemaan tyhjällä isolla autolla uutta keikkaa. 😀

P1016842.jpg

Muuttaminen kiristää aina pinnaa, omaa ja kantoapulaisten, joten muistakaa pitää hyvää fiilistä yllä, muistaa vedenjuomistauot ja olla reippaita. 🙂 Musiikki on myös hyvä lääke väsymiseen, kivojen biisien tahdissa jalkakin nousee kevyemmin ja aika lentää nopeammin. 🙂

Nyt suihkuun ja nukkumaan, huomiseen!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

19 kommenttia “5 vinkkiä muuttajalle!

  1. Marija: Itse pakkaisin omat astiani ihan perinteisesti Hesariin ja pesisin ne samalla kertaa uuden kodin astianpesukoneen puhdistuspesun kanssa. Jos astioita olisi reilummin (useita koneellisia), pakkaisin ainakin lasit ja kupit sukkiin. 😀 Ne sujahtavat sukan sisään sekunnissa ja pehmentävät kuormaa sopivasti. Muoviseen muuttolaatikkoon laittaisin ja mahdollisimman tiiviisti ja tukevasti, jotteivat pääse heilumaan ja kilisemään.

  2. Oma vinkkini astioiden pakkaamisen on talouspaperi. Arkkiketjua katkaisematta on todella nopeaa ja kätevää pakata erityisesti lautaspinoja. Eli jokaisen pinottavan lautasen jälkeen talouspaperirullasta vedetään väliin yksi kerros paperia (joka toinen kerta oikealta vasemmalle ja joka toinen kerta toisinpäin). Pinojen purkaminenkin on nopeaa ja talouspaperin voi keriä uudestaan rullalle uusiokäyttöä varten.

  3. Hippu-76: loistava vinkki lautasten pakkaamiseen ja pinoamiseen. 🙂 Tämä täytyy ehdottomasti ottaa testiin loppukuusta kun seuraavan kerran menen pakkaus- ja muuttoavuksi. 🙂

 1. No amen! Paitsi, että mun mielestä käy ainoastaan viralliset muuttolaatikot, joko vuokratut tai pahviset Biltemasta ja niitä tilataan/ostetaan 2x määrä, jota itse arvelee tarvitsevansa.<br />
  <br />
  Lisäksi kannattaa vaan suosiolla tilata muuttofirma ja säästää talkoovoimat johonkin tärkeämpään!

  1. L: Itse en pidä pahvisia muuttolaatikko-nimellä myytäviä laatikoita turvallisina, ne mitä itse olen kantanut ovat olleet todella heppoista tekoa ja pelkäsin että pohja pettää kesken kantamisen. Nämä siis ovat niitä Bilteman halvimmimpia versioita, tai Ikean ja Clasun vastaavia. Vuorattua laatikkoa en ole nähnytkään, täytyykin heti mennä etsimään kuva sellaisesta. :)<br />
   <br />
   Minulta myös ääni muttofirmalle, ainakin kantamisen osalta. 🙂 Rahalleen saa vastinetta kun pystyy itse määränpäässä ohjaamaan kantajat suoraan oikeisiin huoneisiin. Ja usein voi olla myös melko huoletta tavaroiden hajoamisen osalta, heillä on ammattitaitoa ja kokemusta pakata tavarat autoon niin että pysyvät ehjänä. 🙂

 2. 6. Kaikkiin laatikkoihin kannattaa kirjoittaa, mitä ne sisältävät. Uudessa kodissa elää helposti muutaman päivän laatikkomeren keskellä ja tällöin hyvä tietää mistä löytyy tärkeimmät tavarat. Samoin särkyvien tavaroiden laatikoihin kannattaa laittaa isolla maininta, ettei niitä pinota alimmaisiksi (elleivät ole tukevissa muovilaatikoissa.)<br />
  <br />
  7. Jos mahdollista, kodinkoneiden esim. imurin omat pakkausmateriaalit kannattaa laittaa talteen ostohetkellä. Niihin on kyseiset tavarat helppo pakata turvallisesti. Minulla on television, mikron, imurin, kaiuttimien jne. omat pahvilaatikot kestäneet jo kolme muuttoa :)<br />
  <br />
  8. Oikean nostotekniikan muistaminen! Moni muuttaja valittelee kipeää selkää huomisaamuna, vaikka kipeät lihakset pitäisi löytyä reisistä ja käsivarsista 😀 Kipeän selän ehkäisyyn kuuluu myös tarpeeksi ison muuttoporukan haaliminen, joka helpottuu olemalla itse reippaasti muiden muutoissa apuna.<br />
  <br />
  Kiitos raikkaasta ja ahkerasti päivittyvästä blogista Miia ja hyvää kevään odotusta!<br />
  <br />
  T. Kuopiosta Espooseen muuttanut viime viikonloppuna 🙂

  1. M: Tuo merkkaaminen on loistava keino säästää aikaa purkamisessa, kun voi katsoa suoraan laatikoiden ja pussien kyljistä niiden sisällön. 🙂 Kahvipaketit ja kupit löytyvät talkooporukalle nopeammin ja viimeisen loppurutistuksen jälkeen on ihana istua hetkeksi huilaamaan ja hörppäämään kupponen kuumaa. 🙂 Myyntipakkaukset kannattaa ehdottomasti säilyttää jos tila antaa myöden, varsinkin televisiolaatikot ovat tärkeimmästä päästä, sekä kaiuttimien. :)<br />
   <br />
   Nostotekniikka on ehdottomasti oltava kunnossa, muuten menee selkä rikki. Vanhojen talojen kierreportaissa jenkkisängyn tai sohvan kantaminen on ergonomisesti niin väärin kuin olla voi, joten muiden tavaroiden kantamisen suhteen täytyy kiriä työasennossa nuo pakolliset puutteet kiinni. 🙂 <br />
   <br />
   Minut värvättiin juuri uuteen muuttokeikkaan maaliskuun lopulle, jei. 😀 Kisakunto on vähän heikossa hapessa (meitä oli viimeksi muuttamassa vain kolme ihmistä ja rasitus oli kova) mutta mielelläni menen avuksi, kyllähn sitä reilussa kolmessa viikossa ehtii palautumaan viimeisimmästä. :D<br />
   <br />
   Kiitokset! &hearts; Ja onnea uuteen kotiin! &hearts;

 3. Minä kyllä suosittelen satsaamaan kunnon muuttolaatikoihin ja ottamaan ainakin pari päivää vuokra-aikaa ennen ja jälkeen muuttopäivän niin jää aikaa pakkaamiseen ja purkamiseen. Laatikot ei hajoa ja niitä voi huoletta pinota päällekkäin. Jo pakatessa voi tärkeät tavarat laittaa 1-2 laatikkoon sivuun muista.<br />
  Minä hyödynnän aina astioiden tai muun särkyvän pakkaamisessa pyyhkeitä tms.

  1. K-K: Oikea kovamuovinen muuttolaatikko on turvallinen ja hyvä kantaa, se on minulla ainoa valinta jos itse joskus muutan. 🙂 Pyyhkeet ovat hyvää pakkauspehmikettä, kuten myös sukat joihin voi sujauttaa laseja ja kuppeja. 🙂 Aterimetkin pysyvät hyvin tallessa kun laittaa ne sukan sisälle. 🙂

 4. Mun mielestä jätesäkit haisee ihan kamalalle, ja jos pakkaisin vaatteet jätesäkkeihin, joutuisin pesemään ne kaikki uudessa kodissa. Lisäksi mua vuosi vuodelta harmittaa enemmän käyttää (kertakäyttö)muovia. Olen todennut hyväksi kikaksi pakata vaatteet matkalaukkuihin. Liinavaatteet pakkaan astialaatikoihin pehmusteiksi. Talvitakit, peitot ja tyynyt yms isot/paksut tekstiilit on helppo kuljettaa Ikea-kassissa, suojaksi voi levittää vaikka pyyhkeen.

  1. HP: Toiset ovat herkkänenäisempiä, totta on että jotkin säkkimerkit haiskahtavat sellaiselta oudolta salmiakkimaiselta muovilta. Rainbown ohuemmasta muovista valmistettu jätesäkki on lähes hajuton, sellaisiin pakkasimme viimeksi vaatteita. Muovi kestää hyvin painoa ja tekstiilejä, mutta ei kovaa tavaraa koska on niin ohutta. <br />
   <br />
   Matkalaukut kannattaa ehdottomasti hyödyntää tavaran pakkaamiseen, samalla vaivalla saa kuljetettua tavarat ja matkalaukunkin. 🙂 Papereiden pakkaaminen renkailla varustettuun matkalaukkuun on hyvä keino säästää selkää ja reisilihaksia. Paperit ja kansiot kun painavat aina ihan tajuttomasti ja matkalaukussa ne saa vedettyä lattiaa pitkin autoon. 🙂 Ikean ja Clas Ohlsonin isot kassit ovat muuttokäytössä hyviä, niihin saa mm. peittoja ja tyynyjä sekä lasten pehmoleluja, eivät paina paljon mutta vievät hurjasti tilaa. 🙂

 5. Hei, ei liity nyt postaukseen, mutta pitänyt jo iät ja ajat kysyä, minkä kokoinen on Kay Bojesen apinasi? Niitähän on se kolme kokoa. Mietin, että mikä koko on se apina, johon sisustuskuvissa normaalisti törmää.. Ettei tule väärää ostoa 🙂 Kiitos avustasi!

 6. Painotan ehdottomasti pakkaamaan ennakkoon. Olen ollut apuna muutamassa muutossa jossa tavarat olivat täysin pakkaamatta ja muuttoauto oli pihassa ! Aivan kamalaa ja mikä kiire siinä tulikin. Mustat jätesäkit ovat tosi käteviä vaatetavaralle. Itse varaudun joskus tulevaisuudessa olevaan muuttoon mahdollisimman minimaalisella tavaramäärällä. Minimalismi kunniaan 😉

  1. Unelmiina: Kuten myös. 🙂 Tuo kiire mikä pakkaamattomat tavarat aiheuttavat on karmaiseva ja stressaava, tavarat tulee pakattua miten sattuu ja vahinkoja tapahtuu paljon useammin. Minimalismi kunniaan, kun minä aikanani muutan, aion pakata kaikki irtotavarat muovisiin muuttolaatikoihin (sisustustavara, astiat, pienelektroniikka, String-Pocket hyllyt, kengät, kosmetiikka, kuivaruoka, keittiövälineet, kirjat..), vaatteet yhteen jätesäkkiin, peitot ja lakanat toiseen ja kasvit Clas Ohlsonin jättikokoisiin kestokasseihin. Huonekalut vuoraan pakkausmuovilla ja lainaan rullakon jonne pakkaan kaikki String systemin osat. Nokkakärryt nojatuoleja ja pesukonetta varten. Koko muuttoon saa mennä maksimissaan tunti, kenekään selkä ei saa mennä risaksi ja tavarat pitää pysyä ehjinä. 🙂 Pakkauksen hoidan itse mutta kantajat aion palkata muuttofirmasta auton ohella, asia josta todellakin kannattaa maksaa jos vaan on mahdollisuus. 🙂

 7. Ihan ehdoton suosikkini muuttopuuhissa on pakkauspaperi (<a rel="external nofollow" href="http://www.biltema.fi/fi/Koti/Sailyttaminen/Laatikot/Pakkauspaperi-2000024099/)." target="_blank">http://www.biltema.fi/fi/Koti/Sailyttaminen/Laatikot/Pakkauspaperi-2000024099/).</a> Sitä kääräisen astioiden ja muiden särkyvien ympärille. Näin astiat ovat muuttotohissa hyvin suojattuna ja uudessa kodissa ne voi vain suoraan nostella kaappeihin ilman pesua (sanomalehdestähän irtoaa painomustetta, joten astiat tulee pestä hyvin). Myös kuplamuovi on oiva lisä suojaukseen. Arkojen kalusteiden ympärille kääräisen pakkauskelmua (<a rel="external nofollow" href="http://www.bauhaus.fi/pakkauskelmu-0-45-x-300-m.html)." target="_blank">http://www.bauhaus.fi/pakkauskelmu-0-45-x-300-m.html).</a> Vältytään turhilta kolhuilta ja mm. kaapin ovet pysyvät kiinni. Muuttolaatikoiden, joko muovisten tai pahvisten, sivuun kannattaa kirjoittaa esim. maalarinteipillä mitä laatikko sisältää ja mihin huoneeseen/tilaan se uudessa asunnossa viedään – esim. KIRJOJA &gt; OH (=olohuone). Näin artikkelit löytävät helposti uudessa asunnossa sen tilan, jossa ne on kätevä pian purkaa paikoilleen. Iloisia ja selkeitä muuttoja kaikille 🙂

  1. Siili: Loistava vinkki, kiitokset linkistä! 🙂 Tuon otan ehdottomasti suosittelulistalleni seuraavaa pakkaus- ja muuttoapulaisen pestiäni silmällä pitäen. 🙂

 8. Hyviä vinkkejä, joita on itsekin tullut noudatettua :). Laatikoihin ja säkkeihin on hyvä myös liimata teipinpala, ja kirjoittaa siihen mihin huoneeseen tavarat ovat uudessa kodissa menossa – totesimme tämän viime muutossa todella näppäräksi kikaksi, sillä nyt kaikki tavarat olivat suoraan siellä missä pitikin, eikä esimerkiksi sukkia ja alusvaatteita tarvinnut metsästää keittiöstä ja aterimia puolestaan makuuhuoneesta :).

  1. Tiia: Merkkaaminen helpottaa tavaroiden etsintää ja purkamista uudessa kodissa, ääni myös minulta tuolle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *