Twin Peaks 2017 – 25 vuotta myöhemmin…

Katselin Twin Peaksia lapsena parin jakson verran salaa sohvan takaa kurkkien ja muistan kuinka sarjan musiikki sai kylmät väreet kulkemaan selkäpiissäni. Sarjassa oli jotakin aivan erityisen maagista ja se jäi mieleeni kummittelemaan vuosiksi. Olessani 12-vuotias löysin kirpparilta Laura Palmerin salaisen päiväkirjan ja sen lukeminen oli maailman pelottavin asia. Päiväkirjan merkinnät alkavat Lauran täyttäessä 12 vuotta ja se lisäsi varmasti jännitystä entisestään – saman ikäisiä kun olimme… Kun sarja viimein näytettiin maikkarilla uusintana ollessani teini-ikäinen ja äidin mielestä tarpeeksi vanha sitä katsomaan, tallensin jokaisen sekunnin vhs-nauhalle ja istuin nauliintuneena tv-ruudun ääressä kolmena iltana viikossa, viimeinkin saisin tietää mitä oikeasti tapahtui… (päiväkirjassa kun ei paljastettu BOB:n henkilöllisyyttä).

c1w3odqvqaeizfh_6mx2.jpg

Vuosien varrella olen katsellut kymmeniä ellen jopa satoja sarjoja, eikä yksikään ole koukuttanut minua niin syvästi kuin Twin Peaks. David Lynchin omaperäinen ja taiteellinen tyyli kiinnostaa monia Lynch-faneja ympäri maailman ja minäkin olen katsonut jokaisen hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa tuotannon läpi, mutta Lynch-faniksi minua ei silti voi kuvata – vain Twin Peaks on minulle “se juttu”, vaikka Mulholland Drivekin oli kyllä varsin mieleenpainuva elokuva. 

Parin vuoden takainen uutinen Twin Peaks -sarjan saamasta jatkosta ja uudesta tuotantokaudesta oli kuin kahvia kofeiiniaddiktille tai kirsikkatorttua sokerihiirelle – uskomattoman iloinen ja jännittävä juttu. 🙂 Moni asia jäi 90-luvun alussa kuvatun sarjan päätösjakson jälkeen mietityttämään ja mikään ei tyydyttäisi mysteerifania enempää kuin uusi mysteeri ja hieman selkeämpi päätös kaikelle sille mitä Twin Peaks on…

twin-peaks-2017_PalmerFamily.jpg

21. toukokuuta ensi-iltansa saavan uuden tuotantokauden on luvattu jatkavan mysteerien maailmassa, antavan vastauksia Twin Peaksin edellisten kausien tapahtumiin ja tuovan mukanaan täysin uudenlaisia käänteitä, joista ei jännitystä, draamaa ja pelottavuutta puutu. Hui kauhea, en malta odottaa enää yhtään ja lasken melkein jo päiviä sarjan alkamiseen. 🙂 Pitkä odotusaika on ollut raastava ja viikottain olen googletellut josko sarjan oikeudet omistava Showtime olisi jotakin paljastanut. Twin Peaksin salaisuuksia vaalitaan niin tarkasti ettei superfanitkaan ole muutamaa kuvauspaikoilla pusikon uumenista napattua making of -kuvaa enempää saaneet ongittua esille. Eipä siis auta muu kuin odotella kiltisti vaadittavat 90 päivää…

twin-peaks-cast-reveal_0.jpg

Uuden kauden näyttijäkaarti on varsin vakuuttava. Suuresta kokoonpanosta puolet ovat vanhoja TP:läisiä, pääosaroolituksista vastaa mm Agent Dale Cooperia näytellyt Kyle MacLachlan, Palmerin perheen piinattu Laura – Sheryl Lee, riivattu Leland-isä – Ray Wise, yliluonnollisia kykyjä omaava Sarah-äiti – Grace Zabriskie, sympaattinen Shelly Johnson – Mädchen Amick sekä angstaava kovis Bobby Briggs – Dana Ashbrook, jonka veikkaan olevan Twin Peaksin uusi sheriffi. Myös bensa-aseman Big Ed Hurley, poliisiaseman hassuääninen sihteeri Lucy ja hupsu terapeutti Dr Jacoby nähdään useissa jaksoissa. Sivurooleissa vilahtavat niin ikään tutut hahmot Audrey, Sylvia, Jerry ja Benjamin Horne, Ronette Pulaski, Albert Rosenfeld, Andy Brennan, Mike Nelson, Norma Jennings, James ja Nadine Hurley, sekä itse David Lynch joka uusii Gordon Colen roolinsa. Ikimuistoisen pölkkyrouvan (log lady) roolissa nähdään yhden jakson verran Catherine E. Coulson, joka menehtyi syyskuussa 2015, vain hieman kuvauksien alkamisen jälkeen. 

TwinPeaks_NewCast2017.jpg

Uutta verta Twin Peaksin maailmaan tuo mm. Amy Shiels, Balthazar Getty, Amanda Seyfried, Jim Belushi, Ashley Judd sekä suomalaiset sukujuuret omaava Karl Makinen. Jännää on nähdä miten esimerkiksi Mamma Miasta kuuluisuuteen pompannut Amanda Seyfried istuu Twin Peaksin mystiseen maailmaan, riskinä tälläisissä julkkistason roolivalinnoissa kun aina on se että hänet näkee “vanhoin silmin” ja sellainen ei Twin Peaksin juonirakenteessa oikein toimi… Optimistisella asenteella kuitenkin otan David Lynchin ja Mark Frostin valinnat vastaan, he tietävät mitä tekevät ja onnistuvat varmasti iskemään sinne samaan mielensopukkaan, jonne ensimmäiselläkin kerralla tuikkasivat. 🙂

Robin%20Dule%20Sheryl%20James%20Catherin

Uuden kauden tapahtumat jatkavat tarinaa 25 vuotta myöhemmin, kuten 90-luvun sarjaversion viimeisessä jaksossa kryptisesti kuultiin Laura Palmerin lupaavan. Sarjan jatko tuskin oli tuolloin mielessä sen enempää David Lynchillä kuin Mark Frostillakaan, mutta pari vuosikymmentä kestänyt fanitus ja lukuisat ympäri maailmaa järjestettävät Twin Peaks Fest -fanitapahtumat herättivät idean sarjan jatkosta, jalostaen sen lopulta Showtimen avulla todeksi. Vanha alkuperäinen Twin Peaks on saanut koukutettua kaiken ikäiset, niin nykyiset kolmekymppiset jotka 90-luvun alussa olivat liian nuoria sitä katsomaan, kuin tämän päivän nuoret, jotka veivaavat ohjelmansa suoratoistopalvelujen kautta (Twin Peaks tällä hetkellä katsottavissa suomenkielisellä tekstityksellä vain HBO Nordicilla). Twin Peaks tavoittaa jokaisen, joka on vähänkään kiinnostunut mysteereistä, yliluonnollisuudesta, piinaavasta rakkaudesta ja salapoliisityöstä.

MarkFrost_TheSecretHistoryofTwinPeaks.jp

Lokakuussa 2016 julkaistu The Secret History of Twin Peaks -kirja paljastaa joitakin salaisuuksia Twin Peaksin tapahtumiin vaikuttavista asioista ja esivalmistelee juonta kohti uuden kauden aloittamaa mysteeriä. Mark Frostin kirjoittama teos kertoo kahta samanaikaista tarinaa, palaten ajassa taaksepäin hetkiin jolloin Twin Peaksinä tunnettu kaksoisvuorien uumenissa lepäävä paikka oli vielä intiaanien hallinnoimaa pyhää aluetta. Kuuntelin kyseisen teoksen heti ilmestymispäivänään Audible.comin äänikirjana ja muutamia valaistuksia tulin tehneeksi mm pölkkyrouvan traagisesta elämästä, majuri Briggsin supersalaisesta työstä ja maagisen vihreän sormuksen alkuperästä…

SecretDiaryofLauraPalmer_Audiobook.jpg

Iloinen uutinen on myös se, että Audible julkaisee toukokuun alussa Laura Palmerin salaisen päiväkirjan itse Lauran eli Sheryl Leen lukemana. Yli 7 tuntia ehtaa ja aitoa Twin Peaks-tunnelmaa, joka voittaa perinteisen kirjan 6-0. Audiblen maksuton kokeilujakso mahdollistaa yhden äänikirjan veloituksettoman kuuntelun, itse törsäsin omani tuohon Mark Frostin audiobookiin. 🙂 Alla pieni teaser Laura Palmerin äänipäiväkirjasta…

Kuka muu on innoissaan Twin Peaksin uudesta kaudesta? 🙂 Olisi kiva tehdä teidän kanssa pientä spekulaatiota ja arvailua uusista juonenkäänteistä ja siitä missä BOB mahtaa olla… Ja ennenkaikkea, kuka uusista näyttelijöistä on uusi BOB?

Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

Miia_signerina2015.jpg

(Kuvat ja oikeudet: Showtime)


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *