Twin Peaks – Kausi 3 (sis. juonipaljastuksia)

Twin Peaks -kulttisarjan tuore kolmoskausi taputeltiin pakettiin viikko sitten ja vieläkin pureksin täällä kauden tapahtumia. Kuten helmikuinen postaukseni kertoo, olivat odotukseni jotakin aivan muuta mitä todellisuus, vai pitäisikö sanoa epätodellisuus, tarjosi…

Kolmannen kauden avausjakson tunnusmusiikin pärähtessä soimaan, kulki selkäpiissäni tuttuun tapaan taas kylmiä väreitä – tätä päivää olin toivonut ja odottanut 90-luvulta asti. Mielessäni oli kymmeniä kysymyksiä – mitä tapahtui FBI-agentti Dale Cooperille ja missä pirussa on BOB, kuoliko Audrey pankkiholvin räjähdyksessä ja miten murhatun Lauran äiti Sarah Palmer on jaksanut kaikki nämä vuodet. Oletin saavani vastauksia vähintäänkin näihin kysymyksiini, mutta toisin kävi… nyt niiden tilalla on liuta uusia kysymyksiä joihin en todennäköisesti tule koskaan saamaan vastauksia…

Vanha Twin Peaks oli uskomattoman upea yliluonnollisilla asioilla vauhditettu jännitysnäytelmä pienen kaupungin kieroutuneesta elämästä ja sen asukkaista. Lukiolaistytön Lauran murhan ympärille rakennettu juonenkerronta tempaisi mukaansa jännittämään rikostutkinnan etenemistä. Toivoin uuden kauden noudattavan samaa tunnelmaa ja olevan rakenteellisesti tiivis jatkokertomus, mutta sain pettyä karvaasti. Sarjan isä ja ohjaaja David Lynch on kieltämättä aina ollut oman tiensä kulkija ja Twin Peaksin myötä opin arvostamaan hänen eriskummallisia aivoituksiaan – mm. Mulholland Drive -elokuvasta tykkäsin, vaikkei siinä tuntunut olevan päätä eikä häntääkään.

Uusi Twin Peaks The Return jätti kuitenkin kylmäksi. Se meni kaikin puolin överiksi ja vaikka ymmärrän herra Lynchin taiteellisen ja visionäärisen puolen, kummastelin monessa kohtaa sitä miten huonosti ja oudosti efektit oli sarjassa toteutettu – ensimmäinen shokki oli kun Laura Palmeria näytellyt Sheryl Lee otti kohtauksessa kasvonsa irti ikäänkuin ovea raottamalla – siis what a f***k? Toinen vastaava haavi auki -tapaus oli “evolve of the arm” eli alkuperäisessä sarjassa olleen yksikätisen Miken irtihakatun käden uusi muoto – ohut risu jonka päässä keikkuu suulla varustettu nuden värinen nahkamöykky. Tämä kohtaus aiheutti jo myötähäpeän tunteita ja sanon tämän ääneen siitäkin huolimatta että David Lynch -fanit rökittävät minut verbaalisesti alimpaan maanrakoon. 😀

Kolmoskauden tapahtumat olisi hyvin voinut tiivistää kolmeen viimeiseen jaksoon, jotka koin “vähän normaalimmiksi” ja tapahtumiltaan mielenkiintoisiksi. FBI-agentti Dale Cooper onnistui palaamaan ajassa taaksepäin siihen hetkeen joka johti Lauran kuolemaan ja muutti tapahtumien kulun. Lopputulos ei kuitenkaan ollut ihan sitä mitä Cooper toivoi ja sarjan viimeinen kohtaus sisälsi hämmentyneen oloisen Cooperin kysymässä “mikä vuosi tämä on” sekä karmeasti kiljuvan aikuisen Lauran.

Onni onnettomuudessa on se että Twin Peaks The Return on niin taiteellinen ja outo tapaus, ettei sitä osaa oikeastaan edes yhdistää alkuperäiseen sarjaan. Lukuisista viitteistään huolimatta myös erillinen vuonna 1992 valmistunut elokuva Fire Walk With Me tuntuu olevan irrallaan uuden kauden tapahtumista. Puolivälissä kolmatta kautta pelkäsin että vanhakin Twin Peaks menisi pilalle ja kadottaisi hohtonsa, mutta sitä onneksi ei tapahtunut.

Mitä tähän nyt sitten sanoisi… Aito ja alkuperäinen Twin Peaks on edelleen minulle se maailman paras sarja, jota Fire Walk With Me -elokuva täydentää. Uusi kausi sen sijaan ei kuulu tuohon kokonaisuuteen laisinkaan, pidän sitä irrallisena ja hyvin sekavana taidetapauksena, joka ei selvästikään minulle aukea.

Jos et ole aikaisemmin löytänyt Twin Peaksin mystiseen maailmaan, on siihen nyt hyvä mahdollisuus. Sarja alkaa SUB:lla tänään klo 22:00 ensimmäisestä jaksosta alkaen ja sitä näytetään kolmesti viikossa tiistaista torstaihin (lisätietoa SUB:n sivuilta). Uuden kauden jaksot näytetään SUB:lla heti vanhojen kausien jälkeen ja toivottavasti näyttäisivät tuon Fire Walk With Me -elokuvankin, jotta ihmisillä olisi edes jonkinlainen käsitys tapahtumista kolmoskautta varten. Mutta siis, ekat kaksi kautta kannattaa ehdottomasti katsella ja minäkin aion notkua pitkästä aikaa telkun ääressä arki-iltaisin… ihan vaan siksi että alkuperäinen Twin Peaks on parhautta! ♥︎

Kivaa päivää kaikille!

*Kuvat: Lynch / Frost Productions, ABC, Showtime

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

2 kommenttia “Twin Peaks – Kausi 3 (sis. juonipaljastuksia)

 1. Hei! Ei liity nyt millään tavalla Twin Peaksiin 😀 Mutta haluaisin tietää käyttäkokemuksesi siitä grillistä, joka sulla oli käytössä kesällä parvekkeella. Meillä on myös lasitettu parveke ja olimme aikeissa ostaa sähkägrilli, mutta jäätiin vielä pohtimaan mikä olisi hyvä. Haluisin tietää esim roiskuiko rasvaa/marinadit esim lattialle/seinille, toimiko hyvin muuten, tuliko ruuista hyviä, valittiko naapuri liian hyvistä tuoksuista 😉 Aiotko käyttää grilliä myös talvella vai laitatko säilytykseen talven ajaksi? Kiitos etukäteen jos ehdit vastaamaan tai tekemään postauksen 🙂 Kivaa keskiviikkoa!!

  1. Terhi: Grilli on toiminut tosi hyvin ja roiskeita ei ole pahasti seinille lennellyt. Vähemmän roiskuttaa rasvaa kuin mitä pelkäsin, mutta en silti valkoisen tiili- tai kalkkiseinän viereen tätä grillimallia laittaisi. Tummemmissa seinissä roiskeita ei erota, meillä ei näy minkäänlaisia jälkiä ja pikaisella pyyhinnällä on kaikki lähteneet puhtaaksi. 🙂

   Checklist-blogin Heidillä on samanlainen grilli ja hän ratkaisi ongelman asentamalla suojalevyn grillin taakse seinälle.

   Grilliä en varmaankaan enää pakkasilla tarkene käyttää ja kun yöpakkaset aikanaan saapuvat, siirtyy grilli verkkovarastoon säilöön ensi kevättä odottamaan.

   Kivaa keskiviikkoa sinullekin! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *