Uusi elämä vanhalle huonekalulle – Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen!

Hyväkuntoisten huonekalujen uudistaminen maalaamalla on edullista ja helppoa, vaikkakin kuivumisaikojen vuoksi hieman hidasta. Hyvin tehty pohjatyö palkitsee tuunaajan lopputuloksen muodossa, sileän ja siistin pinnan ihailu on mieltä hivelevää. 🙂 Eilisen postauksen jäljiltä olen saanut useita pyyntöjä ruokapöydän maalausohjeista, erityisesti lakattuja pintoja koskien, joten tässä katsaus omiin tuunaustapoihini ja työn alla olevan pöydän nykytilaan…

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

1. Pintojen hionta, paikkaus ja puhdistus

Huonekalun pinta kannattaa aina hioa, jotta lopputuloksesta tulisi hyvä. Lakkapinta suositellaan hiomaan kokonaan pois, mutta itse en käsivarassa moiseen halunnut ryhtyä. Hiomakoneella saa nopeasti hyvää jälkeä, mutta käsin hiomalla puuhaan vierähtää pahimmillaan useampi päivä. Lakkapinta pitää saada kuitenkin karhennettua, joten täysin hiomatta en suosittele kalusteita käsiteltävän. Hionnassa käytin puupinnoille tarkoitettua  240 -karkeaa hiomapaperia. Yksi arkki riitti lakattua koivua olevan pöydän jalkojen, pohjan ja reunataitteen hiontaan. Pöytälevyn yläpinta on laminaattia, joten sitä en hionut.

Hiontapöly pyyhitään pois huolellisesti ja pinnat putsataan miedolla maalipesulla pullon kyljessä olevan ohjeen mukaisesti, jos sellaista kaapista löytyy. Minulla ei ollut maalipesua enkä erikseen sellaista ostanut, joten yleispesuaineella tehty perusteellinen nihkeäpyyhintä sai riittää. Mahdolliset kolot ja syvät naarmut paikataan kalusteille tarkoitetulla paikka-aineella, hiotaan siistiksi ja puhdistetaan. Tein tuunaustarvikeostokset päivää ennen ruokapöydän noutoa enkä ollut satavarma kunnostamisen tarpeesta. Ostin varmuuden vuoksi Clas Ohlsonilta valkoista nikkaritasoitetta, jota ei onneksi tarvinnut käyttää.

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

2. Pohjamaalaus

Pohjamaalia suositellaan kaikille maalattaville pinnoille, erityisesti jos kyseessä on ns. raaka puu, muovi, teräs tai liukkaat lakkakäsitellyt kalusteet. Jo maalattu kaluste ei välttämättä tarvitse pohjustamista, mikäli vanha maalipinta on siistissä kunnossa (ei paikattavia koloja). Pohjamaali toimii tartunta-alustana varsinaiselle pintamaalille ja parantaa maalipinnan kestävyyttä. Pintamaali saattaa pysyä hyvin kalusteessa myös ilman pohjamaalia, mutta riski sen lohkeamisesta kannattaa huomioida ja minimoida myöhemmin tehtävä paikkamaalauksen vaiva hoitamalla tuunausprojekti kerralla kuntoon. Laminaatissa pintamaali ei suurella todennäköisyydella pysy ilman kunnollista pohjustamista, joten jos kalusteesi on laminaattia, älä jätä pohjamaalia väliin.

Pohjamaalaukseen käytin 18cm leveää yleismaalaamiseen soveltuvaa polyesteri-telaa, jonka ansiosta maalaus sujui nopeasti ja jäljestä tuli tasaista. Pitkäkarvaisilla teloilla maalatessa kannattaa huomioida maalin menekki, kyseinen tela imee itseensä maalia huomattavasti enemmän kuin vaahtomuovimaiset sileäpintaiset telat. Suositus lienee että kalusteet maalattaisi aina kalustemaalaukseen soveltuvilla sileäpintaisilla teloilla, mutta pohjamaali onnistui niin hyvin että kokemukseni perusteella suosittelen varsinkin ruokapöydän kokoisille suurille tasaisille kalusteille leveämpää yleistelaa. 🙂

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

3. Pintamaalaus

Pohjamaalin kuivuttua aletaan päästä jo itse asiaan, eli pintamaalaamiseen. 🙂 Olen jo vuosia käyttänyt kaikissa tuunauksissani Clas Ohlsonin puolihimmeää 40-kiiltoasteen valkoista lakkamaalia, jonka sävy on Pure White, nimensä veroisesti puhdas perusvalkoinen. Vesiohenteinen akrylaattimaali on paksua tavaraa ja levittyy helposti, kauniisti ja tasaisesti.

Maalin työstämisessä kannattaa olla kuitenkin nopea, erityisesti suurissa sileissä pinnoissa kuten väliovissa ja pöytälevyissä. Clas Ohlsonilla myytävä Stiwexin sileä tela on mahtava väline kyseisen maalin levitykseen ja sellaisen itselleni tuttuun tapaani ostin, mutta päädyin lopulta kokeilemaan pintamaalaamista samanlaisella yleistelalla kuin pohjamaalauksessakin. Jälki on suorastaan upea, pöydän pinta on todella sileä ja tasainen jo yhden maalikerroksen jälkeen. 🙂

Pintamaalin päällemaalausaika on vuorokausi ja tuosta kannattaa pitää kiinni vaikka maalipinta tuntuisi sormin sivelemällä jo kuivalta. Olen itse tehnyt kerran sen virheen että aloin maalaamaan uutta kerrosta 16 tunnin kuluttua ja ensimmäinen kerros ikäänkuin “suli” maalitelaan ja alkoi kuoriutumaan uuden maalin levityksen yhteydessä.

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

Tältä pöytäni parhaillaan näyttää ensimmäisen pintamaalikerroksen jälkeen. ♥ Valmiiksi vaalea laminaattikansi on täysin peittynyt ja puhtaan valkoinen. Pöydän reunoista ja osasta jalkoja kuultaa tummentunut pohjamaalattu puu vielä aavistuksen läpi. Kannattaakin siis varautua että pintamaalikerroksia tarvitaan vähintään kaksi, jotta lopputulos on kauttaaltaan tasainen ja täysin peittävä. 

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

Clasun 40-kalustemaalissa on juuri oikea kiiltoaste, ei kalkkisen mattainen mutta mattainen silti. Maalipinta taittaa aavistuksen epäsuoraa valoa, kuten myös tehdasmaalatut ja pinnoitetut huonekalut, joten sillä maalatut mööpelit sopivat upeasti uusienkin kalusteiden rinnalle. Pure White -sävyinen maali on tismalleen samaa valkoisen sävyä kuin meidän kodin tehdas-valkoiset Artekit, myös Muuton ruokailutuolit kuuluvat samaan kastiin. 🙂

Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen
Uusi elämä vanhalle huonekalulle - Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen - Omakotivalkoinen

Toivottavasti tästä on apua kaikille teille jotka harkitsette kalusteiden uudistamista maalilla ja kyselitte maalausvinkkejä. 🙂 Lisäkysymyksiä voi laitella sekä kommenttiboksiin että sähköpostiin miia(a)omakotivalkoinen.fi, mikäli yksityisempi keskustelu tuntuu mukavammalta. Nyt kaikki joukolla tuunaamaan vanhasta uutta! 🙂

Pirtsakkaa perjantaita kaikille!


44 kommenttia “Uusi elämä vanhalle huonekalulle – Maalausvinkit kalusteiden kunnostamiseen!

 1. Kiitos kattavasta pöydänmaalausohjeesta! Tämä on itselleni ajankohtainen, sillä juurikin ruokapöytä odottelee (jälleen) maalaamista. Tosiaan kaksi vuotta sitten maalasin pöydän Helmi-kalustemaalilla. Maali oli erittäin vaikea levittää sillä kuivui todella nopeasti (olisi varmaankin kannattanut lisätä hieman vettä). Nyt kahden vuoden jälkeen pöytä on ihan törkeässä kunnossa, sillä kahvi-/teekupeista on tullut renkuloita, banaaninkuorista tahroja yms. Lapsiperheessä ei ihan aina onnistu lasinalusten käyttö ja sotkujen nopea siivoaminen. 🙂 Eli osaatko tuosta Clasun maalista sanoa, imeekö itseensä samalla tavalla kaiken sotkun? Olen jo ostanut Empire-maalia, mutta haluaisin puhtaan valkoista väriä ja Empire on hieman kellertävään taittava (sävytys valkoisemmaksi ei onnistunut tuohon pikkupurkkiin). Jos nyt kuitenkin innostuisin Clasun maalilla maalaamaan, helpottaisi se huomattavasti työtäni, sillä pöytää ei tarvitsisi hioa kokonaan puhtaaksi vanhasta maalipinnasta.

  1. Itse maalasin myös ja sama ongelma, että lautaisista jää jälkiä ja likatahrat eivät lähde pois. Kysyin apua ammattilaiselta, joka sanoi, että ruokapöytään tulee aina laittaa lakka päälle. Maalasin uudelleen ja laitoin lakan päälle, mutta lakka teki pöydästä kellertävän 🙁

  2. Mulle kävi myös samoin, varsinkin lautaset ja kännykkä jätti jälkiä pöydän pintaan, lakannut en, ehkä olisi pitänyt, mutta kyllä harmitti hirveän työn jälkeen, roskiin meni. Onneksi oli suht halpa!

  3. juuri: Clasun maalilla olen maalannut vaikka mitä vuosien varrella:<br />
   <br />
   – Hayn Hee nojatuoli, joka oli alunperin musta<br />
   Maalipinnan kunto edelleen vastamaalatun oloinen, ei lohkeamia, ei kellastumista jne. Tuoli on ollut kovassa käytössä ja viime talven vietti parvekkeella pakkasessakin.<br />
   <br />
   – Tytön kirppistuoli joka toimi pitkään myös yöpöytänä<br />
   Ei valitettavaa tuostakaan, ei jäänyt vesimukista rengasta eikä tullut naarmuja minikokoisen herätyskellon terävistä metallijaloista.<br />
   <br />
   – Ikkunankarmit ja väliovet<br />
   Kestänyt hyvin pyyhkimistä yleispesuaineella, ei pinttyneitä tahroja, ei naarmuja ei kulumista. Maalipinta ei ole ollut moksiskaan pyyhkimisestä.<br />
   <br />
   – Lisäksi puulaatikoita ja pikkutilpehööriä on vaikka kuinka, yhdestäkään ei ole pahaa sanottavaa. <br />
   <br />
   Olen luottavaisin mielin tuon maalin suhteen ja uskon että pöydän pinta pysyy hyvänä pitkään. Maalin todellinen kuivumis- ja kovettumisaika on pari vuorokautta (viimeisen kerroksen 24h kuivumisajan jälkeen), jonka aikana vältän pöydän ääressä sotkemista, kahvien läikkymistä ja curry-kastikkeen roikuntaa. 🙂 Sen jälkeen alkaa normaali elo kaikkine sotkuineen ja olen hyvin optimistinen että maalipinta tulee pysymään siistinä. Yleispesuaineella aion pöytää pyyhkiä, pahimpiin tahroihin sitten Universal Stonea. 🙂

  4. Jenni: Clasun kalustemaali on ns. lakkamaali, jossa on valmiiksi jonkinlainen kestävyyttä parantava ominaisuus. Minulla kaikki Clasun maaleilla maalatut pinnat ovat säilyneet todella hyvässä kunnossa enkä ole lainkaan huolissani asiasta. 🙂 Lakkaa en pöytääni laita sillä kuten sanoit, muuttaa se värisävyn keltaisemmaksi.

  5. minämyös: Naarmuuntuneen maalipinnan voi maalata uudestaan. Clasun maali on ainakin sen verran paksua ja peittävää että pelkkä maalikerros riittää peittämään koloja ja tummentumia.

  6. Jälkiä tuli joka käyttökerran aikana lisää, siis sellaisia harmaita viiruja, ei naarmuja, vähän kuin lapsi piirtelisi lyijykynällä pöytään joka ruokailun yhteydessä tai jos laski kännykän pöydälle. Ei sellaista jaksanut katsella muutamaa viirua pidempään…

  7. minämyös: Tiedän nuo harmaat viirut, niitä oli tytön Helmi-kalustemaalilla maalattu vaaleanpunainen pinnasänky täynnä. Clasun maalilla olen maalannut paljon eikä kyseisiä viiruja ole ilmaantunut ainuttakaan, edes tytön kirppistuoliin jota on käytetty leikeissä, raahattu pitkin lattioita vaakatasossa (teräksisen kynnyksenkin yli) ja yöpöytänä. <br />
   <br />
   Teen testin ruokapöydälle kunhan maali saavuttaa lopullisen kovuutensa (viikonloppuna), mutta uskon (ja tietysti myös toivon) että maalipinta on yhtä kestävä kuin meidän kaikissa muissakin Clasun maalilla maalatuissa pinnoissa. Tuo maali on paljon paksumpaa ja jotenkin öljyisempää kuin esim Helmi-maali, se varmaankin on syynä miksei maalipinta &quot;kuoriudu /naarmuunnu&quot; samalla tavoin. Lupaan kertoa teille viimeistään ensi viikon alussa miten pöytäkokeeni meni, tuliko naarmuja ja jos tuli niin miten helposti. 🙂

   1. Pentti: kommenttisi ei aivan avautunut. Mitä tarkoitat että valkoinen säilytetään valkoista lisäämällä? 🙂 Minun sunnuntaiaamun aivot ei nyt toimi yhtään tänään. 🙂

 2. Hyviä vinkkejä ja onnittelut mahtavasta löydöstä!! Kunpa jaksais itse metsästää uutta keittiönpöytää…! Haluaisin nimenomaan vanhan ja käytetyn.<br />
  <br />
  Itse laitan maalattavan kohteen aina korokkeen päälle, jotta reunat eivät koske maahan, eikä myöskään suti/tela. Näin ei pääse syntymään valumia tai maalikertymiä maalattavan pinnan ja alustan väliin, eikä maalattava esine tartu myöskään alustaan. Samalla tietty reunojen maalaus helpottuu ja jäljestä tulee siistimpää.<br />
  <br />
  Kuinka hyvin muuten Clasun maali kestää kostealla pyyhintää? Keittiön pöydästä kun saa jatkuvasti olla pyyhkimässä milloin mitäkin roisketta!! 🙂

  1. Heidi: Ei muuta kuin Toria ja Huutista selaamaan. 🙂 <br />
   <br />
   Tuo Artekmaisen pöydän kansi on siitä hyvä että sen reunassa on pieni taive, jonka ansiosta sen reuna ei ole lattiaan. Voin huoletta rullata telalla reunat ja sipsutella pöydän ympäri telan kanssa. 🙂 Tasaisiin pintoihin tuo on loito vinkki, kirjapinot toimii hyvin korotuspalkkeina jos omistaa tarpeeksi kirjoja. 🙂

 3. Hei<br />
  Hyvät ohjeet. Aloitettiin tuolien käsittely tänään ja yritetään tehdä kaikkien<br />
  sääntöjen mukaan. Hiontaa pidemmälle ei olla vielä päästy. Tarkoitus on käyttää<br />
  Teknoksen Futuraa sekä pohjamaalina että pinnalla. Ei ole aikaisempaa kokemusta<br />
  ko tuotteista, joten valkoisuusastekin on hämärän peitossa. Myyjä piti Teknosta pa-<br />
  rempana ja lujempana kuin aikaisemmin käyttämäämme Helmi kalustemaalia. <br />
  On kyllä hyvä, että teet näitä remppapostauksia kaikkine lisukkeineen. Kiitos?.

  1. Helmi kalustemaali ei tosiaan ole kovinkaan kestävää, koska on vesiohenteinen. Paljon parempaa on Empire, jonka valkeaa olen itse kåyttänyt ja mielestäni se on ihan kirkkaanvalkeaa. Tekniikan maailman rakennusmaailma on testannut kalustemaaleja ja siinä arvostelussa tämä Clas Ohlsoninkaan maali ei menestynyt!

  2. Raili: Futuraa en ole kokeillut itse, joten en osaa sanoa sen kestävyydestä. Helmillä olen maalannut aikoinaan paljonkin, mm. tytön pinnasängyn ja en voi valitettavasti sitä kehua. Maalipinta naarmuuntui helposti ja telan jälkiä näkyi siellä täällä vaikka yritin olla nopeampi kuin formulakuskit. 🙂

  3. Rose: Futurasta minulla ei ole kokemusta. Helmistä on liiaksikin ja siihen en itse enää koske, oli suuri pettymys. Empire-maalilla olen maalannut yhden lipaston ja haju oli karmea, koirat piti viedä hoitoon hajun vuoksi. Empiren kestävyys on varmasti hyvä, mutta en pysty työstämään tuollaista maalia kotona ollessamme. Clasun maali on minusta paras kaikista kokeilemistani ja piut paut annan TM:n arvostelijoille. He arvostelivat aikoinaan Sonyn tv:n huippupistein mutta televisio oli täysi pettymys (vaikka Sony oli aikoinaan markkinoinen paras). 🙂 Kukaan ei ole aina oikeassa, minä sen enempää kuin muutkaan. Ja Turun sinapin mainosta lainatakseni: Kahta en vaihda, Clasun kalustemaalia ja Pauligin kahvia. 😀

  4. Hyvä ettei tullut valittua Helmi maalia. Aikaisemmin sitä on käytetty<br />
   meillä peitelistojen maalaukseen. Empirellä maalattiin juuri tuulikaapissa<br />
   olevat peitelistat, muuten hyvä, mutta haju on aikamoinen. Paras jälki tulisi<br />
   tuoleihin automaalaamossa tai muuten ruiskulla maalaten, mutta kokeillaan<br />
   nyt käsin. Onneksi tuolit ovat tavallaan ylimääräiset, joten ei niin haittaa.<br />
   Nämä asialliset kommenttikeskustelut ovat hyviä. Saa hyödyllisiä vinkkejä.

  5. Itse en ole koskaan Empiren hajua noin voimakkaana ajatellut, tosin en ole sillä sisätiloissa tainnut maalatakaan. Edelliset tuunaukset maalasin terassilla 🙂

  6. Rose: Sisätiloissa ja varsinkin jos maalaa huoneessa, maalin haju on kamala. Todella pahasti ottaa henkeen. Kerran kokeiltu ja toiste en sisätiloissa ala sillä maalaamaan. On kuin olisi tinneriä purkista nuuhkinut. 😀

  7. Raili: Automaalaamo on hyvä, toinen loistava keino saada tehdasmaalatun sileä pinta on ostaa maaliruisku ja maali automaalaamosta / varaosaliikkeestä. Ruiskumaalaaminen tarvitsee tilaa, mielellään katettua (esim autotalli tai muu vaja) jotta siitepöly ja tuulenmukana kulkevat roskat eivät tartu kosteaan maaliin. Jos vaan on mahdollisuus ruiskun avulla maalata, suosittelen ehdottomasti sitä ensisijaikseksi vaihtoehdoksi. :)<br />
   <br />
   Ihan mahtavia vinkkejä ja neuvoja saa täältä kommenttiboksista, minulla on huippulukijat. 🙂

 4. Täytyy kyllä kokemuksesta sanoa, että ruokapöydän maalaaminen on todella haastavaa enkä itse lähtisi projektiin uudelleen. Maalasin myös valkoisella vanhan pyöreän pöydän. No, eihän se maali kauniina ruokapöydässä pysy. Lautasista jää jälkiä ja likatahrat ei lähde pois vaan imeytyvät maaliin. Menin kysymään ammattilaiselta neuvoa, että miten toimia. Hän neuvoi, että ruokapöytään täytyy aina laittaa maalin päälle lakka. Maalasin pöydän uusiksi ja lakkasin, mutta lakka teki pöydästä todella kellertävän 🙁 <br />
  <br />
  Ps. Olen kysynyt Artekilta heidän valkoisen sävykoodinsa ja se on ncs s 0500-n jos joku on kiinnostunut 🙂

  1. Jenni: Minusta pöydän maalaaminen on helppoa, huomattavasti helpompaa kuin tuolien tai pienemmän tilpehöörin. Oliko sinulla pieni kalustemaalitela? Sillä isojen pintojen työstäminen on vaikeampaa kuin isolla telalla vetely. Olen väliovet maalannut pikkutelalla ja huh hellettä miten haastava homma saada maalipinnasta tasaista. Jatkossa maalaan vähintään 18cm leveällä telalla jos kyseessä on isot pinnat.<br />
   <br />
   Lakka on inhottavan kellertävää, en tykkää itsekään sen aiheuttamasta sävymuutoksesta ja siksi omaan pöytääni ei tule lakkapintaa. Clasun maali on kestänyt todella hyvin tähän astisissa maalauskohteissani, väliovet, Hay Hee nojatuoli, tytön jakkara-yöpöytä jne.). Saa nähdä miten maali aikanaan käyttäytyy ruokapöydässä mutta itse en ole lainkaan huolissani. 🙂

  2. Tarkoitin, että ruokapöydän maalaus on vaikeaa siksi koska pinnasta täytyy saada kulutusta kestävä. Helppoahan se itse maalaaminen on. Olen käyttänyt empireä ja futuraa maaleina. Olen maalannut ruokapöydän tuolit, pöydän ja yhden lipaston. Lipasto ja tuolit ovat kuin uudet, mutta ainakaan nuo maalit ei ruokapöydässä kestä ilman lakkaa. Täytyy vielä kokeilla tuota clasun maalia ennen kuin heittää pöydän menemään.

  3. Jenni: Empirestä on kokemusta lipaston maalaamisessa, maalipinta kesti hyvin käyttöä mutta lipasto ei joudu niin kovalle koetukselle kuin ruokapöytä. Clasun maali on tähän asti ollut aivan loistava, on kestänyt vastamaalatun näköisenä jopa eteisen väliovessa, jota vastaan koira hyppii kun tulemme kotiin. Koira lisäksi leikkauksen jälkeen kulki kotona kaukalon kanssa jonka reunat raapivat kaikkia koiran korkeudella olevia pintoja. Vanhan pöydän tehdasmaalatuista jaloista mm. kuoriutui maalia irti, mutta Clasun maalilla itse maalaamani väliovet ja ovien karmit eivät olleet moksiskaan. Maalin irtoamista tai lohkeamista en usko tapahtuvat ruokapöydänkään suhteen, tahrojen tarttuminen (kahvi, curry, mustikka, punaviini) onkin jo toinen juttu ja siitä minulla ei ole vielä kokemusta. Saa nähdä miltä pöytä puolen vuoden kuluttua näyttää, optimistina tietysti toivon maalin kestävän hyvänä ja tahrattomana – onneksi on Universal Stone, jolla puhdistuu lähes mikä tahansa (kunhan ei ole pahasti imenyt itseensä väriä). 🙂

 5. Itselleni tuli mieleen sellainen ratkaisu mieleeni, että jos laittaisi sen maalatun pöytälevyn päälle mittojen mukaan leikatun lasilevyn suojaamaan tahraantumiselta. Lasilevy olisi helppo pitää puhtaana. Toinen vaihtoehto, olisi se, että maalauttaisi pöydän automaalaamossa. Kyllä, automaalaamoissa maalataan asiakkaan toiveesta myös muutakin kuin autoja. Automaalit ovat varmasti huomattavasti kestävämpiä perinteisiin kalustemaaleihin verrattuna.

  1. Anne: Kirkas lasi vihertää ikävästi ja valkoinen lasi saa pöydän näyttämään korkeakiiltovalkoiselta. Monelle varmasti toimiva valinta ja kohtuullisen edullinen tapa parantaa pöydän kestävyyttä erityisesti lapsiperheissä. Itse en aio suojata pöytää mitenkään, lasit saavat jäädä ja lakkaa en laita (koska kellastuttaa). Jännityksellä odotan miten pöytä käyttäytyy käytössä ja miltä se näyttää 6kk päästä. 🙂

 6. Muutama vuosi sitten, maalautin omat Artekkini ( pöydän ja tuolit) valkoisiksi automaalamossa. Aivan täydelliset ja kestäneet loistavasti käytössä. Helppo pitää puhtaina, eikä lika tartu. Maksoi vähän enemmän, kuin itse maalattuna, mutta lopputulos on sen arvoinen. Itse en ole niin taitava maalari, kun Miia. Pyöreä pöytä on ihan paras!

  1. Mummu: Automaalaamo on hyvä vaihtoehto, olisin aikoinaan tahtonut maalauttaa pähkinän väriset pöydän jalat ja sängyn rungon valkoiseksi mutta kukaan ei ollut halukas ottamaan projektia vastaan. 🙁 Elettiin tosin vuotta 2009 joten varmasti maailma ja asenteet ovat muuttuneet vuosien varrella. Täällä Helsingissä tuntuu olevan automaalamoissa niin kova kiire ettei heidän tarvitse vastaanottaa kaikkia töitä ja asiakkaita. 🙂 Vieläkin vähän kaihertaa, vanha pöytä oli nimittäin kiva. 😀 😀

 7. Minä maalasin myös oman ruokapöytäni valkoiseksi. Kova työ oli, enkä uudestaan hommaan ryhtyisi. Maalipintaan tuli käytössä helposti jälkiä joita sai sitten urakalla pyyhkiä. Pöydässä ei ollut lakkapintaa. Pöytä saikin nopeasti lähtöpassit ja uusi pöytä tuli tilalle.

  1. Maalannut myös: Olenkohan jotenkin kummallinen tapaus, kun minusta pöydän maalaaminen on helppoa ja homma hyvin yksinkertaista. 🙂 Kuivumisaika tietysti rassaa mieltä kun vuorokausi pitää aina odottaa maalikerrosten välissä turhan panttina ja olen vähän huono tuossa odottelupuolessa. Itse maalaamiseen menee alle 10 minuuttia per kerta (pöydän puolikas 5 min, 2/4 puolta jaloista x 4 yht. noin 4 min). <br />
   <br />
   Aika näyttää miten maalipinta kestää. Oman kokemukseni perusteella olen luottavaisin mielin enkä murehdi etukäteen mahdollisia kahvitahroja. 🙂

 8. Jaa'a, jännittäviä ovat nämä maalausjutut. 🙂 Minä luulen, että saatan vielä kuitenkin kokeilla näiden vinkkien perusteella sipaista Clasun maalia pöydän pintaan. Se tämänhetkinen pohja on vesiohenteista Helmiä, joten sitä ei täydy kokonaan poistaan ennen maalaamista, kuten tuon Empiren kanssa pitäisi tehdä. Joku tuolla ylempänä kirjoitti, että Empire olisi puhtaanvalkeaa, mutta olen sillä maalannut vc:n tason ja selvä kellertävyys on nähtävissä valkoisemman altaan rinnalla. Tiedä häntä sitten, kellastuuko pimeässä vc:ssä maali pahemmin ja esim. valossa oleva ruokapöytä pysyisi paremmin valkoisempana..? Joka tapauksessa huomasin, että Empiren sutiminen pintaan oli 100 kertaa helpompaa kuin samantien kuivuvan Helmin. Röpelöä ja rumaa jälkeä tuli Helmillä, vaikka miten yritti salamana telata ja edetä vain yhteen suuntaan. Eri telojakin kokeilin. Tulikohan pöytä maalattua loppujen lopuksi viiteen kertaan (yksi kerros pohjamaalia), ja siltikin jälki jäi harmittamaan. Tuo automaalaamossa maalauttaminen minuakin kiinnostaisi, mutta sitä varten pitäisi sitten vuokrata peräkärry ja löytää sopiva paikka ja.. paljonkohan sellainen mahtaisi maksaa?

  1. juuri: Clas Ohlsonin maalilla maalatessa ei tarvitse erillistä pohjamaalia, jos alla on jo maalipinta. 🙂 Helmissä on huono pysyvyys ja se on niin ohut, että saa monta kerrosta vedellä ennen kuin vanha maali peittyy kokonaan. 🙂 Nyt vaan telasetti ja purkki Clasun 40-kiiltoasteen maalia pintaan, annat kuivaa 24 tuntia ja telaat toisen kerroksen jos tarvitsee. Minä maalaan melko runsaalla maalilla, eli älä säästele maalia telatessasi. :)<br />
   <br />
   Empire on hieman kermainen minunkin silmääni, johtuen sen öljypitoisuudesta. Öljymaaleissa ei (ainakaan ennen ollut) ole vitivalkoista vaan se valkoisin sävykin on kermaan taittava. Mies sillä maalasi vanhan subbarinsa jokin aika sitten ja jos kyseisen laitteen laittaa valkoisen tv-tason viereen, näyttää se haaleankeltaiselta.

 9. Täytyy minunkin nyt kommentoida ja mahdollisesti antaa vinkkejä maaleja pohtivalle 🙂 Minulla on 40- tai 50-luvun ruokapöytä, jonka olen vuonna 2003 maalannut Empirellä. Hyvin on kestänyt käytössä ja hyvin on myös kestänyt monta muuttoa! Vasta hiljattain ajattelin, että nyt syksyllä sen voisi maalata uudestaan. Samassa maalissa aion pysyä. Kestän kyllä parin päivän maalin käryt ja sen aiheuttamat järjestelyt sillä tiedän saavani taas ainakin seuraavaksi 10 vuodeksi hyvän pinnan pöytään. Pöydässä ei ole juuri käytetty liinaa/tabletteja tai edes lasinalusia eikä pöytää ole muutekaan erityisen varovaisesti kohdeltu.

  1. Meeri: Empire on kestävä maali. 🙂 Sisätiloissa maalatessa (mitä pienempi koti, sen pahempi käry) se haisee niin voimakkaasti useita päiviä etten pysty mitenkään sillä maalaamaan. Valkoisen sävy on myös väärä (liian kermainen) joten Empire ei ole oikea maali meille senkään osalta.

 10. Hei!
  Olen maalaamassa ruokapöytääni valkoiseksi, ja tietoa etsiessa löysin tämän mielenkiintoisen keskustelun. Nyt kiinnostaisi, mitä Clas Ohlsonin maalilla maalatulle pöydälle on käynyt, kun vuosi on kulunut. Millainen pinta on ollut käytössä? Tarttuuko siihen kahvi/marjaläiskät?
  Erittäin kiitollinen olisin, jos vielä vastaisit tähän? näinkin pitkän ajan kuluttua.
  T. Eeva

  1. Eeva: Clasun maali on pysynyt yllättävänkin hyvänä, ihan muutama hentoinen harmaa “naarmu” pöytään on tullut kukkamaljakkojen raahaamisesta. Leipää ei kannata suoraan pöydän pinnalla leikellä, mutta muutoin maalipinta tuntuu kestävän aika hyvin käyttöä. Painavien astioiden kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen, harmaita lyijykynämäisiä viiruja saattaa tulla jos niitä raahaa pöydän pintaa pitkin. Olen itse hyvin hyvin tyytyväinen, paras ja kestävin kalustemaali ikinä! 🙂

 11. Tähän vanhaan ketjuun eksyin ja kovin on samanlaisia kokemuksia kuin aloittajalle (ja muillakin) maaleista. Empiret ja Helmet testattu ja kumpaakaan ei meille, kiitos (etenkin Helmi kaikista kauppojen testatuista maaleista ehdottomasti huonoin, mielipideasia tietysti tämäkin).
  Heitän tässä yhden kokeilemisen arvoisen vinkin; Tikkurilan Unica Akva. Oman kokemuksen mukaan ihan paras, ainoa huono puoli että sitä ei saa himmeänä (itsellä tällä hetkellä hakusessa tummalle kalusteelle HYVÄ himmeähkö maali).
  Tikkurilan ammattilaispuolen maalien kuvauksessa mainitaan Unica akvan sopivuudesta myös kalusteille mutta jostain syystä sitä ei haluta mainostaa kuluttajapuolella (laskisikohan Helmen myynti liikaa? 🙂 )
  Mutta siis suosittelen Unica Akvan testausta 🙂

  1. Jaana: Himmeitä maaleja on ihmeen vähän, lähes kaikki ovat puolikiiltäviä tai jopa täyskiiltäviä, joka ei ole yhtään sitä mitä itse olen halunnut. Unica Akvaa en ole itse koskaan kokeillut, mutta kuullut siitä paljon hyvää jo ennen sinunkin vinkkiäsi. 🙂 Miksihän keskittyvät niin paljon Helmeen? Täytyykin pistää tuo Unica Akva nyt kunnolla korvantaakse ja ostaa sitä seuraavalla kerralla kun maalailen jotakin. Kiitokset! 🙂

   1. Oletko ehtinyt kokeilla tuota Unica Akvaa? Pitäisi maalata ruokapöytä ja Clasun maali on tietenkin loppu ja tulee vasta ensi kuussa lisää.. Uskaltaisiko kokeilla Unicaa? 🙂

    1. Niina: en ole itse kokeillut, joten en osaa vertailla Clasun maalin kanssa. Jos sävy on hyvä niin anna mennä vaan, saahan sen sitten tarvittaessa myöhemmin päällemaalattua. 🙂

 12. Hei, eksyin tänne vanhaan keskusteluun minäkin, löytyykö tuota himmeä enää Ohlssonilta? Verkosta en löytänyt. Mitä nyt avuksi?

  1. Jaana: nettikaupasta ei näköjään tällä hetkellä ole saatavana mutta myymälöissä on vaihtelevasti. Esim Espoon Sellossa näyttäisi olevan tällä hetkellä. https://www.clasohlson.com/fi/Kalustemaali-puolikiiltävä-40/p/Pr409010001

   Uskon kyllä että se kuuluu perusvalikoimaan edelleen, mutta lieneekö niin ettei mitään maaleja voi enää tilata netin välityksellä… tuolta tuotesivulta voit katsoa myymäläsaatavuuden sinua lähimpänä olevista Clas Ohlson myymälöistä. 🙂

 13. Olen jo pitkään käyttänyt Futura Aqua maalia. Kiiltoaste 20. Hienosti tasoittuva, kestävä pinta. Soveltuu ruiskumaalaukseen , pensselille ja telalle

  1. Timpuri: kiitos kommentistasi, tykkään itsekin tuosta 20-kiiltoasteesta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *