Neljä hyvää vinkkiä – Näin suojaat lapsesi verkon vaaroilta

Kaupallinen yhteistyö: Elisa Oyj

Tyttö täytti toukokuussa 7v ja yksi hänen synttärilahjoistaan oli kovasti toivottu älypuhelin, jonne saa ladattua erilaisia sovelluksia, kuten Pokemón Go:n, Littlest Pet Shopin sekä Momion -kaltaisia lapsille sopivia vuorovaikutteisia pelisovelluksia. Applen iPhonen valitsin uudeksi puhelimeksi siksi, että heidän tuotteissaan esiintyy huomattavasti vähemmän viruksia ja ei-toivottuja haittasovelluksia, jotka voisivat vahingoittaa laitetta tai sen käyttäjää. Puhelimen turva-asetuksien varaan ei kuitenkaan aina kannata laskea, sillä haittaohjelmat kehittyvät hurjaa vauhtia. Lasten maailmassakin tarvitaan taitoa tunnistaa erilaiset sosiaaliset tilanteet ja se miten puhelimeen ladattavien sovellusten ja erityisesti internetin maailmassa toimitaan. Tässä neljä tärkeäksi kokemaani asiaa lapsen puhelimen käyttöön liittyen…

4 vinkkiä lapsen puhelimen käytön turvaamiseksi ja suojaksi

4 vinkkiä, joiden avulla lapsen puhelimen käyttö on turvallisempaa

1. Sovi lapsen kanssa puhelimen käyttöön liittyvistä pelisäännöistä (nettietiketti, käyttöaika, yms.) selkeästi ja rehellisesti lapsen ikä huomioiden. Suosittelen ottamaan käyttöön asetuksen, joka vaatii vanhemman hyväksynnän joka kerta kun lapsi yrittää ladata itselleen uuden sovelluksen tai ostaa jotakin sovelluskaupasta. Näin vanhemmat pysyvät perillä lapsen latauksista eikä suuria peliostoylläreitä (joista on uutisoitu useasti esim Pokemón Go -pelin merkeissä) pääse syntymään.

2. Valitse liittymälle järkevästi mitoitettu puhepaketti, tätä suosittelen aivan ehdottomasti. Vaikka lapsen kanssa olisikin sovittu pelisäännöistä, voi joskus kavereiden kanssa juttelut ja viestittelyt lähteä lapselta lapasesta. Ajantaju voi kadota ja viestien määrä voi nousta melko suureksi. Tämän vuoksi itse otimme tytölle puhelut ja viestit sisältävän kohtuuhintaisen puhepaketin, jolloin ei pääse syntymään ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi meidän käyttämällämme Elisalla on tarjolla melko hyviä ratkaisuja, jotka löydät Elisan sivuilta TÄÄLTÄ.

4 vinkkiä lapsen puhelimen käytön turvaamiseksi ja suojaksi

Turvallisuussovellukset ja Find my Phone

3. Kartoita turvallisuussovellukset! Netin käyttöä on melko vaikeaa rajoittaa ilman järkevää sovellusta. Kukaan meistä ei varmastikaan tahdo, että lapsi eksyisi sellaisille sivustoille jotka eivät ole sopivia lapsille. Tytön kohdalla löysin erittäin hyvän vaihtoehdon Elisan nettikaupasta – kyseessä on Elisan tarjoama F-Secure -tietoturvapaketti, jonka avulla voin määrittää millaisilla sivuilla lapseni saa surffata ja mitkä taas ovat ehdottomasti kiellettyjä. Kyseinen sovellus myös tarkastaa jokaisen asennetun lisäsovelluksen virusten ja haittaohjelmien varalta. Tätä suosittelen ehdottomasti kaikille, myös aikuisille – ja pienenä lisävinkkinä: TÄÄLTÄ saatte sen veloituksetta testiin kahdeksi kuukaudeksi.

4. Viimeisempänä muttei vähäisempänä – lähes jokaisessa puhelimessa on nykyään ”find my phone” eli suomeksi etsi puhelimeni -toiminto. Tälle en uskonut olevan tarvetta, ennen kuin tyttö hukkasi puhelimensa ja sovelluksen avulla paikansin hukkuneen luurin puistosta, jonne se oli unohtunut. Tässähän on myös se hyvä puoli, että pienen ekaluokkalaisen kulkemista voi seurata ja se lisää turvallisuuden tunnetta sekä lapsella että vanhemmalla. Ja mikäli puhelin sattuisi hukkumaan tai se varastettaisiin, voi sovelluksen avulla jopa etälukita puhelimen ja löytää sen gps-signaalin avulla.

4 vinkkiä lapsen puhelimen käytön turvaamiseksi ja suojaksi

Turvallisuutta voi lisätä monilla muillakin tavoilla ja tässä omasta mielestäni neljä tärkeintä asiaa, joiden avulla lapsen puhelimen käyttöä voi sekä rajoittaa että turvata. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. ♥︎

Kivaa torstai-iltaa kaikille!


Seuraa myös Instagramissa 

2 kommenttia “Neljä hyvää vinkkiä – Näin suojaat lapsesi verkon vaaroilta

  1. Itse olen ratkaissut asian toisin. Koulussa kulkenut ekaluokasta alkaen halpispuhelin, jolla soitetaan ja lähetetään viestejä. Pelejä ja sovelluksia varten sitten ollut kolmannesta luokasta alkaen toinen puhelin (ei kovin kallis sekään), jota saa käyttää sovitusti vapaa-ajalla (ulkona oikeastaan vain nimenomaan PoGo, muina aikoina ulkona kavereiden kanssa liikkuessa mukana edelleen se halpispuhelin). Aiemmin sovellukset olivat käytössä vain perheen yhteisellä iPadilla kotona.

    Tällainen käytäntö on pitänyt puhelimen käytön vähäisenä ja silti lapsi on tavoitettavissa (tai saa itse tarvittaessa yhteyden), eikä akkukaan lopu kesken!

    1. Puhelimen…: Tuokin on hyvä konsti. 🙂 Meillä tytön tärkeimmät sovellukset ovat soittamisen lisäksi whatsup sekä pari lapsille sopivaa peliä, joita koulukavereidensa kanssa pelailevat yhdessä mm. koulun jälkeen. Sen vuoksi meillä on vain yksi puhelin, jolla hoituu kaikki tarpeellinen ja turvapalvelu tuo meille mielenrauhaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *